Rubinpool Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Renovering betongpool  (läst 6916 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Stre

 • Ofrivillige poolaren
 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: TÄBY
 • Antal inlägg: 13
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
  • Visa profil
Renovering betongpool
« skrivet: april 01, 2015, 12:45:47:47 »
Hej!

Vi har en gjuten betongpool från 1964 som inte använts på några år och som vi nu vill få iordning. Djupet varierar mellan 0,7 - 2,6 meter, så det är drygt 100 kbm vatten. Poolen är tömd och sandblästrad och har dubbla pumpar/sandfilter (ca. 10 år gamla). Poolen har även en sidotrappa.

Vi behöver tips på bra hantverkare och andra tips/idéer gällande:
- Putsning
- Målning (el. ev. liner)
- Kontroll/byte av installationer (breddavlopp, lampa, vattenutlopp)
- Val av vattenrening (saltvatten/klor)
- Pooltäckning
- Uppvärmning
- etc.
Poolen finns i Täby.
« Senast ändrad: april 01, 2015, 12:53:15:15 av Stre »
Betongpool 5x10 från 1964, djupdel på 2,6m

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Renovering betongpool
« Svar #1 skrivet: april 01, 2015, 17:02:27:27 »
Det bör väl inte vara några problem att få ordning på den poolen om bara gjutning och täthet är ok. Den är ju redan blästrad, natar att den var målad förut. Då går det ju bra att måla igen. Epoxifärg är väl det som är det vanligaste alternativet. Men det vill ju till att ytorna är rena och ordentligt torra och att man använder den skyddsutrustning som behövs för att inte riskera förgiftning.

Avloppen, lampor m.m. kan du nog kontrollera med ögat. Tänk på att lamporna inte får tändas utan att de är under vatten ! Om ingenting har frusit sönder när den har stått så bör sådana här komponenter vara ok.

Vad det gäller saltvatten eller klor så är även saltvattensdrift en form av klor, man bara framställer det internt i en klorinator. Jag skulle aldrig fundera över att ha saltvattensdrift i en pool som inte från början är byggd för detta. Risken är t.ex. stor att rostfria detaljer inte klarar saltvattnet utan börjar att korrodera. Skall man köra saltvatten bör man nog bygga poolen med detta i tanke redan från början och välja all material efter detta.

Pooltäckning fodras ju dels för att hålla nere värmekostnaderna, dels av säkerhetsskäl, om ni inte poolen är inhägnad och har en låsbar grind/dörr. Pooltak är ju den lyxigare varianten,  ger längre säsong men har ett rejält pris. Standard poolöverdrag är också säkra om de är korrekt monterade, kostar myckiet mindre men ger lite mera jobb när de skall av och på.

Uppvärmning: en rejäl värmepump är väl den bästa rekommendationen. Du har en stor vattenmängd och poolen är kanske inte alls isolerad utåt.

Utloggad Erica

SV: Renovering betongpool
« Svar #2 skrivet: april 01, 2015, 17:04:30:30 »
Jag kan ju tillägga att kakelsättning givetvis är ett alternativ, lyxigt och flott, men kostar mera. Dessutom får man tänka sig för när man övervintrar poolen så man inte får frostskador / lossnade plattor. Om bara plattor inte lossnar så håller ju annars kakel nästan i evighet, vilket färg inte gör.

Utloggad Stre

 • Ofrivillige poolaren
 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: TÄBY
 • Antal inlägg: 13
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Renovering betongpool
« Svar #3 skrivet: april 01, 2015, 18:31:55:55 »
Erica: Tack för svar och tips.

Poolen har som sagt varit målad tidigare, men det flagnade ganska rejält och därför sandblästrade vi det för ett par år sedan, men sedan kom projektet av sig lite...

Har förstått att man kan behöva måla om vartannat år, vilket inte känns så kul. Å andra sidan är ju liner bra mkt dyrare...

Kakel känns inte aktuellt. Blir säkert snyggast, men lär kosta mkt och risken för frostsprängning lär väl vara ganska stor, så att det blir dyra reparationer.

Det var vatten i poolen när vi köpte huset för 5 år sedan och det läckte inte då, så jag tror inte vi har några strukturella problem med den.

Om vi skulle ha saltanläggning så skulle vi i så fall byta ut det som är rostfritt, vilket inte är mkt. Kanske ändå dags att se över dessa grejjer eftersom de börjar bli gamla. Det positive med salt (även om det sedan blir klor i processen) är väl att det är enklare skötsel, om jag fattat rätt. Vore bra med en pool som inte behöver daglig skötsel om man är borta lite under sommaren.

Apropå lampor i poolen. Hur byter man sådana? Måste man tömma vattnet ner till den nivån...?

Pooltak bygger lite väl mkt i höjd, även om det finns låga varianter också. På 5-meters bredd så bygger det ändå ganska mkt och dessutom är de ganska dyra. Det som komplicerar en aning är dessutom vår trappa som ligger utanpåliggande på långsidan. Detta kan givetvis även vara ett bekymmer vid annan täckning, men inte lika mkt skulle jag tro.

Har någon tips på bra firma som kan hjälpa till med såväl fixet (målning etc) och täckning/uppvärmning? Gärna i stockholmsområdet.

Andra tips på bra målarfärg, pooltäckning och värmepump?
Betongpool 5x10 från 1964, djupdel på 2,6m

Utloggad Erica

SV: Renovering betongpool
« Svar #4 skrivet: april 01, 2015, 22:24:10:10 »
Med tanke på att en gjuten pool innehåller stora mängder armering och man inte kan vara helsäker på hur djupt in den ligger så tror jag att det vore att utmana ödet att gå över till saltvattensdrift. Hellre då klordrift med autodosering som vi har.

Måla om vartannat år ? Nej det låter inte rätt. Vi har visserligen inomhuspool så påfrestningarna blir kanske mindre (fast säsongen blir året runt å andra sidan) men vi skulle väl snarast säga 10-15 år... börjar bli dags för vår del snart...

Nej man behöver inte tömma poolen för att byta glödlampor. Man lossar armaturen och har man installerat rätt så räcker kabeln så att man kan ta upp armaturen på poolkanten, byta lampan och sätta ned det hela sedan.

Nej några kontakter i Stockholmstrakten kan jag inte hjälpa till med.... bor inte alls i de trakterna. Vad det gäller färg så handlar det ju normalt alltid om tvåkomponentsfärg av epoxityp. Vi la ett lager polyuretanfärg ytterst för att få en glansigare yta som stod sig bättre (epoxin kan liksom krita sig med tiden).

Utloggad Stre

 • Ofrivillige poolaren
 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: TÄBY
 • Antal inlägg: 13
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Renovering betongpool
« Svar #5 skrivet: april 02, 2015, 08:15:04:04 »
Tack för bra klarlägganden! Låter vettigt!

Finns någon annan i forumet som kan ge tips på bra hjälp i Stockholmsområdet?

...eller som kan berätta hur ofta ni behöver måla om er betongpool (utomhus)?
Betongpool 5x10 från 1964, djupdel på 2,6m

Utloggad TommyC

SV: Renovering betongpool
« Svar #6 skrivet: april 02, 2015, 20:08:38:38 »
Jag kan ingenting om epoxifärg i pool. Däremot använder jag epoxigrund vid bilrenovering och vet att epoxi är den tätaste färgen som finns samt att det är mycket viktigt med säkerheten ur hälsosynpunkt när man arbetar med epoxi.

Om jag hade er poolstomme skulle utvärdera och jämföra:
1.   målning med epoxifärg
2.   plastning med polyesterplast/gelcoat/topcoat
3.   liner som är fabrikstillverkad och måttanpassad till er stomme
4.   platssvetsad liner typ Alkorplan eller liknande

Jag tror att ni har svårt att hitta någon som har erfarenhet av mer en en eller ett par metoder och kan ge opartiska råd. Jag har personligen främst erfarenhet av punkt 2 ovan. Det finns en utmärkt tråd här på forumet om den metoden http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=9663.msg75891#msg75891

Det ser ut på din bild som att betongen är ganska våt. Jag gissar att det är svårt att få vilken färg som helst att fästa på gammal betong, speciellt om den inte är tillräckligt torr.

Gällande 3 och 4 ovan kan du med fördel prata med Poolstore i Täby. Möjligen har de även kunskap om andra metoder. Det finns massor av trådar här om de metoderna, använd sökfunktionen.

Lycka till och återkom med information om vad ni kommer fram till!
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Erica

SV: Renovering betongpool
« Svar #7 skrivet: april 02, 2015, 22:17:32:32 »
Jag känner ju andra som målat om en betongpool efter blästring och fått det att fungera ok så vitt man nu kan bedöma. Men visst skall man vara försiktig när man arbetar med epoxi, andningsskydd av rätt klass är nödvändigt. Och givetvis bör betongen inte vara våt. Men det är inte så hemskt svårt att torka ut den. Ordna en enkel brädställning, spänn över en presenning och kör in en avfuktare, gärna en rejäl sådan typ byggavfuktare. Efter en till tre veckor bör det vara torrt. Vi torkade vår inomhuspool på det viset, med avfuktaren nära poolkanten och en slang bort till ett avlopp. Visst, det blev en högre elräkning den gången men torkade gjorde det helt klart. Vi lånade ett instrument som mätte fukthalten i betongen och mätte också luftfuktigheten under presenningen. Man såg då rätt väl hur torkningen gick.

Utloggad Stre

 • Ofrivillige poolaren
 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: TÄBY
 • Antal inlägg: 13
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Renovering betongpool
« Svar #8 skrivet: maj 27, 2015, 18:26:49:49 »
Nu är vi igång med renoveringen!

Vi har tagit bort en hel del betong som "bommar" när man knäckar på det och håller nu på att fylla i med Structurite R4. Därefter ska vi köra med diamantslip för att få en hyfsat slät yta.

Vi har även köpt lite epoxispackel (Hydralisk cement) som vi ska fixa till lite småskador, bla.a I trappan, som har varit I relativt dåligt skick. Den ser ut att ha fått ett lager med glasfiberduk på sig, med ganska lös sand bakom... ser lite skumt ut!

Sedan blir det ett lager av Jotums Penguard Primer och därefter 2-3 lager med Jotuns Penguard Topcoat (epoxifärg för industrianvändning).

Lampan har vi ännu inte kollat, eftersom den enligt uppgift inte skall sättas på utan att vara i vatten (?), men vi har iaf lyckats öppna lampan som var igenmålat i flera lager (!).

Vi har beslutat oss för att inte ha en separat luft/vatten värmepump utan istället beställt en Pahléns poolvärmeväxlare (MF 260) på bergvärmen och en poolstyrning (Rego 600).

Vi funderar nu på några saker:

Slipning/Målning - hur jämt bör man slipa? Givetvis är det en visuell fråga, men det man kan nog leva med att det inte är helt jämn yta. Värre vore om färgen som kommer på inte tar upp ojämnheterna så pass mycket så att det blir "vasst" att komma åt sidorna av poolen när man badar. Tänker jag rätt att 3-4 lager färg borde "utjämna lite betongknotter" så pass så att de inte blir ett problem...?

Bottenavloppet - vissa har sagt att sådant inte behövs och en annan har sagt att med vårt djup (2,6 m i djupdelen) så måste vi ha avloppet kvar eftersom vi annars inte får omlopp på vattnet och därmed risk för farliga bakterier. Funderingar på det?

Täckning - Vi har tidigare varit inne på en ribbtäckning som löper ovanpå kanten (Walu Pool). Erfarenheter? Kan man manövrera själv (5x10 meter pool)?
Nu har vi dock konstaterat att vi nog helst vill ha ett pooltak istället. Det ska inte bygga högre än ca 1 meter och bör klara svenska vintrar (med viss hjälp av en sopborste då och då). Vi vill ha ett smidigt system som används och alltså inte är för komplicerat, så att man hellre lämnar poolen oskyddad.
Problemet är att vi har en sidotrappa som sticker ut ca 1,5 m från sidan, ca en halvmeter från ena kortänden. Kan man lösa det på ett smidigt sätt eller måste man ha ett bredare tak (vilket inte kommer funka för oss...)?

Tacksam för lite återkoppling kring ovan frågor.
Betongpool 5x10 från 1964, djupdel på 2,6m

Utloggad Erica

SV: Renovering betongpool
« Svar #9 skrivet: maj 29, 2015, 22:52:28:28 »
Nej vasst när man badar borde det knappast bli. Vad är det för ojämnheter före målning ? Bara lite ränder från slipning eller några mera utstickande defekter ?

Jag skulle klart behålla bottenavloppet i ert läge. Dels har det en funktion i pooler med djupdel, dels vad skulle du vinna på att ta bort det ? Vi hade en pool med djupdel när vi bodde i USA och den hade också ett bottenavlopp, i djupdelens lägsta punkt. Risken är nog att man annars får en "gryta" av stillastående vatten längst ned. Till det kommer att sjunkande smuts lättare samlas där nere om det saknas avlopp.

Beträffande problemet med sidogående trappa och pooltak så skulle du ur ren täckningssynpunkt kunna ha ett separat "lock" över trappan, men problemet är ju rullskenorna för taket.Möjligen ksulle man kunna ha någon löstagbar skenbit, men det låter lite komplicerat.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd