Sveriges starkaste pooltak Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - ByggaNytt

Sidor: [1] 2
1
Teknik / Fixar läckage av Pahlens P01 bottenplugg
« skrivet: maj 16, 2022, 14:26:22:22  »
Startade upp poolen förra helgen och det brukar alltid vara någonting som strular och även denna gång.... Jag märkte efter några dagar att det var lite blött under poolpumpen (Pahlens P01) och efter lite felsökning så läckte det från undersidan av pumpen, direkt under silkorgen kom det nån droppe vatten. Öppnade upp och där sitter en vit plastplugg med ett 6-kantig 12mm hål som bara gick runt vid försök att lossa den. Testade då baksidan på en 3/4 " hylsadapter som passade perfekt i 4-kantanslutningen som även fanns.Lite fler adaptrar ovan och en vanlig hylsa så gick det smidigt att lossa.

Skrapade rent anläggningsytan på insidan med flat skruvmejsel och sist smärgelduk (bilden visar innan rengöring):Det satt rester kvar av en packning som togs bort och sen lyckades jag hitta en liknande fiberpackning i en sortimentlåda. På med lite Locherpasta och sen har det hållit tätt!


2
Semestern har delvis ägnats åt att lägga granithällar runt poolen och en uppgift som i förväg kändes utmanande var att göra hål i 30 mm tjocka granithällar. Att såga och dela görs ju med en vattenkyld diamantklinga på ett sågbord men hur göra stora hål för exempelvis anslutning av stuprör, renslock m.m.??? Köpte därför en sats med hålsågar på en utländsk internetsite lite på vinst eller förlust och satte sedan dessa i en bänkborrmaskin:

 

startade upp och vattnade med en tunn stråle, och det gick alldeles utmärkt ;D En och samma 160mm hålsåg har nu gjort 4 hål i granithällarna vilket ju är imponerande!

Bild under läggningen där ett av de borrade hålen syns:3
Markpooler. / Limma granitsarg mot betong med vad?
« skrivet: juli 17, 2016, 20:18:25:25  »
Provade idag att limma granitsargen mot betong (Thermopool) med "stenlim" PU700 och det gick inte alls...
http://www.illbruck.com/sv_SE/produkter/soek-produkter/product/pu700-stenlim/hade sprayat vatten på båda sidor enligt instruktioner, men sargen vara bara att lyfta upp med 2 fingrar efter några timmar :'(

Förslag på annat lim <help>

4
Markpooler. / Elsvetsning av PEM-slang
« skrivet: oktober 15, 2015, 12:03:45:45  »
Nu är jag färdig med inkoppling av poolens alla slangar och kopplingar utomhus och jag valde till slut att köra allt med elsvetsprylar. Det verkar inte så vanligt i poolvärlden eller i privatbyggen heller för den delen så jag tänkte dela med mig av lite bilder samt information nedan.

Allmän information:
http://media.wp.npgnordic.com/2017/09/ElektrosvetsningavPE-r%C3%B6r.pdf
Svetsmaskin:
https://www.gpa.se/sv-SE/support/Rental/elektromuffsvetsar

Börjar med att skrapa slangen innan svetsning för att bli av med oxider och annat skräp som kan försämra svetsen. Köpte mig ett roligt verktyg för det jobbet:

https://www.gpa.se/sv-SE/produkter-sv-se/Industri/Svets%20%20Verktyg/Verktyg%20och%20Tillbehor/Skrapverktyg/TURBO%20-%20Fogberedningsverktyg

Så hör blir ytan efter skrapning och nu skall den tvättas rent med isopropanol:


Peta in koppling och rör, läs av svetsdata med handscannern till maskinen och svetsningen startar:


Passar även på att isolera rören samt lägger alla rör/kopplingar i en egen påse med markduk och rörgravsgrus (0/8 fraktion) samt märker ut med varningsband:


Alla svetskopplingar är relativt dyra och priser finns här:
https://www.gpa.se/sv-SE/produkter-sv-se/industri/pe/rordelar/elsvetsmuffdelar
Elsvetsmaskin går att hyra för några hundralappar/dag och är otroligt lätt att använda.

Provade att såga sönder en koppling och sedan försökte bryta isär den med kofot, slägga m.m. men kopplingen är som en homogen del av röret och det är precis därför jag valde elsvets, känns stabilt och borde hålla i många år :)

OBS röret är inte helt instucket i kopplingen ovan och just denna svets var inte skrapad eller rengjort med isopropanol och ändå så blir det så stabilt!

5
Markpooler. / Maskinrum för JetSwim Thermopool/Marksten
« skrivet: oktober 12, 2015, 14:54:45:45  »
Har ägnat några veckor åt att gjuta ett maskinrum för Pahlens JetSwim och hittade själv inte några instruktioner eller bilder när det gäller kombinationen thermopool/jetswim och marksten. Själva grundförutsättningarna är ju rätt knepiga:
Låda under mark som skall vara vattensäker för trefasmotor med avlopp men samtidigt innehålla ventilation...
Grävde ut för avlopp med syrafast rostfri spygatt samt en 50mm anslutning för kommande överfyllnadsskydd från bräddavloppet. Stammen drogs till husets befintliga dagavlopp:


Jag hade över 70mm XPS-isolering som åkte på det packade makadamet, formade med 45*170 för en 10cm tjock platta:


Formplyfa från Byggmax för att gjuta väggar/tak med 10 cm betong samt armering:


Mer formplyfa och armering, notera vp-rör som får agera vattenavrinningsrör runt den blivande luckan:


Blandade några säckar grovbetong som vibbrades ner i lådan:


Provinstallation av pump och skall nu enbart gjuta upp en liten klack i botten som pumpmotorn skall monteras på:


Tilluft (kylning av motor) kommer att tas från närliggande dräneringsbrunn och jag kommer att borra några hål i dräneringsbrunnens lock på sikt:


Ja, maskinrummet går tydligen att använda som lekrum också  O0 :


Ja, hoppas att det gav någon en liten inblick i hur man skulle kunna skapa ett maskinrum för kommande Jet Swim -installationer.

6
Markpooler. / Kommentarer på pooltrappa
« skrivet: augusti 04, 2015, 10:56:31:31  »
Hej!
Snickrade ihop en provisorisk pooltrappa för att testa storlek m.m. och tar gärna emot tips från alla om det behövs lampor i trappan (gulmarkerat i bilden), byggnadskonstruktion (leca, thermoblock) eller andra tips!

Behövs eventuella lampor, typ spa från Pahlens i trappan? Jag har ju redan 2 stora i en relativt liten pool (4,5 * 6,75) men skall de in så gör jag det gärna nu och inte sen....
http://www.pahlen.se/produkter/upplyst-pool-belysning/spa-belysning.html


Ännu en bild och man sitter rätt bra men funderar på att inte luta sittplanet utan hellre satsa på ryggstöd - det var verkligen skillnad med stöd och måste prioriteras. Har dock ingen aning hur jag skall bygga dessa?


Måttritning:
http://familjenlindstrom.se/images/poolforum/pooltrappa3.pdf

Blir ju platssvetsad liner på trappan också och där kan man ju ha lite olika mönster/färger just för att markera trappstegen. Posta gärna några bilder från andra konstruktioner!

7
Markpooler. / Tips inför gjutning av väggar Thermopool
« skrivet: juli 08, 2015, 21:11:06:06  »
Nu kommer betongbilen på fredag morgon med lite betong att pumpa i Thermopoolväggarna så nu börjar man ju undra om man har glömt något... ::)Han som skall platssvetsa linern har godkänt de ingjutna detaljerna via skickade bilder innan så den biten känns lugn. Stämpat upp formen på in/utsida och fyllt upp med 50 cm makadam över plattan på utsidan av väggarna. Gjutit en betongklack på utsidan på väggarna längst ner där plattan sticker ut extra 5 cm. Lampsladdarnas slangar är dragna och sticker upp på baksidan av väggen. Jetswimens 4 rör är klara genom väggen och skimmern sitter där den ska.
Jag kommer att komplettera med 2 tvingar från Biltema imorgon till väggarna samt skumma igen de 4 hål som jag har borrat längst ner i väggarnas hörn som dränering. En granne ställer upp till gjutningen och en till finns i beredskap om Murphy skulle titta fram  O0

Bara att pumpa i betong sedan i 2 omgångar? Behöver man eftervattna/täcka väggarna efteråt?   

8
Markpooler. / Kommentarer på skiss av teknikrum och kopplingar
« skrivet: juli 04, 2015, 10:32:50:50  »
Sitter och väntar några dagar på betongbilen och gjutning av väggar så skissat lite på blivande teknikrum. Kom gärna med kommentarer och funderingar för jag börjar inse att det blir en del rör och kopplingar...
Inga el eller styrledningar med på skissen just nu förutom termostaten och inte heller förfiltret till MiniMastern.

9
Markpooler. / Hur fästa träregel i ovankant Thermopool
« skrivet: juni 25, 2015, 13:26:25:25  »
Bygger Thermopool just nu och den skall ha platsbyggd liner men då den skall kunna fästas i ovankant vägg så är rekommendationen att gjuta in en träregel i ovankanten. Bifogar bild på slutresultatet.

Skall jag jacka ur frigoliten innan gjutningen och fästa med byggskum eller gjuta först och jacka ur och fästa regeln i betongen bakom?

10
Vatten och kemi / Minimaster med CO2 för PH-reglering
« skrivet: maj 11, 2015, 13:18:29:29  »
Någon som har erfarenhet av Minimaster med CO2 för reglering av PH?
Verkar smidigt att slippa saltsyran och att man då kan installera både flytande klor + CO2 i samma utrymme, eller?

http://www.pahlen.se/produkter/Mat-och-doserutrustning-autodos/ph-minidos.html

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd