Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !  (läst 3500 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Jeanne

  • Gäst
Jeanne
Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« skrivet: april 11, 2014, 22:12:33:33 »
Vi har precis köpt ett nytt hus (ja nytt för oss - det är byggt på 1960-talet) och huset har en pool invid altanen. Jag hittade det här forumet på nätet, det verkar jättebra, fast lite svårt att ladda för vi har så jättedålig internet här - finns inget bredband, bara modemanslutning :( .

Problemet med poolen är att den inte har använts på minst 10 år. De gamla ägarna hade inte tid och ork att underhålla den och nu är den som ett svart hål i marken. Den är dock garanterat tät. Tomten sluttar kraftigt så på ena sidan är en stor del av poolväggen ovan mark, men vattnet står upp till kanten och läcker inte ut.

Det finns mycket att fixa i huset - vi vill helst ha det fint till vårt bröllop vid midsommar så vi kan ha fest i trädgården, men poolen är bekymret. Den ser inte bara ful ut utan luktar dessutom skunk och innehåller en massa smådjur och mängder med vattenväxter, alger och saker. Hur röjer man upp sörjan och kommer igång ? Förra ägarna var gamla och kunde inte komma ihåg så mycket om ur den kördes. Det finns ett litet blad i maskinrummet "Skötselanvisning för diatomitfiltret", men där står bara hur man skall skölja ren filtret. Och där står att man behöver ett pulver - var finns sådant att köpa ? Är det någon som har bra tips på hur man startar för att få den ren och snygg ?


Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad MathiasS

SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #1 skrivet: april 11, 2014, 23:21:45:45 »
Jag skulle pumpa ur vattnet med en dränkbar pump, skrubba helt rent och sedan fylla nytt vatten. Börja om helt enkelt.

Ta lite bilder på övriga prylar så kan du säkert få bra hjälp med resten också.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Jeanne

  • Gäst
Jeanne
SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #2 skrivet: april 12, 2014, 14:05:50:50 »
Jo att tömma den får ju bli ett första steg. Problemet kan väl bli all goja i poolen, klarar en pump sådant utan att gå sönder ? Vi har inte lyckats hitta någon kran som skulle fungera så att vi kan tappa ur vatten ur poolen.

Inne intill filtret sitter ett par kranar som måste gå till slangarna ut till poolen. När vi testade att öppna en av dem började det rinna ut vatten på golvet, dels nere vid någon skarv, dels från en lång ventil med en dragspak (den sitter ihop med filtret). Vi får nog plocka loss en del saker och kolla hur det hela är hopsatt.

Jeanne

  • Gäst
Jeanne
SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #3 skrivet: april 12, 2014, 14:49:58:58 »
Att ordna bilder på filtret m.m. är inte så lätt med tanke på vårt internet, men jag skall se om det går att ordna. Nu får vi nog också plocka loss filtret så att vi kommer åt att laga den skarven som läckte en massa vatten. Jag hoppas att det inte kommer att ta månader att få igång det. Barnen väntar redan på att få bada :D

Utloggad Erica

SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #4 skrivet: april 13, 2014, 16:40:49:49 »
Hej och välkommen hit ! Kul med hus med pool, men poolen låter ju inte så attraktiv just nu. Vad är det för slags pool - har den en plastliner (poolduk), är den av betong eller vad ? Vet du någonting om hur den kommit till - är den profssbyggd eller byggd av ägarna själva ?

Det finns olika slags dränkbara pumpar, dels de som bara är avsedda för rent vatten, dels de som klarar smutsigt vatten med grövre partiklar i. Men om marken sluttar ned på ena sidan kanske ni inte ens behöver en pump. Fyll en vattenslang med vatten, stoppa ned ena ändan i poolen och lägg den andra på utsidan, så lågt att den kommer klart under poolnivån. Då rinner ju vattnet utan pump (en hävert). För att inte få stopp i slangen av allt skräpet bör ni nog välja en ganska grov slang.

Innan ni tömmer poolen måste ni kontrollera att väggarna inte kan ramla in. Är det en betongpool kan det inte hända, är det en med liner så kan ju marktrycket ev. trycka in väggarna om den töms. Men med tanke på att du sa att ena väggen delvis är över mark så låter det inte som en jätterisk för detta. Hoppas att ni hinner klart före midsommar - även en grymt smutsig pool brukar gå att få ren relativt snabbt. Det kan vara större problem om delar av reningsverket är sönder, t.ex. filter, pump etc.

Om den stått utan skötsel så länge så var beredd på att det kan finnas MYCKET skräp på botten. I sämsta fall kan det finnas t.ex. mängder med löv, som då efter så lång tid hunnit att förmultna så att du har ett tjockt jordlager på botten. Frestas då inte att ta till spade - framför allt inte om poolen har en liner. Det lär vara stor risk att punktera den! Gräv med händerna eller spola med trädgårdsslang och lös upp det hela.

Bröllopsfest vid poolen blir säkert toppenfint om bara vädret är ok - midsommar kan ju vara både toppen och botten. Men räkna med stor risk att ni hamnar i poolen framåt de sena timmarna - vänner och bekanta brukar vara SÅ "hjälpsamma" i sådana lägen, i vart fall i vår bekantskapskrets.. :)

Jeanne

  • Gäst
Jeanne
SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #5 skrivet: april 19, 2014, 18:47:29:29 »
Tack ! Jo poolen är av betong. med väldigt tjocka väggar (28 cm) så det är nog inte farligt att tömma ut vattnet. Vi har nu tagit ut en del så det är kanske en tredjedel kvar. Det fungerade med slangmetoden ! Men nu går det inte mera, nu måste vi ha en pump.
När vattnet har sjunigt så har vi skrubbat väggarna med en borste på skaft för att få loss skräpet innan det torkar in och fastnar, och också spolat med trädgårdsslangen.

Filtret är en konstig sort. Jag skall försöka ordna en bild på det senare. Det är som en liggande tunna av rostfritt och med en vev på vänster sida.
På höger sida sitter en spak, i ett runt rör. Enligt instruktionen till filtret så skall man göra så här för att göra den filtret:
1. stanna pumpen
2. drag spaken uppåt till stopp
3. starta pumpen och kör i 2 minuter.
4. stanna pumpen
5. skjut spaken till det nedersta läget och lås den där
6. starta pumpen
7. häll i diatomitpulvret i bräddavloppet.

Finns sådant pulver i vanliga poolaffärer ? Är det någon här som har erfarenhet av ett sådant filter som vårat ?

Att skrubba ren poolen skall nog gå. Vi har skaffat en högtryckstvätt som vi skall anvä'nda också.

Erica, jo att vi kan hamna i vattnet vid bröllopet förstår vi, men det skrämmer väl oss knappast :) Men frågan är väl om vi kan hinna få poolen i ordning till dess.:(
Det verkar vara ganska mycket jobb för vi vet ju ännu inte vilka
saker som fungerar och vilka som inte gör det. Och vi har aldrig haft någon pool förut, så våra kunskaper är nästan noll. Vi har läst litet på nätet men det är allt.

Jeanne

  • Gäst
Jeanne
SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #6 skrivet: april 19, 2014, 18:51:51:51 »
Jag glömde bort att skriva att man skulle veva sakta på veven under den tid som man sköljde rent filtret ! Det stod dock ej varför.

Utloggad Erica

SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #7 skrivet: april 21, 2014, 00:29:13:13 »
Ni har alltså en stabil betongpool med rejäla väggar, så någon risk att tömma bör det absolut inte finnas. Det skall helt klart gå att få den ren, men visst en del jobb behövs säkert. Skrubba, spola, gräv om det behövs... det finns många sätt. Du lär ju inte kunna punktera poolen hur du än gör.

Filtret är tydligen ett diatomitfilter. Vi hade ett sådant till vår pool när vi bodde i USA (fast av din beskrivning verkar det vara en helt annan modell än det vi hade) och där var det enkelt att köpa diatomiten, den fanns i varje poolaffär, såldes som "DE earth". Här i Sverige verkar det vara lite svårare, standardleverantörer som t.ex. Folkpool har den inte på sitt program vad jag kan se. Men hos de som säljer poolutrustning till offentliga pooler m.m. lär du nog hitta den. Det är ett fint vitt pulver. Sådana filter är lite jobbigare att sköta eftersom man får hälla i nytt pulver varje gång man backspolar, men de renar vattnet väldigt bra. Skulle filtret vara i dåligt skick kan ni ju alltid byta till ett sandfilter, som är mycket vanligare här i Sverige.

Om ni hinner klart till bröllpoet - tja det beror ju på om någonting verkligen är sönder eller om det bara handlar om att få rent. Jag skulle vilja säga att få rent går på 1-3 veckor. Reparationer blir något helt annat, även om t.ex. ett filterbyte inte är så komplicerat. Ett bröllop poolside i trädgården blir säkert jättefint, men självklart måste ni först få det åtminstone så pass rent att det ser vettigt ut och inte luktar. Hur stor och hur djup är poolen ?


Utloggad Erica

SV: Nytt hus med pool - men hjälp så den ser ut !
« Svar #8 skrivet: april 21, 2014, 19:35:19:19 »
Jag glömde att säga att ni måste planera någon vecka extra om ni få den badklar till bröllopet - vänta inte tills sista dagarna. Det tar  lite tid att fylla n pool (har ni egen brunn kan det ta 1-2 veckor bara att fylla den) och sedan tar det några dagar att få kemikalierna i balans och inte minst att värma upp allt vattnet.  Ett 10-gradigt badvatten blir inte så trevligt, om ni inte är vinterbadare förstås !

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd