Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Författare Ämne: Montering av Zodiac Revelation  (lĂ€st 13065 gĂ„nger)

0 medlemmar och 1 gÀst tittar pÄ detta Àmne.

Utloggad utopiazz

Montering av Zodiac Revelation
« skrivet: juni 02, 2009, 21:26:33:33 »
Det tog nÄgra Är men till slut lyckades övriga familjen övertyga "montören" ( =mig ) att vi skulle "bli med pool". Jag stÀllde dock ett krav och det Àr att vÄra ungdomar skulle vara med och grÀva, bÀra och skruva. Vill dom bada sÄ ska dom Àven montera.

Tanken har tidigare varit att bygga en frigolitpool men av olika skÀl sÄ fick det bli en "tillfÀllig" lösning med en rund ovanmarkare. Vi tittade pÄ ett antal olika pooler i alla prisklasser men det Àr inte lÀtt att bilda sig en uppfattning om vad som Àr "bÀst för oss". Det som avgjorde valet till slut var baddjupet samt att en bekant har en pool av samma fabrikat men nÄgot grundare.
 
TyvÀrr tog det ett tag innan jag fick fram kameran och började dokumentera monteringen. SÄ sjÀlva markarbetet finns tyvÀrr inte pÄ bild. I korthet sÄ Àr poolen byggd i en gammal sandlÄda som det ligger sprÀngsten under. Sanden har omfördelats och jÀmnats ut. DÀrefter skedde paddning med en lÀttare padda. Den vÀgde bara 50kg men det blev istÀllet mÄnga varv körda under poolen. En tyngre padda skulle varit enkel att fÄ dit men omöjlig att fÄ dÀrifrÄn eftersom det sluttar en del Ät alla hÄll dÀr poolen ska stÄ.

Isoleringen under poolen bestĂ„r av 50mm cellplast S100 och jag Ă€r inte ett dugg orolig för hĂ€lmĂ€rken eller ojĂ€mnheter i botten. Visst kommer det att bli mĂ€rken men det spelar mindre roll tycker jag. Det ligger Ă€ven en 8mm bottenfoam som kommer att ta upp de vĂ€rsta stötarna. Även vĂ€ggarna har förĂ€rats med foam men dĂ€r blev det 3mm. Mest för att det ska bli lite mjukare.

Jag ser poolen som tillfÀllig och tiden fÄr utvisa hur tillfÀllig den Àr. Av det skÀlet har jag inte brytt mig speciellt mycket om att fÄ till övergÄngen mellan vÀgg och botten, vÀggmattan fick vika sig som den ville i övergÄngen men det blev ÀndÄ ganska ok. Visst blev det lite veck i vÀggisloeringen som syns men inte sÄ att det stör för mycket. Jag tror dessutom att en del av dessa kommer att sjunka ihop över tiden av vattentrycket alternativt bli intryckta i sandvallen.


Eftersom det Àr en prefabricerad pool vill jag inte kalla det för ett bygge utan snarare montering. Inga special verktyg behövs. Man klarar sig lÄngt med ett par lednycklar och en stjÀrnskruvmejsel.


Utloggad utopiazz

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #1 skrivet: juni 02, 2009, 21:34:32:32 »
Som synes pĂ„ bilderna i förra inlĂ€gget sĂ„ Ă€r bottenlisten i plast. Radien pĂ„ poolen stĂ€lls in genom att man sĂ€tter i ett clips i bottenlisten. Clipset i sig Ă€r anpassat för varje storlek av pool och den tvingar listen att böja sig. Alla skarvstycken och plattan för "stolparna" Ă€r i plast. Nu kanske en del anser att delarna borde vara av metall för att det ska vara "pĂ„ riktigt". Jag gillar dock tĂ€nkte med plasten eftersom det ger en korrosionsfri del. Även överliggande skena, stolpar och sargen Ă€r i plast. Faktum Ă€r att plastsargen kĂ€nns betydligt stadigare Ă€n den plĂ„tsarg som sitter pĂ„ andra pooler. Vi slipper dessutom att göra en egen sarg med allt vad det innebĂ€r. Nu kommer vi istĂ€llet att ha ett tralldĂ€ck som gĂ„r in under sargen men mer om det senare.


Utloggad utopiazz

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #2 skrivet: juni 02, 2009, 21:47:38:38 »
Dag 2
Fortfarande riktigt soligt vÀder vilket underlÀttade monteringen av linern. Linern Àr av typen V-bed vilket betyder att den har en insvetsad list i överkant som blir som ett upp och nervÀnt V. Enkelt och smidigt Àven om jag inte har nÄgot att jÀmföra med. Trots vÀrmen sÄ Àr linern rejÀlt skrynklig men slÀtar ut sig sÄ fort vi fÄr lite vatten i poolen. Stötte dock pÄ ett problem med botten och vÀggfoamen (precis som mÄnga andra) dÄ den blev rejÀlt mycket större i solvÀrmen. Fick skÀra bort ganska mycket för att den skulle passa.
« Senast Ă€ndrad: juni 02, 2009, 21:51:32:32 av utopiazz »

Utloggad utopiazz

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #3 skrivet: juni 02, 2009, 21:57:23:23 »
Fortfarande dag 2
Vi kunde börja fylla med vatten vid 15:30 och framÄt 20:30 var det dags att montera inloppet. Inloppet ville inte bli riktigt tÀtt vid första försöket men efter att ha Àndrat ordningen pÄ oackningarna sÄ slutade det att lÀcka. TyvÀrr saknades det en packning till skimmern sÄ det tog lite stopp i monteringen. FÄr se om leverantören lyckas ordna fram den under veckan. Testade under tiden att göra egna packningar av 2mm packningsgummi (tyvÀrr svart) som en tillfÀllig lösning men blev lite oroad dÄ plÄtkanten pÄ stommen blir "synlig" för vattnet. Höll förvisso tÀtt men som sagt risken Àr att stommen rostar i skimmer vilket inte Àr bra.

Utloggad utopiazz

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #4 skrivet: juni 08, 2009, 11:42:57:57 »
Fick packningen till skimmern i fredags sÄ nu Àr den monterad och det ser ut att hÄlla tÀtt. Lite förvÄnande att det inte sitter en packningen mellan ramen och linern utan endast en dubbelpackning mellan liner/plÄt/yttre del av skimmern. Men det kanske Àr vanligt att det ser ut pÄ det sÀttet.

I helgen började vi Ă€ven med lite experiment för att fĂ„ isoleringen pĂ„ plats. Det som verkar vara det bĂ€sta sĂ€ttet Ă€r att skĂ€ra cellplasten i 15cm breda remsor. Remsorna stĂ€lls sedan mot poolvĂ€ggen och limmas ihop med fogskum. Tur att man har en riktig spruta för PU skummet. Det skulle aldrig gĂ„ vĂ€l med engĂ„ngsflaskor frĂ„n t.ex. Byggmax. För att inte isoleringen ska fastna pĂ„ poolvĂ€ggen sĂ„ la vi en fiberduk emellan. Fiberduken tas sedan bort frĂ„n det fĂ€rdiga isoleringsblocket. Fördelen med att göra lösa block Ă€r att vi kan jobba dĂ€r det Ă€r mest bekvĂ€mt och sedan flytta blocket till sin "rĂ€tta" plats. Än sĂ„ lĂ€nge har vi inte bestĂ€mt hur blocken ska sitta fast men det lutar Ă„t ett spĂ€nnband som gĂ„r runt hela poolen och sĂ„ dĂ„ trycker isoleringen mot poolvĂ€ggen.

En liten fundering Àr huruvida det behövs nÄgon luftspalt mellan plÄten och isoleringen om det skulle bli vatten dÀr. Som isoleringsblocken Àr gjorda sÄ blir det en "naturlig" luftspalt i och med att fogskummet bildar "valkar" pÄ baksidan och det kanske rÀcker. Ett annat alternativ Àr nÄgon typ av billig platonmatta.

« Senast Ă€ndrad: juni 08, 2009, 11:54:12:12 av utopiazz »

Utloggad utopiazz

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #5 skrivet: juni 08, 2009, 12:15:30:30 »
NÀr jag ÀndÄ hÄller pÄ och skriver sÄ vill jag ge en kÀnga till vÄra poolbutiker. Det jag framförallt irriterar mig pÄ Àr deras priser pÄ PVC rördelar. Jag har lite kontakter hos nÄgra VVS grossister och dÀrmed tillgÄng till lite andra priser. Nu vet jag ingenting om vilka inköpskanaler som poolfirmorna har och inte heller vilken omsÀttning dom har pÄ delarna. Det kan ju vara sÄ att dom har stora lager med liten omsÀttning och dÄ kanske priserna Àr motiverade. Nu tror jag inte dom har stora lager eftersom jag inte lyckades fÄ en enda leverantör som kan leverera alla de delar jag behöver, jag skulle fÄ bestÀlla frÄn minst tvÄ (troligen tre) för att fÄ ihop en komplett leverans (lite böjar, rör och ventiler).

JĂ€mför jag priserna med grossistledet sĂ„ Ă€r priset ungefĂ€r 3-4 gĂ„nger sĂ„ högt rĂ€knat med moms (men inte frakt). Nu kommer jag inte att handla av vare sig de svenska handlarna eller frĂ„n grossist. Jag stĂ„r i valet att handla frĂ„n antingen en poolfirma eller en dammfirma i Tyskland. Även rĂ€knat med den högre fraktkostnaden sĂ„ blir det mycket billigare Ă€n att ta det frĂ„n den svenska poolbutiken och lite billigaren Ă€n frĂ„n grossisten.

Som jĂ€mförelse sĂ„ kostar ett T-rör 50mm hos poolbutiken i Sverige 60-80:-, i Tyskland kostar samma rör 14:- (€1,20). Visst blir det en dyrare frakt (ca 100:- dyrare) men det sparar jag in pĂ„ nĂ„gra fĂ„ rördelar. Den högre fraktkostnaden sparas faktiskt in pĂ„ en enda kulventil.

Nog gnĂ€llt om detta   >:D

Utloggad Zaphod

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #6 skrivet: juni 09, 2009, 00:55:55:55 »
Ser mycket gediget ut + att jag/vi Ă€r pĂ„ G att investera i en liknande pool till nĂ€sta Ă„r, sĂ„ det Ă€r mycket intressant att förja dina vedermödor angĂ„ende montering och dyligt. Återkommer med stor sĂ€kerhet med massa frĂ„gor.

En liten frÄga redan nu, Àr poolen köpt av poolmans??

//
Z
Uddevalla baserad 4,5m Storpool som vÀrms med en Brilix THP55. VÄrens projekt blir att bygga fÀrdigt dÀcket.
ByggtrÄd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=5650.0

Utloggad utopiazz

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #7 skrivet: juni 09, 2009, 01:03:47:47 »
Det Àr en del jobb men förhoppningsvis blir det bra i slutÀnden.

Vi stod i valet och kvalet med att vÀlja Palmyra (Poolmans) eller Revelation (Nordisk Spa). Poolerna Àr likvÀrdiga eftersom det Àr samma tillverkare. Jag tyckte dock att det vÀgde över för Revelation iom att jag inte behövde göra en egen sarg. Palmyran har en ful plÄtkant som inte gör nÄgon glad. Ett annat plus tyckte jag var att de delar som har kontakt med marken Àr i plast. I vÄrt fall ligger dom pÄ cellplast men det Àr ÀndÄ dÀr det riskerar att bli vatten.


PS1 Även om vi inte fĂ„tt igĂ„ng vĂ€rmen sĂ„ blev det ett litet dopp i helgen, 14 grader var det i vattnet sĂ„ det var knappt att man blev blöt BURRRRRR

PS2 Jag vet inte om Nordisk Spa kommer att fortsĂ€tta med Zodiac poolerna (Ă€ven om dom finns kvar pĂ„ hemsidan). Deras leverantör (Europools) har slutat att ta hem ovanmarkare. Nu kanske Nordisk Spa har flera som dom handlar Zodiac ifrĂ„n sĂ„ ta det med en nypa salt  <dontkn>
« Senast Ă€ndrad: juni 09, 2009, 01:09:04:04 av utopiazz »

Utloggad utopiazz

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #8 skrivet: juni 11, 2009, 23:10:29:29 »
Nu har vi tillverkat de isolerblock som ska tÀcka den del som kommer att vara under altanen. Att lÄta dom gÄ hela vÀgen upp till poolkanten skulle kanske vara önskvÀrt men vi nöjde oss med att lÄta höjden vara samma som en skiva Àr lÄng, dvs 120cm. Vi kommer att göra ett eller tvÄ extra block som vi sedan kapar i 15cm höga bitar och skarvar den sista biten upp till sargen. Men innan vi sÀtter dit dom sÄ ska regelverket till trÀdÀcket pÄ plats.

Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r planen att lĂ€gga tvĂ„ spĂ€nnband runt poolen för att hĂ„lla isoleringen pĂ„ plats. Dock Ă€r jag lite tveksam till ev. kondens
http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=4375.0Utloggad Phyxius

SV: Montering av Zodiac Revelation
« Svar #9 skrivet: juni 12, 2009, 08:22:28:28 »

Som jĂ€mförelse sĂ„ kostar ett T-rör 50mm hos poolbutiken i Sverige 60-80:-, i Tyskland kostar samma rör 14:- (€1,20). Visst blir det en dyrare frakt (ca 100:- dyrare) men det sparar jag in pĂ„ nĂ„gra fĂ„ rördelar. Den högre fraktkostnaden sparas faktiskt in pĂ„ en enda kulventil.


Var i Tyskland handlar du dina rördelar? Jag skulle ocksÄ behöva bestÀlla en del grejer.
J&F storpool 5,5m i diameter och 1,32m djup. VÀrmer med Pahléns Maxitemp 51.

Svenska kvalitetspooler som hÄller vad de lovar! 50 Är av innovation och norrlÀndsk kvalitet!
 

Pooler och SPA-bad med montering i toppkvalitet!
Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons frÄn Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service pÄ hög nivÄ!
Ring 070-6798263!
Full Inverter!
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Use CS Theme