Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Luftavfuktare poolrum  (läst 744 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Jonas W

 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: Ludvika
 • Antal inlägg: 2
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
Luftavfuktare poolrum
« skrivet: januari 17, 2018, 18:09:00:00 »
Glad att jag hittat detta forum, misstänker att det blir en hel del tid här framöver :)
Första inlägget här så jag kanske ska presentera mig eller i alla fall vår pool lite?
Flyttade i höstas in i ett 70-talshus med inomhuspool (8,2 x 3,6 m, ca 44 m3) under garaget. Det har tyvärr varit en del strul med poolen hittills, men sen vi fick ordning på kemin (fick bli "reboot" med nytt vatten till slut) och bytte till ett bättre poolöverdrag så har vi börjat ha glädje av den och fått mindre klorlukt i huset.

Tyvärr var nästa missöde nu i julhelgen att kompressorn i luftavfuktaren skar, det är en väggmonterad Dantherm CDP 45 som suttit där sen poolen renoverades 2007. (Såg att kompressorn egentligen var tillverkad för R-22 men monterats in i en maskin som använder R-407C, så det kanske inte är så konstigt att den gav upp efter 10 år...)

Det skulle kosta ca 45 k att laga avfuktaren enligt vår lokala kylfirma och att installera en motsvarande ny sådan Dantherm-avfuktare skulle kosta drygt runt 60 k inkl installation. Vet inte hur mycket försäkringen ersätter ännu, men misstänker att med åldersavdrag, självrisk (och annat?) så blir det nog inte så många kronor...
Jag har generellt ett gott öga till Woods och såg att deras större poolrumsavfuktare WPF100 åtminstone på papperet verkar ha nästan likvärdig kapacitet som vår befintliga Dantherm CDP 45, men bara kostar 25k (sen tillkommer ju installationen men kanske under 30k totalt i alla fall).
Någon som har erfarenhet av Woods poolrumsavfuktare eller ännu hellre specifikt WPF100?
Med det nya tätare överdraget på poolen så klarar vi oss faktiskt med en liten avfuktare lånad från tvättstugan till vardags, men när överdraget åker av och det plaskas i vattnet så rinner kondensvattnet längs fönstren...

Eller skulle man klara sig med en mindre avfuktare och istället förbättra ventilationen? Idag är luftväxlingen i poolrummet högst bristfällig, så åtminstone en kanalfläkt för att suga ut luft ur huset åt rätt håll ligger i planen. Annars drar man in luft från poolrummet i huset pga att det är mekanisk frånluft i resten av huset som skapar en tryckskillnad åt fel håll vid de inte helt täta glasdörrarna till poolrummet (vilket ledde till ganska kraftig klorlukt i vissa delar av huset när kemin i vattnet inte var bra).
Inomhuspool 8,2 x 3,6 m, ca 44 m3.

Utloggad Erica

SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #1 skrivet: januari 18, 2018, 21:13:45:45 »
Vi har också en inomhuspool, ca 8x4 m, i ett poolrum på ca 100 m2. Vi täcker poolen när det inte badas och håller ca 30 grader i poolen och i rummet. Vi har ventilation med ett FTX-aggregat och sedan tre lågpris avfuktare med en kapacitet av 20 l/dygn per st. Vi kör bara avfuktarna i samband med bad och sedan kanske 30 minuter efter att vi täckt poolen igen. Det fungerar utmärkt, fukthalten stiger till ca 60 % vid bad och sjunker snabbt ned till 35-40 efter att vi täckt poolen. Kostnaden för de tre avfuktarna lår väl runt 2000:-/st när vi köpte dem, idag skulle väl ligga en bit högre.

Vi kör ventilationsaggregatet dygnet runt, men på lägsta fart. Högfart om vi badar lite mera intensivt, men bara under badtiden + ca 30 min. Sedan har vi en extra kanalfläkt också, men den behövs bara i extremfall, typ barnkalas med 40 barn som glatt knuffar i varandra hela tiden, eller större poolparty etc.

Klorluft får du bara om du har problem med vattnet. Vi har aldrig haft någon besvärande klorlukt från vår pool. Vi kör med kemiautomatik och flytande klor ´saltsyra. Automatiken hjälper till att hålla konstanta kemvärden vilket minskar risken för obalanser högst avsevärt.

Utloggad Jonas W

 • Nybörjare
 • *
 • Stad/land: Ludvika
 • Antal inlägg: 2
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
 • Pool javisst!
  • Visa profil
SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #2 skrivet: januari 20, 2018, 18:52:27:27 »
Ok, intressant! Jag har faktiskt funderat på FTX-aggregat också eftersom jag tänker mig att det skulle vara bra att få bättre omsättning på luften där separat istället för att få det in i huset? (vilket det blir nu eftersom det är mekanisk frånluft för resten av huset, funderar dock på att uppgradera till ett FTX där också men det är hur som helst två separata system)
Men enligt firman som var här och gjorde en offert på ventilationen krävs det en ganska omfattande installation eftersom de inte vill sätta aggregatet i poolrummet och därmed måste borra upp rören genom golvet till garaget ovanför och sätta aggregatet där. Budgetvarianten vore dock att sätta in en kanalfläkt för att åtminstone få flödet av luft i huset att bli åt rätt håll och kunna blåsa ut rejält med fukt efter mycket plaskande.
Så slutsatsen kanske är att man borde satsa mer på ventilationen och klara sig med en mindre avfuktare (eller tre :) )...?
Inomhuspool 8,2 x 3,6 m, ca 44 m3.

Utloggad Erica

SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #3 skrivet: januari 27, 2018, 23:11:03:03 »
Vi har lagt FTX-aggregatet på vinden ovanför poolrummet. Utsugen ligger över poolen, inluften kommer över rummets sittdel. Aggregatet är ett standard FTX-aggregat, inget speciellt fört poolrum eller så. Det har fungerat utmärkt. Enda problemet vi fick var att kondensvattenavloppet från FTX-aggregatet frös på vintern, så vi fick isolera det och lägga en liten stump värmekabel där.

Utloggad Mor10

SV: Luftavfuktare poolrum
« Svar #4 skrivet: februari 04, 2018, 00:55:02:02 »
Hei, ser ut til at vi båda er nya och frågor om noe av de samme tingene :)

Jag har en tråd om spa och pool rätt ovanför din nå och har frågat om ventilation med.

Hva med en sånn här: https://ventilation-system.com/series/micra-150-e

Svenska kvalitetspooler som h�ller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 

Pooler och SPA-bad med montering i toppkvalitet!
Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme