|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - Jasse64
1
« skrivet: augusti 20, 2012, 21:30:52:52 »
Ok, tack för infon Erica. Jag ska försöka ta till ordentligt som du säger. Nyfiken fråga, byggde ni detta efter själva poolen?
2
« skrivet: augusti 19, 2012, 11:27:00:00 »
Jag har nu tröttnat på att ha en faslig massa grejor i garaget och har nu fått en fundering på ett nedsänkt maskinrum. Tanken är att ha en gångbar lucka intill väggen och därunder gräva ur ett maskinrum/pumpgrop. Garaget och poolen ligger i samma länga och det blir till att bila upp betong samt få bort sand och sprängsten. På detta sätt får jag också ner pumpen i nivå med poolbotten och får också ner ljudnivåer.
Min undran är hur stor en sådan grop ska vara för att vara funktionell. Jag är klar över avlopp osv.
Någon som gjort något liknande eller har idéer?
3
« skrivet: augusti 13, 2010, 23:44:02:02 »
En liten fundering, spolar ni verkligen ut det smutsiga vattnet när ni backspolar? Jag gjorde det misstaget innan jag blev klar hur mitt system fungerar. Hade samma symptom som er och stora problem med dammsugning. Efter en backspolning där jag körde ut smutsen i avloppet blev det en helt annan anläggning. Om ni backspolade i 30 min borde mycket vatten försvunnit ur poolen. Jag hade gått igenom filtret, öppnat och kollat centralventilen och dysorna samt bytt sand.
4
« skrivet: juni 07, 2010, 00:53:01:01 »
Jag och min man la just lite pussel med dina bilder så vi tror i vart fall att vi kan se hur din pool är hopkopplad.
Den första bilden i ditt sista inlägg visar känselkroppen till en termostatventil. Den känner helt enkelt av vad poolvattnet har för temperatur.
Nästa bild visar själva ventilen. Den släpper igenom mer eller mindre varmvatten från pannan beroende på hur mycket värme som behöver tillföras poolen för att få den temperatur man ställt in.
Cirkulationspumpen cirkulerar pannans vatten genom värmeväxlaren. Alltså måste den gå när du värmer poolen via värmepannan. Värmer du med värmepump så går antagligen värmen in till poolen på en annan väg. Om du behöver ha pumpen igång när du kör elvärmen verkar mera tveksamt för poolvattnet går ju in i värmeväxlaren genom poolens pump och elpatronen sitter ju mitt i växlaren.
Ok, men hur får termostatventilen information från känselkroppen? Att det sker via tråden förstår jag, men hur? Det känns som att det behöver göras en ordentlig föryngring av anläggningen då detta verkar vara prylar från stenåldern
5
« skrivet: juni 07, 2010, 00:45:44:44 »
Ditt problem kan eventuellt vara att cirkpumpen inte startar när du kör på läge ett (vilket den borde), cirkulationspumpen måste antagligen gå när du skall värma med värmepumpen, men inte när du värmer med elpatron.
Som Erica skriver så är termostaten en temperaturreglering som du ställer in pooltempen på. Om din värmeväxlare är av den enkla sorten med bara rör-i-rör så kanske den helt enkelt inte räcker till för att värma ditt poolvatten med den relativt låga temp som en värmepump kan producera, i normalfallet bara ca 55 grader. Om de tidigare haft elpannan på 70 grader så blir det betydligt högre effekt på värmeväxlaren än med värmepumpens 55 grader...
PS. Det är inte säkert att cirkpumpen behöver gå för att du skall kunna värma med värmepumpen, värmepumpen har ju en cirkulationspump inbyggd också som alltid går när värmepumpen går. Svårt att säga nåt mer exakt utan att ha fått vara på plats och se hur det ser ut när anläggningen är i drift.
Blir rören till/från värmepumpen varma när du kör värmen?
