Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening  (läst 14792 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Collider

Vi har genom ett husköp fått en markpool på halsen. Ingen av oss i familjen har nog egentligen sett sig som poolpersoner men nu är den vår och då får vi ta emot den med öppna armar. Poolen är på ca 80 m³, har ett Swim-tec sandfilter med 120 kg sand och har en 0,75 kW-pump (Aqua Plus) som enligt spec ska peta ur sig 11 m³/h. Frånflöde sker via svallränna med bufferttank samt ett damsugaruttag på sidan av poolen. Flödet/suget är ibland så dåligt att man inte ens kan dammsuga, för att stunden senare ha fullt sug.

De tidigare ägarna verkar ha gett upp sitt poolliv för några år sedan och har haft poolen otäckt men ändå kört pumpen på cirkulation för att hålla poolen isfri. Det är med andra ord ett par års höstlöv som gödit poolen och den var minst sagt grön. Vår första tanke var att byta ut vattnet helt men pga. avsaknad av bra avloppsanslutning är det inte möjligt.

När vi så tillträdde som poolskötare var sandfiltret i det närmaste helt tätt. Eftersom de tidigare ägarna trodde att man aldrig behövde byta sand i ett sånt filter så började vi med att just byta sand. Därefter har vi ägnat timme efter timme med att varva PH-balansering, alkalinitetsjustering, chockklorering, flockning, poolrobotkörning (separat filter), sandfiltrering och backspolning. Under flockning har vi kört pumpen en timme eller två och därefter stängt av cirkulationen så flockarna fått bildas, sjunka till botten och därefter har roboten fått hugga in på slammet.

Poolen är fortfarande långt ifrån badklar men det går åt rätt håll fast jag upplever just för tillfället att det görs väldigt lite framsteg. Nu är det ett antal frågor som dykt upp som jag hoppas er samlade expertis kan besvara:

1) Är sandfiltret lagom stort för denna storlek på sällanbadarpool?
2) Är pumpen tillräcklig, förutsatt att den pumpar enligt spec, för att hålla en dylik pool fräsch?
3) Jag överväger att köpa en billig pump som en felsökningsåtgärd för det dåliga flödet. Har hittat denna som jag tycker känns överkomlig i pris: http://shop.wiltec.info/product_info.php/info/p15693_WilTec-Circulation-Pump-19200-l-h-750-W-Swimming-Pool-Water-Filter.html Är det någon som har något att säga om WilTec som pumpfabrikat eller är det bortkastade pengar?
4) Är algdräpare något man bör överväga i en eftersatt pool som våran eller är det fortsatt chockklorering som gäller?

Tack på förhand!

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #1 skrivet: juni 10, 2015, 19:28:41:41 »
Det man behöver göra när sandfiltret blivit igensatt är normalt bara att backspola detsamma, man behöver sällan byta sand, även om filtret är helt igensatt.

Att tömma poolen har inget med avloppsanslutning att göra. De allra flesta pooler tömmes med hjälp av en dränkbar pump, alternativt bara en hävert om marken sluttar ned så man kommer under poolbotten. Men alla pooler tål inte att tömmas - med en del konstruktioner finns det risk för att marktrycket från den omgivande marken trycker in poolväggarna i så fall.

Dina andra frågor:
1. filtret bör gott räcka till för din pool
2. Pumpen är tillräcklig för att hålla den cirkulation som fodras. Det kritiska är att den klarar att backspola filtret ordentligt. Men om filter och pump är köpta ihop så har man säkert kontrollerat detta.
3. Om flödet är dåligt så är ju frågan varför. Du har väl en manometer på filtret, där kan du ju se om mottrycket är normalt eller inte. Exakt vad som är normalt varierar med vad du har för anläggning, men tryck mellan 0.7 och 1.0 bar är vanligt. Om du får klart högre tryck och dåligt flöde så finns ett hinder på trycksidan (i filtret eller ledningar, alt. möjligen inloppsmunstycken. Om du i stället har mycket lågt tryck så har du antingen fel på pumpen (ovanligt, skulle betyda utslitet pumphjul) , något hinder på sugsidan (silkorgar, ledningar) eller något luftläckage på sugsidan. Kommer luft in sjunker flödet och trycket ordentligt.
4. Algdräpare är just mot alger, om du fått en grön pool, men annars är det ju chockklorering som gäller.

Det brukar inte vara alltför svårt att få igång det hela även om det varit misskött en tid. Vi hjälpte en gång några bekanta som kommit hem efter två år utomlands och där deras pool stått ovårdad under tiden... Visst, en hel del skräp, men det gick att få den badbar på en vecka, bortsett då från några dagar till för att få upp temperaturen (om man nu inte vill bada i 10-gradigt vatten...)
« Senast ändrad: juni 10, 2015, 20:48:42:42 av Erica »

Utloggad nyburjare

Ofrivillig ? tvinga dem er att köpa huset  >rulla< sorry kunde inte låta bli, förstår hur ni menar.

Intressant , lyssna på Erica hon är kunnig , lägg gärna in bilder .

Utloggad Collider

SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #3 skrivet: juni 10, 2015, 22:21:00:00 »
Tack så mycket för bra info!
Orsaken att vi bytte sanden var att den var närmare 10 år så det var nog dags oavsett.

Ang. punkt 3 är du inne på något intressant. På sandfiltret finns mycket riktigt en manometer där den gröna zonen börjar vid ca 0,5. Mätaren visar ca 0,3 bar när filtret är nyligen backspolat. Efter flockning visade mätaren ca 0,6 innan backspolning och då gick det knappt att känna flödet från inloppet med handen. Eftersom pumpens tillflöde är helt fritt och filtret är direkt efter pumpen så kan det inte gärna vara något bös i övriga rörledningar som orsakar det dåliga flödet, när vi har så lågt tryck i filtret. Visst är det så du menar? Om det är så att det är någon ledning på sugsidan som drar tjuvluft, borde det då inte komma bubblor ur inloppet?

Och ang. det ofrivilliga poolägandeskapet så kunde vi inte låta bli att köpa huset, trots att det hade en mossgrön pool :)

Utloggad je

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Lerum
 • Antal inlägg: 377
 • Total likes: 38
 • Kön: Man
 • Äntligen, efter två års byggande kan man bada!
  • Visa profil
SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #4 skrivet: juni 11, 2015, 08:48:46:46 »
Om vi utgår från att manometern visar rett, så är det inte möjligt att din pump levererar det den skal. Jag har en varvtalsstyrd pump i en liknande anläggning som du har, men även på lägsta varvtall kommer jag aldrig ned mot så låga tryck som du beskriver. Efter backspolning ligger jag på 0,7 - 0,8 på lägsta varvtall, och ungefär på 1,0 vid fullt ös.
Så första frågan blir, visar manometern rett? Om det gör det, så är frågan varför pumpen inte levererar det den skal. Inte tillräckligt tillflöde, skadad impeller, eller......???
Det verkar inte vara något som blockerar utflödet, då detta borde medfört ett högre tryck i sandfiltret, igen om manometern är visar rett.
Om du backspolar, "sprutar" det vatten ur slangen? Svårt att beskriva hur stort flödet skal vara, men det ska komma riktigt mycket vatten när du backspolar. (Om pumpen levererar det utlovade flödet skal det ta ungefär 4-5 sekunder att fylla en 10 liters hink). Om det gör det, är det inget fel på tillflödet eller pumpen, så då är vi tillbaks på ruta, vart tar flödet vägen?
Egenkomponerat Leca/betong pool, 9,2 X 4,5, trappa/soffa i ena kortändan, brutit hörn i andra. Rostfria ingjutningsdetaljer från Pahlen, platssvetsad Alkorplan liner, Speck Eco Touch, 150kg sandfilter, Blue Lagoon 75W UV-C, 12kw Luxlama VP, Rolltop. Två 300W lampor i ena långsidan, två 50W Spa lampor i trappan. Två breddavlopp, fyra inlopp. Nitro Wall Scrubber poolrobot.
Min byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8433.0

Utloggad Rickard

 • Rickard Marklund
 • Administrator
 • Dignitär
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 4636
 • Total likes: 238
 • Kön: Man
 • Grundare och ägare av forumet
  • Visa profil
  • Min andra diskussionssida!
SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #5 skrivet: juni 11, 2015, 09:02:09:09 »
Har du kollat filtret som sitter i cirkulationspumpen?
Köp en ny manometer, de brukar inte hålla så länge (speciellt inte om filtret står ute så de kan frysa sönder), men är väldigt viktiga.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med Varitab Klortpuckar.
Värmer med en Nibe 1210-7 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Utloggad Collider

SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #6 skrivet: juni 11, 2015, 17:51:13:13 »
Yes, filtret i cirkulationspumpen är rent och fint. När jag backspolar så forsar det ut vatten men jag har lite svårt att avgöra med ungefär vilket flöde så det är kanske inte så dumt att ta fram hink och stoppur och försöka utröna hur det ligger till. Måste man köra backspolning eller räcker det med "Waste" för att avgöra (inte så trevligt att slaska med backspolningsvattnet)? Om pumpen levererar de 10-15m³/h den är specad att göra (beroende på mVp) så ska den ju spotta ur sig ca 3-4 liter vatten i sekunden och det borde ju vara lätt att avgöra om man är i det häradet eller ej.

Det är för övrigt inte helt omöjligt att pumpen är lite vissen heller eftersom den ibland behöver flera försök (eller rent av en liten pinnpetning på ett kylfläktblad) för att komma igång och inte bara stå och brumma. Kan sandfilterreglaget på något sätt "stjäla" flöde?

Utloggad Erica

SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #7 skrivet: juni 11, 2015, 18:37:25:25 »
Visst kan du testa med waste-läget, då spolar den ju poolvatten rakt till avloppet. Fel i själva centralventilen kan ju förekomma, men den ligger ju på trycksidan, så det stämmer dåligt med det låga tryck som din manometer visar. Ett stopp där skulle ge högre tryck än normalt. Däremot så kan det förekomma att vatten som skulle gå tillbaka till poolen i stället hamnar i avloppet genom returspolningsledningen. Vi fick detta fel på vår pool en gång - plötsligt hade över natten nivån i poolen sjunkit med ca 20 cm, utan att man såg något utläckt vatten vare sig vid poolen eller i maskinrummet. Det visade sig att vattnet via centralventilen spolades ned i avloppet. Det hela berodde på att något skräp fastnat mellan ventilens skivor så att de ej gick ihop som de skulle efter omställning. I ditt fall skulle detta fel ge dåligt flöde till poolen, men du skulle märka det på att det rinner vatten i avloppsröret även när du inte backspolar eller kör "waste".

Utloggad Collider

SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #8 skrivet: juni 11, 2015, 20:27:47:47 »
Nu har jag provspolat i Wasteläget och det tog ca 5-6 sekunder att fylla en 10-litershink som befann sig ca 1 meter ovanför pumpen (som bor granne med bufferttanken så det bör vara liten risk för luftsug via rörläckage om det inte bubblar ur inloppet till poolen väl?). Med andra ord så har jag ett flöde på ca 6-7 m³/h vid 1 meter vattenpelare. Tittar man på datatabellen jag infogat nedan ser man att det är ett flöde som pumpen normalt sett ska ha vid 11 mVp. Diagrammet går inte ens så lågt som till 1 mVp men vid 4 ser det ut som att pumpen bör mata ur sig närmare 17 kubik i timmen. Kan man utifrån detta konstatera att det är en kaputt pump eller är det någon sista grej man bör kolla innan man kastar sig på köpknappen?


Utloggad Erica

SV: Ofrivillig poolägare felsöker systemet avs. flöde och rening
« Svar #9 skrivet: juni 11, 2015, 21:57:36:36 »
1 m sughöjd och 1 meter vattenpelare totaltryck är inte alls samma sak ! Du har ju tryckförluster i ledningar, centralventil m.m. Dessutom vet du inte om tryckförlusten i centralventilen ev. är förhöjd (skräp, igensättning m.m.). Om du skall döma ut pumpen får du nog antingen göra ett riktigt driftprov, koppla loss den och ansluta på ett kontrollerat sätt där du vet mottryck m.m. eller så får du försöka att helt enkelt inspektera pumpen. Hur det senare går att göra beror på hur pumpen ser ut. På en del pumpar kan du se pumphjulet genom utloppsanslutningen om du skruvar loss den. På andra måste hela pumphuset loss om du skall se hjulet. Avgörande för funktionen är att skovlar m.m. är hela. Vi har aldrig haft ett pumphjulsfel på någon av våra poolpumpar (vi har haft flera pooler under årens lopp) men vi hade det en gång på en vanlig hydroforvattenpump. Där hade en bit plast gått ur pumphjulet. Hjulet fanns att köpa som reservdel för ca 150:-.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd