Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Författare Ämne: Luftavfuktare poolrum  (lĂ€st 418 gĂ„nger)

0 medlemmar och 1 gÀst tittar pÄ detta Àmne.

Utloggad Jonas W

 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: Ludvika
 • Antal inlĂ€gg: 2
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
Luftavfuktare poolrum
« skrivet: januari 17, 2018, 18:09:00:00 »
Glad att jag hittat detta forum, misstÀnker att det blir en hel del tid hÀr framöver :)
Första inlÀgget hÀr sÄ jag kanske ska presentera mig eller i alla fall vÄr pool lite?
Flyttade i höstas in i ett 70-talshus med inomhuspool (8,2 x 3,6 m, ca 44 m3) under garaget. Det har tyvÀrr varit en del strul med poolen hittills, men sen vi fick ordning pÄ kemin (fick bli "reboot" med nytt vatten till slut) och bytte till ett bÀttre poolöverdrag sÄ har vi börjat ha glÀdje av den och fÄtt mindre klorlukt i huset.

TyvÀrr var nÀsta missöde nu i julhelgen att kompressorn i luftavfuktaren skar, det Àr en vÀggmonterad Dantherm CDP 45 som suttit dÀr sen poolen renoverades 2007. (SÄg att kompressorn egentligen var tillverkad för R-22 men monterats in i en maskin som anvÀnder R-407C, sÄ det kanske inte Àr sÄ konstigt att den gav upp efter 10 Är...)

Det skulle kosta ca 45 k att laga avfuktaren enligt vÄr lokala kylfirma och att installera en motsvarande ny sÄdan Dantherm-avfuktare skulle kosta drygt runt 60 k inkl installation. Vet inte hur mycket försÀkringen ersÀtter Ànnu, men misstÀnker att med Äldersavdrag, sjÀlvrisk (och annat?) sÄ blir det nog inte sÄ mÄnga kronor...
Jag har generellt ett gott öga till Woods och sÄg att deras större poolrumsavfuktare WPF100 Ätminstone pÄ papperet verkar ha nÀstan likvÀrdig kapacitet som vÄr befintliga Dantherm CDP 45, men bara kostar 25k (sen tillkommer ju installationen men kanske under 30k totalt i alla fall).
NÄgon som har erfarenhet av Woods poolrumsavfuktare eller Ànnu hellre specifikt WPF100?
Med det nya tÀtare överdraget pÄ poolen sÄ klarar vi oss faktiskt med en liten avfuktare lÄnad frÄn tvÀttstugan till vardags, men nÀr överdraget Äker av och det plaskas i vattnet sÄ rinner kondensvattnet lÀngs fönstren...

Eller skulle man klara sig med en mindre avfuktare och istÀllet förbÀttra ventilationen? Idag Àr luftvÀxlingen i poolrummet högst bristfÀllig, sÄ Ätminstone en kanalflÀkt för att suga ut luft ur huset Ät rÀtt hÄll ligger i planen. Annars drar man in luft frÄn poolrummet i huset pga att det Àr mekanisk frÄnluft i resten av huset som skapar en tryckskillnad Ät fel hÄll vid de inte helt tÀta glasdörrarna till poolrummet (vilket ledde till ganska kraftig klorlukt i vissa delar av huset nÀr kemin i vattnet inte var bra).
Inomhuspool 8,2 x 3,6 m, ca 44 m3.

Utloggad Erica

SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #1 skrivet: januari 18, 2018, 21:13:45:45 »
Vi har ocksÄ en inomhuspool, ca 8x4 m, i ett poolrum pÄ ca 100 m2. Vi tÀcker poolen nÀr det inte badas och hÄller ca 30 grader i poolen och i rummet. Vi har ventilation med ett FTX-aggregat och sedan tre lÄgpris avfuktare med en kapacitet av 20 l/dygn per st. Vi kör bara avfuktarna i samband med bad och sedan kanske 30 minuter efter att vi tÀckt poolen igen. Det fungerar utmÀrkt, fukthalten stiger till ca 60 % vid bad och sjunker snabbt ned till 35-40 efter att vi tÀckt poolen. Kostnaden för de tre avfuktarna lÄr vÀl runt 2000:-/st nÀr vi köpte dem, idag skulle vÀl ligga en bit högre.

Vi kör ventilationsaggregatet dygnet runt, men pÄ lÀgsta fart. Högfart om vi badar lite mera intensivt, men bara under badtiden + ca 30 min. Sedan har vi en extra kanalflÀkt ocksÄ, men den behövs bara i extremfall, typ barnkalas med 40 barn som glatt knuffar i varandra hela tiden, eller större poolparty etc.

Klorluft fÄr du bara om du har problem med vattnet. Vi har aldrig haft nÄgon besvÀrande klorlukt frÄn vÄr pool. Vi kör med kemiautomatik och flytande klor Žsaltsyra. Automatiken hjÀlper till att hÄlla konstanta kemvÀrden vilket minskar risken för obalanser högst avsevÀrt.

Utloggad Jonas W

 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: Ludvika
 • Antal inlĂ€gg: 2
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #2 skrivet: januari 20, 2018, 18:52:27:27 »
Ok, intressant! Jag har faktiskt funderat pÄ FTX-aggregat ocksÄ eftersom jag tÀnker mig att det skulle vara bra att fÄ bÀttre omsÀttning pÄ luften dÀr separat istÀllet för att fÄ det in i huset? (vilket det blir nu eftersom det Àr mekanisk frÄnluft för resten av huset, funderar dock pÄ att uppgradera till ett FTX dÀr ocksÄ men det Àr hur som helst tvÄ separata system)
Men enligt firman som var hÀr och gjorde en offert pÄ ventilationen krÀvs det en ganska omfattande installation eftersom de inte vill sÀtta aggregatet i poolrummet och dÀrmed mÄste borra upp rören genom golvet till garaget ovanför och sÀtta aggregatet dÀr. Budgetvarianten vore dock att sÀtta in en kanalflÀkt för att Ätminstone fÄ flödet av luft i huset att bli Ät rÀtt hÄll och kunna blÄsa ut rejÀlt med fukt efter mycket plaskande.
SÄ slutsatsen kanske Àr att man borde satsa mer pÄ ventilationen och klara sig med en mindre avfuktare (eller tre :) )...?
Inomhuspool 8,2 x 3,6 m, ca 44 m3.

Utloggad Erica

SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #3 skrivet: januari 27, 2018, 23:11:03:03 »
Vi har lagt FTX-aggregatet pÄ vinden ovanför poolrummet. Utsugen ligger över poolen, inluften kommer över rummets sittdel. Aggregatet Àr ett standard FTX-aggregat, inget speciellt fört poolrum eller sÄ. Det har fungerat utmÀrkt. Enda problemet vi fick var att kondensvattenavloppet frÄn FTX-aggregatet frös pÄ vintern, sÄ vi fick isolera det och lÀgga en liten stump vÀrmekabel dÀr.

Utloggad Mor10

SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #4 skrivet: februari 04, 2018, 00:55:02:02 »
Hei, ser ut til at vi bÄda er nya och frÄgor om noe av de samme tingene :)

Jag har en trÄd om spa och pool rÀtt ovanför din nÄ och har frÄgat om ventilation med.

Hva med en sÄnn hÀr: https://ventilation-system.com/series/micra-150-e

Svenska kvalitetspooler som hÄller vad de lovar! 50 Är av innovation och norrlÀndsk kvalitet!
 

Pooler och SPA-bad med montering i toppkvalitet!
Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons frÄn Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service pÄ hög nivÄ!
Ring 070-6798263!
Full Inverter!
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! PrisvÀrda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan HĂ€ssleholm

Use CS Theme