Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?  (läst 3108 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad tholun

Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« skrivet: april 18, 2016, 16:57:58:58 »
Hej

Ny till detta forum (så ursäkta om inlägget hamnat fel). Har en 13 år gammal kaklad murad pool med yttre trappa på 5*10 meter i skåne. Den tappar ungefär 1 cm vatten per dygn (ca 500L) och vi har trycktestat alla rör, lampor etc. Det sjunker ca 20 cm under skimmer och sedan slutar det läcka. Vi hittar inga sprickor i kaklet som indikerar spricka i tätskitet bakom. Ska ge mig på med att droppa karamell färg för att se om det kan ge något. Poolen är mkt gedigen och mångdubbelt armerad och byggd med ett rejält tätskiky i vattentät betong. Jag är orolig för att något av följande har hänt. Antingen att några plattläggare trots vår uppmaning att inte padda intill poolen ändå gjort det eller att isen för att par vintrar sedan på något sätt skadat tätskiktet bakom (förre ägaren körde circulation på vintrarna men jag struntade i det på inrådan av vår poolfirma). Men som sagt det syns inga sprickor. Så vi börjar fundera på att "göra om" poolen för att komma runt problemet. Vi har kollat på mosaic med epoxy som kostar en förmögenhet... (1500kr m2) dvs 150 000kr + moms för hela poolen. Vi gillar idén för det blir ett nytt tästskikt av epoxyn men inte kostnaden. Vi vill inte ha liner. Nuvarande kakel finns att köpa/komplettera med om det ev går att byta kakel ner till strax under läckage linjen? Tacksam för tips på felsökning, åtgärder och prisvärda och estetiskt tilltalande lösningar! 

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #1 skrivet: april 18, 2016, 18:22:06:06 »
"Gjuten och med ett tätskikt av vattentät betong" - det normala vid gjutna betongpooler är att hela poolen så att säga är tätskikt - vattentät betong rakt igenom. Är den här poolen putsad på något sätt ? I så fall är den naturligtvis mera utsatt för skador genom t.ex. vibrationer eller markrörelser.

Om det sjunker 20 cm under skimmern så kan det ju inte vara skimmern. Har du något annat på den nivån ? Inloppsmunstycken eller lampor kanske ? Ni säger att ni trycktestat rören, men ett sådant test skulle ju inte fånga in om det läcker mellan poolkroppen och ettinloppsmunstycke.

Kaklet i sig självt är ju absolut inget tätskit. Det är helt omöjligt stt få en kakelvägg tät om det inte redan är tätt utan kaklet.

Utloggad tholun

SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #2 skrivet: april 19, 2016, 08:33:25:25 »
Hej

Det finns ett tätskikt mellan mur och och kakel och det finns inget monterat i poolen eller genomföringar där vattennivån stannar. Så antagligen är det någon typ av spricka i tätskiktet bakom som uppkommit av vibration eller tryck av is. Men det finns Inga skador på kakel vilket är märkligt... tycker man borde se en spricka i en fog eller något. Är inne på att göra om den invändigt. Har läst om epoxyfog och funderar på att kratsa ut all fog mellan plattorna och foga med epoxy. På så sätt skapas ett extra tätskikt tänker jag då denna bör vara vattentät? Den fog vi har är ändå sliten och tunn och måste åtgätdas. Vet någon om detta kan funka? Eller förslag på annan lösning?

Utloggad Erica

SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #3 skrivet: april 19, 2016, 09:14:54:54 »
Om tätskiktet inte är av någon folietyp utan bara puts så är det nog högst sannolikt att det spruckit någonstans. Puts brukar inte förbli sprickfri, minsta markrörelse eller liknande så spricker den. Det gäller nog att försöka hitta exakt var läckan är, sedan ta ned kaklet på en omgivande yta som inte får vara för liten, lägga ett riktigt tätskikt som har en viss elasticitet och sedan återmontera kaklet. Att försöka få fogarna täta med omfogning tror jag är utsiktslöst. Hur många gör-det-självare som helst har försökt det både i badrum och i duschar utan att lyckas och en pool är ju ännu svårare för där står det vatten hela tiden. Problemet med att täta fogar är att ingen konstruktion är helt död. Det finns alltid lite rörelser och minsta rörelse så blir det en spricka.

Utloggad tholun

SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #4 skrivet: april 19, 2016, 11:02:50:50 »
Stämmer nog som du säger - så då återstår bara att riva ner kakel till en rad under där läckaget slutar och göra om? Tror du det går eller måste hela väggar rivas och göras om? Platta antar jag man kan strunta i då den är gjuten?

Utloggad Dimitris76

SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #5 skrivet: april 19, 2016, 11:37:40:40 »
Stämmer nog som du säger - så då återstår bara att riva ner kakel till en rad under där läckaget slutar och göra om? Tror du det går eller måste hela väggar rivas och göras om? Platta antar jag man kan strunta i då den är gjuten?

Det skulle kunna lösa problemet för tillfället. Men... vad hände om det börja läcka någon annanstans om några månader/år. Skall du riva ner och patch up igen och igen?

Det kostar mer fast det är alltid bättre om man gör det rätt på ett seans så det håller sig.
Kanske en bra strategi är att riva ner en bit för att få en uppfattning om tätskiktsmetod som är använd. Visar sig att det bara puts då bör du fundera om mer omfattande åtgärd i förebyggande syfte...

/Dimi
4.5x8x1.5m epoxyfärgad betongpool, Pooltak från Poolteam, Pahlen Maxi-Flo 75kW värmeväxlare, Thermia bergvärme, Hayward sandfilter och 3-fas Max-flo pump , Pentair Rainbow 320C in-line klorinator, Zodiax Vortex 4 poolrobot.

Utloggad tholun

SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #6 skrivet: april 19, 2016, 15:54:57:57 »
Ok låter som konsensus är att ta ett större tag än jag tänkt. Börjar riva uppifrån så ser vi hur det ser ut bakom och bestämmer utifrån det. Tacksam om någon svarar på om den gjutna bottenplattan måste göras om eller om den per definition är tät?

Utloggad Erik N

 • IT-Tekniker
 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm/Tumba
 • Antal inlägg: 2628
 • Total likes: 160
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #7 skrivet: april 19, 2016, 17:57:58:58 »
Hur går rören? Om det är ett hål på rör vid det stället det stannar, kan det rinna ut den vägen?
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad jakke

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 14
 • Total likes: 0
 • Torrsimmar i 4x9m än så länge :-(
  • Visa profil
SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #8 skrivet: april 22, 2016, 14:43:21:21 »
Vi har samma konstruktion och problem på vår inomhuspool med putsat tätskikt mellan kakel och poolvägg. Ett prisvärt alternativ som verkar finnas är att spruta poolen invändigt med ett plastskikt som både blir tätskikt och ytskikt. Verkar dock vara viktigt med hantverkskompetensen för att få snygg finish.

Utloggad TommyC

SV: Läckage i murad kaklad pool - hur bäst åtgärda?
« Svar #9 skrivet: april 22, 2016, 16:56:34:34 »
Nån gång har det här diskuterats en metod där det sprutades nåt plastskikt. Borde gå att hitta genom sökning. Det är dock tveksamt om metoden förekommer i Sverige. Har för mig att det var relativt dyrt matrial. Att plasta på konventionellt sätt (typ plastbåt) fungerar och är hyfsat billigt men är tyvärr ganska arbetssamt. Titta på poolersw byggtråd här för mer info om hur det kan gå till.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd