Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Badtunnebygge  (läst 9974 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad nolsson

Badtunnebygge
« skrivet: april 08, 2009, 00:42:12:12 »
Hej,

Jag ska bygga en pool. Det blir någon stans mellan en Vedeldad tunna, Spabad och en vanlig pool med overflow. 37 grader året runt, bubbel etc. >rulla<

OBS, jag är ABSOLUT inte någon expert. Jag är bara en glad amatör som försöker lära mej hur man gör genom att plugga på nätet och fråga folk. Hälften av allt jag skriver är säkert helt åt helvete fel, bara så ni vet ;). Dom länkar jag har som går lite djupare på olika ämnen är listade nedan (om man nu får det för forumet?)

Grundkonstruktion och isolering:
Jag grävde en grop förra sommaren och har murat ”poolen” i lecablock med platonmatta mot jorden för att inte för mycket vatten ska sugas in i lecablocken från jorden. Den är idag 270x240x100 cm invändigt. I botten ligger ett dräneringsrör som går till en stenkista under gräsmattan. Jag kommer gräva ut en decimeter jord till och lägga 10 cm Pordränskivor i botten för isolering + dränering. Sen kommer jag lägga 10 cm XPS-isolering på detta för att få mer isolering och en stadig botten på poolen. XPS är en typ av cellplastisolering som tål högre tryck och är tätare mot vatten absobtion än vanlig billig isolering, som heter EPS. Jag kommer att sätta 10 cm EPS på väggarna och sen bygga upp sitplatser (ca 40 cm höga och 50 cm djupa) lager på lager med EPS. Antagligen kommer jag ha olika höjd på sittbänken längs de olika sidorna för att kunna variera lite, för kortisar och långisar som ska bada.

Overflowsystemet:
Ni har säkert sett bilder på pooler med infinit edge från södra frankrike, där polen rinner över en kant och ”smälter ihop” med horizonten eller havet. I min lilla trädgård har jag inte den utsikten, men jag tycker ändå det är en läcker effekt och JAG VILL HA! :) En praktisk grej är att man kan ha vatten upp till kanten av poolen, rinner det över när man fyller på med folk rinner vattnet inte ner i marken utan återvinns.
Två av kanterna kommer att bli 1,2 cm lägre än dom andra (lägger ett lager masterboard på dom kanter som ska vara högre), det är på dom lägre kanterna vattnet ska över kanten. När vattnet rinner över kanten ska det hamna i en ränna (stuprör eller liknande) som är gjuten i betong så man kan gå på den utan att den går sönder. Rännan ligger 10 cm under kanten. Sen fyller jag rännan med sand i botten (för lite rening) och snygga tvättade stenar på sanden. Rännorna sluttar mot en tank som ligger i ett hörn inuti poolen, bakom en vägg som jag bygger upp i ett av hörnen. Tanken kallas för ballanstank och tar hand om vatten som åker över kanten när folk kliver ner i poolen samt vatten som overflow-pumpen pumpar in i poolen från tanken. Den håller alltså ballansen på poolvattennivån och tar hand om överflödigt vatten.  Från tanken pumpas vattnet in i poolen igen med ganska bra tryck för att flödet över kanterna ska bli lite vattenfallslikt. Dimensioneringen av pumpen har jag inte hittat någon som kan hjälpa mej med. Kanterna är ju ca 2,2 meter + 2,5 meter. Det verkar som man använder Hayward North Star i andra delar av världen men det är ju till stooora pooler. Om ingen har någon bra idé köper jag nog en dränkbar pump på Rusta och testar mej fram.

Ytskiktet av glasfiber:
Jag tänkte gjuta in hela skiten i glasfiber. När man gjuter glasfiber använder man: Polyesterplast, glasfibermatta (armeringen) och sen gelcoat eller top coat för snygg yta.
Ett kvarstående problem jag har är att XPS och EPS inte tål Polyester. XPSen smälter. Antingen lägger jag en plastfilm på XPSen, tex åldersbeständig markplast eller så lägger jag ett lager masterboart eller målar med någon typ av ”färg” som tål polyester men som inte är aggressiv mot XPS och där med bildar en skyddande hinna åt XPSen. Jag tror mest på det sista men har inte hittat rätt typ av ”färg”. Sen tänkte jag lägga på 5 lager glasfibermatta (enligt va jag hört ska man göra det). När det är klart, slipat och fint lägger jag på Gelcoat eller Topcoat, samma typ av toppskikt man har på båtar som ger en fin glänsande yta. Jag kommer nog köra på kritvit gelcoat, med risk för att det lätt ser smutsigt ut eller någon ljusblå nyans. Borde bli ungefär samma finish som dom färdiga SPAn man köper.  Kolla länkarna nedan om hur man gjuter glasfiber. Kommer nog köpa allt glasfiber på SEASEA, som har stora fina förpackningar av allt.

Rening, värme och bubbel:
Har köpt ett sandfilter och värmare på Harald Nyborg (fick köra runt med skiten i bilen en hel semester eftersom dom bara finns nere i södra Sverige, grr). Tyvärr såg jag i manualen att sandfiltret bara ska klara 35 graders värme medan värmaren klarar 40. Jag vet inte vad som kan gå fel om det är packningar eller själva pumpen som tar stryk eller vad.... Om någon vet får ni gärna hojta till. En annan skitgrej är att värmaren bara klarar 5 graders intervaller: 20, 25, 30, 35, 40 grader... Trist, man vill ju kanske ligga runt 37 grader va? Sen är det olika dimensioner på rör mellan värmare och filter... Det är lite B-grejer men värmare och filter kostade typ 1600 kr så... Jag kör tills dom inte orkar mer, sen kanske man får köpa vassare grejer på Folkpool eller liknande? Bara hoppas att man inte får en elchock under tiden :). EL kommer såklart en elektriker dra med jordfelsbrytare mm enligt konstens alla regler. SEN ska man ju ha lite bubbel. Det kommer jag nog bara ta en valig dammsugare med utblås och koppla rör längs med sittdynan som jag borrar stora hål i med jämna mellanrum. Har läst om andra som gjort det, men jag vet inte om det funkar bra? Annars får man köpa systemet från Spadealers.
Alternativt köper jag en Lay Z Spa pool som har värme, filter och bubbel, slänger poolen och behåller värme/filterlådan. Nån som vill sälja en sån? Dom sålde ut som på ICA maxi för 1700 kr i Augusti 2008, men det missade ju jag 

Locket:
Poolen ligger vid en altan, jag vill att locket ska se ut som resten av altanen, så jag kommer lägga: XPS:isolering under vanlig trätrall som vilar på poolkanterna. Kommer bli svårt att få tillräcklig styrka på trallen i mitten, blir ca 1x1 meter till närmaste stöd. Jag får försöka lösa det på något sätt.... Vill ju inte ha reglar av trä som kan ruttna eller mögla mot vattnet, eller?

Belysning:
Jag tänker ha en multifärgad LED-spot vid fötterna, sån som man kan styra till vilken färg man vill. Hittade någon med kontrollpanel för färg etc som kostade 1500 kr.
I rögghöjd ska jag ha 2 små LED spotlights på varje sida, vita eller blå. Sen längs med ”vattenfallet” på utsidan längs med de 2 kanterna med overflow, 2,2 + 2,5 meter kommer jag ha en vit LED-list som lyser upp heeeela sidan.

Ja, lite tankeverksamhet kvar och lite pluggande kvar. Men det kan nog bli fett nice till sommaren och sen även vinter och höst och allt annat :). Bygget börjar igen i Maj 2009.
Sen ska jag bygga någon typ av utomhusdusch, hus till filter och värmare som jag ska gräva ner en bit, dra avlopp från duschen osv. Infintypumpen går bara när man bada, sandfilter och värmare går året runt. Så vattnet kommer stå stilla i tanken, vet inte om det är så bra?


Infinty edge pooler:
http://ezinearticles.com/?Infinity-Edge-Swimming-Pools-and-Their-Cost&id=1880959
Hur man gjuter I glasfiber:

http://www.mockan.com/upload/ajden/glasfiber/glasfiber.doc
Seasea, glasfiber:
http://www.seasea.se/
XPS:
http://www.beijerbygg.se/templates/BB_Produkt.aspx?id=3715
Spadealers, bubelsystem.
http://www.spadealers.se/main/swe/hottub/bubbel.asp
Northstar pump för infinity edge:
http://aquanet.net/pool-pump-northstar.htm
Led lampa
http://www.badbaljan.com/Undervattensbelysning.htm
Led-list runt poolen
http://www.badbaljan.com/Pooler.htm
Mini spotlights:
http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp
LECA-block
http://www.nystromscement.se/produkter.php?show=1
Lay-z Spa
http://www.lay-z-spa.se/

Marknadsledande inom Pooler.


Utloggad nic2

 • Budgetpoolare
 • Kunnig
 • ****
 • Antal inlägg: 57
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
 • Bestway 7m3, sandfilter 3m3/h, 2kW elvärmare.
  • Visa profil
SV: Badtunnebygge
« Svar #2 skrivet: april 08, 2009, 19:15:27:27 »
Hejsvejs!

Jag har direkt inget att komma med som kan hjälpa dig, men vilket häftigt projekt!
Fortsätt gärna uppdatera med bilder, blir verkligen skoj att följa.

Har du någon aning om vad själva "spapooltunnan" kommer att landa på i pengar?
Alltså själva byggmaterialet, ej lampor, värme, rening etc.

/nic2

Utloggad nolsson

SV: Badtunnebygge
« Svar #3 skrivet: april 09, 2009, 00:39:36:36 »
Bar namn :) Spapooltunnan, där har vi det!

Här är dom beräknade kostnaderna:
25 kvm EPS 10 cm tjocklek= 1900 kr
6,5 kvm XPS 10 cm = 1700 kr
Glasfiber 80 kvm + Polyester 40 kg + gel coat 10 kg
4890 kr totalt på SEASEA med wax härdare etc (hoppas på 20% mässrabatt också)
Lecablock ca 90 st = 2291 kr

Pumpen och värmaren kostade 1600 kr på Harald nyborg.
Sen tillkommer lite slang, lite betong, lite stuprör, lite sand, lite tvättad sten etc...
Totalt ca 17000 kr + belysning då....
Och ca 4000 kr för belysningen.

Utloggad Rickard

 • Rickard Marklund
 • Administrator
 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 4589
 • Total likes: 233
 • Kön: Man
 • Grundare och ägare av forumet
  • Visa profil
  • Min andra diskussionssida!
SV: Badtunnebygge
« Svar #4 skrivet: april 09, 2009, 11:43:20:20 »
Kul projekt.

Jag är dock lite orolig över vad som kan hända med det stillastående vattnet i tanken...
Det kan bli rätt allvarliga följder om du inte har ett bra vatten, urinvägsinfektioner och annat skit som kan vara rätt jobbigt.
Jag skulle nog se till att ha ordentlig rening på detta vatten också.

Temperaturstyrningen måste du också fixa till bättre, 35 grader är förmodligen för kallt, och 40 för varmt...

Infinityflödet lär kyla vattnet rätt ordentligt, men körs det bara när ni badar så är det väl inte hela världen?

Apropå bilderna så ser jag helst att du infogar dem direkt i forumet (kolla hur jag gjort med din första bild, du ser hur jag gjort om du går in och ändrar ditt eget inlägg med bilderna) med hjälp av IMG-tagen.

/Rickard
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med Varitab Klortpuckar.
Värmer med en Nibe 1210-7 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Mbenzi

SV: Badtunnebygge
« Svar #5 skrivet: maj 30, 2009, 09:33:45:45 »
Ett påpekande, bara:

Gelcoat och topcoat är egentligen samma sak, fast i det senare har man blandat i lite vaxlösning till gelcoaten för att ytan inte skall förbli klistrig sedan den härdat (vaxet behövs inte för ytor som ligger mot en form under härdningen). Men vaxet gör samtidigt att ytan blir matt, därav poleringsbehovet.
Fast om du bygger med glasfiber/polyester och avslutar med ytskiktet, får du bereda dig på rätt mycket putsning och polering i alla fall...
En annan sak är polyesterkvaliteten. Om du använder ortho-kvalitet, får poolen obönhörligt "böldpest" genom s.k. osmos. Det är en massa blåsor med illaluktande innehåll, som förutom att det är fult också förstör glasfiberns hållfasthet. Det bästa är att använda vinylester, men det är ganska mycket dyrare än den vanliga polyestern av ortho-kvalitet.
En bra mellanväg är att bygga upp väggen med fiber och polyester av ISO-kvalitet (bara 5% dyrare än ortho), avsluta plastningen med ett sista lager med fiber/vinylester (som "spärrskikt" mot osmos), och sedan lägga topcoaten. Tänk till angående slipningen, så att du då inte slipar genom vinylestern. Topcoaten bör läggas minst 0,6 mm tjock.

Utloggad nolsson

SV: Badtunnebygge
« Svar #6 skrivet: juli 25, 2011, 02:23:18:18 »
Hej, 2 år senare :)

jag använde http://www.seasea.se/UserFiles/Byggplast%20och%20Batprylar/estore.byggplast-batprylar.se/Documents/ArticleDocuments/S%C3%A4kerhetsdatablad%20NORPOL%20440-M850.pdf

Har inte sett någon osmos än. Men jag har ingen aning om kvalitet på de material jag använt. Alla glasfiberprodukter är från SEASEA.

Hoppas det håller :)

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.421182280355.201811.601880355&l=a2da2d30bd&type=1

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd