Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Liten inomhuspool istället för massagebadkar  (läst 9064 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Hybron

Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« skrivet: augusti 10, 2012, 12:00:29:29 »
Vi är mitt uppe i vår källarrenovering i en villa från 1961 i Spånga och har kommit fram till att vi hellre bygger en liten pool typ 2,5 m lång, 1,20 m bred och 60 cm djup än ställer in ett stort massagebadkar då vi kommer bada väsentligt mycket mer i en pool och njuta mer i ett tyst än i ett bullrande badkar.

De hantverkare som vi anlitat har byggt badrum länge men är inte så hemma på pooler. Vi har kommit i kontakt med en fackman som ska offerera reningssystem, pump, bräddavlopp, kemikalier, ljus etc. Han indikerade en kostnad på 25-30 tkr.

Nu har jag haft tillfälle att söka runt på Poolforum och på webben och undrar vad ni erfarna skulle rekommendera för oss nybörjare. Jag hittade billiga grejer på Clas Ohlsons webb och har även läst på deras leverantös webbsida. Sandfilterpumpen hette Basic och kostade endast 1000 kr, vilket gjorde mig positivt överraskad men samtidigt lite misstänksam.

Vi installerade mekanisk ventilation med luftvärmepump på vinden för två år sedan. Vi suger luft i källarens badrum och trycker in i angränsade gillestuga. Jag har fått lite olika bud från de jag pratat med om ytterligare ventilation behövs om man täcker över den lilla poolen med ett överdrag. Vad tycker ni på forumet? Vi funderar på att sätta en avfuktare på utsidan huset för att kunna slå på den vid behov.

Tips och råd välkomnas!

Utloggad Erica

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #1 skrivet: augusti 10, 2012, 17:33:24:24 »
Hej och välkommen hit ! Vi har en inomhuspool. 8x4 m, som vi trivs utmärkt med. Era planer att bygga pool hellre än ett badkar låter väl rätt, men måtten är väldigt små. Den minsta inomhuspool jag sett (alltså inte bubbelpool, spa etc.) är 4 x 2 m. I en så liten pool som du nämner går det ju inte att simma. Man kan simträna med hjälp av en sele (alltså man simmar och simmar men kommer ingenstans) men för att kunna ta simtag  måste du nog öka bredden till minst 1.8 m.

Behovet av avfuktning och ventilation beror ju av poolstorleken, liten pool betyder mindre krav. Sedan spelar det stor roll hur varm man håller den och framför allt om den alltid täcks över när man inte badar. Vi använder 3 st. billiga avfuktare (kapacitet 20 l/dygn-st), kostade bara runt 1200:-/st och de klarar det gott även för vår någorlunda stora pool. Men en så liten pool som ni skissar på räcker det nog med en sådan. Sedan har vi ett ventilationssystem som vi kör lite olika beroende på om vi badar eller inte.

Vad det gäller avfuktare så tänk på att bara köpa en modell som går att ansluta till avlopp med en slang, så att vattnet leds bort. Man tröttnar mycket snart på att tömma behållare som fylls på några timmar och glömmer man då bort sig så stannar avfuktningen och man får fuktproblem i stället.

Visst finns det billiga sandfilterpumpar. De har inte samma kvalitet och livslängd som de dyrare och större, men man riskerar ju inte så mycket pengar heller. För en så pass liten pool skulle det säkert fungera. Men hur tänkte ni värma upp poolen och hur pass varm vill ni ha den ?

Utloggad Hybron

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #2 skrivet: augusti 10, 2012, 21:10:05:05 »
Tack Erica,

Vi har tänkt oss att värma med värmeväxlare kopplat till vår bergvärmepump för att nå ca 30 grader. Jag har nu läst på vad andra skrivit i ämnet här på forumet och sett att Folkpools 40 kw verkar populär. Då vi tänker bygga med portugisisk kalksten funkar det inte med salt i vattnet varför det borde räcka med den i rostfritt för 3,9 tkr.

När jag nu räknat ihop värmeväxlare, sandfilterpump, UV-ljus till sandfilterpump (om det förenklar reningsprocessen för en inomhuspool), filtersand, bräddavlopp, slang och kemikalier (allt utom värmeväxlaren från Clas Ohlson) så landar jag strax under 7 tkr vilket känns otroligt prisvärt.

Jag kan läsa mig till att många på forumet verkar händiga och installerar mycket själva. Vi har duktiga plattsättare, rörmokare och elektriker som hjälper oss. Visst borde de klara av installationen? Eller bör man ha med några som är specialierade på pooler?

Finns någon på forumet i Stockholm-Spånga med omnejd som har lust att få besök för att dela med sig av  inspiration till vårt bygge?

Utloggad Erica

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #3 skrivet: augusti 11, 2012, 02:12:44:44 »
Ja om ni isolerar er pool med ordentligt med frigolit så kommer den inte att dra mycket värme, om ni bara täcker den när ni inte badar. Vi håller poolrummet rätt varmt, ca 27, med en luft-luft vp. En värmeväxlare på 40 kW som ni tänkt räcker med god marginal ! Vi har samma storlek fast annat fabrikat (Pahléns) och den räcker med marginal trots att vår pool är så mycket större. Vi har en elvärmare på 15 kW också. Den används ganska sällan, mest om det antingen är superkallt ute så att värmepumparna inte ger något alls eller om vi tillfälligt vill ha upp temperaturen.

Hur har ni tänkt att bygga poolen ? Du talar om plattsättare, skall det bli en kaklad pool ? Tänk då på att kakel INTE är vattentätt - ni  måste ha en betongstomme som i sig själv är vattentät (gjutning med vattentät betong), alternativt en konstruktion med gjutning alt. murning plus inre tätskikt, bakom kaklet ! Hur väl  man än fogar kan kaklet aldrig bli vattentätt.

Elektriker och rörläggare klarar nog sin del utan att vara poolspecialister om ni själva skaffar er lite grundläggande poolkunskaper, men att gjuta vattentätt bör man lämna till någon som verklilgen kan det. Stor risk för läckor annars.

Utloggad MathiasS

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #4 skrivet: augusti 11, 2012, 07:51:04:04 »

När jag nu räknat ihop värmeväxlare, sandfilterpump, UV-ljus till sandfilterpump (om det förenklar reningsprocessen för en inomhuspool), filtersand, bräddavlopp, slang och kemikalier (allt utom värmeväxlaren från Clas Ohlson) så landar jag strax under 7 tkr vilket känns otroligt prisvärt.


Jag fastnade på ordet "prisvärt". För mig betyder det att man får något bra för ovanligt lite pengar. Jag tror du ska vara medveten om att du köper det allra allra billigaste marknaden kan erbjuda. Jag tvivlar på att det är prisvärt, snarare bara "lågpris". Bygger du en permanent installation i ditt hus - fundera över om det inte är värt att kanske dubbla budgeten för pumpar etc. Man får vad man betalar för.

Angående poolstorleken så känns det litet på alla ledder. Framförallt på bredden och djupet. Fundera över om det inte går att avsätta mer plats för detta. Du pratar om källarrenovering - det låter för mig som ett utsökt tillfälle att bättra på baddjupet. Visst ska man väl kunna sitta på huk för att någon sorts poolkänsla ska infinna sig?

Det inte meningen att låta negativ, men sett till totalkostnaden skiljer det sig nog rätt lite mellan något som blir sådär och skitbra.

Jag tycker också ni ska träffa ett par traditionella poolleverantörer och prata om era behov. Poolstore, Folkpool, poolkungen. Det är värt ett timmes besök hos dessa för att vidga vyerna och få lite bra tips. Be om en offert på de delar dom kan leverera.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Poltaksspecialisten
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 600 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad TommyC

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #5 skrivet: augusti 11, 2012, 10:32:46:46 »
Jag håller helt med MathiasS. Det blir oftast dyrare att köpa för billigt än att köpa bra kvalité från början. När det billiga går sönder vilket det ofta gör alldeles för snabbt så får man ju ändå betala dyrt för det som man borde köpt från början.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Erica

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #6 skrivet: augusti 11, 2012, 12:30:37:37 »
Med tanke på poolstorleken så är min gissning att de aktuella pumparna m.m. kommer att duga. Sätt pumpen på timer och kör bara en liten del av dygnet, det räcker för den vattenvolymen och den får få driftstimmar, även om ju inomhuspool medför åretruntsäsong.  Om TS verkligen tänker bygga poolen så liten så finns det ju knappt lämpliga pumpar m.m. från de mera högklassiga poolleverantörerna att tillgå - allt deras är helt enkelt för stort... Vattenvolymen blir ju som en barnpool och då är det väl inte fel att välja tillbehören i den klassen heller.

Utloggad Hybron

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #7 skrivet: augusti 11, 2012, 18:11:28:28 »
Tack för kloka råd. Vi har pratat med två olika pool-leverantörer och inväntar offert (en av de jag ringde tyckte vår pool var för liten för att offerera på...).

Vi ska fundera på om vi kanske ska utöka djupet i poolen - bilning pågår av golv och vi får se vilket utrymme som är möjligt. Vi har inte plats för en så mycket större pool och har varit lite i valet och kvalet om vi ska ha ett massagebadkar eller en liten pool. Då vi tror att vi kommer bada väsentligt mycket mer om vi har uppvärmd pool än ett badkar som ska fyllas och specialrengöras tror vi på poolen. Vi trodde att det skulle bli dubbelt så mycket pengar med en liten pool, men det återstår att se när vi väntar in offerter från både byggare och pool-leverantörer.

Utloggad Hybron

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #8 skrivet: augusti 21, 2012, 19:04:06:06 »
Nu har Basic pump och sandfilter inhandlas - bilning i det stenhårda golvet fortsätter och likaså familjediskussion om djup. Mina funderingar just nu är på in-, utlopp samt bräddavlopp. En av de leverantörer jag pratat med tyckte att det inte behövdes något bräddavlopp till en så liten pool. Har någon erfarenhet av att köra utan och om det skulle vara någon fördel?

Utloggad Hybron

SV: Liten inomhuspool istället för massagebadkar
« Svar #9 skrivet: augusti 21, 2012, 22:15:03:03 »
Nästa fråga som vi har att ta ställning till är var vi ska placera pump och filter. Troligen blir det under en bänk 1,5 meter från bassängen. Jag skulle gärna lyssna på råd om rör alt slangdragning. Jag bedömer att det vore klokast att dra utvändigt uppåt och i undertaket och ner till in- och utlopp (ev bräddavlopp). Har ni erfarenheter att delge när pumpen inte står i direkt anslutning till poolen?

Svenska kvalitetspooler som h�ller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 

Pooler och SPA-bad med montering i toppkvalitet!
Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme