Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!  (läst 673 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad fredl

Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!
« skrivet: juli 05, 2018, 08:35:44:44 »
Håller på med poolprojekt (Folkpool 6,5x3,5). I det paketet ingår den nya LED armaturen från Hayward på 18W.

Jag är dels lite skeptisk till att 18W räcker och så känns det som att man målar in sig i ett hörn om man omöjliggör användandet av halogen-ljuskällor.

Har därför köpt två kompletta armaturen med 300W PAR56 från Hayward. Tanken är att sätta en lampa i mitten på långsidan så att den lyser från huset/pooldäcket. Sedan sätta två ytterligare på långsidan:

----X------X------X----

Tänker mig att då kan man antingen köra lampan i mitten med vitt och brett ljus (LED 110 grader eller 300W Halogen) eller så kan man köra de två andra för effektbelysning med RGB LED med smala ljuskäglor (typ 12W / 40 grader).


Någon som har några tankar? Stommen ska monteras på måndag så har tills dess på mig att bestämma mig. Har alltså två Hayward armaturer som är godkända för upp till 300W och en som bara är godkänd för 18W LED (kabeln mellan ljuskällan och kopplingslådan är mycket klenare).

Utloggad TommyC

Vi har kört halogen 300 W i många år och visst var den lampan överlägsen nuvarande LED ljusmässigt (30 W okänd ljusstyrka) men jag kommer nog aldrig att köpa någon mer halogenlampa. Den dåliga (iofs kraftigt varierande) livslängden hos halogen är en stor nackdel. LED blir bättre och bättre och om några år så är nog skillnaden utjämnad.

Jämför ljusstyrkan i lumen hos olika alternativ. Förlusteffekten säger väldigt lite eller inget om hur mycket ljus som produceras av olika lösningar. Färgtemperaturen varierar också och det kan vara ett problem med kallt ljus från LED.

Bland det första jag tänker på när det gäller poollampor är vattenläcka. Lampan är troligen den vanligaste orsaken till läckage p g a att det är den armaturen som gör störst hål i väggen. Gummipackningar är att betrakta som en garanti för framtida läckor. Troligen kommer det att läcka långt innan poolen har varit i drift 10 år. Packningarna bör ersättas eller kompletteras med lämplig limmande tätning som silikon eller liknande med bra långtidsegenskaper.

Att montera tre lampor istället för en är att multiplicera problemet med tre när läckan ska hittas och sannolikheten för att den ska uppstå.

Det finns lamparmaturer som inte gör hål i väggen utan hänger ner från övre kanten av poolen. Titta hos Pahlén för exempel. Det verkar vara en bättre lösning som kommer att undvika den vanligaste läckan. https://www.pahlen.com/our-products/illumination-lights/swimming-pool-wall-light-303.html

Den här LED-lampan på 44 W ligger inte så långt efter en halogenlampa på 300 W:
https://www.folkpool.se/produkter/pool/reservdelar/inbyggnadsdetaljer/poolbelysning-reservdelar/utbyteslampa-led-vit-44w.html

4400 lumen jämfört med 6000 lumen för 300 W halogen.
https://www.pahlen.com/our-products/illumination-lights/swimming-pool-light-300.html

Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad fredl

SV: Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!
« Svar #2 skrivet: juli 05, 2018, 20:12:40:40 »
Tack för din input Tommy! Hade inte ens tänkt att det skulle vara så
Vanligt med läckage vid armaturerna. Får
Fundera lite.

Utloggad Erica

SV: Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!
« Svar #3 skrivet: juli 05, 2018, 23:14:51:51 »
Efter vad jag sett så verkar LED fortfarande ha en bit kvar innan de är uppe i likvärdig ljusstyrka mot en 300 W konventionell lama (sealed beam eller halogen). Livslängden på LED-lampor skall ju bli klart längre, men verkar variera väldigt. Vi har haft lampor (inte till poolen) som gått sönder direkt vid första tändning, men även sådana som varit i drift massor av timmar utan problem. Än så länge är väl inte tekniken fullt utvecklad, men framöver kommer den säkert att ta över även på poolbelysning. Men än så länge varierar kvaliteten tydligen rätt rejält.

Problemet med lampor och läckor gäller ju själva armaturernas montering, oberoende av om du sätter en konventionell lampa eller en LED. Det handlar ju om utformning av packningar m.m. och hur noggrann man är vid monteringen.

Vi har sådana Pahlens-lampor som sitter ned från poolkanten med en slags arm. Vi slapp på det sättet att gjuta in armaturer från början i betongen alt. att borra upp hål i efterhand. De fungerar utmärkt och ger ju noll i läckagerisk, men det så klart att de sticker ju in ca en dm i poolen. Det gör att barn ibland har ställt sig på dem och använt dem som nisch i vattnet. De lyser ju bra - vi har 2 st. 300 W konventionella lampor i långsidan på vår 4x8 m pool. En fördel med den typen av armaturer är att man slipper att göra undervattensjobb vid lampbyte, men det senare är inte så knepigt som det låter. Vi hade infällda armaturer på en tidigare pool och det gick ganska lätt att skruva loss insatsen vid lampbyte. Men man får vara noga med sladdlängden. En bekant till oss har gjort missen att ta för kort kabel. Alltså måste poolen tömmas ned till lampnivån om de måste byta en lampa.

Utloggad MathiasS

SV: Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!
« Svar #4 skrivet: juli 05, 2018, 23:47:30:30 »
Givet priset på kraftiga LED lampor här hemma tycker jag det enda rimliga alternativet är att köpa standard halogen-armaturer med par56lampor och sedan byta ut lamporna mot kina led, 54W.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Poltaksspecialisten
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 600 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad fredl

SV: Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!
« Svar #5 skrivet: juli 06, 2018, 10:13:23:23 »
Mitt svar försvann. Tror jag safear och låter montörerna monterar den armatur och ljuskälla som ingick i paketet och försöker skicka tillbaka de andra.

Kanske kan komplettera med några externa belysningar med smalare käglor i framtiden. Har fått besked från Folkpool att man ska kunna sätta i en 40W PAR56 RGB LED i dessa armaturer så då bör kablage tåla det.

Utloggad TommyC

SV: Poolbelysning Hayward LED vs Halogon - hjälp!
« Svar #6 skrivet: juli 06, 2018, 13:23:44:44 »
Fundera över hur tätningen mellan lampan samt övriga armaturer och linern fungerar. Gummipackningar finns i många kvalitéer. De flesta tappar spänsten med tiden och börjar läcka. Går det att limma packningen med någon bra tätmassa eller använda bara tätmassa? Montörerna vill förmodligen bara göra sitt jobb så snabbt och enkelt som möjligt.

Vår pool var gammal redan när vi köpte huset och den har läckt runt samtliga armaturer. Lamparmaturen som är en uråldrig Hayward sitter numera utan packning men med en grov sträng silikon där packningen hade suttit. Trästomme mår inte bra av att stå blöt under lång tid även om den är bra impregnerad.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Svenska kvalitetspooler som h�ller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme