Rubinpool Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Poolbelysning, används den av alla?  (läst 7832 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Håkan Markström

 • Gäst
Håkan Markström
Poolbelysning, används den av alla?
« skrivet: oktober 03, 2014, 21:49:43:43 »
Hej,

Jag projektera för en lecapool 3,5 x 7 m att byggas i Stockholmstrakten. Av marktekniska skäl kommer den att ligga ca 10 m från huset och ca 7 m från uterummet och sticka upp ca 50 cm över mark. Vi kommer alltså inte att se så mycket av den från huset eller uterummet, och är den dessutom täckt för att behålla värmen så syns ännu mindre av poolen och eventuell belysning. Vi kommer inte att skaffa pooltak. Jag sitter därför och fundera över om det är värt att installera poolbelysning av följande skäl:
Jag vill inte göra flera hål i linern än nödvändigt och dels så är jag ängslig för att isen under vintern skall skada undervattenlamporna.
Kommer vi att använda belysningen? Knappast, i maj, juni, juli då det är ljus till sent på kvällen. I augusti så kanske det blir några varma och mörka kvällar och då sitter vi i ofta i uterummet, men jag känner inte för att bada i pool om det är svalt i luften. Vi har en större damm på tomten och där kör vi bara belysningen under augusti till slutet av oktober. Under sommaren är det just på kvällarna och på natten sover vi.
Det är inte så att jag inte inser tjusningen med poolbelysning men kommer vi att använda den i Sverige? Vi bor i Thailand under vintermånaderna och där har vi en kaklad betongpool i direkt anslutning till terrassen, med tre RGB LED poollampor med fjärrkontroll. Den poolen använder vi givetvis även sent på kvällen när värmen har lagt sig.
Ni som har pool och bor från Norrbotten till Skåne, hur använder Ni poolbelysningen? Jag är uppväxt i Norrbotten  och vet att när det är mörkt ute så är det också kallt. De som bor i landet södra ända kanske har större glädje av belysning. Jag kan också tänka mig att de som har pooltak och kanske använder poolen till sent in på hösten har glädje av poolbelysning. Eller där poolbelysningen är en del av trädgårdsbelysningen och givetvis skall en inomhuspool också ha belysning.
Tacksam för Era erfarenheter av poolbelysning från de som har belysning och de som inte använder poolbelysning.

Blue Mango

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad MathiasS

SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #1 skrivet: oktober 04, 2014, 06:42:40:40 »
Har nu kört tre säsonger utan lamporna inkopplade, men ser fortfarande fram emot belysning. Sent på hösten blir det några dopp när belysning verkligen behövs och även sommarkvällar har jag flera gånger tänkt att det skulle vara trevligt med lampor.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Inloggad TommyC

SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #2 skrivet: oktober 04, 2014, 10:08:40:40 »
Vi använder poolen på annat sätt än vad ni tänker göra. Vi badar under sommaren från förmiddag till sena kvällar. Under hösten blir det många kvällsbad i mörker. Förutsättningen för vårt flitiga badande i mörker är pooltak och poollampa.

Om ni någon gång ska sälja huset så går det kanske lättare om poolen är komplett med belysning. Dra åtminstone fram ett VP-rör dit lampan skulle sitta så det är lätt att installera någon gång i framtiden.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Erica

SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #3 skrivet: oktober 04, 2014, 21:48:50:50 »
Vi har inomhuspool så förhållandena blir ju lite annorlunda. Men innan vi flyttade till vårt nuvarande hus har vi haft andra pooler på andra håll. Vi skulle aldrig ens fundera på att avstå från belysning i poolen. Dels är det väldigt skönt med ett bad på kvällen innan man lägger sig, dels så ger en upplyst pool ett vackert blickfång. Vi har allt emellanåt party vid poolen, då är belysning en självklarhet. Men sedan får man inte glömma bort att belysningen även är viktig ur säkerhetssynpunkt, om man inte alltid har poolen täckt när det är mörkt. Hamnar någon i svårigheter och t.ex. hamnar på botten så kan man ju inte se det om poolen inte har belysning. Omgivande ljus reflekteras på ytan som blir helt mörk, man ser ingenting av vad som är under. Att då t.ex. försöka undsätta någon som är på väg att drunkna är närmast omöjligt.

Om du inte vill ta hål i din liner så satsa på lampor som hänger ned i en pendelarm ! Titta t.ex. på Pahlens, de har sådana i rostfritt. De hänger en bit ned i vattnet när de sätts fast på poolsargen och fungerar utmärkt. De har normalt 300 W lampor (12 V, standard poolampor) men givetvis kan man köra med LED om man vill. Konstruktionen göt det också enkelt med lampbyten, armaturen tas upp ur vattnet vid byte. Nackdelen kan vara att man kan råka sparka mot lamporna vid simning, men den risken är liten om inte poolen är en verklig mini-pool.

Utloggad awasen

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Ekerö, Stockholm
 • Antal inlägg: 984
 • Total likes: 5
 • Kön: Man
 • Bara resten kvar nu då...
  • Visa profil
SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #4 skrivet: oktober 06, 2014, 09:06:52:52 »
Vi använder vår poollampa väldigt, väldigt sällan... Det kan vara vid något senare kvällsbad på höstkanten och om vi har något kalas eller fest så lyser den som lite "uppvisning" men inte annars...


Att se pollampan som en säkerhetsåtgärd tror jag inte alls på... Kanske då om man inte har några andra lampor alls på gården och inte har pooltäckning kan det ju vara bra så ingen snubblar i om det är mörkt. Trillar någon i vår pool lär jag hoppa i och få upp personen innan jag går och tänder lampan...  :o
AQVIS Kidney 20, Dallas Excellence pooltak, bergvärme med Pahlens HiTemp 75kw, saltklorinator

Utloggad Erica

SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #5 skrivet: oktober 06, 2014, 09:30:09:09 »
Vi använder vår poollampa väldigt, väldigt sällan... Det kan vara vid något senare kvällsbad på höstkanten och om vi har något kalas eller fest så lyser den som lite "uppvisning" men inte annars...


Att se pollampan som en säkerhetsåtgärd tror jag inte alls på... Kanske då om man inte har några andra lampor alls på gården och inte har pooltäckning kan det ju vara bra så ingen snubblar i om det är mörkt. Trillar någon i vår pool lär jag hoppa i och få upp personen innan jag går och tänder lampan...  :o

Ja om du ser att någon faller i. Men har någon ramlat i och blivit liggande på botten ser du inte honom/henne, speciellt inte om poolen är djup och det är mörkt. Det finns minst ett dokumenterat fall som jag läst om där ett barn drunknade i en simhall och där "bristfällig belysning i bassängen" angavs som bidragande till att olyckan kunde sluta så tragiskt. Ingen såg pojken ifråga förrän det var för sent. Det lär säkerligen finnas fler fall. Men visst finns den risken du nämner också, är det mörkt kan ju någon snubbla i poolen utan att ens se att där finns en pool. Jag såg en film som var utlagd på youtube där en kvinna går i ett köpcenter, bärande på shoppingkassar och med sin smartphone framför sig, tittande på telefonen, och lyckas ramla rakt i en fontän som hon tydligen inte såg. Nu var den kanske 40 - 50 cm djup så det blev ju inget drunkningstillbud, bara en blöt plötslig chock antagligen.

Utloggad aromata

SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #6 skrivet: oktober 06, 2014, 09:43:05:05 »
Vi har ingen poolbelysning. Poolen ligger så att vi inte kan se den innefrån huset. Jag kan inte säga att vi har saknat det. Vi använder poolen bara när dagarna är långa och kvällarna ljusa. Visst hade det varit fint med belysning ibland men de tillfällena är så få att det inte spelar så stor roll. Hade varit skillnad om vi hade sett poolen från huset.

Utloggad Erik N

 • IT-Tekniker
 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm/Tumba
 • Antal inlägg: 2640
 • Total likes: 162
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #7 skrivet: oktober 06, 2014, 09:57:05:05 »
Vi använder också vår poolbelysning väldigt sällan, men jag skulle inte vilja vara utan ändå. De gånger den används är det väldigt trevligt att ha den. Dock satte jag dit två st, och det behövs inte.
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad gadden

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Åtvidaberg
 • Antal inlägg: 651
 • Total likes: 22
 • Kön: Man
 • Lås- & Larmtekniker @ Elajo Elteknik AB
  • Visa profil
SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #8 skrivet: oktober 06, 2014, 16:24:54:54 »
Vi hade en enkel hängande poollampa från Poolnet som inte höll. Fick in kondens under glaset och när jag skulle torka bort fukten i den märkte jag att kablarna var helt spröda och smulades sönder direkt man tog i dom. Nu i efterhand förstår jag vart det svarta klegget som fastnade i vattenlinjen i skimmern kom ifrån. Gummikabeln som gick till lampan måste ha släppt ifrån sig det. För denna säsong utan lampa har vi inte haft något klegg. Tyvärr har vi inte fått någon ny lampa på reklamationen fast det nu gått en hel säsong, de var tillfälligt slut i våras när jag kontaktade dom.
Saknar dock att ha belysning i poolen. Vi har ju ett transparent poolskydd och belysningen från poolen är väldigt trivsamt även om poolen är täckt. Nu är det ju så att timmarna man ser belysningen är rätt få under sommarhalvåret, oftast sover man när det väl är mörkt. Jag körde den på timer så det gick från kväll och en bit in på natten och sen igen tidigt på morgonen då det fortfarande är mörkt. Jag går upp tidigt när jag jobbar så då kan jag njuta av belysningen en liten stund iaf =)
J&F Storpool 7.3x3.6m
75kg Sandfilter
Bergvärme Nibe 1245-8 + Pool40
VVX Pahlén Aqua-MEX Titan 70kW Standard
Walu Evolution Translucent Blue Safety Cover
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7734.0
Bor: Åtvidaberg

Utloggad Erica

SV: Poolbelysning, används den av alla?
« Svar #9 skrivet: oktober 06, 2014, 20:45:44:44 »
Vi hade en enkel hängande poollampa från Poolnet som inte höll. Fick in kondens under glaset och när jag skulle torka bort fukten i den märkte jag att kablarna var helt spröda och smulades sönder direkt man tog i dom. Nu i efterhand förstår jag vart det svarta klegget som fastnade i vattenlinjen i skimmern kom ifrån. Gummikabeln som gick till lampan måste ha släppt ifrån sig det. För denna säsong utan lampa har vi inte haft något klegg. Tyvärr har vi inte fått någon ny lampa på reklamationen fast det nu gått en hel säsong, de var tillfälligt slut i våras när jag kontaktade dom.
Saknar dock att ha belysning i poolen. Vi har ju ett transparent poolskydd och belysningen från poolen är väldigt trivsamt även om poolen är täckt. Nu är det ju så att timmarna man ser belysningen är rätt få under sommarhalvåret, oftast sover man när det väl är mörkt. Jag körde den på timer så det gick från kväll och en bit in på natten och sen igen tidigt på morgonen då det fortfarande är mörkt. Jag går upp tidigt när jag jobbar så då kan jag njuta av belysningen en liten stund iaf =)

De rostfria jag nämnde ligger bevisligen i en annan kvalitetsnivå, men är tyvärr långt ifrån billiga Jag tror de ligger strax under 4.000:-/st nu. Men de håller i gengäld... Att gummikabeln på er lampa löstes upp tyder ju på väldigt dålig kontroll från tillverkarens sida på vad för sorts kabel de använt - de VET ju att poolampor skall användas i klorerat vatten !
« Senast ändrad: oktober 06, 2014, 20:51:44:44 av Erica »

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd