Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner  (läst 1633 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Björn Ershagen

  • Gäst
Björn Ershagen
Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« skrivet: mars 18, 2021, 20:05:28:28 »
Hade ni rykt ut allt eller vilka delar hade ni behållit? Antar att det mesta är från 1977.  Poolen är 7,4 m x 3,25 m x 1.5 m i ett poolrum 50 kvm.
- Gamla kopparrör med massa olika dimensioner. Rören är även kopplat till golvvärme som inte används idag. Går även en lång väg ut till en gammal värmepump. Värmepumpen tänker jag byta eller bara sätta en elpatron och sen försöka värma upp så mycket av poolen via en luftluftvärmepump till poolrummet.
- Sandfiltret har en värmeväxlare på sig. Verkar vara kopplat till elpannan. Kasta och koppla bort från elpannan eller är det värt att testa och se om det fungerar?
-UV-ljuset tänker jag att jag behöver byta.
-Jetstreamen verkar ju mesta bestå av en motor så det är väl bara testa och se vad som händer?
-Poolen har även två lampor i sig.
Tja... jag blir egentligen glad för vilka tips som helst ;D


Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #1 skrivet: mars 18, 2021, 23:07:52:52 »
Kopparrör rekommenderas ju inte till poolvatten p.g.a. korrosionsrisken, men risken är liten om du bara håller ditt pH inom korrekta värden. Får du kraftiga pH-svägningar så kan dock kopparsalter lösas ut och vattnet bli en mera blåaktig nyans. Dessutom kan du få korrosionsskador, men som sagt håller du pH korrekt så fungerar kopparrör. Jag skulle inte byta ut dem med tanke på allt det extraarbete som det säkert skulle medföra.

Det finns ingen anledning att byta ut sådana här delar om de verkligen fungerar ok, ev. med några mindre justeringar, som t.ex. att om en pump har stått torr länge kanske axeltätningen har torkat för mycket och behöver bytas. Men generellt tycker jag att det ofta var mer kvalitet i de gamla apparaterna än i dagens plast-slit-och-släng-designer. Elpanna plus värmeväxlare låter som en liten omväg jämfört med en elpatron,men kan ha den fördelen att om ni senare kopplar t.ex. en värmepump ihop med elpannan så får ni poolvärme på köpet.

Jet-stream är en motor och ett pumphjul. Det enda som kan behöva bytas vore väl då axeltätningen eventuellt, men det bara om den visar sig läcka. Jet-streamsaggregat är dyra och de blir nog aldrig utslitna - ingen kör jet-stream så mycket !

Utloggad ersi

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #2 skrivet: mars 19, 2021, 14:25:59:59 »
Tack för feedback  :)
En automatisk dosator för att hålla pH värdet korrekt är att rekommendera med andra ord. Ser att finns en sådan också redan men den lär behöva bytas.

Ringde upp poolkillarna jag tilldelat all info som inte hört av sig enligt utlovat. Nu visade det sig att dem endast jobbar med PVC rör. Synd dem inte kläckte ur sig det tidigare. Nu har jag hittat VVS-killar istället som verkar vara mer villiga att jobba med kopparrör.


Utloggad ctonel

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #3 skrivet: mars 29, 2021, 10:44:42:42 »
Hej det ser ut som om ni sätter igång en gammal pool om så är fallet dvs att den inte varit igång på ett par år är min rekommendation att ni provtrycker rören för att vara säkra på att det inte läcker någonstans.

Utloggad ersi

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #4 skrivet: maj 12, 2021, 13:57:40:40 »
Idag byts hela värmesystemet ut och en luftvattenvärmepump (IVT airX 413) dimensionerad för hus och pool sätts in med poolstyrning/värmeväxklare + att nytt sandfilter (Swim & Fun Pro Classic 800) och ny uvc-lampa (Blue Lagoon UV-C Lampa 75W Timer) installeras.
Jag har dock inte riktigt förstått hur poolen rengjordes innan. Den förra ägaren nämnde bara att det var UVC-lampa och sandfilter. Ser dock att det finns gamla anteckningar i en pärm om ett mjukvattenfilter. Kan mjukvattenfiltret ha haft att göra med poolen? Har man inte använt något klor tro? Salt verkar inte heller troligt då det finns rostfria detaljer i poolen.
Vad tror ni? Nämns inget alls gällande klor eller salt i den pärmen jag har om huset och där verkar ändå rätt mycket vara nedskrivet.

Utloggad Erica

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #5 skrivet: maj 13, 2021, 00:34:13:13 »
Att en pool skulle ha körts helt utan klor låter mindre troligt, speciellt som det handlar om en äldre pool. Klor kan u tillsättas på många sätt - helt manuellt-häll-direkt-i-poolen, puckar som läggs i skimmern, puckar i separat dosator som antingen flyter omkring eller är kopplad i rörsystemet, automatik med mätning och dosering (flytande kemikalier) o.s.v. Enbart en UV-lampa + filter skulle knappast ge tillräcklig desinfektion, om nu inte UV-lampan var en väldigt kraftig (och mycket dyr) variant.

Mjukvattenfilter låter som ett avhärdningsfilter, alltså ett sm i första hand avlägsnar kalk om man har hårt vatten. Har man ett sådant har man det oftast för hela sitt vatten, ofta då brunnsvatten. Att man skulle ha ett avhärdningsfilter specifikt för poolen tycker jag låter mindre troligt.

Utloggad ersi

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #6 skrivet: maj 26, 2021, 08:48:45:45 »
Här är dem nya maskinerna i poolservicerummet nu med en del bibehållna kopparör.

Utloggad ersi

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #7 skrivet: maj 26, 2021, 08:56:31:31 »
Sen var det kanske inte helt oväntat att det skulle läcka någonstans.
Frågan är då vad det är för typ av läckor jag har. I lampornas hål för kabelgenomföring är det tätat med butylgummi så där borde vara tätt nu. Det "förbjudna rummet" som lamporna sitter är säkert vattenfyllt men jag tänkte inte använda lamporna initialt och så det borde inte skapa problem. Jag gissar dock på att dem kopparrör som går genom betongväggen har försvagat konstruktionen runt om rören och där skapar läckage. Är det ett troligt scenario?

Utloggad ersi

SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #8 skrivet: maj 26, 2021, 09:03:33:33 »
Jag har även ett ställe som ger märket av en fuktig fyrkant som det kommer vatten ifrån. Lite oklart vad det är för jag känner inte till att där är något utrymme. Den fuktiga fyrkanten uppkommer när vattnet når dem två skimmrarna. Längre ner på bilden ser man också någon typ av gammal lagning. Frågan är då hur man gör denna typ av lagning. Öppna upp så mycket som möjligt där man tror läckaget är och sen fylla med "vattentät" betong eller finns det något bättre sätt?
« Senast ändrad: maj 26, 2021, 21:55:14:14 av ersi »

Utloggad Erik N

  • IT-Tekniker
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Stockholm/Tumba
  • Antal inlägg: 2965
  • Total likes: 244
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Poolservicerum med gamla kopparrör och gamla maskiner
« Svar #9 skrivet: maj 26, 2021, 09:24:31:31 »
Mina pottor för lamporna och kabelrören från dem upp till dosorna ovanför är vattenfyllda. Men vi har ju rätt olika utformning av pool.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan