Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: köpt hus med gammal pool.  (läst 399 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Mrks

 • Gäst
Mrks
köpt hus med gammal pool.
« skrivet: januari 27, 2019, 12:32:45:45 »
Hej

Vi har köpt ett hus som vi renoverat klart nu.  Ska börja planera inför vårens aktiviteter och då ligger poolen högt på prioriteringslistan.

Det är en L formad pool på 55kbm. 11m x5m på bredaste stället och 3 meter djup på djupaste stället.

Poolen är nog oisolerad i betong och med mosaik. Poolen har inte använts på 20 år men ser fin ut.
 Hela vattensystemet kommer behöva bytas ut då det är ett hemmabygge från 70 talet. 

Vad rekommenderar ni som kan?  Jag försöker jobba fram en checklista för vad jag ska göra...


-  jag har tittat på att köpa lamellskydd då det inte finns utrymme någonstans för att sätta något annat poolskydd som jag kan se det. 

- Poolfiltersystem?  (saltklorering? fungerar det trots rostfria detaljer ?

- Värmepump 16Kw  borde räcka?   (bor i stockholm)


Utloggad Erica

SV: köpt hus med gammal pool.
« Svar #1 skrivet: januari 28, 2019, 20:07:51:51 »
Det låter som ett ganska bra utgångsläge - gjuten pool med mosaik och en ganska stor sådan, även med djupdel. Den i särklass viktigaste frågan i utgångsläget är kort och gott om poolen är tät. Är den det så handlar det om ganska måttliga steg för att få den i drift.

Vad det gäller vattensystemet så betyder det att det är ett hembygge och relativt gammalt inte nödvändigtvis att allt måste bytas ut. Har man byggt med kvalitetskomponenter så kan det hålla mycket längre än så, förutsatt att man skött det vettigt, inte låtit saker frysa sönder o.s.v..

Vad är det för system som finns ? Pump och filter ? Någon värmare ? Kanske knappast kem-automatik - det fanns sådan redan då men det var ovanligt för privatpooler p.g.a. högt pris.

En 16 kW värmepump borde klara att värma poolen, förutsatt att ni täcker den när det inte badas, men delvis beror det ju på vilken temperatur ni tänkt köra den på.

Man brukar avråda från saltklorinator om det finns detaljer i rostfritt. Samma sak om det i gamla system finns t.ex. kopparrör, mässingsventiler o.s.v. Idag är automatiska kloreringssystem som t.ex. minimaster så pass billiga att de kan vara ett bra alternativ till klorinator, speciellt om pooldetaljerna inte tål salt. När det gäller gjutna pooler får man ju också tänka lite längre än till pooldetaljerna  - skimmer, inlopp etc., man har ju också att ta hänsyn till betongens armering. Är den förlagd så djupt överallt att inget vatten kan nå den ens tillfälligt ? Armeringen på en gammal pool lär knappast vara rostfri. Korroderande armering är ju ett hot mot poolens livslängd och salt i vattnet lär ju accelerera eventuella problem.

Det låter som det kan bli en fin pool om du får fixat lite.

Utloggad Mrks

SV: köpt hus med gammal pool.
« Svar #2 skrivet: januari 30, 2019, 12:40:28:28 »
Hej Erica! tack för svar... :)
 Tack!  Vi har länge drömt om pool och vi hoppas på att den ska användas flitigt.

Hela huset är byggt av en arkitekt/byggingenjör och allt är väl tilltaget överallt och i många fall överdrivet välgjort.Den info jag har är att poolen aldrig haft vatten över vintern. och att den aldrig läckt tills för 20 år sedan då den slutade användas pga ålder på ägaren.

Vattensystemet är ett hemmabygge. Det finns tydligen el-värme att koppla in men de sa att då får Vattenfall starta upp en till reaktor.
Jag ska ta en bild och lägga ut så ni får se omfattningen. Gällande salt:  Skimmer, lyktor osv är i rostfritt så salt låter inte som något för oss.
Har fått höra att man med UV-rening kan köra med ganska låg nivå klor... detta kanske är lämpligt för oss ??

Gällande värmen vill man väl ligga på 26-28 grader? jag vet inte vad som är skönt, är som sagt helt nybörjare.
Har tittat på att köra lamellskydd på poolen då detta är det enda som verkar kunna få plats i och runt poolen om vi inte bygger glastak över hela poolområdet.
Vissa säger att det kan vara positivt i värmehållningssynpunkt att ha en djup pool med 55m3 istället för en grund pool med 55 m3 då ytans storlek bestämmer avdunstning och temperaturpåverkan utifrån ... något jag kan tänka mig, men jag är ju inte expert.

Utloggad Erik N

 • IT-Tekniker
 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm/Tumba
 • Antal inlägg: 2298
 • Total likes: 103
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: köpt hus med gammal pool.
« Svar #3 skrivet: januari 30, 2019, 14:38:13:13 »
Du kommer efter ett tag att vilja ha uppåt 30. Visst finns det en del personer som vill ha svalare i poolen, men flertalet poolare vill gärna ha det varmare.

Kolla MathiasS byggtråd och ett flertal inlägg som handlar om automation. Han har väldigt låga halter av klor tack vare automatiken. Förmodligen fler också, men han har skrivit rätt mycket bra inlägg om det.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad Erica

SV: köpt hus med gammal pool.
« Svar #4 skrivet: januari 30, 2019, 18:03:58:58 »
Vad det gäller temperaturen så räcker enligt mitt tycke 26-27 grader utmärkt om man motionssimmar i poolen. Att ha 30 när man simmar för fullt blir lite för varmt, man börjar svettas i vattnet, vilket känns mindre fräscht Men skall vi ha poolparty eller om man bara skall ligga och slöbada så är ju onekligen 30 grader skönare. Barn badar gärna i allt mellan 12 och 35 grader.. :) Under perioder med mest motionssimning så håller vi 26-27, ofta annars mest en kompromiss på ca 28, vid särskilda tillfällen 30-31.

Automatik för klor/pH ger ju onekligen en pool som är väldigt lättskött. Det gäller ju mest att fylla på kemikalier, göra någon enstaka kontrollmätning, samt att bottensuga om det kommit skräp i poolen, samt att backspola filtret någon gång.

Nej att det skulle behövas en reaktor till för er elvärme är ju en våldsam överdrift... hur många kW är den på ? Vi har en elvärmare på 15 kW, men använder den bara någon gång då och då - vår pool är ju inomhus och vi värmer poolrummet med värmepump. Men en värmepump sparar ju ganska snabbt in sin kostnad - elvärmare är enkla och driftsäkra, men de är ju rakt inga energisparare. Tyvärr har ju dessutom elpriset stigit ganska mycket under en längre tid.

Utloggad Castrol

 • I branschen
 • Expert
 • *****
 • Antal inlägg: 265
 • Total likes: 16
 • Har en mosaikpool 10,5x3,5m
  • Visa profil
  • Oceanum - Pool & Pooltillbehör på nätet
SV: köpt hus med gammal pool.
« Svar #5 skrivet: februari 05, 2019, 09:54:39:39 »

Vad rekommenderar ni som kan?  Jag försöker jobba fram en checklista för vad jag ska göra...


-  jag har tittat på att köpa lamellskydd då det inte finns utrymme någonstans för att sätta något annat poolskydd som jag kan se det. 

- Poolfiltersystem?  (saltklorering? fungerar det trots rostfria detaljer ?

- Värmepump 16Kw  borde räcka?   (bor i stockholm)

Hej,
nedan några tankar:

1. Precis som Erica påpekar så börja med att kolla att den är tät.

2. En tummregel avseende dimensionering på värmetillskott i mitten av landet är 300W/m2. För er blir behovet då 16,5kW. Jag slog även din pool i Gullberg & Jansson poolvärmekalkylator och där kom förslag på modell X40 (3,9-15,5 kW) Not att det avser en pool med pooltäckning på natten och 27-grader badtemp. (Skall du få en vettig ekonomi i din pool behöver prioritera pooltäckning.)

3. Om du kan lägga upp en bild eller ritning på din pool är det enklare att komma med förslag på pooltäckning. Men det låter som att en lamelltäckning eller rib-cover borde funka.

4. Både Pahlén Minimaster och Zodiac's ph & Chlor Perfect är två system som är beprövade för att ordna med automatisk reglering av Klor och pH.

Hör gärna av dig om du har fler frågor

//Martin
Mvh
Martin | Oceanum

Vi jobbar med Pahlén, Gullberg & Jansson, Chemoform, Swed Handling, Clear Pool, Lay Z Spa, Scuba II, Litokol, Walter

Svenska kvalitetspooler som h�ller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme