|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - inge_klor
1
« skrivet: september 16, 2024, 20:31:36:36 »
Hej!
Måste börja med att berömma er pool! (Även @broddes pool!)
Vi är i planeringsstadiet för att bygga en naturpool och har lite funderingar, hoppas att det är okej att ställa dem här.
Vi funderar på att bygga själva baddelen med måtten 6m gånger 4 m. Djupet kommer vara ca 2.5 m i halva baddelen och 1.2 m i andra delen. Är måtten vettiga? Hur stor är er pool?
Rekommendationen brukar vara att reningsdelen ska vara 50% av baddelen, är det räknat på yta eller på volym? Ungefär hur stor är er reningsdel?
Börjar med dessa frågor så fyller jag på allt eftersom. 
// NyfikenNaturpool
Helt ok, fråga på bara. Angående måtten så visst, det låter vettigt. Har du tänkt måttbeställa duk? Skräp som sjunker, alltså sediment kommer hamna i den djupaste delen framförallt. Det kan vara en fördel för det blir mer lättstädat. Min är jämndjup i simdelen. Har inte måtten i huvudet men det är lite mindre än dina tänkta mått. Angeånde rekommendationen av "regenereringszonen" så är det yta som brukar refereras till. Detta är dock inte skrivet i sten. En pool kan fungera bra med mycket mindre biofilter, men då krävs det högre flödeshastighet genom filtermatieralet (gruset). Jag har 20 meter perforerad dränslang om det säger något, det är ganska mycket yta som är reningszon.
2
« skrivet: juni 07, 2024, 17:16:08:08 »
Hej!
Jag tror inte ditt grundvatten innehåller särkilt mycket näring, i alla fall inte fosfor som troligtvis är det som begränsar växtligheten. Jag har tidigare faktiskt kvävegödslat vattnet för att få igång växtligheten på våren. I år har jag inte behövt det dock. Men å andra sidan har det fallit i en hel del lönnlöv… Det går enkelt att se på växtligheten om det saknas kväve. Nya tillväxt gulnar och tillväxten avtar.
Det låter som en bra modell att pumpa in vatten. Jag har också den möjligheten då jag kan hämta vatten under poolduken men än så länge har jag inte använt det vattnet för att fylla poolen utan det går till grönsakslandet istället. Nu har det avdunstar en del dock så jag borde kanske fylla på några cm.
Luftdriven skimmer är helt enkelt luft som sköter vattenflödet. Den finns bara i idévärlden än så länge, får se om det blir verklighet 🙂 Blir den det ska jag försöka dokumentera det här.
3
« skrivet: maj 31, 2024, 08:27:01:01 »
Ingen fara, hijacka på 😊 Det var därför jag skrev tråden från början.
Min pool förändras fortfarande och jag gissar att den kommer fortsätta göra det flera år framöver allt efter som ekosystemet mognar och hamnar ijämvikt. Väntar fortfarande på att den stora vattensalamandern ska flytta in tex vilket jag sett ett exemplar av endast för ett par år sedan. Angående organiskt material från ovan, som pollen och löv så ja, det ger ju ett litet tillskott av fosfor som ökar på växtligheten. Min största källa till detta är nog lönnlöv. Skimmer är ju lösningen för detta.
Det blir en biofilm på alla ytor. När den lossnar och hamnar på ytan är det återigen skimmern som löser det problemet. På ytor där vi går och badar hinner det inte riktigt bli någon biofilm dock, bara i början på säsongen man får ta det lite försiktigt så man inte halkar tex. Jag har mycket stenar för dessa ytor men även en den grus.
Jag funderar på att bygga en skimmer vid sidan om poolen, utanför. Helst luftdriven. Vi får se om det blir verklighet. En ytterligare aspekt är ju tolerans för ”skräp”, alltså en naturpool med levande organismer kommer alltid ha en viss sedimentering på botten av organiskt material. Det är en del av ett fungerande ekosystem helt enkelt 😊
Men enkla råd som att undvika löv på hösten med ex nät samt en bra skimmer som samlar flytande material minimerar sedimenteringen.
4
« skrivet: maj 18, 2024, 07:57:47:47 »
Hej! Fjärde året med poolen nu. Den förändras i små steg både naturligt genom att växt- och djurlivet förändras samt att jag för lite förändringar som att lägga till grus, plantera mer växter och så. Det är fortfarande mycket trådalger på våren, men deras karaktärer ändras. I år har det varit tunna trådar som liksom faller sönder om man håvar dem. Nu har det varit otroligt mycket pollen från gran med som lagt sig som ett lock på ytan men det värsta verkar ha passerat nu och varken alger eller pollen stör särskilt längre. Har planer på att bygga en skimmer med lite bättre kapacitet för att slippa håva så mycket. Lägger in lite bilder från denna försommarmorgon hur det ser ut just nu.
Hur har det gått med din pool?
5
« skrivet: september 04, 2023, 21:20:02:02 »
Hej! Vilken fin pool du byggt!  Min hypotes: Trådalgerna har ett övertag när de andra växterna inte växer. Då räcker fosforn i vattnet till för att de ska växa. Därför får man generellt mer trådalger på våren innan växtligheten kommit igång och nu avtar växternas tillväxt efter att de blommat över. Du har inte så mycket växter än. Plantera mer nästa vår kan hjälpa. Jag får mest alger i grunda delar ja (varmare vatten där). Nu är det dock ganska lite trådalger i min pool, efter att jag städat lite. Det brukar gå lite i vågor. Det kan också vara så att ett högt pH gynnar trådalger så en möjlighet att bekämpa dem kan vara att försöka sänka pH om det skulle bli värre.
6
« skrivet: maj 16, 2023, 07:04:08:08 »
Ja det blir sediment som behöver tas om hand, vi har en poolhåv som är finmaskig till. Det kommer från löv, pollen, frön och allt liv som finns i vattnet. Har funderat på en pooldammsugare. Det är så många vattensalamandrar i nu på sommaren att det går bort. Hade varit bra att städa på vintern. Väggarna struntar jag i, där blir inget sediment att tala om. Det är tredje säsongen nu ja. Planterar fortfarande växter och ändrar i gruset. Kommer fylla ut med lite mer grus på ett ställe i år för att kunna planera mer.
Gödslar med lite urea (adblue) när det behövs (syns på växterna). Max 10g per m3.
7
« skrivet: maj 15, 2023, 18:15:03:03 »
Hej igen!
Vi tänkte om och byggde hela stödmuren av virke (al) istället. Ville inte bygga in ett problem. Det blev också väldigt fint. Har nu ett par frågor om vad man som dammbyggare kan förvänta sig i alger, om du vet som har lite erfarenhet.
Vi fyllde dammen i vintras mest för att testa pumpar etc. Det kom alger efter ett tag, helt väntat, det fanns bara grus och sten, inga växter och cirkulationen hade vi då stängt av. Sen tömde vi och städade poolen för ett par veckor sen. Fyllde på vatten igen. Vi har planterat en del växter och fler är på gång. Nu börjar ett grönt lager lägga sig på gruset igen och detta hade jag förstås också räknat med. Men jag undrar ändå på ett ungefär hur lång tid det kan ta innan poolen hittar något slags balans och hur det brukar se ut med alger säsongsvis.
Bifogar en bild på hur det hela blev innan den vattenfylldes helt.
Häftigt! Det ser ut att bli en riktigt rejäl pool. Snyggt med alvirket! Jag skulle gissa att du får bra vattenkvalitet relativt snabbt, men mycket beror på vad du fyller med för vatten och hur snabbt vattnet flödar genom grusbädden. Det borde klarna inom fyra veckor i alla fall, troligtvis snabbare. Min tog ett par tre veckor ungefär att bli relativt klar och kanske lika många månader att bli kristallklar. Vi har haft en hel del trådalger nu på våren, men de påverkar inte klarheten på vattnet utan det mest trist ut. De har börjat ge med sig nu när resten av växtligheten kommit igång och växa. Har du lagt upp en byggtråd? Vore intressant att se mer av poolen 🙂 Såhär ser våran ut nu i alla fall.
8
« skrivet: september 11, 2022, 10:07:09:09 »
Jo, det står i hans manual. Han nämner också att den går att bygga av flera material, däribland murblock och att man då också bygger dem på en murbruksbädd.
Men tack för tipset, jag har gjort som du sa och stoppat blocket i en balja med vatten och mätt PH - det låg på 7,1 - och så mäter jag igen om några dagar. Det blir naturligtvis väldigt koncentrerat i baljan i förhållande block/vatten så vet inte riktigt om det blir rättvist? Vattnet vi använder är från en grundvattenbrunn. Men du menar att det bör gå att mäta redan efter några dagar?
Ja det går att mäta. Kanske innehåller inte murstenarna så mycket släkt kalk och då funkar det ju fint. Enligt författarna till denna bok: How to Build a Natural Swimming Pool, kan det vara ett problem med cementbaserade byggmaterial p.g.a det jag beskrivit med påverkan på pH. Hoppas ditt experiment ger ett tydligt svar. Hej ! Jag läste igenom tråden, såg att det blivit en del djurliv i dammen/poolen.. vilket ju då förutsätter att den inte kloreras. Men kommer det på sikt inte då också att man får mera djurliv ? Fisk ? Änder ? De brukar ju söka sig till lämpliga platser. Ett problem kan ju bli om det kommer Kanadagäss, de förorenar ju rätt rejält ? Större vattendjur typ sälar,uttrar eller bävrar lär väl inte dyka upp om de inte finns naturligt i närområdet.
Sälar, uttrar eller bävrar behöver man nog inte vara orolig för 😅 Änder vill ibland landa i vår pool men har ännu inte sett någon som faktiskt gjort det. Bara flugit några rundor över och sedan gett sig iväg. En häger har stått där någon morgon, men det finns ju ingen fisk i poolen så den har inte så mycket att hämta. Snokar har jag plockat ur några stycken och förflyttat då de inte uppskattas av alla familjemedlemmar. Grodor och vattensalamandrar får bo kvar och använda vattnet som lekplats.
9
« skrivet: september 10, 2022, 08:37:18:18 »
Jag tror pH kan påverkas en hel del, hur mycket beror mest på vad det finns för grus i poolen och vilket vatten som den fylls med. Du kan ju göra ett experiment om du har möjlighet att mäta pH genom att fylla två hinkar/baljor med vatten och lägga i en sten eller två i den ena. Mät pH efter några dagar.
Att David Pagan Butler använder cement i sina säckar har jag missat. Är du helt säker på det?
Jag kan berätta att jag hade en del trädgårdsplattor i min pool som trampsten i gruset, men pH-värdet blev så högt (9,5) att jag plockade ur dem.
10
« skrivet: september 09, 2022, 22:20:59:59 »
Dränrören avslutas med en plugg i plast som är avsedd för detta ändamål.
|
|
|