Jodå, dom blir varma, åtminstone röret till värmeväxlaren. Det röret som går från växlaren är möjligtvis lite ljummet. Det som jag tycker är lite konstigt är varför det skulle vara en ventil på slangen (mässingsklumpen med tråd från) som går ut till poolen. Kan vara en känselkropp som Erica nämner, men är den inte väldigt stor? Visserligen är anläggningen från -75 men ändå? Kollade tempen idag och faktum är att den stiger, sakta men säkert. Det är nog som du säger Rickard, VP pressar ur sig 55 grader och det tar sin lilla tid att värma 32 m2. Just nu kör jag VP samt den lilla cirkulationspumpen så får vi se hur det avlöper. Skulle också rätta till lite av de kopplingar som ligger och dräller och förstår inte riktigt hur elpatronen i värmeväxlaren är kopplad. Bifogar en bild över den kopplingsdosa som förenar cirkulationspump och elpatron. Av någon anledning är blå ledning sammankopplad med svart (se den övre högra plinten). I min värld ska blå ledning motsvara nollan och svart fas. Finns det någon anledning till att koppla annorlunda?
6
« skrivet: juni 06, 2010, 00:26:54:54 »
Det du har på bilden verkar vara en vanlig elpatronvärmare av större sort. Vi har en liknande anordning fast horisontellt i ställer för vertikalt. Elinstallationen i botten är själva matningen till elpatronen. Du värmer alltså poolen med el om denna är i drift. Om den inte fungerar kan det ju ha olika orsaker. Vad är det som inte fungerar ?
Din värmare är ju inte en ren värmare dock utan även en värmeväxlare. Alltså kan du tillföra värme antingen från värmepanna eller med el.
Ok, så långt är jag med. Jag får inte värmen att fungera ordentligt. Från strömbrytaren för poolpumpen som har två lägen ska det vara möjligt att slå på elvärmen. Den slår också på en cirkulationspump som sitter ovanför växlaren. Det finns också en termostat som är kopplad till en ventil? Är inte klar över vad denna gör riktigt. Varför ska elvärmen vara ihopkopplad med en cirkulationspump och varför behöver inte den gå när jag använder VP som värmekälla? Bifogar lite fler bilder.
7
« skrivet: juni 05, 2010, 21:48:22:22 »
Undrar om någon känner till typen av värmeväxlare på bilden. Har en installation som jag är osäker på hur gammal den är. Klart är att något gjordes för ca 5 år sedan då bergvärme installerades i kåken. Bergvärmepumpen är nu kopplad så den kan värma poolen också. Har dock en fundering då jag inte får systemet att fungera ordentligt. Vad är det för elinstallation som finns längst ner? (vad gillar ni förre ägarens målning? Metoden är måla allt du ser  )
8
« skrivet: maj 30, 2010, 22:12:53:53 »
Pumpen går utan att lösa ut motorskyddet  . Underbart! Det var jag som gjort en feltolkning av bilden som fanns med i anvisningarna. Ingen skugga ska falla på tillverkaren. Förbannad på mig själv,  men jag har också lärt mig massor. Tack för alla goda råd, speciellt du Johan. //Jasse
10
« skrivet: maj 30, 2010, 17:06:30:30 »
Tillbaka till problemet. Har försökt mäta med en tånamperemeter men fick väldigt konstiga siffror som är svåra att läsa av innan skyddet slår ifrån. Provade också med ett nytt motorskydd som även det löste ut. Började kika lite på mina kulventiler osv och ser att jag har slang till och från poolen som är 42mm i ytterdiameter. Reflekterade inte över det tidigare då rören in i pumpen är 50mm. Rekommendationen från Pahléns är 50mm på denna pump (P01, 1,0hk). Frågan är om detta kan orsaka att pumpen går för tungt?Poolen har tidigare gått men en Hayward Maxflo på 0,75hk och tanken var att skaffa en pump som klarar framtida solvärmetillägg. Eftersom det är en inomhus pool kan jag inte tänka mig något som tätat rören.
En annan fråga är också hur högt man kan ställa motorskyddet. På typskylten på motorn står det 400V/230V 1,7/2,95 A. Jag kör den på 400V och ska då motorskyddet stå på 1,7A?
|
|
|