Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Rookie frågor  (läst 1110 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Erica

SV: Rookie frågor
« Svar #10 skrivet: juli 12, 2018, 20:18:25:25 »
Tyvärr, inte ens om du lägger förlängningskabeln i en slang under plattorna blir den laglig... Lösa förlängningskablar hör inte alls hemma i en poolinstallation - det skall handla om riktig jordkabel eller liknande om något skall vara nedgrävt inom området. Vägguttaget sitter i sig självt inom poolens närområde vilket inte är tillåtet. För att få en laglig installation måste du flytta antingen poolen eller vägguttaget - minimiavstånd är 3.5 m från poolkanten räknat till uttaget. Uttaget måste dessutom vara skyddat av en jordfelsbrytare - antingen en för just uttaget eller om du har en för hela husets installation. En poolpump som drivs av högre spänning än 12 V skall vara på ett avstånd av minst 2.0 m från poolkanten.

Att du har ett skydd runt stickproppen ändrar inte faktum. Pumpen är fortfarande inte fast ansluten och befinner sig för nära poolen. Och kabeln som ligger över trallen är en direkt säkerhetsrisk.

Det finns vissa undantag från avståndsreglerna om det inte går att hålla vissa avstånd, men dessa gäller små pooler och bara när det inte går att göra på annat sätt. Detta brukar vid besiktningar etc. därför ofta tolkas så att det normalt endast gäller inomhuspooler där poolrummets storlek är begränsande. Man kan inte bygga ett större rum bara för att få upp avståndet. Vid pooler utomhus går det nästan alltid att hitta lösningar som uppfyller grundkraven.

Om din bod vore så stor att den kunde ses som en byggnad - att den har riktiga väggar m.m. och att du vid service kan gå in i den och stänga dörren medan du arbetar där inne - ja då räknas den inte som inom poolens närzon. T.ex. installeras sådan här utrustning ofta i t.ex. ett garage inom rimligt avstånd från poolen.

Vad jag kan se på bilden så verkar du ha 2.0 m eller mera mellan vägguttaget och lådan för pump m.m. En lösning kan ju då vara att sätta lådan under där uttaget nu sitter och sedan installera pumpen med FAST anslutning (ej stickpropp) till den ledning som nu matar uttaget, via en säkerhetsbrytare på väggen, och sedan förlänga pumpens slangar så att du får funktionen korrekt.

Om du sedan har behov av ett vägguttag för andra saker kan du ju låta sätta upp ett sådant utanför poolens närzon (> 3.5 m). Även det måste dock matas via en jordfelsbrytare. Eftersom du har en centralt för villan är det kravet uppfyllt, även om många i stället vill ha en egen jordfelsbrytare för poolen, så att ett eventuellt fel vid poolen inte släcker ned hela fastigheten.

Installationer med pumpen direkt intill poolen är speciellt riskabla eftersom badande kan nå utrustningen med armen när de ligger i vattnet. Tyvärr masstillverkas de här poolernas utrustningar utomlands i stora serier och man tycks bortse från svenska säkerhetskrav. Om de levererades med längre slangar skulle utgångsläget vara enklare.

På samma sätt om du skall ha någon poolbelysning så skall den matas med skyddsklenspänning 12 V och transformatorn skall sitta utanför 3,5 m-gränsen.

Poolmiljön är mycket farlig ur elsäkerhetssynpunkt. Man är blöt, ofta avklädd, det finns vatten runtom, om barn badar så skvätts det ofta rejält åt alla håll. Tyvärr är man inte så noga med det i alla länder och rent livsfarliga prylar, som t.ex. poolbelysningar som går på full nätspänning, finns att köpa på nätet eller i butiker i vissa länder. Sådana lampor är absolut förbjudna här.

Vattenflöde i massor är givetvis en annan riskfaktor - det blir rena tsunamin om en pool plötsligt brister. Störst risk är det väl då med sådana där ovanmarkspooler som bara blåses upp, utan någon ram. Går det hål i plasten på något sätt vidgar sig hålet ofta snabbt till katastrofal storlek och allt brister. Det finns ett antal filmsnuttar på Youtube som visar sådana exempel..

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad qsecofr

SV: Rookie frågor
« Svar #11 skrivet: juli 12, 2018, 20:25:30:30 »
Tack för ditt långa och utförliga inlägg.
Vart kan man läsa om avstånden till elutag osv, hittade inget på elsäkerhetsverkets hemsida.
Där stod det bara att man skulle ha jordfelsbrytare.

Utloggad Erica

SV: Rookie frågor
« Svar #12 skrivet: juli 12, 2018, 20:58:34:34 »
Elsäkerhetsverket vill nog helst se att det bara är fackmännen som har den informationen, eftersom det fodras behörighet för arbetena, så att direkt ladda ned regler går inte längre. Förr fanns det distinkta starkströmsföreskrifter men numera så gäller som huvudprincip att det skall vara utförda enligt god fackmässig standard och man lämnar mycket öppet till den enskilde installatören. Men samtidigt så tolkas det fackmässiga utförandet vara att man följer svensk standard där så vitt möjligt och om man av någon anledning anser att man måste avvika från detta p.g.a. lokala förutsättningar så måste detta dokumenteras och motiveras. Svensk standard på området är inget du kan ladda ned från nätet - det kostar en rätt rejäl slant att köpa dessa samlingar.

Medan man rumsterat om och ändrat rejält bestämmelsernas utformning så är huvuddragen i tankegångarna mindre ändrade än man tror. Du kan läsa de gamla föreskrifterna från 1995 på nätet (finns t.ex. på elsäkerhetsverkets sida). De gäller inte längre, men ger ändå en god bild av hur elinstallationer skall vara gjorda, utan att trassla in sig i så många detaljer som om man skall lusläsa alla nu gällande dokument. Men i slutändan är det den enskilde elinstallatören, den som har behörigheten, som skall kunna motivera om han/hon gjort avsteg från gällande standard, varför avstegen gjorts och varför säkerheten ändå anses som fullgod.

Nya regelverk avseende elinstallationer är endast på undantagspunkter retroaktiva. Om din installation är utförd enligt de föreskrifter som gällde när den utfördes så är den nästan alltid godkänd också idag.
« Senast ändrad: juli 12, 2018, 23:59:42:42 av Erica »

Utloggad nyburjare

SV: Rookie frågor
« Svar #13 skrivet: juli 12, 2018, 22:49:24:24 »
Utförliga svar som kanske man kan uppleva som "jobbigt" men vem kan leva med att någon skulle skada sig eller till o med omkomma, el skall man ha stor respekt för, inte minst tillsammans med vatten.

Instämmer helt i att man bör ha separat jordfelsbrytare till poolen, inte minst när installationen ser ut som den gör, fukt o kondens ger lätt krypströmmar, egen erfarenhet av förstörd mat i både kyl o frys över några helger :(

Vill även ta upp en sak till, ser att det står leksaker, antar att ni har mindre barn, om ni tar bort stegen så ja, då har ni minskat risken för att dom tar sig i poolen, men tänk så lätt det är att ta sig i poolen via taket på "boden" räcker nästan att barnet ställer sig på spannen eller får hjälp av annat barn upp på "taket"
« Senast ändrad: juli 12, 2018, 22:53:55:55 av nyburjare »

Utloggad gurkburk

SV: Rookie frågor
« Svar #14 skrivet: juli 13, 2018, 22:58:49:49 »
Du har för mycket vatten i om skimmern är för långt ner. Jag  har två mosaikrutor ovanför vattenlinjen och jag har för mig manualen säger liknande.
Dimension One Nautilus
Intex 457x122 (16 kubiks rörpool)

Svenska kvalitetspooler som h�ller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme