Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Var är läckan då?  (läst 3350 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Tate

Var är läckan då?
« skrivet: mars 10, 2013, 22:03:31:31 »
Förra våren byggde vi pool, en folkpool classic, fast i termoplast, med trappa. Vi lät återförsäljaren bygga poolen så att allt skulle bli bra, och den blev blev klar i juni, och har läckt sedan dess. Redan vid påfyllningen läckte bräddavloppet, och det tätades de här och var med medföljande gegga och silikon. Tillslut kunde man i alla fall inte se på utsidan att det läckte, men väggarna är ju dubbla plastväggar så det är svårt att se vad som sker innanför dessa.

Därefter märkte vi att ett inlopp läckte. De grävde upp och tog isär och satte ihop igen. Då trodde vi att allt var klart, men ändå försvann en decimeter vatten varje vecka. Vi lät på byggarens inrådan det bero till vinterstängningen, för att se vad som hände när vi slutade fylla på vatten. Vi pluggade inloppen. Vattnet rann ut lika snabbt som innan, men tycktes stanna när det efter två veckor nått nedre delen av bräddavloppet. Aha, tänkte jag. Det läcker fortfarande där!

Detta var i oktober. Men vattnet har fortsatt sjunka. Mycket långsammare, men ändå. Nu är vattennivån kanske fem centimeter nedanför bräddavloppet. Och snart vill jag ju dra igång hela systemet igen, men helst utan läcka.

Så var sjutton kan problemet vara? Läcker bräddavloppet mycket, och någon annan del lite? Och hur hittar vi den andra delen? River upp trädäck och sten och gräver oss ner? Är det trappan som läcker? Hål i linern? Lampan? Alltihop? Eller är det bara en del som läcker och det minskade vattentrycket gör att det sjunker långsammare? Men varför i så fall en sådan radikal skillnad när det passerat just bräddavloppet?

Givetvis är det ju byggaren som ska lösa problemet - men eftersom det är min pool är jag månne snäppet mer engagerad. Plus att jag verkligen inte vill behöva  göra om någon i poolmiljön som jag slet med hela förra sommaren. Så tips och funderingar och idéer mottages tacksamt.

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Var är läckan då?
« Svar #1 skrivet: mars 10, 2013, 22:48:02:02 »
Nja egentligen är det ju inte ditt problem utan byggarens, men är du säker på att den senaste vattenförlusten (5 cm sedan oktober) verkligen är en läcka och inte helt enkelt avdunstning ? Hur har poolen varit täckt under vintern ? Med något som flyter direkt på ytan eller med plåtar m.m. med luft mellan ytasn och täckningen ? I det senare fallet får man ju en viss avdunstning, även om den vid låga temperaturer blir ganska liten. Men att du har en läcka vid bräddavloppet verkar ju helt klart eftersom det sjönk snabby ned till just den gränsen.

Utloggad suezen

SV: Var är läckan då?
« Svar #2 skrivet: mars 10, 2013, 22:48:11:11 »
Hej,

Förmodligen läcker bräddavoppet mest, eftersom det försvann betydligt mindre vatten när vattennivån kom ner under. Att byggaren tätade med silikon låter mycket konstigt och inget som brukar fungera speciellt bra i längden. Ett bräddavlopp ska bli 100% tätt med de medföljade packningarna mot linern.

Inloppen kan fortfarande vara orsaken även fast du pluggat dem, pluggen täter bara den "normala" vägen genom inloppet vilket gör att det ändå kan läcka vid packningen mot linern.

Även vid lampan och trappan kan det såklart läcka, vanligast av dem är tyvärr att det läcker vid trappan vilket är svårt att åtgärda utan större ingrepp.

Bästa sätt att felsöka detta är att man låter vattennivån sjunka ner till inloppen så ser man om det stannar där, i så fall är det något av inloppen som läcker. Om det slutar läcka ovanför eller under så är det på den nivån du har läckan. Tänk dock på att de flesta pooler inte mår bra av att ha för låg vattennivå under längre tid då omgivande marktryck kan trycka in stommen. Du kan även råka ut för att grundvattennivå som är högre än vattennivån i poolen trycker in vatten bakom linern vilket kan gör att den bubblar ut och det är då svårt att få den på plats igen. Om du har bottenisolering kan även den flyta upp och ta med sig linern. Jag skulle därför föreslå att du inte laborerar för mycket med det eftersom du har en byggare som måste lösa det åt dig och orsaker du massa andra problem så finns det risk att de inte vill åtgärda det.

Det finns även professionell utrustning för läcksökning men du kan prova att droppa karamellfärg nära de ställen där du misstänker läckage, du kan då i bästa fall se hur karamellfärgen dras mot det otäta området. Det är inte alltid helt lätt att hitta läckor på det här sättet, speciellt inte om de är en bit ner under vattenytan.

Hoppas du hittar läckan och det är något som är lätt att åtgärda.

Mvh
Anders

Utloggad Tate

SV: Var är läckan då?
« Svar #3 skrivet: mars 11, 2013, 07:21:16:16 »
Tack för svar!

Poolen är täckt med lågt tak, och det har ju varit is på stora delar av ytan stora delar av tiden (isfritt vid kanterna) så det borde väl inte avdunsta alltför mycket? Nu när det varit några soliga dagar så är poolen iofs mycket varmare än omgivningen, men större delen av vintern har det inte varit så. Hur mycket är normal avdunstning? Brukar man räkna med att vattennivån sjunker under vintern om man bara har pooltak och inte något på själva ytan?

Att bara vänta och se vad vattnet stannar är byggarens förslag, men om det sjunker i den här hastigheten så lär jag få vänta hela säsongen - och jag vill bada i april!

Kan man inte täta inifrån om det är trappan? Sänka vattennivån och ta bort listerna och fixa eventuell packning, eller vad som finns där bakom?

Utloggad Tjalle

SV: Var är läckan då?
« Svar #4 skrivet: mars 11, 2013, 14:50:20:20 »
Accelererad undersökning och åtgärder:
1 När isen smält - fyll till 20 mm under ovankant skimmer. Kör igång pumpen 24/h dygn.
2 tejpa nivån - om mer än 3mm sänkning per dygn - "tvinga" E att byta tätning på skimmern - ingen "goja"- han får - i slutänden - även rätta till ev. "skador" på omgivningen.
3 Om fortsatt sjunkande nivå ( minst 10mm på 3 dygn) -stäng av pumpen                                4 Låt E pumpa ur med länspump.till underkant insprutare - märk nivån
5 om samma sjunk-hastighet som tidigare
6 sänk till under belysning (länspump)
7 om samma sjunk-hastighet som tidigare -
8 sänk till under trappan (länspump)
9 om fortsatt sjunkning - spricka/hål i linern

Återigen: E skall felsöka och åtgärda både poolen och trädgården.
Konsumentköplagen gäller - i realiteten - bara 6 månader, men du upptäckte ju felet innan den tiden. Dvs Kk är starkare än garantier  - E skall betala allt - utan självrisk.

Folkpool är - historiskt - tuffa - både mot E och Kunden - men du kan vid - behov- använda F som slagträ mot E.

Utloggad MathiasS

SV: Var är läckan då?
« Svar #5 skrivet: mars 11, 2013, 19:25:46:46 »
Angående avdunstning vintertid under tak: här har nivån hållt sig EXAKT på samma nivå hela vintern så räkna med att detta är noll.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad Erica

SV: Var är läckan då?
« Svar #6 skrivet: mars 12, 2013, 17:34:24:24 »
Helt avgörande för hur stor avdunstningen under taket kan bli är i vilken utsträckning som luften där inne kommunicerar med luften utanför. Finns det en luftomsättning, om än en liten sådan, så måste man räkna med att det blir en viss avdunstning.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd