Klicka för pris Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Klicka för pris Prisvärda pooler! Bäst online casino i Sverige
 

Författare Ämne: höga avfuktarkostnader.. ?  (läst 10572 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad peteristan

höga avfuktarkostnader.. ?
« skrivet: augusti 28, 2011, 20:24:14:14 »
Nu har frågvisa jag hamnat i energi,el och fukt-genren för pooler.. jag kan värme, jag kan el och komfortabel med termodynamikens underbara värld, men är som sagt usel, katastrof på pool  :( .. så hjälp mig nu folket :-)

Mer el mindre gemene man (och fru) pratar om relativt billiga i drift generellt, men höga kostnader pga avfuktarna går "dygnet runt" och hjälper oss pool-okunniga om varför täckning av pool är måste :-)

Jag vore bra ko-dum om jag utan vidare anser att jag har rätt och samlade kompetens/erfarenheten här har fel.. så nu önskar jag svar så min yrkesmässiga kluvenhet/nyfikenhet elimineras..
snarare har jag fel förmodligen, så hjälp mig komma på rätt bana igen

såå exempel..

Pga få ner driftkostnaderna vill jag alltså hålla det relativa ångtrycket (vardagligt tal relativ luftfuktighet) under 75 % på fuktproblemen uppstår om man ska generalisera..

så varför värmen ni alla poolerna (ni med inomhuspooler alltså) så mycket att ni måste starta avfuktarna när ni sluppit det om ni även tänkte på att en högre inomhustemperatur klarar högre vatteninnehåll ?

för jmf så innehåller 28 gradigt vatten ca 22,5 gram vatten /kg luft vid 70 % relativ luftfuktighet

som jag tänker, OM det funkar så i poolvärlden .. att hålla en generell temp på 30 grader i poolhuset.. (skulle krävas 17 kwh/dygn med 40 cm isolering, ..ja jag har räknat :-P  ..exkl vent hittildax ska erkännas.. ) klarar jag utan att behöva starta luftavfuktarna ha 25 gradigt vatten..

(motsvarande för 28 gradigt vatten är samma innetemp ca 35 grader utan att vattenutfällning sker )

så fråga 1, värmer poolägarna vattnet till lyxtemp o tar kostnaden utan veta vidare VARFÖR avfuktningen blir dyr?

av denna, kanske konstiga tankekedja jag räknat på, så vill jag höra er känsla ang min uppvärmningstanke , som kommer här:

Då jag kommer ha inomhuspool är jag inte beroende av jätteväxlare, frysrisk o annat som utepoolernas ägare tvingas till.. således värmer jag första hand innetemp i poolhuset till de grader inne som klarar RFhalten, alt lever med avfuktningen.. 30 gradig luft värmer upp vattnet, om än jävla långsamt. Men å andra sidan sjunker inte temperaturen heller..

så med vvx från pannan skulle jag 1:a gången behöva elda upp dryga 4kubik 80 gradigt vatten för att höja det tiogradiga vattnet som nyss tappats i första gången till måltempen 25 grader. MEd min panna vars toppeffekt på 93kw är snarare vvx den svaga länken i systemet..så säg Med 70 kw är max vad systemet kan ge kan jag elda bra mycket för pengarna för en vp.. (kommer ja aldrig ha lägre vattentemp än 25 grader pga ovan nämnda anledning)
 
då rummet alltså e varmare än vattnet konstant blir det inte stort sk "delta T" (tempdifferans alltså) vilket poolernas ägare över lag tvingas till repetetiva värmande..

så ge mig feedback.. hur kommer det sig att "alla" värmer poolvattnet som inte luften klarar att binda? vill veta ..

 <dontkn>
:-)  <antman>

Poolgiganten

Utloggad Erik N

  • IT-Tekniker
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Stockholm/Tumba
  • Antal inlägg: 2975
  • Total likes: 248
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #1 skrivet: augusti 28, 2011, 20:52:05:05 »
Jag har ingen inomhuspool, så mitt svar är rent hypotetiskt. Att ha 28 grader i poolen och 35 grader i luften skulle ju vara som att flytta till en regnskog. Alldeles för hög lufttemperatur för att kunna sitta runt poolen innan/efter bad.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad peteristan

SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #2 skrivet: augusti 28, 2011, 21:02:54:54 »
tack erikn för ditt svar.. :_)

man kan "lätt" undvika just regnskogssymptomet genom ha koll på just vatten vs innetemp.. för att direkt kunna få den luftfuktighet man vill.. allt är lätt om man kan .. , men man ska vilja med :-) alternativt leva med höga avfuktarkostnader, men då vet man ju iaf varför de e så höga :-)

Utloggad Erica

SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #3 skrivet: augusti 28, 2011, 22:02:23:23 »
Vi körde vår inomhuspool oövertäckt i början men det blev då höga energikostnader, både för att vi fick köra avfuktare mycket och även för att vi fick ventilera bort luft. Hur man än gör får man ta någon nackdel. Oövertäckt pool ser tjusig ut, men klimatet blir oangenämt i rummet om man skall upp till tropiknivåer på temperatur och fukt. Man kan naturligtvis tänka sig att driva ned fukten i rummet genom att extremhöja rumstemperaturen, men inte heller det blir särskilt behaglgt.

 Sedan finns de de som i stället nöjer sig med en låg pooltemperatur och det fungerar också. Med t.ex. 20 grader i poolen och 26 grader i rummet blir avdunstningen rätt liten. Problemet är att de flesta poolägare vill ha bra mycket varmare badvatten.

 Övertäckning läser de här probemen. Nu har vi oftast 29-30 i vattnet och 24-26 i rummet och det fungerar utmärkt. Avfuktarna behöver bara vara igång vid bad och någon timma efter att vi badat och energiåtgången blir inte så hög. Dessutom klarade vi oss efter att vi började täcka poolen men mycket mindre avfuktare.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5750
  • Total likes: 522
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #4 skrivet: augusti 29, 2011, 08:03:56:56 »
Avdunstningen som sådan kostar enorma pengar då avdunstningen kyler vattnet, du kan alltså inte värma vattnet i poolen genom att ha varmare i luften än i vattnet.
Målande exempel: I utlandet - lufttempen går aldrig under typ +25°C, och sol samt uppemot 40°C i luften på dagarna, ändå är det kallt i vattnet i deras pooler...
Vi människor svettas för att avleda värme, vi skulle dö om det vore 40°C varmt ute om avdunstningen från kroppen inte kylde av oss.

Från Wikipedia:
"Avdunstning (evaporation) innebär att ett ämne övergår från flytande form till gasform. Avdunstning och förångning (kokning) är inte samma sak. För att ett ämne ska förångas måste energi tillföras genom uppvärmning. Avdunstning sker även långt under vätskans kokpunkt. Det beror på att temperaturen endast är ett genomsnitt för molekylernas energi i lösningen; enskilda molekyler kan ha högre respektive lägre energi. De molekyler med en energi som motsvarar förångningsenergin avgår till omgivningen som gas. Samtidigt kyls resten ner som en följd av att genomsnittsenergin i den delen sjunker. På så vis fungerar avdunstning som naturens kylare, och kyler ner djur, blad eller marken."

Min slutsats är att du inte ekonomiskt på något sätt kan försvara att köra din pool utan skydd mot avdunstning om du vill ha behagligt varmt i vattnet.
Du kan undvika fuktskador, ja, men inte få ekonomi på det hela.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Erica

SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #5 skrivet: augusti 29, 2011, 08:14:39:39 »
Att värma poolen genom att hålla varmt i rummet fungerar ju men endast med övertäckt pool, förutsatt att det endast är ett enkelt flytande överdrag som inte har någon värmeisoleringsförmåga att tala om. MEn överdraget stoppar ju avdunstningen och värmen går igenom.

Nja det där exemplet med varma länder är jag lite tveksam till. Vi har bott i varmt klimat och haft pool och det behövdes då rakt inte någon poolvärme. Vattnet gick upp till 30 grader ganska snabbt ändå när det var typ 35 i luften och stark sol. Sedan är det jku en annan sak att en del turistanläggningar inte har cirkulerande vatten med reningsverk utan i stället kör havsvatten som man omsätter hela tiden. Med ett sådant system kan man ju aldrig få nämnvärt varmare än i havet.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5750
  • Total likes: 522
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #6 skrivet: augusti 29, 2011, 09:25:41:41 »
35 grader i luften + stark sol tillför enorma mängder energi, kanske typ 40 kW/h - och ändå blir poolen 5 grader kallare än luften...
I en inomhuspool får du ingen gratisenergi från solen så avdunstningen kommer att göra skillnaden i rumstemp och pooltemp rätt stor.
Dessutom kyler marken.
Jag har aldrig badat i en havsvattenpool utomlands.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad peteristan

SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #7 skrivet: augusti 29, 2011, 12:03:46:46 »
Tack rickard..

givetvis ska den vara övertäckt ändå när man inte badar... tack för du fick det att framgå när en annan inte löser det :-)

Utloggad Erica

SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #8 skrivet: augusti 29, 2011, 13:35:56:56 »
3
Jag har aldrig badat i en havsvattenpool utomlands.

Det finns inte så få sådana, dels borta i Asien, har även sett sådan på Kanarieöarna. De som jag sett i Asien har varit av två sorter: de som varje morgon fyller poolen med färskt havsvatten och tömmer ut den på kvällen, och de som ständigt omsätter vattnet. Den första typen har orsakat dödsolyckor när människor har sugits fast (jeg läste själv om en sådan, men fler lär ha inträffat) i det kraftiga sug som uppstår när de tömmer poolen på kvällen (kvinnan i fråga fastnade helt enkelt i utsugsröret och drunknade).

Nackdelen med denna typ av pool är bl. a. utöver säkerhetsriskerna att det ofta följer med snäcklarver och liknande in med vattnet och att dessa sedan kan föröka sig i systemet, eftersom det sällan blir så totaltomt att de dör.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5750
  • Total likes: 522
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: höga avfuktarkostnader.. ?
« Svar #9 skrivet: augusti 29, 2011, 14:42:33:33 »
OK, men med en övertäckt pool blir det väl inte sååå stora problem med fukt?
Och visst, håller du varmt i rummet så blir ju problemen mindre.
Å andra sidan så ger ju avfuktaren ifrån sig värme (funkar lite som en värmepump) och bonusenergi då fukten i luften fäller ut på kondensorn.
Då får alltså kallt vatten som du leder till avlopp, och som bonus ger avfuktaren mer värme än den förbrukar för att driva den elektriska processen.

Det är alltså bättre att värma rummet med avfuktare än med en konventionell elradiator eller liknande.
Värmer du rummet med värmepump så är det dock ännu billigare än att avfukta.

Erica, jag menade bara att jag aldrig badat i en havsvattenpool, men ändå förvånats över hur kallt de kan ha i sina pooler trots lufttemperaturen OCH solinstrålningen som tillför enormt mycket energi till vattnet.

I vår egen pool t.ex. kan vi itne hålla vattentempen på börvärde (32°C när vi tar av täckningen, oavsett väder.
Vår värmepump ger ca 8 kW, vilket i sin tur betyder att avdunstningen en varm och solig sommardag gör att minst 8kW/h förs bort med via avdunstningen.

Denna fysikaliska egenhet med vätskor är smått otrolig, och läser man wikipediatexten som framgår det att vatten som är 25°C varmt ändå har vattenmolekyler som "kokar", vissa molekyler förångas alltså trots att snittemperaturen på alla molekylerna sammantaget bara är 25°C...
Kokningen av enstaka molekyler innebär att energi "rycks" ut ur den kvarvarande mängden vattenmolekyler, och vattnet blir svalare.
« Senast ändrad: augusti 29, 2011, 14:48:00:00 av Rickard »
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Klicka här för mer information!
Klicka här för mer information!
Besök vår hemsida för mer information
Klicka här för mer information!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Bäst online casino i Sverige