|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - Fellow
1
« skrivet: juni 28, 2024, 23:26:42:42 »
Har du mätt med något för att kontrollera ph? Tror din alka ger dig ett ph som är ganska högt. Jag har alka runt 50-60 och de ger mig ett ph på 7.3.
Du har ganska mycket bundet klor så skulle chockklorera för att få ner det.
2
« skrivet: juni 26, 2024, 20:49:22:22 »
Får jag fråga vad du har för värden på fritt klor och totalt klor? Om du har högt bundet klor tar inte kloret bort föroreningar med förhöjt ph som följd och högre syraförbrukning. En chockklorering kanske behövs för o lösa ditt problem, och backspola kanske?
3
« skrivet: juni 26, 2024, 20:45:31:31 »
Hur har det gått för dig?
4
« skrivet: juni 26, 2024, 20:43:43:43 »
Vad mäter du med? Alka up höjer både alkanitet och Ph. Ph+ höjer bara Ph.
Du använder klor som sänker Ph därför vill du ha hög alkanitet då ditt klor alltid kommer driva ner ph. Höj inte och sänk fram och tillbaka. Alkanitet ändrar du inte så lätt men däremot kan du få andra värden när du mäter i samband med att du justerat med kemikalier. Sen när vattnet stabiliserat sig efter några dagar kan du mäta igen. Viktiga är ju att ditt klor inte blir för högt och ditt ph inte blir för lågt.
Låg alkanitet kan få ph att krasha om man har extremt låg alkanitet i kombination med ph sänkande klor.
Tyvärr har poolvärlden missuppfattat alkanitetens effekt och hävdar bestämt att det stabiliserar ph. Detta är inte sant utan desto högre alkanitet desto svårare är det att sänka ph, vilket är en fördel när du har klor som sänker ph som bland annat multiklor och veckoklor gör (organiskt klor). Har man automatik med oorganiskt klor där man inte sänker ph utan snarare lätt förhöjer ph så är det en nackdel med högt alka och inget man ska tillföra om man inte har problem med extremt låga värden.
5
« skrivet: juni 25, 2024, 15:53:44:44 »
Hej! Lyfter denna diskussion här då jag ändå är lite nyfiken på att tillsätta cyanursyra för att skydda kloret mot nedbrytningen av solljus.
Enligt manual osv ska vattnet vara helt fritt från cyanursyra. Vad annat beror detta på annat än att värdet ska överrrensstämma med de värdena som mäts. Med cyanursyra behöver man ju räkna upp kloret för att mindre mängd effektivt klor osv. Men har man en redox-prob så det enda som händer är väll att redoxet sjunker. Om jag får ett redox på 650 från mina 750 pga cyanursyran och sedan manuellt mäta kloret som jag ändå behöver kontrollera några gånger i månaden känns inte som en big deal. Jag justerar väll bara upp redoxen tills dess att jag manuellt mäter bra
Men nu försvinner kloret på minuter och redox sjunker snabbt när taket åker av.
Rätt tråkigt att känna att taket inte kan vara av för att man valt en automatik.
6
« skrivet: juni 18, 2024, 09:58:43:43 »
Gissar att du försöker samtidigt höja din alkanitet?
7
« skrivet: juni 18, 2024, 09:58:09:09 »
Nu hittar jag inte den amerikanska sidan men det är korrekt att alkanitet ska du inte höja i en pool med natriumhypoklorit som klorering. Likväl är alkanitet fel att säga att man vill ha hög alkanitry för att motstå svängningar i PH. Man blir inte ha noll i alkanitet för då finns risk att ph kraschar ner men lågt kan man ha.
Alkanitet hindrar ph att sjunka. Så när du klorerar och badar höjs ditt ph och syran mätas i. Har man hög alkanitet krävs mycket syra för att ändra ph. Har man låg krävs lite för att justera ner.
Har man veckopuckar och dylikt klor som hela tiden sänker ph vill du ha hög alkanitet för du kommer ändå sänka ph konstant med ditt manuella klorerande.
Denna skola är det enda du kommer få höra i en poolaffär. Har du problem med ph höj alkanitet. Men då får du rundgång i kemin och en skyhög förbrukning då detta inte är applicerbart i en automatik med flytande klor. Tar lång tid o sänka alkanitet om man väl fått upp den.
8
« skrivet: maj 19, 2024, 11:52:31:31 »
Inte temposticks.
9
« skrivet: maj 19, 2024, 11:52:04:04 »
En fråga till Roger. Hur ser du på att en poollab som exempel "kräver" minst 50ppm i alkanitet för att mäta korrekt? Hur kontrollerar jag då ph med någon form av noggrannhet i detta läge om alkaniteten är princip 0? Och hur ska man tänka angående alla dessa råd om "balanserat" vatten där låg alkanitet ger aggressivt vatten?
10
« skrivet: oktober 02, 2023, 17:27:33:33 »
Hej, en liten uppdatering gällande stigande pH för mig.
Har ställt upp min aseko till 7.8, tänkte se när den stannar. Startade på 7.3 denn 24e september och har idag 7.67 i PH enligt Asekon. Möter jag dock med poollab 2.0 och en autocheck har jag sedan den 24e september inte ändrat värdet ett dugg. Med lite mätosäkerhet så har den pendlat mellan 7.3 och 7.4 i ph men det ligger alltså stabilt. Stickor säger 6.8 till 7.0. Har dock kallt vatten nu, 17-18 grader men vad jag förstår bör ju kallare vatten visa högre ph.
Min slutsats är att min aseko är defekt. Den stiger i värde trots att sanningen är att det är stabilt. Har gjort säkert 20 mätningar totalt på de 8 dagarna som gått och alla visar likvärdigt.
Så ska få hjälp med kontakta pahlen och förhoppningsvis tar de in och byter min enhet helt. Något plåster på såren för alla 1000-lappar i tabletter och tusenlappar i syra som gått åt och granulat...
|
|
|