Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Författare Ämne: Funderingar vid nybyggnation  (lĂ€st 2889 gĂ„nger)

0 medlemmar och 1 gÀst tittar pÄ detta Àmne.

Utloggad PgÄrd

Funderingar vid nybyggnation
« skrivet: april 03, 2014, 19:47:20:20 »
Dags att bygga  <hmm>
11x8,5 m hus, ca 3x6m pool, bastu/dusch/omklÀdningsrum i ena Ànden.

Ni som har byggt...
1. Om man har betongpool och gjuter betonggolv alt betongbjÀlklag Àr det nÄgot speciellt man bör tÀnka pÄ vid poolkanten dÀr de mötes med tanke pÄ att materialen behöver röra sig olika eller sÄ.

2. Sen funderar jag pÄ att göra hel kÀllare med en fristÄende pool i (istÀllet för att bara grÀva ner poolen) för att lÀtt komma Ät vid ev problem samt att ge plats för Gym under bastu/dush delen. Det skulle göra att jag kan bygga huset först och poolen nÀsta Är vilket passar bÀttre.
FörstÄr att det inte Àr billigare men Àr det smart eller bara besvÀrligt.

3. Vad ska man ha för ytskikt pÄ vÀggar och tak pÄ den delen av huset som poolen ligger i, funkar trÀpanel?

Mvh

Inloggad Erica

SV: Funderingar vid nybyggnation
« Svar #1 skrivet: april 03, 2014, 21:42:13:13 »
Vi har inomhuspool och byggde den sjÀlva. SÄ hÀr har vi gjort med dessa saker:

1. Golvet (klÀtt med klinker och (lÀngre frÄn poolen) med sten), har ingen hopgjutning med sjÀlva poolen. Vi ville ha ordentlig isolering runt poolen (20 cm frigolit) och det Àr poolsargen som tar upp mellanrummet. Ev. rörelser pÄ ena eller andra sidan tas upp dÀr.

2. Vi har ingen fullstÀndig kÀllare men det finns en slags kÀllare runt poolen, sÄ att vi kan hÄlla kontroll pÄ poolen frÄn sidorna m.m. Dessutom finns i detta plan sjÀlva poolens maskinrum.

3. Man bör konstruera ett poolrum pÄ sÄdant sÀtt att man hÄller ned avdunstning och fuktighet sÄ mycket det gÄr. Vi tÀcker poolen nÀr det inte badas. Visst kan man ha trÀpanel, men man fÄr ha tÀtskikt/fuktspÀrr bakom och i sjÀlva skvÀttzonen skulle jag inte rekommendera trÀpanel. Speciellt om det t.ex. Àr barnkalas sÄ skÀtter det rejÀlt. Kakel eller liknande runt poolen Àr nog en bÀttre lösning. I de delar av poolrummet som ligger lÀngre frÄn sjÀlva poolen kan man ha i stort sett vad som helst, förutsatt att man konstruerat avfuktning och ventilation pÄ ett bra sÀtt.

Vad menar du med 11x8.5 m hus, Àr det hela huset eller Àr det poolrummet ? Ju större poolen Àr i förhÄllande till rummet den stÄr i, desto större krav stÀlls det pÄ att skydda sig mot vÀta och fukt. Vi har ca 100 m2
poolrum och en 8x4 m pool och det fungerar utmÀrkt.

Glöm inte bort ventilationssystemet, som blir vÀldigt viktigt för att fÄ ett poolrum att fungera ok. Poolrummet, som oftast Àr varmare Àn andra rum och ibland fÄr högre fuktinnehÄll (vid badning) bör ha sitt eget system och ligga pÄ lite undertryck jÀmfört med resten av huset, sÄ att fuktig och varm luft i möjligaste mÄn förhindras frÄn att komma in i övriga utrymmen.

Utloggad PgÄrd

SV: Funderingar vid nybyggnation
« Svar #2 skrivet: april 06, 2014, 09:37:49:49 »
Tack för ditt svar Erica.
Flygeln har mÄttet 11x8,5 poolrumsdelen blir ca 8,5x8,5.
Har inte riktigt bestÀmt placeringen av poolen, vet inte om jag vill ha poolen nÀra skjutglasdelen för att fÄ in em solen i poolen eller ha sittplatser dÀr.

Lite fler funderingar... <help>

1. De flesta verkar tÀcka sin inomhuspool med bubbelplast.
NÄgon som vet en annan snygg elektrisk nedfÀlld upprullningsanordning?

2. NÄgon som har erfarenhet av putsade innevÀggar i poolrummet?

3. Vore intressant med lösningar/erfarenheter av olika avfuktare och vÀrmevÀxlare för ventilationen.

4. Fönster verkar bli en dyr del, finns det nÄgra bra tips pÄ fönster? Poolen ska ev. kunna anvÀndas pÄ vintern tanken Àr Ätminstonde att kunna basta pÄ vintern sÄ det blir nog ingen jÀttevÀrme i poolen dÄ.
TÀnker bÄde pÄ skjutglaspartier och vanliga 3glas fönster i gammal stil med riktiga spröjs pÄ utsidan.

5. TÀnkte slÀnga upp lite svart slang pÄ taket, nÄgon som har erfarenheter pÄ det.
(TÀnker inte kosta pÄ nÄgot dyrt för dÄ Àr det bÀttre att BVP fÄr jobba)

Ha en trevlig dag!Inloggad Erica

SV: Funderingar vid nybyggnation
« Svar #3 skrivet: april 06, 2014, 17:53:46:46 »
TÀnk bara pÄ att inte placera poolen precis utmed en vÀg. Man mÄste för att kunna rengöra och sköta poolen ha i vart fall en liten golvremsa emellan sÄ att man kan gÄ dÀr utan överhÀngande risk att ramla i poolen !

1. Vi tÀcker poolen med ett plastöverdrag, dock inte bubbelplast. Vi har haft lite olika funderingar pÄ mera avancerade lösningar, typ upphissbara lock, lamelltÀckningssystem eller upprullbara plastskydd, men inte fÄtt till nÄgot bra hittills. GÀrna skulle det vara stabilt, sÄ att det höll som t.ex. dansgolv i nedfÀllt lÀge, men samtidigt för det ju inte bli för tunga konstruktioner. Jag har sett sÄdana lösningar, men dÄ har det varit pÄ hotell och liknande med lite annat budgetlÀge...

2. Nej nÄgra putsade vÀggar har vi inte i poolrummet. Men har man löst avfuktning och ventilation bra sÄ finns det vÀl ingen anledning för att det inte skulle fungera.

3. Vi har en ventilationsanlÀggning med till- och frÄnluft och vÀrmevÀxlare. Allt sitter i ett aggregat. Vi kör den pÄ lÀgsta fart nÀr det inte badas och pÄ högfart vid badning. DÀrutöver 3 st. billiga standardavfuktare (20 l/dygn). Vi kör dem nÀr poolen inte Àr tÀckt och sedan kanske 1/2 - 1 timma efterÄt. Har det plaskats riktigt rejÀlt (barnkalas, poolparty m.m) sÄ fÄr den stÄ pÄ klart lÀngre. Vi har ocksÄ en extra liten frÄnluftsflÀkt som vi kan köra vid sÄdana tillfÀllen.

4. Jag skulle gissa att ni kommer att tÀnka om en del dÀr nÀr ni fÄtt en inomhuspool. Vi har alltid kört Äret runt och hÄller poolen runt 28-30 grader. Det ger inga problem med fönstren om man bara tÀcker poolen vid icke-bad. Men det bör vara 3-glasfönster. De kostar en del men det finns Àven en hel del begagnat pÄ marknaden om ni vill hÄlla nere er budget. "Rktiga spröjs" finns vÀl knappt lÀngre pÄ 3-glas ? De flesta spröjs brukar ligga utanpÄ, inte verkliogen dela fönstret i smÄrutor. Vi har inte nÄgra skjutglaspartier, men jag kan tÀnka mig att sÄdana i 3-glas blir ganska dyra och dÀr Àr det nog betydligt svÄrare att hitta nÄgot begagnat.

5. Inte testat slangmodellen, men om ni har isolerat poolen bra och har relativt mycket fönster sÄ fÄr ni ju in en hel del av vÀrmen gratis sommartid. En vÀlisolerad pool inomhus drar inte mycket vÀrme. Vi hÄller rummet nÀstan lika varmt som poolen med en luft-luftvÀrmepump och det fungerar bra.

Utloggad ProfessorP

  • Kan lite mer
  • ***
  • Stad/land: BorĂ„s/Sverige
  • Antal inlĂ€gg: 42
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
    • Visa profil
    • Mina poolproblem
SV: Funderingar vid nybyggnation
« Svar #4 skrivet: juli 10, 2014, 10:11:02:02 »
Tumregeln vid solvÀrmeanlÀggningar Àr att de ska ha halva ytan av poolen. Men de fungerar ju bara vid solsken. Om du t.ex. har 28° i poolen och det Àr 20° ute kommer din slang att kyla vattnet och det ville du ju inte.
JF storpool 3,6x7 m
0,5 hkr Brilix cirkulationspump
45 kg sandfilter m glas
Powerline poolvÀrmepump
Min poolsida: http://flensburgs.se/poolen.html

Svenska kvalitetspooler som hÄller vad de lovar! 50 Är av innovation och norrlÀndsk kvalitet!
 

Pooler och SPA-bad med montering i toppkvalitet!
Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons frÄn Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service pÄ hög nivÄ!
Ring 070-6798263!
Full Inverter!
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Use CS Theme