CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: På gång att bygga gjuten betongpool  (läst 15515 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad MantaTIC

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #20 skrivet: juli 27, 2017, 15:19:49:49 »
Efter att ha läst igenom ena tråden om plastning av pool så är det inte lika intressant längre, verkat vara sjukt mycket jobb! Det är så mycket annat som också ska byggas nu så det blir nog liner.

Har ni några rekommendationer gällande utvändig trappa? Ska man köpa en färdig eller gjuta en egen?

Finns det fabriksliner att köpa till utvändig trappa i någon form så man kan anpassa mått osv. Känns skönt att ha ett sånt alternativ öppet iallafall.

Poolgiganten

Utloggad TommyC

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #21 skrivet: juli 27, 2017, 17:28:02:02 »
När man rollar på topcoat så beror ytan bl a på rollerns struktur. Med de vanligast förekommande typerna av roller så brukar ytan sett över ett lite större område bli lite svagt vågig med väldigt liten amplitud. Troligen är det helt omöjligt att få ytan lika plan/jämn över ett större område som när man plastar mot en form.

Den här bilden tycker jag visar hur bra plasten blir när man har lyckats:
http://www.poolforum.se/forum/index.php?action=dlattach;topic=9663.0;attach=14588;image

När poolen är fylld med vatten och cirkulation är igång så är inte denna lilla ojämnhet något som syns. Vill man ha ytjämnheten hos en bil eller båt så får man köpa en färdig plastbalja. Ingen av oss som hängt här länge brukar rekommendera att köpa en så dyr och komplex komponent från någon av de små återförsäljarna som finns i poolbranchen i Sverige.

Det finns flera exempel här på forumet där folk har fått problem med färdigköpta plasttrappor.  Ingen har vad vi vet fått hjälp av återförsäljaren. Problemen har varit någon typ av böldpest som plastbåtar byggda på 70-talet ibland fick efter lång tid. Blandar man inte plast och härdare ordenligt och gör jobbet i tillräckligt hög temperatur så blir det lätt problem med plast. Det går inte att bedöma om en färdig produkt är tillverkad på rätt sätt. Troligen är risken liten om man håller sig till de större tillverkarna men den är inte obefintlig har vi sett.
Platsbyggd plastpool 31 kubikmeter med inbyggd trappa och botten i tre olika nivåer. 720 W cirkulationspump. G&J 9,2 kW värmepump ställd på 31 grader. Lågt pooltak Atlanta med skjutlucka och uppfällbar gavel. Klorerar med veckoklorpuckar.

Utloggad MantaTIC

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #22 skrivet: juli 27, 2017, 20:18:20:20 »
Var idag och beställde alla saker som ska gjutas in, det blir rostfritt från pahlen. Passade också på att fråga lite om olika poolskydd som passar nu när det troligast blir en utvändig trappa på långsidan.

Försäljaren hade 2 förslag:
1, flytande lamelltäcke monterat på långsidan.
2, RIB täckemonterat på kortsidan med en lös pinne och löst lock för trappan.

Lamelltäcket lockar mest då vi vill ha så enkel öppning och stängning som möjligt. Pooltak är sedan tidigare uteslutet pga platsbrist.

En nackdel med lamelltäcket är att det i våran pool skulle äta upp 27cm i öppet läge utav dom 300cm som finns tillgängligt då den ska monteras centrum rullanordning rakt  över poolkanten.

Men eftersom lamelltäcket då skulle monteras på den långsidan som vetter mot garagets stödmur så skulle man kanske kunna bredda poolen lite för att kompensera för det förlorade utrymmet. Enligt plan så skulle det vara 80cm mellan insida pool och garagets stödmur för att man skulle kunna gå runt poolen. Men om man monterar lamellpoolskyddet på den sidan så känns det spontant som att man aldrig kommer behöva gå runt poolen och då skulle man kunna kompensera med bredare pool för den plats som täcket tar. Låt säga att man gör poolen 3,5m bred istället men har då bara tillräckligt med plats för poolskyddet.

Låter det som en bra idé eller finns det någon anledning att inte bygga poolen närmare vägg/mur?
Tänker att väggen/muren skyddas från stänk en del eftersom poolskyddet då är upprullat och tar plats.

Utloggad Henr73

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #23 skrivet: juli 27, 2017, 21:35:32:32 »
MantaTic du har ett PM.

Utloggad Oceanum

  • I branschen
  • Dignitär
  • ******
  • Antal inlägg: 362
  • Total likes: 36
  • Har en mosaikpool 10,5x3,5m
    • Visa profil
    • Oceanum - Pool & Pooltillbehör på nätet
SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #24 skrivet: augusti 10, 2017, 21:18:56:56 »

Försäljaren hade 2 förslag:
1, flytande lamelltäcke monterat på långsidan.
2, RIB täckemonterat på kortsidan med en lös pinne och löst lock för trappan.

Lamelltäcket lockar mest då vi vill ha så enkel öppning och stängning som möjligt. Pooltak är sedan tidigare uteslutet pga platsbrist.

En nackdel med lamelltäcket är att det i våran pool skulle äta upp 27cm i öppet läge utav dom 300cm som finns tillgängligt då den ska monteras centrum rullanordning rakt  över poolkanten.


Jag är rätt säker på att det estetiskt inte kommer se bra ut med en 6-meter lång rulle längs med långsidan tyvärr, och det går ju inte att gå/hoppa i poolen från den sidan. Det kan nog även gå iväg lite i pris då priset på lamelltäckningar beräknas dels efter yta men även efter dimensioner på rullen. Ytterligare en nackdel med lamelltäckning är att allt skräp åker ned i poolen, så du får håva och damsuga mycket om du inte köper en robot samtidigt.

Väljer du en RIB-cover är det lite mer besvär att öppna, men det kommer se trevligare ut när det väl är öppet,och du kommer kunna gå runt poolen på båda långsidorna. RIB-cover håller även skräpet utanför. Om det är jobbigt att använda "markisveven" för att öppna så finns tillval med en elektrisk vev till Walu RIB covers från Walter Piscine.

Med vänlig hälsning,
Martin
Mvh
Martin | Oceanum

Vi jobbar med Pahlén, Gullberg & Jansson, Chemoform, Swed Handling, Clear Pool, Lay Z Spa, Scuba II, Litokol, Walter

Utloggad MantaTIC

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #25 skrivet: augusti 10, 2017, 22:44:25:25 »
Om vi ska få plats med en utvändig trappa och någon form av pooltäckning så måste täckningen monteras på långsidan, då kan vi nog även få till 3,5x6m.
Om täckningen ska vara på kortsidan  så är 3x6m Max. Och då är det endast 0,8m plats längs ena långsidan.

Gott om plats är det väldigt ont om men tror att det blir okej ändå.
Poolen kommer inte tas obrukbar förens nästa år tidigast så det finns tid att spåna på olika täckningar.

Utloggad MantaTIC

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #26 skrivet: augusti 18, 2017, 21:41:55:55 »
Nu så har vi kommit igång med formen till poolen.
Nästan färdigarmerat på bilden, återstår lite vid det som ska bli trappan. 8mm nät i plattan och 2x6mm i väggarna.

Poolen blir 3,5x6m. Närmast i bild till höger om röret är det som blir pumprum. Trappan blir på högra långsidan, 3m bred.
Efter imorgon så ska det vara klart för att gjuta plattan.

Så nu är det dags att fundera på hur många och stora genomföringar man behöver i pumprummets väggar för diverse slangar och rör. Jag har tänkt såhär:
* 1st 110mm hål för slangar till värmepump.
* 1st 75mm hål för slang från breddavlopp.
*1st 50mm för inkommande ström.
* 1st 110mm för slangar till inlopp och kablar till belysning.
*1st 50mm för slang från backspolning.

Vatten från backspolning antar jag ska ledas bort och då undrar jag ifall man brukar leda det till kommunens dagvatten eller spillvattensystem (Huddinge kommun i Stockholms län)?

Slangar till dom 2 inlopp som vi ska ha brukar man dra 2 separata från pumpen eller drar man 1slang och sätter en T-koppling på första inloppet och sen vidare till nästa?

Glömmer jag något mer än det som är listat ovan som ska in/ut från pump/teknikrum och verkar dimensionera vettiga för att kunna dra igenom slangar etc?

Utloggad Erica

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #27 skrivet: augusti 19, 2017, 07:24:27:27 »
Det mesta verkar väl helt vettigt planerat. Kanske möjligen att planera in i fall du skulle skaffa automatik till poolen ? Men håller verkligen de armeringsdimensioner som du använder ? När vi gjöt vår pool gick vi efter ritningar som vi kommit över och då handlade det om dubbelarmering med 12 mm järn ?

Utloggad MantaTIC

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #28 skrivet: augusti 19, 2017, 09:03:02:02 »
Utrymme för automatik ska finnas tilltaget i pumprummet, det behövs väl inga slangar/sladdar ut därifrån pga automatiken?

Armeringen hoppas jag håller. Näten är ihoparmerade i alla vinklar med 10mm armering. I Golv/vägg vinklarna så går 10mm armeringen hela vägen upp till poolkanten. Eftersom det är dubbelarmerat så blir det cc150 mellan 10mm armeringen.
Så att skriva 6mm nät i väggarna blir kanske lite missvisande.

Utloggad MathiasS

SV: På gång att bygga gjuten betongpool
« Svar #29 skrivet: augusti 19, 2017, 09:17:21:21 »
Backspolningen kan du göra med en 50mm slang, men du kan inte göra ett hål 50mm och ta en klenare slang. Du kanske tänkt på detta men eftersom övriga hål var angivna på annat sätt så....
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag