Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Alla slags råd om ett pumphus  (läst 3963 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad AmeriSwede

Alla slags råd om ett pumphus
« skrivet: juni 28, 2015, 15:34:59:59 »
Hej!
Har fjärrvärmen i gamla pannrummet på baksidan av huset. Har tänkt koppla ihop fjärrvärmen med poolen.
Vill bygga poolhuset på bästa stället och på bästa sättet.
Så nära fjärrvärme centralen som möjligt men utanför själva huset. Så nära poolen som möjligt. Och helst där eventuell oljud oss och eller grannar så lite som möjligt.

Välkomna med alla förslag och tips!
1. Undrar om hur stort utrymme som krävs. Har fått någon slags minimal mått på 80cm djup och 150cm på bredden.
2. Har hört att det finns en fördel med att gräva ner det under marken...att det ska helst vara placerad under pool nivå. (annars krävs bakventiler eller något. Har det behovet uteblivit...pga teknik utveckling?
3. Nackdelen är att det inte står varmt vintertid och allt måste kopplas bort.
4. Kan man ha bara en låg låda som innehåller all utrustning eller ska man mycket hellre kunna träda in i ett utrymme som har ståhöjd?
5. Alla tips kring ljud isolering uppskattas...kan man få bort allt ljud...som hörs utifrån maskin utrymmet...är det möjligt...i så fall, hur gör man?
6. om man bygger något förrådsliknande ovanför marken...är det en nackdel att bakväggen är mot huset?...duger det bra med plintar eller ska man helst gjuta...igen för att kunna få bort oljudet.
7. Sist...hoppas att allt det här är väldig driftsäker...eftersom jag har noll teknisk och mekanisk kunskap...läs...noll! :(

tusen tack gånger flera
jvh

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Alla slags råd om ett pumphus
« Svar #1 skrivet: juni 28, 2015, 22:04:29:29 »
Det krävs alltid mer plats än man tror...det skall ju helst gå att göra service på utrustningen också, utan att man behöver vara en kombination av akrobat och dvärg för att kunna koma åt... Vi har ett maskinrum på 4 x 1.5 m. Vi tyckte vi tog i rejält...men med facit i hand borde vi tagit till lite till. Ok, vi har lite mer än miniminivån på apparater: vi har kem-automatik med doserpumpar och vi har en jet-stream. Men ändå - det tar plats. Det är lätt att t.ex. glömma bort hur mycket plats själva ledningarna, rör och slangar, tar i verkligheten.

Pumpen under vattennivån i poolen gör det lättare att starta upp och lättare att få bort luft som kommit in.

Om inte utrymmet är frostfritt måste pump och filter och ev. värmeväxlare/värmepump tömmas noga innan det är risk för frysning, annars blir utrustningen förstörd.

Man KAN ha utrustningen i en låda, men det är inte så roligt om man måste göra service, speciellt inte om inte vädret är samarbetsvilligt. Dessutom gäller striktare elbestämmelser om det inte är en byggnad utan står i en låda i poolens närzon.

HELT tyst kanske är svårt att få men det går att hålla det på en låg nivå. Problembarnet där är värmepumpen m man har en sådan. Den GÅR inte att bygga in, då slutar den ju att fungera. Det gäller att köpa en som inte väsnas för mycket och att tänka på placeringen.

Plintar eller betongplatta, båda delarna fungerar. Allt beror ju på de lokala förhållandena och om utrymmet skall vara frostfritt / uppvärmt eller inte. Tänk på att vatten alltid kan rinna ut i pumprummet, dels vid service/rengöring, dels om någonting börjar läcka. I extremfall kan man få mycket stora vattenmängder. Vattentåligt golv och golvbrunn med god kapacitet är nödvändigt om man skall kunna känna sig säker.

Driftsäkert -ja poolutrustingar är rätt så driftsäkra. Ingenting är ju helt service- eller underhållsfritt, men det är inte så att man måste hålla på och meka med sakerna titt som tätt. Det man måste kunna göra regelbundet är ju att sköta kemikaliesidan (om man inte har automatik, och även då får man ju hålla en viss koll, fylla på dunkar när det tar slut m.m.), kolla filtret och backspola vid behov, fylla på vatten om det har avdunstat eller nivån blivit för låg av annnan anledning (varje backspolning tar ju t.ex. några hundra liter vatten från poolen), håva upp grövre skräp som hamnat i poolen, bottensuga poolbotten vid behov o.s.v. Rena reparationer är mera sällsynta om man köpt utrustning som är i vettig kvalitetsklass.

Utloggad AmeriSwede

SV: Alla slags råd om ett pumphus
« Svar #2 skrivet: juni 28, 2015, 23:14:23:23 »
Tusen tack!

Vi kommer att koppla ihop fjärrvärme med poolen. Ingen jet stream och ingen automatisk dosering. Vilken dimension på byggnaden?

Inne på att gjuta en grund  och fixa vatten tåligt golv och golv brunn. Kommer även att ljud isolera. Med öppningar i byggnaden så att man kan placera pump där luft finns, fast det är kanske det som låter mest (fläkt och motor), inte så bra placering i det avseende.
Placering hamnar cirka 10 meter från grannens uteplats, kommer dem att drabbats av ett ständigt oljud?

Utloggad nyburjare

SV: Alla slags råd om ett pumphus
« Svar #3 skrivet: juni 29, 2015, 00:16:46:46 »
10 m från grannens uteplats..... glad att jag inte är din granne  8) tyst får man det aldrig ! man kan göra det tystare med åtgärder men inte tyst, sitter dem på sin uteplats en kväll och det är vindstila kan man förstå att dom tröttna, det är ju ett ganska ihållande "malanade" ljud både från ev värmeväxlare men även från pumpen

Utloggad Erica

SV: Alla slags råd om ett pumphus
« Svar #4 skrivet: juni 29, 2015, 15:56:28:28 »
Du kör på fjärrvärme, alltså ingen värmepump. Men i stället tillkommer en värmeväxlare. Sedan vill du nog gärna ha lite plats att ställa testset, kemikalier m.m. Jag skulle säga att 2 x 1.5 m är nog ungefär ett minimum om du skall kunna gå in och stänga om dig. 2 x 2 om du vill ha det lite mera bekvämt.

Utloggad AmeriSwede

SV: Alla slags råd om ett pumphus
« Svar #5 skrivet: juli 01, 2015, 04:47:03:03 »
tack!

värmeväxlare låter mindre än en värmepump, eller?

Utloggad TommyC

SV: Alla slags råd om ett pumphus
« Svar #6 skrivet: juli 01, 2015, 07:58:52:52 »
tack!

värmeväxlare låter mindre än en värmepump, eller?
Ja! Värmeväxlare låter nästan ingenting, kanske ett svagt susande om du lägger örat mot värmeväxlaren. Det är bara strömmande vatten som kan låta väldigt svagt. Det finns ingen fläkt. Troligen hörs det inget alls på en meters avstånd.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad rotensson

  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 4
  • Total likes: 0
  • Kön: Man
  • Pool javisst!
    • Visa profil
SV: Alla slags råd om ett pumphus
« Svar #7 skrivet: juli 01, 2015, 09:56:20:20 »
Jag byggde ett 1,5x1,5m stort pumphus som är ca. 1,3m högt och har öppningsbart tak så att man kommer åt all utrustning. Visst kunde det ha varit lite längre. Har isolerat insidan med ljudisoringsplattor(Isover, glasull med en styvare sida) men det hjälpte inte så mycket. Skar istället till bitar av plattorna och byggde en tunnel med lock som har bra inlopps öppning och utsläpp i andra ändan, som står runt filterpumpen. Kontrollerade temp på pump med IR termometer innan tunnel monterades och efteråt och ingen temp höjning inträffade. Men det blev stor skillnad på ljudnivån. Nu hörs knappt pump 2-3m ifrån pumphuset. Innan så hördes pumpen upp till 8-10m ifrån pumphuset, som ligger 1,5m från pool.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd