Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock eller vad det nu blir ...  (läst 8030 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad IngvarC

Hej alla poolers!

Nu när planerna på pool tar mer och mer konkreta former känns det naturligt att gå från en hangaround till att starta en egen byggtråd. Verkar som vi alla ska den vägen vandra. ☺

Tankarna kring poolkonstruktion har varit omfattande och jag tror att vi gått igenom och förkastat alla konstruktioner utom Thermopool. Intressant att tankarna började i en classic folkpool med total entreprenad och nu landat i att jag ska vara med och gjuta betong för första gången i mitt liv. Det visade sig att min frus bror har lite erfarenhet av att gjuta och var sugen på att hjälpa till så då vågade jag mig på en Thermopool efter att ha läst runt i alla andra byggtrådar i detta forum. 

Det vi nu har planerat för är en 4*10 meters pool med en egen designad trapp + lagun i thermoblock. Har kommit i kontakt med en som kan lägga platssvetsad liner för mindre dyrt pris. Jag har bifogat en bild med en layout som vi tror på (just nu ☺) och vill gärna få er feedback på den. Tanken är att ha en lagun del 60 cm under poolkanten (50 cm baddjup) som är 1,2 meter djup och sträcker sig längs ena kortsidan alltså 4 meter bred. Från ena hörnet går sedan en trapp som är rak längs långsidan med fyra steg vardera med 30 cm höjd och 1 meter breda trappsteg. Erfarenheterna och kunskaperna kring poolbygge i detta forum är imponerande och tas tacksam emot. De runda cirklarna i trapp och lagun vyn rakt framifrån ska symbolisera inloppen. Ber om ursäkt om bilderna är otydliga men är man powerpoint tekniker så är man...

Alla tankar och tips tas tacksamt emot. 
« Senast ändrad: september 18, 2013, 17:15:18:18 av IngvarC »

Utloggad MTQ

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Norra Halland
 • Antal inlägg: 153
 • Total likes: 4
 • Kön: Man
 • Poolprojektet har startat sept 2014!
  • Visa profil
SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #1 skrivet: september 04, 2013, 20:36:34:34 »
Hej och välkommen till forumet!

Läste ditt inlägg och ser att du har liknande tankar kring det här med en lagun/barndel som jag haft själv. Tycker det ser mycket lovande ut och ser fram emot fortsättningen.

Ett par idéer och kommentarer kan jag bidraga med.
1. Om du som jag gillar att simma så är 10 meter en bra distans. Överväg att modifiera din layout så att du kan utnyttja hela längden för detta ändamål. Behöver inte vara hela bredden utan räcker en meter så du kan vända på ett bra sätt.

2. Barn i lagundelen. Jag funderade en del på detta och kom till slutsatsen att jag skulle vilja ha en glasskiva eller motsv. som förhindrar någon att kliva ut från avsatsen där lagunen slutar. På så sätt skulle man kunna begränsa leken till lagunen och inte vara lika orolig att de skall hitta på något när jag snabbt hälsar på grannen. Det krävs ju så lite tid innan de är på ett annat ställe rätt som det är.

3. GT-hylla är ett begrepp som jag lärde mig i detta forum och som du säkert stött på. För den oinvigde så är detta den plats i poolen där en vuxen eller barn kan sitta och ta det lugnt med en dryck denne föredrar. Kan vara en GT, saft eller som för min del när poolen blir verklighet, en single malt, av bättre sort. Något att fundera på kanske. Släng in några jets som går att slå av o på så har du ett gött litet spa på samma gång.

4. Mitt bästa råd är att inte göra som jag, dvs försökte få med alla de samlade bästa lösningar som finns i detta eminenta forum och försöka ta alla dessa till nästa nivå. Det har i mitt fall förskjutit poolen minst ett år framåt till  :D. Vad jag försöker säga är väl att sikta på att hyfsat snart komma till den punkt då det är dags att avgränsa sig o beställa betongen!

Lycka till!  Som sagt, är mycket förväntansfull på fortsättningen...och du vet, när det är dags... Bilder åt folket!

//MTQ
Poolprojektet startat Sept 2014.

Planerat så här långt:
- Betongpool med skalblock. Djupdel/lågdel
- Värmning med luft/vatten-VP+ ved via VVX
- Motströmsaggregat för simmträning
- Pooltak
- Pahlén Minimaster autodos av klor
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=10433.0;all

Utloggad Nutta

SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #2 skrivet: september 04, 2013, 22:12:30:30 »
Ser spännande ut, funderar på en liknande pool alternativt med färdiga block på 1,5 m x 1 m från http://www.tjallden.se/sv/sidor/134/64/byggsystem-pool.aspx
Vem har du hittat som är bra på platssvetsad liner, vad beräknar du att linern kostar?

/Nutta

Utloggad IngvarC

SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #3 skrivet: september 04, 2013, 23:51:20:20 »
He he kan identifiera mig med din punkt fyra MTQ  O0
Jag har varit i den fasen hela sommaren. I kväll fick jag tag på killen som kommer gräva gropen och nu blir byggstart inom 2,5 vecka. Eftersom han hade en lucka då var det bara att boka in. Vips står jag där med lite press på mig att beställa poolpaket.  :D

Tanken med lagundel är att vi ska kunna sitta och ta det lugnt där också. Inte helt otänkbart att det då kan finnas något drickbart i handen. O0 Frågan är om 0,5 m baddjup är för mycket (eller för litet) på den delen? Blocken är i lagom höjd utan att behöva sågas för den höjden. Det var anledningen till att vi landande på den höjden. Barnen växer så det knakar och jag utgår ifrån att de lär sig simma snabbt. Undertiden kommer de att ha en uppblåsbar flytväst så att de även kan nyttja de djupare delarna av poolen. 

@Nutta jag fick tag på Tage i Sjöbo som flera har använt här på forumet och många verkar nöjda med hans arbete. Vi har inte kommit överens om något pris ännu. Intressant det där med Tjälldens lösning. Lite skeptisk till den lilla åtgången av betong till plattan och enbart murbruk i skarvarna. Någon som byggt pool enligt deras koncept här på forumet? Har inte hunnit söka efter det.

   
« Senast ändrad: september 05, 2013, 06:06:28:28 av IngvarC »

Utloggad awasen

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Ekerö, Stockholm
 • Antal inlägg: 984
 • Total likes: 5
 • Kön: Man
 • Bara resten kvar nu då...
  • Visa profil
SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #4 skrivet: september 05, 2013, 07:02:12:12 »
Ser ut som ett spännande projekt!  :)


En kommentar till lagundelen (eller GT-hyllan) bara; vi har en i vår pool och den är suverän. Ofta vill barnen simma längre och framförallt nu när det är kallare i luften är det trevligare för oss vuxna att sitta i vattnet (29 grader) i lagundelen än utanför poolen. Vi har bara en lagun och ingen trappa och det fungerar bra så fundera om du verkligen behöver trappa hela vägen ner till botten. Det är dock bra att ha ett par steg ner i lagunen. Vår lagun är ca. 50 cm djup. Det jag skulle vilja ha är "ryggstöd", alltså en del av väggen som lutar så man bekvämt kan sitta mot väggen.


Jag har också läst några inlägg om att "skydda" lagunen med en glasskiva så små barn inte kommer ut i djupa delen. Det är idioti om du frågar mig, små barn ska ALLTID övervakas och ALDRIG lämnas mer än på armlängds avstånd när de är i poolen!
Sen är små barn väldigt, väldigt smarta, om de råkar tippa över kanten en gång och tycker det var obehagligt så gör de det inte igen.


Salt klorinator rekommenderar jag varmt. Inte bara blir underhållet så mycket enklare men klormängden blir mindre och så är saltvattnet så mycket trevligare att simma i för ögon och näsa (dock inte för munnen). Automatisk påfyllning är också väldigt bekvämt. Jag har en vanlig toa-flottör i en plastbytta som fyller upp poolen automatiskt efter plask och avdunstning.


Mvh,
Anders
AQVIS Kidney 20, Dallas Excellence pooltak, bergvärme med Pahlens HiTemp 75kw, saltklorinator

Utloggad IngvarC

SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #5 skrivet: september 07, 2013, 22:55:55:55 »
Hej igen

Senaste dagarna har jag funderat lite på dränering runt poolen och kommit framtill att det kommer behövas en dränkbarpump som pumpar undan vattnet. Har i samband med detta fördjupat mig lite i hur det ordinarie regnvattnet dräneras bort från huset. Inte helt lätt att förstå sig på vad som händer när vattnet lämnar tomtgränsen och går ned i en brunn utan att jag ser vart det tar vägen sedan. Min tanke från början var att vattnet från poolens dränering skulle pumpas in i ordinarie dräneringsröret från huset ut mot just den brunnen. Nu ser jag framför mig ett framtida skräckscenario hur vattnet fastnar i brunnen och rinner tillbaka ned i poolen både från brunnen och huset. Finns det några andra smarta lösningar på att göra av med vattnet från poolens dränering? Hur har ni andra gjort och tänkt kring dräneringen?

En annan fundering som jag har just nu är mellan thermoblock och isolerblock anpassade till poolbyggande likande styroform från poolspecialisterna och styropor från poolkungen. Det jag vet nu är att thermoblocken är billigare, mjukare, byggda för hus, principen för byggnationen är densamma som för de övriga, extra skivor behövs för att undvika märken i poolväggarna. Hur har ni andra resonerat kring detta. Mitt intryck är att ni som byggt med thermoblock är nöjda med det. Vilket i och för sig inte är så konstigt, men skulle ni välja dessa igen? Om det inte vore för priset skulle jag idag inte tvecka på att välja blocken i styroform med en högre hårdhet. Tänker jag fel? Nackdelen är att det inte finns så stora kampanjer för dessa block jämfört med för thermopooler. Vilket gör att budgeten kan rymma t ex en jetswim.  <dontkn>

@awasen har hört att många har bra erfarenheter av saltklorinator. Har själv badat i pooler som har det och gillar det. Just nu tänker jag dock som så att i och med att jag ska gjuta fast bräddavlopp, lampor med mera så vill jag helst göra det i rostfritt vilket inte är komparibelt med satklorinator om jag förstått det rätt. Så därför går saltklorinator bort. Istället vill jag satsa på en minimaster med automatisk dosering av ph och klor. Eventuellt kan jag också lägga till uv rening om jag vill sänka klornivåerna ytterliggare. Intressant det där med toaflottören och påfyllning av vatten. Finns det bilder som beskriver den lösningen mer i detalj?

Utloggad MathiasS

SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #6 skrivet: september 08, 2013, 01:24:33:33 »
Ingvar, isolerblocken anpassade för poolbyggen, vad är det för något? Är det inte bara så att det finns dorocell-liknande block från flera leverantörer och vissa av dessa är gjorda i en hårdare friggo?
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Poltaksspecialisten
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 600 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad IngvarC

SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #7 skrivet: september 08, 2013, 07:38:05:05 »
Precis hårdheten är den stora skillnaden. Genom att dessa block är hårdare undviks tumm och hälavtryck enligt de som säljer dessa block. Har sett att några i forumet har köpt block från tyskland (isostone.de) men jag har inte hittat någon som kan skicka till Sverige. Har ni som köpt därifrån åkt ned och hämtat blocken?

Till saken är den att jag inte badat i en pool med thermoblock så att jag själv kan bedömma risken för häl och tummavtryck. Det kanske är en ickefråga trots allt. <dontkn>

Utloggad MathiasS

SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #8 skrivet: september 08, 2013, 08:09:01:01 »
Jag TROR att det är en ickefråga men har ju bara kört ett år så säker tänker jag inte vara.

Pvc skivorna, dom skulle man ju sätta upp oavsett hårdhet på blocken för att dölja ev ojämna skarvar etc. Jag hellimmade dessa och lär aldrig behöva fundera på dom igen. Med vanliga block och pvcskivor blir det inga hälhål....

Skumgummimattan som ligger närmast duken däremot, den är inte hellimmad vilketjag ångrar. Har inte inte några veck i denna ännu men här finns en teoretisk chans för problem.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Poltaksspecialisten
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 600 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad awasen

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Ekerö, Stockholm
 • Antal inlägg: 984
 • Total likes: 5
 • Kön: Man
 • Bara resten kvar nu då...
  • Visa profil
SV: Thermopool 4*10 med trappa i thermoblock
« Svar #9 skrivet: september 08, 2013, 10:40:14:14 »

@awasen har hört att många har bra erfarenheter av saltklorinator. Har själv badat i pooler som har det och gillar det. Just nu tänker jag dock som så att i och med att jag ska gjuta fast bräddavlopp, lampor med mera så vill jag helst göra det i rostfritt vilket inte är komparibelt med satklorinator om jag förstått det rätt. Så därför går saltklorinator bort. Istället vill jag satsa på en minimaster med automatisk dosering av ph och klor. Eventuellt kan jag också lägga till uv rening om jag vill sänka klornivåerna ytterliggare. Intressant det där med toaflottören och påfyllning av vatten. Finns det bilder som beskriver den lösningen mer i detalj?


Läs mer här: [size=78%]http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8573.msg63887#msg63887[/size]
AQVIS Kidney 20, Dallas Excellence pooltak, bergvärme med Pahlens HiTemp 75kw, saltklorinator

Svenska kvalitetspooler som h�ller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme