Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Pahlens Minimaster problem  (läst 300 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad stennajay

Pahlens Minimaster problem
« skrivet: juni 15, 2020, 19:36:26:26 »
Hej, flyttade in i nya huset i februari och väntade på grund av okunskap för länge med att sätta igång poolpump och Minimastern.

Efter några vändor med dammsugaren var det gröna lagret av alger borta och allt tuffade på. Kort därefter tog dock kloret slut utan min vetskap och först efter lite mer än en vecka var dunken ersatt. Tillbaka på ruta ett med andra ord och spontant var min reaktion att det gått åt fantastiskt mycket klor på kort tid.

Efter dammsugning och backspolning började dock Minimastern varna för lågt mätvatten flöde. Kloret gick upp på korrekt nivå kort efter dammsugning, backspolning och påfyllnaden av vatten men PH värdet stod och står fortsatt lågt. Även bekräftat vid manuell mätning.

Mätvärdet flödet i Minimastern påverkas inte oavsett hur mycket eller lite jag stänger/öppnar justeringsskruven på startmodulen, det är fortsatt för högt. Gjort löpande tester med 2 timmars intervall med samma resultat.

Efter lite läsning här kom jag fram till att förfiltret till Minimastern var igentjockat med skit. Efter en rengöring av detta ändrades statusen på Minimastern till för högt mätvattenflöde. Kloret fortsatt på korrekt nivå och PH värde fortfarande för lågt. Har gjort forcerad dosering från PH dunken i 8 omgångar utan att PH värdet ändras.
Vill även nämna att förfiltret innan rensningen var fullt med vatten och efter rensningen hade jag cirka 2 cm i två dagar. Det fylls succesivt på efter att filtret tjockas igen nu av en gul blandning. Är detta rimligt?

Pumpen lyser grönt när den force doserar men jag kan inte se att någon vätska rör sig i slangen mellan dunk och pump. Det kan vara så att jag ser fel men det hade samtidigt varit en förklaring till varför PH värdet inte förändras.

Nu till mina frågor:

1. Efter att ha rengjort förfiltret i fredags börjar det idag måndag tjocka igen direkt (cirka 70% av filtret är igentjockat av något gulaktigt. Är det rimligt att detta filter ska rengöras så pass ofta?

2. Stämmer det verkligen att vattennivån i förfiltret ska ligga på två cm från botten när filtret är rent? Om inte, vad kan jag göra för att det ska fyllas med vatten?

3. Är det någon inställningsgrej som gör att det inte pumpas PH vätska från pumpen ut i mitt system? Om inte, finns det något tips på vad jag kan göra för att åtgärda? Och om det skulle vara så att den doserar utan att jag ser det, varför är det då så pass lågt PH värde? Bor i sydvästra Malmö och enligt dom jag har kollat med ska vi ha problem med för högt PH värde.

4. Nu har jag inte full koll på hur man göra om man inte har "automatisk" dosering av klor och PH. Spontant känns det som att jag bränt två helger på automationen och att jag kan slänga skiten som tidigare ägare köpt för 27000 sek och istället köra manuell dosering. Detta är väl något som bör vara just automatiskt, vad betalar man annars för?

Tack för minsta lilla hjälp att komma vidare!

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad MathiasS

SV: Pahlens Minimaster problem
« Svar #1 skrivet: juni 15, 2020, 20:07:36:36 »
Förfiltret ska vara fyllt med vatten hela vägen upp. Kan du ta en bild?

Du säger att du har lågt ph och att du forcerat dosering av syra - syran sänker ph. Kloret du doserar ökar ph och för att kompensera för det har du dosering av syra som då sänker ph igen.

Du ska ha övertryck i mätslingan => helt öppen kran på inkommande vatten till mätslingan, inte fullt öppen kran på returen. Därefter kan du finreglera med ratten.

Har du något gulaktigt i förfiltret har du väl det i poolen också? Hur ser det ut i sandfiltret? Du kanske ska börja med att backspola filtret och sedan, om du har grönt vatten fortfarande, börja med att chockklorera.

Om du är helt säker på att det inte transporteras någon vätska i slangarna, men pumparna snurrar, så är det dags att byta slangen i pumpen. Det tar två minuter. Räcker med ett litet hål för att det ska sluta fungera. Det brukar se ut som att luftbubblorna åker fram och tillbaka när det är paj.

Ska du slänga din MM kan du skicka den åt mitt håll - den är svinbra. Men, automatik betyder inte att man kan ställa till det hur som helst och sedan tro att MM fixar det. Den har automatik för att dosera kemikalier. Finns ingen automatik för att backspola sandfiltret, ställa flödet eller något annat som man ska göra med sin pool....:)

7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad stennajay

SV: Pahlens Minimaster problem
« Svar #2 skrivet: juni 16, 2020, 19:14:11:11 »
Hej, tack så mycket för snabbt svar! Det är tveklöst så att det är skit bakom spakarna som är en stor del i detta.

Famlar i blindo här. Har utöver problemet här nedan även problem med att poolen blir "dimmig" vid  bad. En poolfirma som jag var på igår föreslog flockningsmedel.
Utan att tänka hela vägen hällde jag i detta utan att stänga kranarna till Minimastern.. Jag kom på detta försent. Så nu har jag potentiellt ytterligare ett problem...

Med lite mer fokus läste jag igenom den 2 sidiga A4 jag har som instruktion till Minimastern. Upptäckte då att jag inte har stängt kranarna för varken inkommande eller retur vatten till Minimastern vid tidigare backspolningar så det kanske kan vara ett av alla fel som har gjorts här..

Idag dammsög jag poolen med den manuella dammsugaren ytterligare en gång. Dammsög in i sandfiltret. Denna gången ströp jag tillförseln till förfiltret till Minimastern och när jag var klar med poolen sköljde jag även av förfiltret.
Backspolade och körde en rinse efter det och öppnade sedan upp kranarna till Minimastern igen.
Denna gången fylldes mätglaset direkt upp.
(Vid dammsugningen var det varken i förrgår eller idag något grönt som syntes i poolen. Någon form av vit dimma blev det när jag rörde skaftet för snabbt)

Gällande PH dunken har jag helt missat att detta var något som minskade PH värde eftersom etiketten smidigt nog är bortriven.. Tänkte att det var logiskt att man tillförde en vätska med PH men så är inte fallet då.. Kan också vara en delförklaring till varför PH värdet inte höjts den senaste veckan.

Den gulaktiga "massan" som tjockar igen förfiltret har jag bifogat bild på här. Idag var det nästan helt fullt med denna massan. Jag upplever inte att jag har något som liknar detta i poolen. Får se om det fyller på igen nu här under kommande dagar.

Jag har ingen möjlighet att se in i sandfiltret, utloppet för vatten vid backwash är olyckligt placerat så det kan jag inte heller se..

Direkt nu när systemet är igång igen varnar Minimastern för för högt mätflöde. Jag testade att stänga kranen för returen till 50% men ingenting ändras enligt Minimastern. Inte heller när jag skruvar på den lilla skruven på startenheten händer någonting. Kloret är nu maxat och PH står fortsatt längst till vänster på röd "Low". Vad är det för grejer jag missar?

Utgår ifrån att pumpen till PH vätskan inte är sönder. Skulle det visa sig att så är fallet blir det ju ett problem först när jag har för högt Ph värde tänker jag.

Jag är helt med på att det är en jävla massa grejer som ska fixas ut över doseringen. Just nu känns det dock som att jag lagt ner lika mycket tid på själva minimastern som poolen.

Tacksam för minsta knuff i rätt riktning!

Utloggad MathiasS

SV: Pahlens Minimaster problem
« Svar #3 skrivet: juni 16, 2020, 19:50:19:19 »
Jag vet inte om jag drömde men jag tyckte jag läste ett klokt inlägg från Roger här tidigare.....och att han sa ungefär: Fixa problemet med vattnet innan du slår igång Minimastern. Det är nog ett klokt råd.

Givet hur du behandlat proberna tidigare finns nog en risk att dom inte fungerar längre - de verkar inte gilla undertryck i mätslingan, har inte förstått varför ännu men det verkar kunna ställa till problem permanent.

Jag undrar om inte rätt medicin är att koppla bort minimastern ett tag och fortsätta att köra filtrering, backspola inte innan du har ett märkbart lägre flöde eller tryckfall på sandfiltrets mätare.

Angående mätslingan och flödet. Om du stänger ballofixen på returen från mätslingan, dvs den som sitter precis innan vattenpumpen - slutar inte propellern i flödeskammaren att snurra då och flödes indikationen blir låg? Om även noll flöde ger indikation på för högt flöde så känns det som att något är fel.

Jag tycker också att du borde skaffa dig en fotometrisk mätare, typ Autocheck eller Scuba 2. En bra början är ju att mäta exakt vad du har för värden på vattnet, i första hand klor (fritt och bundet) samt ph. Är ph helt fel kommer inte kloret att fungera.

Jag funderar också på hur du mäter idag och hur du kalibrerat MM. Första gången du använder MM så kalibrerar du den när vattnet har rätt värden. Är det gjort? Om inte så betyder det gröna lamporna ingenting. Ph har du en referensvätska till men kloret tar du med poolvattnet när det är i närheten av rätt.

Du kan också trösta dig med att när du väl kommit förbi dessa problem så kommer MM hjälpa dig mer än den stjälper.....

7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad Stompen

SV: Pahlens Minimaster problem
« Svar #4 skrivet: juni 16, 2020, 21:15:57:57 »
Håller med de tidigare om att fixa vattnet först men

Kan du ta en bild så man ser alla slangar till MM. Är vattenslangarna verkligen rätt kopplade!?

Utloggad ByggaNytt

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 440
 • Total likes: 66
 • Kön: Man
 • 4,5*6,75 Thermopool
  • Visa profil
  • Logger
SV: Pahlens Minimaster problem
« Svar #5 skrivet: juni 17, 2020, 09:21:32:32 »
Givet hur du behandlat proberna tidigare finns nog en risk att dom inte fungerar längre - de verkar inte gilla undertryck i mätslingan, har inte förstått varför ännu men det verkar kunna ställa till problem permanent.

Håller med om undertryck och jag fick byta klorproben förra året antagligen p.g.a. undertryck som nu är åtgärdat.

https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=13768.0

 
4,5*6,75 Thermopool med gjuten hörntrappa och svetsad liner med Alkorplan3000 Persia Black.
Bassängutrustning: Pahlens Rostfria + Pahlens JetSwim 2000.
Cirkulation: Pump Pahlens P01 T55 0.55kW 3-fas med sandfilter Pahlens 525 inklusive 100 kg sand.
Uppvärmning: Bergvärmepump Nibe 1115 8,5 kW med Pahlens  Maxi-Flo 120kW värmeväxlare.
Rening: Autodosering via Pahlens MiniMaster samt UV-lampa Pahlens Auto-UV Titan 75W.
Automatisk vattenpåfyllning: Pahlens Nivåvakt.
Poolrobot: Zodiac RV5500.

http://familjenlindstrom.se/logger/index.htm

Utloggad poolarenspoolare

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Nykvarn
 • Antal inlägg: 245
 • Total likes: 49
 • Kön: Man
 • Pool is the grej ;-)
  • Visa profil
SV: Pahlens Minimaster problem
« Svar #6 skrivet: juni 17, 2020, 10:41:36:36 »
Kan bara hålla med alla kommentarer:

1. Stäng av MM. Köp klor i någon form utan CYA typ folkpools actionchock, samt pH sänk. Köp även en digital mätare. Mät även CYA. För att MM ska funka ska du inte ha CYA i vattnet (det får du om du slängt i vanliga veckopuckar i bräddavloppet). Har du för hög CYA måste du byta vattnet.
2. Lär dig manuellt hur ditt poolvatten funkar. Få det helt klart och i balans. Ph 7.4 och fritt klor runt 0.5-1.0. Klor kommer svänga en del, speciellt när du har poolen öppen i solljus.
3. Gör rent MM, prober och filter. Kolla att dina kem pumpar verkligen pumpar. Pumpa från en hink med vatten, lossa vid inloppen till poolvattnet. Kommer det ett långsamt flöde utan luftinblandning? Kalibrera pH med kalibreringsvätska. Öppna upp mätvatten slingan, justera in flöde. Låt den stå i manuellt läge ett dygn för att proberna ska mäta korrekt (dioderna blinkar i manuellt läge).
4. Kolla att du har rätt pH och Cl med din digitala mätare. Låt det ta lite tid. Justera vattnet långsamt, med en kemikalie i taget.
5. När du är nöjd med vattnet och klorhalten, lås MM på denna klorhalt. Jag har låst min på 0.5 ppm.

Om din MM inte är trasig så kommer den funka perfekt nu. Kolla då och då med din digitala mätare. Du kommer inse att du inte behöver göra något alls, det bara rullar på. MM filtret behöver jag aldrig rengöra. Mätslingan ska ta sitt vatten efter sandfiltret (antar att det är kopplat så hos dig). Inför vinterstängning så rengör jag proberna och filtret. Vid uppstart justerar jag in vattnet manuellt ett par dagar, sen slår jag bara på MM. Det har funkat för mig varje år.
8x4 PP-pool med tekniktunna, UV, MiniMaster Ph+Klor, Poolrobot Astral Pulit Advanced 3, Pahlen JetSwim Athlete, värmeväxlare till bergvärme, komposittralldäck, Nova Comfort pooltak med kanalplast och klarglasgavlar.
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=13304.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme