Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Många frågor för nybygge  (läst 10299 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Anna-Lena

Många frågor för nybygge
« skrivet: februari 02, 2011, 10:51:41:41 »
Nu har jag läst runt i 2 dygn och det börjar snurra i skallen. Har fått många bra idéer och tips. Men - jag saknar också många svar. Mina önskemål kanske är orealistiska att lösa? <help>

Fakta: Enplansvilla i norra Halland, byggd på lerjord (ej pålad), med en frånluftsvärmepump för vattenburen värme.

Bakgrund: jag vill bygga en stor uteplats med pool, indelat i 2 sektioner (altan + pool) längs med huset (= husets längd). Pool 3*6 m, i sydväst-läge. Det ska vara inglasat och med möjlighet att bada året om. (Har kollat med Willab.) Tänkte mig brädfodring till midjehöjd och skjutbara glaspartier ovanför. Helst skulle jag vilja ha ett skjutbart tak också, så man kan ha helt öppet på sommaren och njuta av solen och vinden. :)

Vi ska ha en helhetsentreprenad (eftersom ingen av oss är kunnig, händig eller har tid att göra själva). Vi har pratat med en leverantör, men jag känner mig lite tveksam till hans påståenden. Stämmer de? Han säljer Pahléns produkter.

Vi tänkte oss stomme av isolerblock med liner och trätrall till soldäcket.
Lampor, men hur många?
Bräddavlopp och inloppsmunstycken i rostfritt syrafast stål och brons.
Elvärmare 1,5KW
Värmepump Maxitemp
Jet swim, lilla pumpen. Räcker nog för motionssimning, men för lek?
Sandfilter
Pooltrappa

Poolöverdrag, tål 60 kg tyngd. Jag vill ha en halv-/helautomatisk upprullning. Säljaren säger att det ställer bara till problem och kommer inte att fungera på vintern då det kommer att frysa. Han anser det är bättre med manuell täckning. :-\

Pooltak, rekommenderar han skjutbart kupolformat tak. Detta för att inte skymma utsikten från sovrumsfönstret och enligt honom kan man bada hela året om. När jag har läst runt här inne verkar det dock bara förlänga säsongen, maj-okt. Men jag vill bada även under vintern.

Jag vill som sagt ha inglasat, vilket han tror vi kommer tycka blir för dyrt att värma och otympligt med avfuktare som måste stå på hela tiden. Detta för att fukten då kommer att krypa på husväggen.

Jag skulle vilja ha solpaneler och komplettera med den vanliga värmepumpen på vintern. Försäljaren säger att det blir vansinniga värmekostnader. Han föreslår att vi drar jordvärme och byter värmesystem för hela huset. Är det verkligen ekonomiskt försvarbart?

Stort tack för er som orkat läsa allt!

Jag skulle vara väldigt tacksam om ni kunde ge era synpunkter och erfarenheter. Allt mottages tacksamt!

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad RoJo

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Götene vid Kinne-Kulle
  • Antal inlägg: 507
  • Total likes: 8
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Många frågor för nybygge
« Svar #1 skrivet: februari 02, 2011, 18:23:28:28 »
Hej!
Jag tror om du skall köra på vintern då krävs bergvärme.
Finns ju folk här som badat på jul.
Krävs nog också pooltak vilket jag tror funkar bättre också.
Men att värma året om blir nog rätt dyrt.
 
Bättre komplettera m ett jakuzzibad som
tål stå ute blir nog billigare.
Jetstream själv så har jag en 3.0 hk pump o det kan jag säga
att mindre effekt, då tror jag du blir besviken.
Lika gärna satsa på det omtalade gummiband som nämns här på forumet.

Lampor skulle jag kolla på ledbelysning idag om jag gjorde om.

Solvärme tror jag blir oekonomiskt köp en bra värmepump istället.
Då får du värme även när det är kasst väder vilket är oftare än man tror.
Förresten på vintern har du inte mkt sol!

Vad jag läst här på forumet så de som har pooltak får upp värme otroligt snabbt.
Om du har riktigt pooltak behöver du inget överdrag.

Elvärmare är det nödvändigt om du köper vp?

Fundera på detta med rostfritt om du skulle vilja ha saltklorinator kan det bli problem.
Pooltrappa är kanonbra.
Roland 8)
Folkpool Classic 8x4 m Tr. Roman End, Vp Hydro-Pro 13, Saltgen. Jetstr. Poolsafe överdrag.

Utloggad Anna-Lena

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #2 skrivet: februari 02, 2011, 19:35:00:00 »
Tack Roland!

Jaså, du tror också att jordvärme blir billigare än solpaneler + nuvarande värmesystem? Ja, då kanske jag får se det som en investering för huset. ;)

Någon form av pooltak kommer det ju att bli. Men jag skulle gärna vilja ha samma inglasning som altanen. Snyggare.

Lustigt att du nämnde jakuzzi, vi hade tänkt ha det runt hörnet av huset, på en separat trall. :)

Den jet stream vi fått förslag på är tydligen samma effekt som din. Den räcker för mig som bara träningssimmar. Men jag misstänker att barnen vill leka i strömmen också. Räcker den då?

Ledbelysning har vi nog tagit som en självklarhet.

Ja, en värmepump behövs i vilket fall som helst. Verkar nästan som om solpaneler tas bort från önskelistan.

Försäljaren rekommenderade elvärmare för att hjälpa vp på vintern.

Saltklorinator är helt nytt för mig. Får fundera på det.

Utloggad Mr2T

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #3 skrivet: februari 02, 2011, 20:19:21:21 »
Vad har ni för uppvärmingssystem idag?

Om du väljer att köpa en luftpump så föreslår jag en sk. splitmodell där själva poolvattnet aldrig cirkulerar i utomhusdelen, som annars kan frysa (ni skulle ju bada på vintern) och förstöra värmeväxlaren och ledningarna till poolvattnet. "Split" innebär att värmeväxlaren sitter inomhus, vanligtvis nånstans efter sandfiltret eller i närheten av cirkulationspumps-utrustningen i alla fall.

Bergvärme tar som bekant värme där i från, men det finns också en risk att borrhålet/borrhålen inte räcker till att värma både hus och pool så att det blir tillfredställande, vad jag kunnat läsa mig till. Ofta får man borra ett extra hål pga poolen. En fördel är däremot att man kan köra anläggningen baklänges på sommaren, och kyla poolen till önskad temperatur om den skulle bli för varm och på köpet så laddar man borrhålet med ny energi man kanske har nytta av på vintern, men sannolikheten är låg att det blir nåt vettigt att ens prata om.


Solfångare är en annan historia. Vanliga enkla billigare gummi-historier funkar finfint på sommaren när solen gassar friskt, är dock känsliga för vind och då sjunker effektiviteten. Det finns ju finare plana solfångare inbyggda i en låda med glasfront som inte är känsliga för vind och som värmer ungefär lika bra trots att det blåser friskt.
Själv kör jag med 60st vakuumrörs solfångare. Dessa är otroligt effektiva då de även tar emot indirekt solinstrålning och värmer lätt 30c en mulen skitdag som idag (2:a Januari)

Personligen ska jag ha solfångarna till förvärmning av poolvattnet innan det går in i värmepumpen och värms mer (det höjer COP-värdet. Solfångarna kanske räcker, men jag vet inte än, nybygge sen i höstas)
Till skillnad mot de andra solfångarna så blir inte vakuumrören varken isfria, snöfria eller frostfria på ett bra tag som tex plansolfångarna blir och ger alltså ingen effekt om de är täckta. Plansolfångare strålar tillbaka en del värme till glaset, som då tinar is/snö/frost, precis som bakrutan på en bil. Vakuumrör släpper inte ut någon värme igen pga vakuumet som isolerar så pass väl. Nu finns det vakuumrör inbyggda i låda med glasfront, men ungefär nu börjar jag känna mig tjatig... ;)

Det spelar ingen roll vad du värmer din pool med så länge du inte har en väl fungerande pooltäckning. Största delen av värmen från ditt poolvatten kommer att stiga i form av ånga och dra med sig värmen från vattnet upp. Att täcka poolen är alltså mer eller mindre en nödvändighet innan man ens funderar på uppvärmningsmetod, innan dess eldar man mestadels för kråkorna så att säga. Jag rekommenderar ett pooltak av växthusmodell, då det sägs att enkom montering av detta, höjer badtempen ordentligt även utan annan extern uppvärmningsmetod, förutom med solens hjälp. Du kan specialbeställa ditt pooltak att se ut i princip hur som helst. Du kan designa det som ett enda stort uterum med skjutbart tak-parti och långsida tex. Möjligheterna är oändliga om man har plånboken till det.

Vid detta laget kommer du att vara så utfattig att du nu förstår vikten av att spara pengar när belysningen i poolen ska vara tänd, och då har ni troligtvis valt en LED-variant med färgskiftande funktion, för det gillar barnen.... och vi män. Hur det står till med klorgenerator-saltvatten-rostfritt vill jag inte uttala mig om då jag inte har den blekaste susning om korrosionen, här hemma använder vi uteslutande plastdetaljer till allt.

Nu ska du inte ta mig på orden, jag kan ha fel i en del, men jag hoppas att du kanske får en bredare uppfattning. För det är en riktigt djungel.
Klassic Excellens Pooltak
60st Vakuumrör-solfångare
Fairland Ph20v luftvärmepump
Glasfiberpool. Romersk trappa 6.5x3.1

Utloggad Anna-Lena

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #4 skrivet: februari 02, 2011, 21:26:58:58 »
Hej Mr2T!

Ja, det är verkligen en djungel och jag börjar känna mig ganska vilsen.:o

Vi har en frånluftsvärmepump för vattenburen värme, idag.

Splitmodel har jag inte ens hört talas om. Får se om det blir aktuellt för oss. Sambon, som är den tekniska av oss, får ta reda på mer.

Säljaren nämnde också något om ett ev extra borrhål. Det börjar låta dyrt! <hmm> Att behöva kyla poolen, känns inte som det mest akuta på de här breddgraderna.;D

Solfångare har jag förespråkat och fått motstånd. Men nu får sambon lite att tänka på. :D Ett av motargumenten har just varit att de inte gör någon nytta när det är mulet, dvs ca 80% av dagarna i Sverige. 

Jag tänkte faktiskt ha både hängslen och livrem när det gäller pooltäckning. Säkerheten ligger högst på min prio-lista. Så även om vi bygger in poolen kommer vi att ha ett poolöverdrag. Poolen kommer visserligen bli "inlåst", dvs ha en låst dörr in. Men det är så lätt hänt att någon "glömmer" att låsa eller att barnen med kompisar tänker ta ett spontandopp. Så vi ska sätta upp så många hinder som möjligt + att det bevarar värmen i poolen.

Jo tack, har sett och dreglat över de olika pooltaken som finns på marknaden. Men som du skriver, det hugger till i plånboken. Därför skulle en uterums-lösning från Willab bli billigare.

Färgade lampor, har jag inte tänkt på innan. Jag hade tänkt mig mosaikmönstrad liner. Blir det inte lite för färg-glatt? Vi får se vem i huset som har starkast vilja. >:D

Tack för dina synpunkter!

Utloggad Mr2T

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #5 skrivet: februari 02, 2011, 22:03:23:23 »
Här har du lite video för att underlätta lite:

LED-Lampor:

Vakuumrör:

Förklaring av split, fast det är lite annorlunda med en poolvärmeväxlare endå.
Klassic Excellens Pooltak
60st Vakuumrör-solfångare
Fairland Ph20v luftvärmepump
Glasfiberpool. Romersk trappa 6.5x3.1

Utloggad Anna-Lena

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #6 skrivet: februari 03, 2011, 08:44:13:13 »
Det finns verkligen allt på Youtube! O0 Tack för länkarna.

De färgade lamporna ser verkligen läckra ut i mörkret. Det svåra blir väl att välja vilken färg.

Vakuumrör som inte spiller värme verkar mycket intressant. Vilket märke använder du? Min sambo är säkert jättesugen på att läsa på mer om dem. >:D

Men om de inte läcker värme och snön inte smälter på taket, hur får du då effekt när snön ligger på? Måste du upp på taket och skotta bort snön?


Utloggad Mr2T

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #7 skrivet: februari 03, 2011, 08:58:41:41 »
Ledlamporna brukar ha ha alla färger inbyggda. Färgen väljer du med hjälp av fjärren eller med strömbrytaren på väggen.

Jag anväder kinatillverkade solfångare, 30 rör gånger 2 paneler. De allra flesta solfångare tillverkas i just kina. Ja man måste sopa bort snön om man ska få effekt, men oftast ligger det en frosthinna under snön också på rören, precis som på bilrutorna.
Klassic Excellens Pooltak
60st Vakuumrör-solfångare
Fairland Ph20v luftvärmepump
Glasfiberpool. Romersk trappa 6.5x3.1

Utloggad Anna-Lena

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #8 skrivet: februari 03, 2011, 10:11:40:40 »
Frosthinna säger du? Betyder det att man måste skrapa rören?

Utloggad Mr2T

SV: Många frågor för nybygge
« Svar #9 skrivet: februari 03, 2011, 12:08:27:27 »
Ja, på mina solfångare stannar snön. Främst för att de sitter i 24 graders lutning, dessutom i norra Skåne. Här växlar vädret från svinkallt till över fryspunkten ofta, is som följd. Ingen skrapar Sina solfångare.. vadc iag vet. Har dock sopat för att se om de funkade på vintern. De gjorde dom.
Klassic Excellens Pooltak
60st Vakuumrör-solfångare
Fairland Ph20v luftvärmepump
Glasfiberpool. Romersk trappa 6.5x3.1

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd