Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Hur laga kopplingen?  (läst 905 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad pool09

Hur laga kopplingen?
« skrivet: maj 20, 2020, 09:35:55:55 »
Fråga. Limningen på den grå kopplingen ( under bräddavloppet) har släppt på undersidan närmst det orangea röret.  Ca en tumnagels storlek är hålet som den vita slangen glidit av. Detta efter 11 år.   Resten sitter som berget. Någon idé om hur man kan laga detta? Skulle vilja limma om hela men hur får man resten att släppa i så fall?   Eller kan man täta på annat vis?  Vill ju det ska hålla...  måste lösa detta NU för säsongen börjar nu.   Tacksam för hjälp!

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad MathiasS

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #1 skrivet: maj 21, 2020, 17:23:36:36 »
Det är väl gängat i breddavloppet?

Jag skulle ta multimaskinen och kapa bort det gamla, öppna upp avloppsröret en bit och lägga helt nytt.
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad pool09

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #2 skrivet: maj 21, 2020, 19:49:59:59 »
Mathias S,  det är limmat upp i bräddavloppet! Tittar du noga ser du vit slang komma ner till den gråa böjen. Det är sen undersidan till vänster på den grå som släppt något nu efter många år.  Resten av slangen sitter stenhårt så omöjligt få av för limma om. Finns det något som kan lösa limmet så man får ut det helt?

Eller går det täta det lilla hålet som blivit? Men svårt se det hålls, finns ju liksom inget att bygga något mot.  Kapar jag slangen vid den grå böjen  kan jag aldrig limma om.     Ett alternativ vore om det funkar att skära bort den grå böjen helt. Limma på en ny till slangen som kommer ner från bräddavloppet. Köpa en bit slang o en rak koppling för att möta upp slangen som kommer i det orangea röret. Och skära bort en bit av det orangea för att komma åt.         Kruxet med alternative är att böjen kommer högre upp än slangen från det orangea röret. Vet inte om det gör något. 

Utloggad MathiasS

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #3 skrivet: maj 21, 2020, 19:56:01:01 »
Limmat mot breddavloppet. Var är den där facepalm giffen när man behöver den! Det gör det verkligen besvärligt för dig nu.

Det ska ju gå att värma limmade kopplingar och bända loss dessa, men det är ju rätt våldsamt och att limma tillbaka något på samma yta med kvalitet, är nog svårt.

Du har inte sådan tur att det även finns gängor i breddavloppet då? invändigt?

För en permanent lösning tror jag ändå man bara ser till att få bort allt, med det våld som krävs. Har precis som du säger svårt att ser hur man lagar på ett bra sätt. Och, det är ju bara anslutninge mot breddavloppet som är ett problem.

Fråga: Om du kapar röret från breddavloppet precis ovanför kopplingen - kan du du inte limma en muff på den slangen/röret? Isåfall är du ju hemma...?

Lyssna gärna på vad andra har att säga också - jag har inget direkt facit att läsa ur...
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad pool09

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #4 skrivet: maj 21, 2020, 22:36:40:40 »
Var tvungen googla runt lite, och visst har de flesta gängat vid bräddavloppet.   Jag har inte själv gjort min installation där och aldrig funderat på det, funkat bra i 11 år.  Men vit poolslang limmad upp i bräddavloppet, där är ju inget alternativ vad jag ser så det måste vara rätt. Finns inga gängor där på något annat sätt.    Däremot kunde man istället för min limmade böj som kommer sen ha en gängad lösning där. Men så är inte fallet....       Måste kolla imorgon hur mycket slang som blir kvar om man skär bort hela min böj.  Är på jobbet nu.  Har man lite flyt så räcker det till en ny lösning... hoppas, det hade varit det absolut enklaste och hållbaraste...

Inloggad TommyC

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #5 skrivet: maj 24, 2020, 09:02:00:00 »
Jag har lagat en sprucken ventil med lim av typ Tangit PVC-U samt glasfibermatta som armering. Först gör man rent noga med ren aceton (utan olja). Ytan mattas med slippapper för bästa fäste. Kommer du åt sprickan uppifrån så kanske den metoden kan fungera. Det gäller att hitta rätt typ av lim men det ovan nämnda är det som används när man limmar PVC rör och slang till PVC kopplingar. Att limma underifrån tror jag har små möjligheter att lyckas.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad Anders_i_Götet

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #6 skrivet: maj 24, 2020, 13:36:49:49 »
Hej,

överväg att använda Bondic (UV-lim).
Det är egentligen inget lim utan trögflytande plast som härdar av UV-ljus. Lite av en manuell 3-d skrivare.
Det är inte gratis...
Perfekt för att laga saker där material behöver tillföras.
/Anders

Utloggad pool09

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #7 skrivet: juni 09, 2020, 23:45:49:49 »
Jag har nu grävt upp ända bort till mitt förråd, en bra bit och tomten ser ut som f.. men förhållandevis lättgrävt, så inte hela världen. Ska bli skönt att återställa.   Ny slang köpt o inkopplad, kör utan bräddavlopp just nu för att rädda vattnet...  Kommer även lägga ny slangen i rör för extra skydd.  MEN, nu när jag grävt upp gamla slangen så är den HELT OK, dvs utan åverkan på MÅNGA meter som legat under mark.  Där jag haft problem är ca 0,5 till 1m efter bräddavloppet.  Här har jag fått ett flertal hål o knottror i slangen. Inga djur utan det är slangen som spricker.   Den är väldigt "skör" skulle jag säga just på denna lilla bit.   Byter ut hela vägen trots allt i förebyggande så det inte sprider sig.  Jag ska ladda upp bild vid tillfälle så ska ni få se.             
Egen teori är 2 grejer som kan skett.  Nr1, måndags-ex av slangen? Fel vid tillverkning som till slut inte orkade mer. Ändå gått 11 år.    Nr 2, chockklorerar vid öppning o stängning, fått tips om att lägga detta i bräddavloppet.  Där är ingen skada, men slangen kanske till sluts nötts av koncentrationen efter 11 år?  Är ju inte ofta det sker, men sen blir blandningen så svag ju längre bort från bräddavloppet det kommer o därför inga problem med slangen där.    Men då tycker jag fler borde fått detta problem....

Mathias S, där var slang tillräckligt för att få på en muff under brädavloppet, men vågade ej då slangen var så skör. Kommit på en lösning som jag ska visa när jag testat den om några dagar... :)

Utloggad Erik N

  • IT-Tekniker
  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Stockholm/Tumba
  • Antal inlägg: 2771
  • Total likes: 183
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #8 skrivet: juni 10, 2020, 09:09:29:29 »
Vad var det för slang? PVC eller PEM?
/Erik
Thermopool 8x4, badmått 3,50x7,55x1,55 - 38,3 m³.
Vattendjup 1,45 till toppen på skimmer.  Värmep. G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Pump Astral Victoria 3-fas 0,6 kw 11 m³/h - Filter Astral Cantabric 500 med 100 kg sand - Klorautomat
2 st Pahlen LED-belysning - LQ Klassik B (www.bumerang.cz) pooltak från Living Quality
Min byggtråd från 2010 - 2012
It's nice to be important, but more important to be nice

Utloggad pool09

SV: Hur laga kopplingen?
« Svar #9 skrivet: juni 10, 2020, 23:12:31:31 »
Till Erik, det är en pvc, vanlig förstärkt poolslang som tål nedgrävning. 50mm.   Trots det har jag valt att dessutom lägga den i rör för extra skydd.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd