Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Hjälp med poolbygge  (läst 2001 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Ior_Koppen

Hjälp med poolbygge
« skrivet: april 27, 2018, 07:30:48:48 »
Nu är det äntligen dags att börja bygga på poolen hela familjen längtat efter i flera år. Vi har lusläst forumet i flera år och vet att här finns många som vet vad dem snackar om.

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi kommit fram till placeringen på bilden. Poolen hamnar i nord-sydlig riktning. Med den här planeringen får vi absolut mest sol på poolen och mest gräsmatta kvar. Dessutom får vi möjligheten att göra teknikrum i garaget som är tillbyggnaden på bilden.

Vi spenderar mycket tid i trädgården, mest dagtid, men kommer troligen att spendera mycket tid vid bordet på uteplatsen på kvällarna och troligen blir det ett uterum där nästa år med.

Så min fråga till er som vet är var man lämpligast placerar lamporna i poolen? Vi har blivit avrådda att ha dem i trappan från firman där vi troligtvis kommer att köpa poolen. Så långsidorna gäller tror jag.
Vi lutar även åt att köpa led RGB för att kunna sänka eller ändra ljuset om det blir irriterande när man sitter poolside. Är det vettigt tänkt? Har någon RGB med blå standard mosaik som kan svara på om det är häftigt eller slöseri med pengar?

Vi har tänkt oss pooltak, men man vet aldrig hur det blir till slut. Vinden kommer från väst (nedre vänstra hörnet). Var är det bäst med 2 breddavlopp och inlopp med eller utan pooltak i vårt fall?

Tacksam för tips och råd!

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad MathiasS

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #1 skrivet: april 27, 2018, 08:45:40:40 »
JAg skulle sätta dom på väggen mot växthuset. Upp i bild. Långsida.

Angående RGB så är det väl lite som smaken och baken. Vissa får lite kräks i munnen av det andra gillar det. Vi skaffade RGB led förra året och dom har använts mycket, både som ljusspel under vintern och vid badande. Vitt är nog den färg vi använt minst.

Till en 4x8 behöver du inte två breddavlopp. Två inlopp och ett breddavlopp blir bra. Placera där det blir bäst tekniskt, dvs inlopp vid trappan och breddavlopp på andra sidan. Vinden kommer snurra runt runt på den där ytan ändå....
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad 62ragtop

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #2 skrivet: april 27, 2018, 11:23:29:29 »
Håller med MathiasS. Grundregeln tenderar ju att vara att man helst inte vill sitta och stirra in i själv pool-lampan/lamporna. Så givet din skiss, sitter man i dina sol-bäddar, eller på uteplatsen så vill man inte se lamporna, man vill se skenet av lampan... 8)

Själv så slår jag ett slag för pool-tak. Ni verkar ju ha en bra parkeringsyta till höger i bild.

RGB led fanns inte som tillval när vi blev med pool. Så fort lampan går sönder så skulle jag nog kunna tänka mig det. Nu skapar ungarna sin egen RGB mha plasttallrikar och plastmuggar från IKEA... :D

Utloggad Ior_Koppen

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #3 skrivet: april 27, 2018, 17:04:49:49 »
Det låter helt klart riktigt vad ni skriver. Så då blir det lyse på den sidan mot växthuset och RGB med.

Ytan till höger är avsedd till just pooltak. I början hade vi tänkt ha pumprum där under med men efter att ha läst mängder med inlägg här kom vi fram till att garaget var bättre. Det enda jag är lite brydd över är att det inte går enkelt att tömma pem slangarna för vintern då. Funderar på om man skall göra ett pytte rum med bara dumpventil för slangarna för att vara på säkra sidan?

Det borde absolut räcka med 1 breddavlopp, men det ingår 2 breddavlopp i det paket vi tittar på som standard. Vi har en 5m rund intex pool som det badats enormt mycket i. Så vi vet att ungarna använder mycket uppblåsbara saker och bollar och då känns det rätt med 2 avlopp ifall det fastnar nått i det ena så kan ju det andra fortfarande släppa in vatten.
Blocken som man bygger poolen av är 1m breda så det måste även vara 2 avlopp för att det skall bli symmetriskt rent visuellt. Vilket troligen är skälet till att tillverkaren låter två ingå. Avloppen är så billiga så det är inte lönt att försöka pruta på det heller.

Avloppen hamnar alltså på kortsidan enligt förslaget ovan.

Poolpumpen som ingår som standard i paketet är en G&J, men dem verkar ha så överdrivna priser så det byter vi nog till en Brilix 140 som det ser ut nu. Argumentet att en g&j håller i 20 år biter inte på mig när dem är dubbelt så dyra. Och det verkar vara det enda argument säljarna har... Om 5-10 år kommer sannolikt en pump för halva priset ha dubbla cop, och i annat fall så kommer solplattorna att bli mer och mer effektiva.
För 9 år sedan köpte jag min första värmepump till huset med 3 i cop och för 3 år sedan med 6 cop. Däremot tror jag att det gör stor skillnad på var man köper.
Vi pratade med en stor välkänd firma om värmepump förra året där säljaren inte ens kunde svara på vilken rörkoppling det var på pumpen. Så vi köpte inte.
Jag vet att det kan skilja mer mellan säljare och säljare än firma och firma.
Är det någon som vet någon annan bra pump till en 4x8x1,5m som är billig och bra ?

Vi vill bara snåla på saker som är utanför poolen och är lätt att byta i efterhand.

Det kommer att bli en byggtråd när bygget är igång.


Utloggad Mappe

  • Kunnig
  • ****
  • Stad/land: Hässleholm
  • Antal inlägg: 95
  • Total likes: 13
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #4 skrivet: april 27, 2018, 17:57:21:21 »
Lägger du PEM slang behöver du inte fundera så mycket över att tömma på vintern, PEM tål att frysa.

/Mappe

Utloggad Ior_Koppen

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #5 skrivet: april 27, 2018, 19:14:33:33 »
Ok, men vad händer om det fryser i koppen i bredd avloppet eller i själva inloppet?

Utloggad MathiasS

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #6 skrivet: april 27, 2018, 21:32:47:47 »
Då går det sönder, så inloppen pluggar du och du sänker vattennivån så att breddavloppet blir torrt.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad TommyC

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #7 skrivet: april 28, 2018, 07:40:47:47 »
Hade jag sett vår LED-lampa i verkligheten före köp så hade jag aldrig köpt den. Vitt ljus är bara nästan ok och alla färger är vedervärdiga. Hur ljuset ser ut i butiken har ingenting att göra med hur det ser ut i poolen. Väggarnas färg har i vårt fall stor inverkan på ljuset. Det vita blir alldeles för kallt. Troligen är de flesta LED-lampor som säljs idag bättre. Lampan köptes i september 2016 då halogenlampan gått sönder och det var väldigt bråttom för man vill inte bada i mörker. Den senaste 300W halogenlampan vi hade höll bara drygt ett år. Ljuset från halogenlampa passar bra i pool.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Ior_Koppen

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #8 skrivet: april 28, 2018, 14:39:52:52 »
Om man har teknikrummet ovanför inlopp och breddavlopp går det ju inte att tömma pem slangen? Det kommer ju att bli kvar vatten från inloppet till vattenytans nivå, likaså avloppen. Om man har teknikrummet under mark är det ju lätt att tömma när pumpen är under nivån för inlopp och avlopp?

Nu har vi en som gillar rgb och en som inte gillar det.

Jag har läst din byggtråd Mattias och det är en av de absolut bästa och du har uppenbart huvet på skaft.

Tommy, din pool är väl helt blå? Då kan det ju vara skillnad på det och om man har mosiak med en del vitt i tänker jag?

Utloggad TommyC

SV: Hjälp med poolbygge
« Svar #9 skrivet: april 28, 2018, 17:37:15:15 »
Ja, Mathias byggtråd hör till de bättre, det finns några till som håller väldigt hög klass. PEM tål som redan sagts att frysa så där behöver man bara se till att det inte står vatten kvar i breddavlopp och inloppsmunstycken.

Jag har inte tillgång till de senaste elsäkerhetsreglerna men när jag läser den förra utgåvan så kommer jag till slutsatsen att elinstallationer under mark troligen inte kan uppfylla kraven.

Troligen är det stor skillnad på färgtemperaturer hos olika LED-RGB-lampor. Vår kostade 2000kr hos folkpool så det är inget billigt skräp (möjligen dyrt skräp).

Poolen var helt blå (poolblå gelcoat Jotun 7010) när lampan installerades. Sedan förra säsongen är ca halva poolen vit och ljuset blev markant bättre. Kanske blir det bra färgtemperatur när hela poolen blir vit. Jag tror inte att vår lampa skulle ge behagligt ljus i en mosaikpool heller.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd