Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Hjälp en newbie. "Grönt" vatten (brunnsvatten) efter chocklorering.  (läst 430 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad butthead

Byt till sandfilter. Kör sand och inte filterbollar i den. De där papperfiltrerna du har är inte bra alltså.
5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

Vi har brunnsvatten, med både järn- och manganförekomst. Första gången vi klorerade vår pool gick den nästan genast från att ha sett ganska klar ut till grön-brunt, så tjock att man absolut inte såg botten, siktdjupet vekade inte vara mer än högst 30 cm. Men efter några dagar ed klorering och kontinuerlig körning av sandfiltret så klarnade vattnet och blev jättefint. Man får ha lite uthållighet, vattnets första reaktion säger inte så mycket, särskilt inte om det handlar om brunnsvatten som kan innehålla lite av varje. Humus bör dock inte finnas i vattnet om det är vatten som används som dricksvatten. Järn och mangan är båda ofarliga, men ger lite estetiska problem ibland och i höga mängder kan de sätta igen ventiler och system. Järnutfällningar är oftast så fina partiklar att de inte fastnar i filtret. Bästa sätt att bli av med dem är nog då att låta dem samlas på botten (inte bada under några dagar) och sedan dammsuga dem mot avlopp (waste) så att de verkligen åker ut ur systemet och inte bara blåses ut i poolen igen. Tänk då bara på att dammsuger man mot avloppet så måste man vara snabb och hålla koll på vattennivån - den sjunker väldigt snabbt !

Utloggad Joa

Tack för tipsen.
Humus kan nog förekomma då vårt dricksvatten system och dess filter inte direkt är anpassat för ett kontinuerligt uttag på 6,5 kubik.
Om det är humus, ingen aning....

I filterhuset ser vattnet ut  som i glaset till vänster.
Det till höger är vatten taget från poolen. I det "smutsiga" glaset lägger sig det lite skit på botten efter att det stått ett tag.
« Senast ändrad: juni 29, 2020, 16:34:54:54 av Joa »

Utloggad Roger.

Mycket kloka råd och information på denna tråd.
Ditt vänstra glas visar på humus. Små organiska partiklar. Ett sandfilter klarar detta mycket bättre än ett vanligt filter.

Ibland kan man hjälpa filtret genom att tillsätta flockningsmedel. Men det hjälper inte ditt filter att filtrera bättre.

Utloggad Joa

Så här ser vattnet från filterhuset ut efter att ha stått en natt. Rejält med "gojs" i botten.

Utloggad 62ragtop

Skulle säga att ditt problem ligger i din pump + filter. Du skriver det själv, lite av "leksaksvarning" på denna...

Innan vi blev med "nergrävd pool" så levde vi med en liknande ovanmarks-bassäng (Intex 4,5m, som kom med huset). Tidigare ägare uppmanade oss att använda kommunalt vatten, även fast vi har tillgång till "trädgårdsvatten" via en vattensamfällighet. Vår bassäng kom också med en ganska fjuttig pump och insatsfilter (papper). Filtret beckade ihop på någon timme, och det var ett evigt rengörande av filter på daglig basis... mao, du kommer nog tröttna tids nog.

Ett par bekanta med en liknande bassäng köpte en sandfilterpump, de fick bättre flöde och bättre filtrering. Tror inte du nödvändigtvis behöver köpa några "dyra" prylar (allt är relativt). Men kikar man på ställen där de säljer denna typ av ovanmarkspooler/bassänger så ser man numera ofta att de även har "billigare" sandfilterpumpar. Varför, jo, för att troligtvis så inser tillverkarna (Swim and fun, Intex, etc) att dessa pappersfilterpumpar som följer med i "kittet", inte riktigt är up for the task... Mer än att du får jobba mycket för att cirkulera och filtrera ditt vatten.

Lycka till!

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme