Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Säkring för poolbelysnig  (läst 420 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad MackeWesen

Säkring för poolbelysnig
« skrivet: juli 16, 2018, 00:34:05:05 »
Hej efter en större poolrenovering som nu ligger i slut skedet så tänkte ja passa på att byta ut alla gamla automatsäkring! Då den till belysningen är slut, den vill inte låsa ens när strömen är av, Men nu sitter det en 6 amp säkring till 2 st 300w halogen, kan jag köra med en 10 amp? Kabeln från transformatorn är en halv tums kabel och belysningen är 2 st nya hayward belysning, med 300 w halogen  Vad har ni andra ?

Mvh

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Säkring för poolbelysnig
« Svar #1 skrivet: juli 16, 2018, 09:20:30:30 »
6 A räcker gott till matningen för lamporna - jag förutsätter att du menar att det handlar om ingående matningen till transformatorn - inte om någon säkring på sekundärsidan, den skulle i så fall behöva vara på 25 A för varje lampa.

Halv tums kabel ??? Man mäter kablar i mm2 som avser ledarnas area. Vad har du egentligen för kabel ? En ledararea på 6 mm2 som det skall vara till varje lampa (inte en till två lampor, då fodras det ändå grövre) är betydligt tjockare än en halv tum om det är ytterdiametern du menar och du använt plastjordkabel, som är det naturliga valet för en nedgrävd kabel till poolen.

Ändringar i elcentraler är arbeten som kräver behörighet. Det kan uppstå betydande risker om icke fackmän börjar göra kopplingar och ändringar där. Sådant bör man överlåta åt behörig elektriker, i all synnerhet m man inte har kunskaper om starkströmsinstallationer.

Själva den matande säkringen för lov att vara 10 A, men en sådan skyddar inte själva transformatorn mot fel i sekundärkretsen och överbelastning. Många transformatorer har dock en egen inbyggd säkring, ofta av glasrörstyp. Det är då dennas jobb att skydda transformatorn och den matande säkringen skyddar endast ledningen fram.

Matande ledningen på uppspänningssidan (230 V) måste vara minst 1.5 mm2 och det lär den också vara om inte ditt hus är väldigt gammalt - 1 mm2 kablar fanns förr och kan finnas på hus från 1940-talet och äldre. Sådana säkrades då 6A, vilket var högsta tillåtna för de installationerna och standard för vägguttag och belysning. Även uttagen var då ofta bara godkända för 6 A. Idag är 1.5 mm2 och 10 A standard för de flesta ändamål i bostäder.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd