CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Frostskydd  (läst 6022 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad bengtner

Frostskydd
« skrivet: augusti 31, 2011, 15:58:57:57 »
Kanske är det lite väl bryskt att börja diskutera vinterstängning nu, men jag tar chansen.

Jag har som sagt redan börjat fundera på hur jag frostsäkrar min nya på på södra Öland. Åsikterna går isär verkar det som. Tappa ut till 10cm under skimmer, plugga inlopp. Tappa inte ur, plugga bara, PET-flaska i skimmern, osv... Hur är det med flex-slangarna? Klarar dessa att de fryser?

Mitt största frågetecken gäller ett Brilix Jetswim aggregat ca. 30cm under ytan. Själva pumpen (som sitter på utsidan av poolväggen) tänker jag demontera och kånka in i frostfritt utrymme. Då återstår insug och utblås som sitter i en PVC-kopp liknande ett lamphus. Jag funderar på att plugga in- och utlopp, öppna ventilerna och därmed dränera de korta rören som går till pumpen. Fyller därefter "koppen" med ett frigolit som jag skär till så att det passa trångt. Säkrar detta med ett par trådar så att det inte lossnar. Tänkte göra samma sak med lampan och låta den flyta.

Men frågan är om detta är överkurs. Fryser vattnet över huvud taget ner till munstyckena 30cm under ytan? Lampan sitter ännu djupare.  Det handlar om en thermo-pool så poolväggen är isolerad, men står huvudsakligen över marken. Har salt i vattnet (0,6%).

Alla tips och råd mottages tacksamt och så räknar jag ut medelvärdet av alla svar  ;)
8x4m Thermopool från Nettopool. Värmer med 13kW G&J, Brilix Jetswim, Pahléns Minimaster Autodos

Poolgiganten

Utloggad BJohan

SV: Frostskydd
« Svar #1 skrivet: oktober 07, 2011, 20:19:49:49 »
Även jag har frågor om samma ämne. Jag har en PP-pool med pvc-slangar nedgrävda ca 0,5 m till inlopp och utlopp. Förra året sänkte jag vattennivån till under inloppen och tömde alla slangar på vatten med tryckluft. Jag tömde filter och monterade bort pumpen, som då stod utomhus. Tog bort värmeväxlaren och förvarade pump o växlare inomhus. Lamporna lät jag sitta, men jag fick faktiskt ett läckage som gjorde att vattennivån låg i nivå med lamporna i våras. Det var dock bara att skruva åt så blev det tätt. Det var alltså ganska mycket jobb med vinterstängningen som jag helst vill slippa. Nu har jag dessutom lagt stenläggning runt poolen och är rädd att marken rör sig om jag sänker vattnet för mycket. Nu har jag ett isolerat poolhus där jag kan hålla frostfritt.

Mina frågor är:
Tål pvc-slangen frysning av tjälen?
Ska jag lägga i frigolit eller petflaskor i skimmern?
Ska jag peta i frigolit i munstyckena?
Ska jag montera bort lamporna och lägga dom på botten?

Tacksam för svar.
PP-Pool 4x8 m. Värmer med Comfortzone CE65 och värmeväxlare.

Utloggad Ingvar

SV: Frostskydd
« Svar #2 skrivet: oktober 07, 2011, 21:37:05:05 »
PVC-slangen tål tjälen.
Tyvärr är det inte så enkelt att säkra upp kring en JetStream, om man inte är beredd att sänka vattnet hela vägen nedanför ut- och inblås. På insidan måste det ju sitta någon form av stängbar kulventil efter att pumpen har monterats bort. Denna ventil är i sin tur känslig och kan frysa sönder. Enda lösningen som jag har kommit på, är att sätta in en frostvakt i jetstrempumprummet. Sedan lägger jag frigolitisolerblock över plus pressenning.
När det gäller skimmer/utlopp i poolen, så verkar det vara en smaksak huruvida man väljer att sänka vattennivån eller att plugga. Båda metoderna verkar fungara hyfsat tillförlitligt. Själv sänker jag vattennivån efetersom jag ändå gärna vill byta ut en del av vattnet varje år. Lamporna bör man ta ur och lägga på botten om man vill vara på säkra sidan för att klara en kall och snöfattig vinter.
Folkpool Classic 10x4,5m med djupdel byggd 2007. Ca 80m3 vatten. Värmepump HeatForce 222, pooltrappa roman-end, jetstream 2,2kw, saltgenerator Balneo 20, automatiskt poolöverdrag pool-lock.
SPA-bad Warrior XL från Nordic Hot Tubs

Utloggad RoJo

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Götene vid Kinne-Kulle
  • Antal inlägg: 505
  • Total likes: 8
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Frostskydd
« Svar #3 skrivet: oktober 11, 2011, 18:47:28:28 »
Hej vet inte hur ditt inlopp ser ut men på mina så skruvar jag i pluggar från poolsida
sedan är det bara koppla bort jetstreamen
Roland
Folkpool Classic 8x4 m Tr. Roman End, Vp Hydro-Pro 13, Saltgen. Jetstr. Poolsafe överdrag.

Utloggad Ingvar

SV: Frostskydd
« Svar #4 skrivet: oktober 12, 2011, 09:54:32:32 »
Jag har den relativt enkla "JetStream Power Plus" från Folkpool. Tyvärr finns det vad jag har sett, ingen möjlighet att skruva fast några pluggar på den modellen.
Folkpool Classic 10x4,5m med djupdel byggd 2007. Ca 80m3 vatten. Värmepump HeatForce 222, pooltrappa roman-end, jetstream 2,2kw, saltgenerator Balneo 20, automatiskt poolöverdrag pool-lock.
SPA-bad Warrior XL från Nordic Hot Tubs

Utloggad swanthe

SV: Frostskydd
« Svar #5 skrivet: oktober 12, 2011, 17:47:04:04 »
Jag sänkte vattennivån till under plastarmaturen till jetstreamen som sitter på linern. Det känns visserligen som att det blir väldigt låg nivå i poolen, men det funkade förra vinterna så jag hoppas att det funkar i år igen.
4x8m med plåtstomme från Svenska poolfabriken, Minimaster med klor och pH-reglering (kolsyra).
Tidigare: 4x8m med polyetenstomme från Poolkungen, romersk trappa, stensarg, Zodiac Tri18Ph saltklorinator med pH-reglering, vattenjet, klasik C excellence pooltak, Vortex3 poolrobot

Utloggad cyberkul

SV: Frostskydd
« Svar #6 skrivet: oktober 20, 2011, 23:17:03:03 »
Jeg gjorde det samme i fjor, senkte nivået til under utløp/jetstream, og tømte alle rør/slanger så godt det lot seg gjøre. Ingen skader. Jeg var litt redd for at bunnutløpet kunne ta skade, da det bare var ca 60cm vann i bassenget. Vet ikke om det frøs helt til bunns. Thermopool med isolert såle.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag