Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet  (läst 11492 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad boppers85

Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« skrivet: december 21, 2011, 18:03:01:01 »
Hej

Är ny här på poolforum.
Tänkte fråga er som kan detta med inomhuspooler.
Vad jag har fått för info från säljaren så är poolen byggd uppmurad med stenblock, sen har han satt plywoodskivor runt om. Untanför det är väggarna klädda med skumgummi matta och till sist linern han dragit upp över kanten och häftat fast den i en 2"4 bräda. Över det har han skruvat dit en bred bräda över den häftade linern som han har lackat på ovansidan.

När jag nu skulle skruva loss den breda brädan så upptäckte jag att den va kraftigt angripen av fukt och mögel. Som även har trängt in under linern och 2"4brädan som nu är helt murken.

Vad kan jag göra? Har fukten gått ner i plywooden och förstört den oxå? Poolen är byggd för 4år sedan.

Har bilder om ni vill se.

Snälla hjälp mvh boppers85

Utloggad Erica

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #1 skrivet: december 21, 2011, 18:52:49:49 »
Hej och välkommen hit ! Vi har också en  inomhuspool och vi trivs väldigt bra med den. Men virke runt en poolkant måste vara tryckimpregnerat för att hålla. Om det är vanligt virke förstörs det snabbt. Kan det vara så att man valt vanligt virke för att kunna lacka det hela (tryckimpregnerat är svårt att få lack att fästa på) ? Plywooden bör förhoppningsvis vara i bättre skick, förutsatt att man valt marinplywood eller motsvarande som är helt vattentålig. Hur långt är det från kanten på linern till själva vattenytan ? I vår pool har vi valt att ha ett rejält gap mellan golvnivå och poolvattenyta för att minimera att det skvätter upp över kanten, speciellt när barnen badar och stojar.

Hur ser poolrummet ut gör övrigt ? Finns det ventilation ? Avfuktare ? Hålls poolen övertäckt när det inte badas (gör enorm skillnad, speciellt om ni har riktigt varmt i poolen) ?  Det gäller ju att skydda hela rummet / huset mot fukt också.

I början hade vi lite fuktproblem innan vi började täcka poolen. Numera har vi inga sådana problem och avfuktarna behöver bara köras i samband med bad och en stund efteråt. Vi håller ca 30 grader i poolen och cirka 26 grader i poolrummet (ju större skillnad mellan de två temperaturerna, desto mera avdunstning. Skulle man ha en pooltemperatur som är lägre än rumstemperaturen upphör avdunstningen nästan helt och man kan slippa att täcka poolen).

Utloggad boppers85

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #2 skrivet: december 21, 2011, 20:17:50:50 »
Tack så mycket =)

Det konstiga är att han bara lackat ovansidan på den översta breda brädan, undersidan är det vitmögel på.
Frågade säljaren idag om det va marinplaywood. Han visste inte :/.

Det är bara ca 10cm från vattenytan till kanten där linern viks över brädan. Så det kan lätt va att det smiter in vatten där.

Ventilation finns ingen. Han har kört med taktiken att öppna fönster när han badat.
Däremot har han en bubbelplast över poolen. Så avdunstningen är minimal när den är på. Men blir väldigt fuktigt när man väl badar har vi märkt.
Kan man använda en vanlig avfuktare som man kan sätta på när man väl badar??

Hur kan man se på playwooden att den är marinsäker??
Hur tror du man kan bygga för att undvika att det läcker in vatten vid playwooden?

mvh boppers85Utloggad Erica

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #3 skrivet: december 22, 2011, 00:11:10:10 »
Någon form av ventilation bör man ha. Vi har ett system med balanserad till/frånluft och värmeväxlare. Fläktarna körs på min-läge normalt, max om t.ex. en bunt barn badar. Man kan ha betydligt enklare system, men har man ingen värmeväxlare förlorar man ju en del energi. Men det är inte några jättemängder luft som skall ventileras bort. Men helt utan ventilation så får du dels fuktproblem, dels problem med unken lukt. Att öppna fönstrena när man badar fungerar INTE ! Gör du det på vintern så kommer iskall luft i kontakt med vattenytan och poolen börjar att ryka. Den röken innehåller mängder med fukt som går upp i rummet.

Er bubbelplast gör säkert väldigt gott för att hålla nere fukten. Vi märkte en skillnad som natt och dag när vi började täcka poolen. Visst fungerar vanliga avfuktare för rumsbruk, men man bör ju inte köpa de allra minsta. Ett par stycken på 20 l/dygn st. räcker nog. Vi har fyra men det är ytterst sällan som vi kör allihop - 2 hade nog räckt. Men tänk på att bara köpa avfuktare som går att koppla till avlopp ! Man tröttnar snabbt på att hålla på och tömma vattenbehållare som snabbt blir fulla. Vi köpte riktigt billiga avfuktare och det har fungerat bra. De allra flesta avfuktare brukar gå att koppla om till avloppsanslutning. När poolen är övertäckt brukar vi köra avfuktningen någon timma efter ett större bad och sedan slå av den.

Nu beror ju en del också på hur stor poolen resp. rummet är. I vårt fall är poolen 8x4 m och rummet cirka 100 m2. Och som sagt tidigare, ju större temperaturskillnad pool - rum (om poolen är varmast) desto mer avdunstning.

Att kolla vad det är för plywood - ja du kan ju känna försiktigt på linern runt vattenytan. Känns det stumt och hårt bakom (bortsett från cellplasten) så är det nog lugnt. Kan du lätt trycka in flera cm så är det nog risk för att den är rutten.

Är det marinplywood så spelar det inte så stor roll om lite vatten når plywooden. Vill du ha bättre tätning där uppe så kan du ju lägga en gummilist eller ev, silikon innan då sätter dit den övre brädan. Men som sagt, byt till tryckimpregnerat ! Då slipper du en massa problem. En sargkant av impregnerat trå behöver inte målas och är dessutom behaglig att gå på, även barfota.

Utloggad MathiasS

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #4 skrivet: december 22, 2011, 07:09:16:16 »
Att öppna fönstrena när man badar fungerar INTE ! Gör du det på vintern så kommer iskall luft i kontakt med vattenytan och poolen börjar att ryka. Den röken innehåller mängder med fukt som går upp i rummet.

Ett annat sätt att beskriva fenomenet på, för vad det nu är värt, är att den varma (och därmed fuktiga) luften precis ovanför vattenytan kyls ner när den träffar den kalla utomhusluften. Vattnet i luften fäller då ut, kondenserar, när man passerar daggpunkten och det ser vi som rök/vattenånga.  En sekundär effekt av detta är rimligen också att man kommer öka avdunstningen från vattenytan till luften, vilket i praktiken är detsamma som värmeförlust. Det brukar vara bra att tänka i termer av ångtryck när man pratar kondensation etc - naturen vill alltid utjämna skillnader i ångtryck och nå lägsta möjliga jämnviktsnivå.

7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Poltaksspecialisten
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 600 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad boppers85

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #5 skrivet: december 22, 2011, 09:14:22:22 »
Okej!
Jättebra info där =)

Tror ni man kan anmäla detta som dolt fel till mäklaren om man finner att plywooden är rutten oxå?
Iochmed att jag köpte huset för 3 veckor sen så kanske man kan det och på så sätt få ersättning från säljaren för att göra om byggnadstionen.

En grej som slog mig oxå. Är det inte farligt att ha tryckimpregnerat trä inomhus?

Utloggad Trollmann

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #6 skrivet: december 22, 2011, 09:35:09:09 »
Dolt fel brukar vara svårt att få igenom, det krävs rätt mycket för att det skall gå att få till. Vad sa besiktningsmannen? Har någon pool expert tittat på konstruktionen innan och gjort något uttalande? Det räcker med att en expert skulle misstänka att något är fel så faller hela dolt fel argumentet, tyvärr.
PP-pool 8*4*1,5 isolerad.
Sun 4B pooltak
Hayward prologic med SWG och automatik
Zodic 9300 robot
10 kw VP pump

Utloggad awasen

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Ekerö, Stockholm
  • Antal inlägg: 984
  • Total likes: 5
  • Kön: Man
  • Bara resten kvar nu då...
    • Visa profil
SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #7 skrivet: december 22, 2011, 10:26:27:27 »
Ett dolt fel är ett fel som fanns vid försäljningen men inte kunde upptäckas vid en noggrann undersökning/besiktning av huset. Enligt lag kan den som säljer ett hus få betala för fel och skador som upptäcks upp till tio år efter försäljningen.

Besiktningsmannen har inget med det att göra. Hittar (eller misstänker) en besiktningsman ett fel är det ju inte längre dolt... därav begreppet "dolt fel".
Jag tror du har ett bra utgångsläge för "dolt fel" om ni inte vid överlåtelsen diskuterat poolen och ev. brister vid uppförandet av den. Ett dolt fel är ju oftast något som inte heller säljaren (förhoppningsvis) varit medveten om.
Har poolen brister enligt normal standard/praxis är det ett "dolt fel". Prata med din mäklare och se till att få papper från en "pool-expert" på att den är bristfällig i sin konstruktion.

Mvh,
Anders
AQVIS Kidney 20, Dallas Excellence pooltak, bergvärme med Pahlens HiTemp 75kw, saltklorinator

Utloggad Trollmann

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #8 skrivet: december 22, 2011, 11:00:46:46 »
Ett dolt fel är ett fel som fanns vid försäljningen men inte kunde upptäckas vid en noggrann undersökning/besiktning av huset. Enligt lag kan den som säljer ett hus få betala för fel och skador som upptäcks upp till tio år efter försäljningen.

Besiktningsmannen har inget med det att göra. Hittar (eller misstänker) en besiktningsman ett fel är det ju inte längre dolt... därav begreppet "dolt fel".
Jag tror du har ett bra utgångsläge för "dolt fel" om ni inte vid överlåtelsen diskuterat poolen och ev. brister vid uppförandet av den. Ett dolt fel är ju oftast något som inte heller säljaren (förhoppningsvis) varit medveten om.
Har poolen brister enligt normal standard/praxis är det ett "dolt fel". Prata med din mäklare och se till att få papper från en "pool-expert" på att den är bristfällig i sin konstruktion.

Mvh,
Anders

Besiktningsmannen skall vara expert på ett område varav att finna felen då blir större för köparen, fel som ej kan klassas som dolt fel eftersom det antingen går att se eller ana av konstruktionen. Konstruktionen som beskrivs för poolen låter tämligen tveksam(vet inte vilket år som den är byggd dock) och ifall en expert kan se felet eller ana fel så går det inte under dolt fel. Att man behöver göra utökade undersökningar vid misstanke ligger också på köparens ansvar. Där med så kan fel vara dolda men inte enligt lagen. Där vid gäller även utfästelser från säljaren varav undersökningsplikt kan minska. Byggahus.se forumet juridik är ett bra ställe att titta på :)
PP-pool 8*4*1,5 isolerad.
Sun 4B pooltak
Hayward prologic med SWG och automatik
Zodic 9300 robot
10 kw VP pump

Utloggad MathiasS

SV: Nyköpt hus med inomhuspool mögel angripet
« Svar #9 skrivet: december 22, 2011, 12:56:20:20 »
Tryckt virke inomhus ska man undvika, men man ska nog inte heller överdriva farorna när det handlar om rätt liten mängd.... Ett alternativ till tryckt virke är ju något fetare ädelträ som tål vatten utan behandling med kemikalier. Regnskog är trevligt även i poolrummet...:)

Vad gäller dolt fel så blir det helt avgörande hur svårt det vara att upptäcka detta utan att bryta konstruktionen i småbitar samt vad säljaren sagt och när.

Tex, om du hade informationen från säljaren du beskrev i första inläggen skulle man definitivt kunnat misstänka att detta är en konstruktion som kan ställa till med problem eftersom det inte är tätt mellan liner och brädan ovanpå. Man kan antagligen också säga att pooler inomhus klassas som en riskkonstruktion generellt sett vilket ställer extra höga krav på dig som köpare vad gäller undersökningsplikten.

Mitt förslag till dig: lös problemet själv - det kommer kosta dig småpengar jämfört med besväret att jaga säljaren. Eller så drar du en chansning och försöker enas om en kompensation.....
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Poltaksspecialisten
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 600 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Svenska kvalitetspooler som h�ller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 

Pooler och SPA-bad med montering i toppkvalitet!
Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme