Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Saltklorinator i spabad...efter 3 veckors användning.  (läst 402 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Telekiter

Hej.

Jag har precis installerat en saltklorinator i mitt spabad (ett Viskan Björkö). Klorinatorn har bara körts i 3 veckor men fungerar än så länge bra och jag har börjat få lite kläm på hur den ska ställas in för att hålla en lagom klorhalt i vattnet. Jag valde denna variant på saltklorinator på inrådan av en spabadsreparatör som tyckte att den fungerar väldigt bra (dvs den är tillförlitlig och krånglar inte så ofta).

https://www.rubinpool.se/produkter/pool-tillbehor/vattenrening/saltgenerator-ssc15e-45m3

Jag valde saltklorinator framför brominator av den enkla anledningen att vanligt salt är billigt, och sker en olycka med vattnet (nedsmutsning vill säga) så är kostnaden låg för ett vattenbyte.

Klorinatorn har ju en betydligt högre kapacitet än vad som behövs då den är dimensionerad för 45 000 liter (pool) och i spabadet är det ju bara ca 1500 liter vatten. Så inkörningsperioden visar att klorinatorn bara kan gå en kort stund varje dygn. Just denna varianten på klorinator kan justeras från 20-100%. Jo, det är en konstig "skala" ::) . Jag har monterat en helt vanlig väggtimer så jag kan styra hur länge den ska va påslagen. Kan väl nämna att på denna klorinator så betyder 100% att klorinatorn går 8 tim/dygn, 50% betyder 4 tim/dygn. Då är alltså klorinatorn direktkopplad till elnätet och det är ju en typ "timer" inbyggd.

Det visar sig att det räcker med att den är tillslagen 30 min/dygn och inställningen 20(%). Just procenttecknet syns inte i displayen på klorinatorn. Kör man istället 30% så kommer klorhalten att ligga precis i överkant på "ok" på de vanliga testremsorna som finns i handeln.

Jag har under denna tiden badat väldigt sparsamt (dvs två korta bad). Orsaken till det är att jag vill "kalibrera" inställningen på klorinatorn så att jag vet hur stor klorförbrukning det är löpande liksom.

Det är bra att klorinatorn även körs under tiden man badar så att inte det klor som finns i vattnet förbrukas vid badtillfället och det då efteråt är slut klor. Beroende på hur timern är inställd (jag kör ju som sagt 30 min/dygn) så kanske klorinatorn inte går igång föränn nästa dag och då finns ju inget klor i vattnet på många timmar. Det krävs alltså lite fundering på när klorinatorn normalt ska va igång.

OBS, cirkulationspump eller massagepump måste vara igång när klorinatorn är igång så att vattnet cirkulerar genom klorinatorn. Detta är också nått att fundera över när man bestämmer sig för när och hur långa reningscykler man kör.

Jag kör en reningscykel mellan kl 18-22 och en reningscykel kl 06-11. Orsaken till just det tidsintervallet är att jag oftast badar någon gång på kvällen (typ mellan kl 19-22) och eftersom reningscykeln är igång då så kan jag slå igång Timern så klorinatorn går igång. Så får klorinatorn va igång tills jag badat klart, sen slår jag över timern så den går på klockan. Det är ju dock viktigt att inte glömma slå av den för annars är ju klorproduktionen igång även när cirkulationen slås av, vilket tydligen inte alls är bra för klorinatorn. Detta gjorde jag igår då jag badade ca 1 timme och klorhalten var oförändrad före- och efter bad.

Innan jag bytte till klorinator så hade jag Brom+aktivt syre som rening (funkade för övrigt alldeles utmärkt!). Då upptäckte jag att om Bromhalten var bra innan bad så var bromhalten jättelåg (alltså helt nere på noll!) efter bad, det förbrukades alltså jättemycket brom vid bad (och, Jaaa, jag duschar alltid ordentligt innan bad).

Tänkte att detta kanske kan va värdefull info om någon byter till saltrening :) .

/Urban.
« Senast ändrad: maj 15, 2020, 12:27:55:55 av Telekiter »

Marknadsledande inom Pooler.

Inloggad ByggaNytt

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 440
 • Total likes: 66
 • Kön: Man
 • 4,5*6,75 Thermopool
  • Visa profil
  • Logger
SV: Saltklorinator i spabad...efter 3 veckors användning.
« Svar #1 skrivet: maj 17, 2020, 11:38:19:19 »
Kul att det funkar bra O0
Jag har kört vårat Caldera Spa med deras "FreshWater... = saltklorinator" i ett halvår nu och är också toknöjd. Går att ställa in klor-generering på en skala från 0-10 men det är ett fixt värde och inte med inbyggd mätning = full automatik. Ser dock fram emot en MiniMaster anpassad för Spabad i framtiden  8)

https://www.calderaspas.com/hot-tub-water-care/freshwater-salt-system
4,5*6,75 Thermopool med gjuten hörntrappa och svetsad liner med Alkorplan3000 Persia Black.
Bassängutrustning: Pahlens Rostfria + Pahlens JetSwim 2000.
Cirkulation: Pump Pahlens P01 T55 0.55kW 3-fas med sandfilter Pahlens 525 inklusive 100 kg sand.
Uppvärmning: Bergvärmepump Nibe 1115 8,5 kW med Pahlens  Maxi-Flo 120kW värmeväxlare.
Rening: Autodosering via Pahlens MiniMaster samt UV-lampa Pahlens Auto-UV Titan 75W.
Automatisk vattenpåfyllning: Pahlens Nivåvakt.
Poolrobot: Zodiac RV5500.

http://familjenlindstrom.se/logger/index.htm

Utloggad Telekiter

SV: Saltklorinator i spabad...efter 3 veckors användning.
« Svar #2 skrivet: maj 28, 2020, 12:42:56:56 »
Ok, så kommer en liten mindre uppdatering på klorinatoranvändningen:

Jag skrev ju tidigare att inställningen "100%" betyder att saltklorinatorn går 8 tim/dygn och "50%" att den går 4 tim/dygn. Detta var tydligen fel (men lätt att misstolka i manualen!). Efter kontakt med Bevo (tillverkaren) i Danmark så visar det sig att 100 % betyder att den går hela tiden, dygnet runt. Inställningen 50% betyder att den går halva tiden.

OBS! 50% (halva tiden) betyder att den går i intervaller om 30 min på, 30 min av, dygnet runt. Inställningen 50% betyder alltså INTE att den går kontinuerligt 12 tim och därefter avslagen i 12 tim. Detta står ingenstans i manualen! Detta är viktigt veta om man, som jag, har monterat den i ett spabad med liten vattenvolym så att man kopplat en timer för att kunna hålla rätt klorhalt.

/Urban.

Utloggad Telekiter

SV: Saltklorinator i spabad...efter 3 veckors användning.
« Svar #3 skrivet: juni 22, 2020, 10:25:30:30 »
....efter ytterligare några veckors användning så har jag nu justerat klorinatorn yttterligare. För att över tid hålla en hyffsat jämn klorhalt i spabadet så går den nu på inställningen 10% (dvs den tillverkar då klor 6 min/timme, om den är igång hela tiden). Timern som slår igång själva klorinatorn är inställd att gå 30 min på förmiddagen och 30 min senare på kvällen, dvs den går 2 ggr/dygn. Detta verkar va rätt lagom för ett spabad med 1400-1500 liter vatten.

För övrigt så fungerar den utan krångel, men den är ju ny så det vore väl konstigt om det redan vore problem  ::)

/Urban.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme