Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Författare Ämne: Teknikrum ovan mark  (lĂ€st 813 gĂ„nger)

0 medlemmar och 1 gÀst tittar pÄ detta Àmne.

Utloggad Kolback

Teknikrum ovan mark
« skrivet: maj 14, 2017, 22:40:17:17 »
Vi funderar pÄ att anlÀgga en pool och det Àr ju hur mycket som helst att tÀnka pÄ, det snurrar verkligen i huvudet. Planen Àr i alla fall en nedgrÀvd rektangulÀr pool pÄ betongplatta, helst inte trÀ eller stÄlstomme (kÀnns inte bra att grÀva ned dessa material i backen) utan vi sneglar pÄ betong (verkar svÄrt, mÄste bygga sjÀlv pga begrÀnsad budget) eller poolkungens miljöpool som jag tycker verkar intressant.

Men till frÄgestÀllningen. Vid ena gaveln tÀnkte vi bygga ett fristÄende uterum. Vet att mÄnga bygger ett teknikrum i marken, men jag funderar pÄ att ha pump, vÀrme och all annan teknik i ett hörn i uterummet? Dels blir det enkelt att komma Ät grejerna och pyssla om dem, dels lite billigare dÄ rummet ju ÀndÄ ska byggas. Tror ni det Àr dumt? LÄter pumpen mycket?
« Senast Ă€ndrad: maj 14, 2017, 22:52:22:22 av Kolback »

Utloggad MathiasS

 • DignitĂ€r
 • ******
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlĂ€gg: 3992
 • Total likes: 154
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Teknikrum ovan mark
« Svar #1 skrivet: maj 15, 2017, 06:52:47:47 »
Ja man kommer inte vilja sitta i det uterummet med poolen igÄng.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa frÄn Poolstore.
Pooltak: Deli B+ frÄn Poltaksspecialisten
VĂ€rmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 600 sandfilter
Övrig utrustning frĂ„n Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
ByggtrÄd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad j-t

SV: Teknikrum ovan mark
« Svar #2 skrivet: maj 15, 2017, 09:52:57:57 »
Som MathiasS sÀger sÄ vill man inte sitta dÀr med pumpen igÄng, den lÄter inte jÀttehögt men det Àr för högt för att man ska kunna ignorera den. Kanske om du gör nÄgon ljuddÀmpad lÄda eller liknande över men det hade jag inte vÄgat chansa pÄ utan en plan b.

Utloggad Erik N

 • IT-Tekniker
 • DignitĂ€r
 • ******
 • Stad/land: Stockholm/Tumba
 • Antal inlĂ€gg: 2194
 • Total likes: 96
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Teknikrum ovan mark
« Svar #3 skrivet: maj 15, 2017, 09:56:56:56 »
Dessutom kapslar man in vÀrmen om man sÀtter en box över (överhettning av pumpmotor) sÄ det krÀvs en massa annan fix för att det ska fungera.
/Erik
Thermopool 8x4, badmÄtt 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen pĂ„ skimmer.  VĂ€rmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 mÂł/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak frÄn Living Quality
Min byggtrÄd frÄn 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad 62ragtop

SV: Teknikrum ovan mark
« Svar #4 skrivet: maj 15, 2017, 11:25:28:28 »
Allt gÄr utom trasiga klockor och smÄbarn...

Cirkulationspumpen lÄter givetvis, Àven vatten som strömmar genom slangar och filter kan lÄta emellanÄt, och Àn mer sÄ nÀr det Àr inne i ett "rum".

Vi har vĂ„rt "teknikrum" delvis ovan mark. Som ligger i direkt anslutning till poolen och pooldĂ€ck. Cirkulationspumpen har vi dock nere i en "grop" - inne i rummet (för att hamna under vattennivĂ„ i poolen). Enkelt trall-golv över, en fall-lucka som kan lyftas bort och sĂ„ kan man "kliva ner" för arbete (just nu - vinterstĂ€ng/vĂ„röppning - pumpen kopplas loss och bor i garaget). Övrig teknik stĂ„r pĂ„ golvet, eller sitter pĂ„ vĂ€ggen pĂ„ ett
lÀttÄtkomligt sÀtt. Sen huserar det rummet Àven övrig pool-utrustning (rengöring, slangar, hÄvar, ungarnas leksaker). Sen har vi en riktig dörr till teknikhuset som bidrar till att det blir en tyst miljö utanför huset. Rummet Àr sÄledes inget rum som vi tillbringar nÄgon tid i, mer Àn in-och-ut för att hÀmta grejer, kolla tekniken etc.

För oss sÄ var det mer en tanke pÄ hur hela "pool-miljön" skulle se ut. Vi hade en befintlig förrÄdsutbyggnad som hÀngde ihop med vÄrt garage. Det rev vi ner och "byggde upp" igen (lite annan design - och givetvis nytt och frÀscht!). Sen passade det ihop med vÄra nivÄskillnader för befintligt altan och anslutande nytt pool-dÀck.

Ska ni nu bygga ett uterum, sÄ gÄr det sÀkerligen att fÄ ihop en "kombo" som kan funka. Men det kanske kommer krÀvas att ni avgrÀnsar ytorna och tÀnker pÄ vad som skall vara "teknik-del" och vad som skall vara rekreations-del, och tÀnker pÄ ljud och ljudnivÄer. VÀggar, och dörrar, ovan mark och "under" mark.

mvh


Utloggad Kolback

SV: Teknikrum ovan mark
« Svar #5 skrivet: maj 15, 2017, 17:07:35:35 »
Tack för svar. Jo, jag tÀnker mig en innervÀgg/skÄp med nÄgot dÀmpande material dÀr emellan. LuftvÀrmepumpen bygger man vÀl aldrig ned i marken i alla fall sÄ den behöver ju sitta nÄgonstans (den bygger jag sÄklart inte in i skÄpet utan tÀnkte sÀtta den pÄ vÀggen utanför)? VÀrmen borde man kunna leda ut med god ventilation, borde vara enklare att fÄ god ventilation ovan mark Àn under?

Är det bĂ€ttre att pumpen sitter monterad under vattennivĂ„n? Pumpen kommer att stĂ„ ca 5 meter frĂ„n poolen (kortsidan).

Utloggad Kolback

SV: Teknikrum ovan mark
« Svar #6 skrivet: maj 15, 2017, 22:40:47:47 »
En frÄga till... hur mycket plats behövs för all utrustning? TÀnker mig dÄ pump, filter, vÀrmepump, elcentral och nÄgon slags automatik med kemin?

Utloggad 62ragtop

SV: Teknikrum ovan mark
« Svar #7 skrivet: maj 17, 2017, 11:27:07:07 »
TÀnk pÄ att luftvÀrmepumpen kan lÄta mer Àn cirkulationspumpen, i vissa lÀgen, och beroende pÄ hur/vart du placerar och "bygger" in saker och ting... Nej, den bygger man vÀl sedvanligtvis inte in, eller ner i marken. VÀggen utanför lÄter ju klokt. VÀlj rÀtt vÀgg bara...

 Vi hade först en tanke pĂ„ att placera den under tak och "delvis" inbyggd, dock inte i ett rum eller instĂ€ngd pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, mer insida av en vĂ€gg (vi ville helst inte ha den sĂ„ synlig) men vart avrĂ„dda av vĂ„r elektriker och "byggare" dĂ„ den kan skapa en hel del resonans om den blir för "inkapslad".

Nu sitter den pĂ„ utsida vĂ€gg, men syns ej frĂ„n pool-omrĂ„det, och hörs dĂ€rmed mindre ocksĂ„ (sen sĂ„ snurrar den inte jĂ€ttemycket under dagtid nĂ€r sol och vĂ€rme Ă€r "pĂ„slaget"  >rulla<).

Allt handlar nog om hur man bygger, och hur byggnaden blir. VÄr pump-grop Àr som sagt "inbyggd". MEN vÄr byggnad Àr mer av en förrÄdsbyggnad Àn ett "uterum". Dvs, det Àr inte isolerat, pumpgropen Àr uppmurad av leca-block, dÀr vi anvÀnde hÄlen som perfekta genomföringar för pem-slangarna. Dessutom sÄ har vi lite nivÄskillnader, tÀnk olika nivÄer pÄ altan och pooldÀck, vilket gör att det Àr nog tillrÀcklig luftgenomströmning för att vi inte ska fÄ vÀrmeproblem för pumpen, hoppas jag (thus far).

Kolla lite trĂ„dar hĂ€r pĂ„ forumet, "teknikrum" etc. Generella rĂ„det Ă€r vĂ€l lite att "snĂ„la inte pĂ„ utrymme (!)". SjĂ€lv sĂ„ ville jag ha yta bĂ„de för filter, saltklorinator, elcentral och att det var lĂ€ttĂ„tkomligt och överskĂ„dligt - den dagen man mĂ„ste börja "mecka". Sen Ă€r det vĂ€l mer tycke och smak - vad kan man tĂ€nka vilja ha mer i detta utrymme (?) (hyllor, vĂ€ggar för övrig pool-utrustning  - kem, stĂ€dprylar, etc etc).

Lycka till!


Svenska kvalitetspooler som hÄller vad de lovar! 50 Är av innovation och norrlÀndsk kvalitet!
 

Pooler och SPA-bad med montering i toppkvalitet!
Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons frÄn Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service pÄ hög nivÄ!
Ring 070-6798263!
Full Inverter!
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Use CS Theme