VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Spela harpan
 

Författare Ämne: Poolvärmepump som låter  (läst 1871 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Chrille Stenman

  • Gäst
Chrille Stenman
Poolvärmepump som låter
« skrivet: september 06, 2020, 19:05:06:06 »
Hej,
Jag har en granne som skaffat en Pahlen XP inverter värmepump till poolen. Den står ca 20 meter från vår altan, aningen bakom ett plank. Sitter man på altanen så hör man tidvis ett ganska irriterande ljud, det är inte speciellt högt decibel-mässigt, men typ tjutande i karaktären. Under sommaren lät den någon timma på morgonen och sedan så lite att man var tvungen att vara väldigt nära för att höra om den ens var igång. Det är väl ok att den bara låter enstaka timmar på förmiddagen men nu när det blivit kallare så låter det högt den mesta av tiden. Inom någon minut kan den även pendla mellan att låta väldigt mycket till ingenting flera ggr fram och tillbaka. Pumpen verkar står på två träreglar direkt på marken.

Jag har läst lite om att störande ljud kan fås bort med vibrationsfämpande fjädrar / gummitassar, men är det även för utomhus eller bara för hindra ljud in i en byggnad vars pump är monterad på? Ska ta upp problemet med grannen men skulle vara intressant att höra om det är såna ljud man kan förvänta sig helt enkelt och får försöka avskärma? Eller om det finns någon erfarenhet kring vibrationsdämpning och om det kan hjälpa? Någon som har erfarenhet av pumpen i fråga?

Poolgiganten

Utloggad 62ragtop

SV: Poolvärmepump som låter
« Svar #1 skrivet: september 07, 2020, 09:44:20:20 »
Hej,

Nu har jag ingen Pahlen pump, men jag vill gärna tro att de flesta luftvärmepumpar låter tämligen lika (sen finns det säkert modeller som är tystare och somliga som låter lite mer).

Det är ju svårt att uttala sig kring din upplevda ljudnivå, men du skriver att avståndet är 20meter, och att det är ett "tjutande" ljud...

Om ni hör den på 20m avstånd, då skulle jag säga att det låter märkligt. Vi har vår luftvärmepump bara ett par meter från vår pool (förvisso "runt-hörnet-på-teknikrummet") men när den startar och går igång så hör vi den inte om vi är på vårt pool-däck/altan. I princip så måste du vara inom 2-3m för att höra att fläkten snurrar, och det hörs mest när du står rakt framför den.

Nu har vi tak på poolen, och sommartid så snurrar vår luftvärmepump i princip ingenting (den är inställd på 28gr och vi ligger generellt mellan 29-31gr i poolen en "normal" sommar). Nu i september så kan den börja gå lite, men då sen kväll, nattetid, tidig morgon. Men även i morse då vi vaknade upp till ca +10gr ute så snurrar inte vår pump...

Att din grannes pump startar, stannar, startar, stannar - torde ha att göra med att tempen i det cirkulerande vattnet ligger precis på gränsen till vad din granne har ställt in önskad vattentemp på.

Vår pump sitter på konsoller på en vägg, och ja, den vilar på gummitossar (4-5cm tjocka). Det kan säkert avhjälpa ljud att fortplanta sig, men tror även att det är bra för pumpen att vila på dessa så den inte vibrerar sönder eller är stumt monterad...  <dontkn>

Tjutande ljud? För mig, när det gäller pumpar, så är "tjutande" ljud ett tecken på att pumpen inte mår bra, att lager börja sjunga på sista versen exempelvis.

Utloggad Rickard

  • Rickard Marklund
  • Administrator
  • Dignitär
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 5541
  • Total likes: 480
  • Kön: Man
  • Grundare och ägare av forumet
    • Visa profil
    • Besök gärna vår webshop för energibesparing.
SV: Poolvärmepump som låter
« Svar #2 skrivet: september 11, 2020, 08:53:55:55 »
De har en varvtalsstyrd värmepump som reglerar effekten upp och ned, när den kör på lite hårdare så blir det ett högre ljud.
Det tjutande ljudet låter som nåt som inte är OK, kanske spela in och skicka till försäljningsstället eller tillverkaren och höra om det är normalt.
En skärmvägg som de ställer upp mellan maskinen och er altan kanske skulle hjälpa rätt skapligt?
Kanske går testa med nåt annat mobilt som ni kan ställa dit tillfälligt?
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med CYA-fria Saniklar – Tempo Sticks.
Värmer med en Nibe 1255-12 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Spela harpan