CF Group Scandinavia Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Erik-NA

Sidor: 1 [2] 3 4
11
Uppvärmning / SV: Jula 8800 W
« skrivet: juli 08, 2018, 10:23:37:37  »
Nån som fortfarande kör med denna vp. Köpte nämligen en begagnad  som hade larm på ee03 flödesvakt, ska försöka få igång den. Bra eller dålig?

Jorå, den fungerar fortfarande :)
Med stor sannolikhet så har flödesvakten pajjat. Det är en paddel som sitter i själva inloppsröret. Min flödesvakt gick sönder en gång, kontaktade Jula och kunde köpa en ny. Det är väl en standardreservdel så det borde finnas en som passar? Om inte, så går det alltid att montera en extern flödesvakt. Att köra utan skulle jag inte våga, även om det går.

Förutom flödesvakten så har den fungerat felfritt i alla år.

Den är inställd på 31 grader :) :)

Kör utan bypass med detta sandfilter: http://www.vattenbutiken.se/poolutrustning/filteropumpar/sandfilterpaket/sandfilterpaket-medium

Har även en klorinator, men salthalten är tyvärr för hög om jag bara kör med Östersjövatten (från Vändburgs hamn på Gotland, via det lokala åkeriet)

Jordfelsbrytare i den lokala centralen känns även extra tryggt.

12
Ovanmarkspooler / Intex Ultra - fördela värmen från VP bättre?
« skrivet: juli 10, 2017, 12:39:25:25  »
har en Intex Ulta med poolvp. Funderar på olika sätta att sprida värmen från poolvp jämnt i hela poolen. Eftersom poolens inlopp befinner sig högt upp och utloppet tas via en skimmer så blir det ca 2 grader skillnad mellan yta och botten (börtemp 32 grader) . Låter kanske lite men det är stor skillnad.

Inloppet har idag ett blått galler som ska sprida i alla riktningar.

Funderar därför på olika sätt att fördela värmen bättre:
  • Fixa utloppet så att det även tar vatten från botten och ytan (skimmer).Känns avancerat även om det säkert skulle gå med lite uppfinningsrikedom
  • Byta muntycke på inloppet. Idag är det ett galler som sprider i alla riktningar. Ett strålmunstycken riktat neråt kanske? Vad passar på genomföringens gängor?

Idag när täcket är på brukar jag köra ned dammsugaren och låta den ligga på botten och suga in vattnet där. Men finns det något enklare och smidigare sätt?

13
Vatten och kemi / SV: Fylla pool med Östersjövatten - Vattenkris på Gotland
« skrivet: juli 28, 2016, 08:36:36:36  »
Du har helt rätt! Tog fram burken med mätstickor och läste på. Stickan visar mellan 6 till 6,5. Översättningstabellen på burken (efter att ha läst på) säger att det motsvarar mellan 2830 till 3630 ppm salt. Klorinatorn larmar för hög salthalt, men det borde inte vara långt över gränsen.

I övrigt fungerar allt perfekt. Betydligt skönare vatten att bada i jämfört med sötvatten. Förutom klor har inga andra kemikalier behövts. Det gick dessutom väldigt snabbt att fylla poolen.

14
Vatten och kemi / SV: Fylla pool med Östersjövatten - Vattenkris på Gotland
« skrivet: juli 26, 2016, 23:40:35:35  »
Poolen är fylld med Östsjövatten från Vändburg hamn sedan en dryg vecka. Blev två tankar, ca 18-19 kbm. Någonstans mellan 6,0 och 6,5% salt håller vattnet så det blir traditionella klorpuckar som får göra jobbet. PH-värdet var OK från början. Alkaniteten var obefintlig till en början, men nu är den OK den också.

Om det finns vatten på öjn nästa år funderar jag på att köpa en tank Östersjövatten, för då skulle det vattnet tillsammans med brunnsvattnet bli riktigt bra då brunnsvattnet har skyhög alkanitet. Salthalten skulle då ligga på ca 3%, vilket möjliggör klorinator.

15
Vatten och kemi / SV: Fylla pool med Östersjövatten - Vattenkris på Gotland
« skrivet: juli 06, 2016, 09:52:05:05  »
Tack för svar

Hittade denna länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6442062 :)

Jag har 38mm slang, så det får jag fixa. Har nog det mesta. Ska kolla vad jag kan använda.

Det ska alltså vara mindre flöde genom klorinatorn? Eftersom priset inte är det högsta jämfört med andra klorinatorer så antar jag att det inte finns någon automatik för att reglera klorhalten?

Jag bör även införskaffa en mätare för salthalt. Tips?

16
Inomhuspooler / SV: Hög alka och ph
« skrivet: juli 05, 2016, 21:42:24:24  »
Att reda ut teorin bakom detta är avancerad kemi, kan inte förklara det. Men det funkar här.

Hittade tråden om detta: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=10178.0

18
Vatten och kemi / Fylla pool med Östersjövatten - Vattenkris på Gotland
« skrivet: juli 04, 2016, 18:25:47:47  »
Har fritidshus på Gotland och tänker inte fylla poolen med dricksvatten då det är vattenkris på ön. Det lokala åkeriet kan frakta vatten från Östersjön för att fylla poolen. Det blir 18 kbm bräckvatten. Har sandfilter.

Är det något som jag bör tänka på? Är det läge att byta till saltklorinator? Intex har en som passar.

19
Inomhuspooler / SV: Hög alka och ph
« skrivet: juli 04, 2016, 18:19:54:54  »
Har fritidshus på Gotland och har precis samma dilemma. Lösningen är att lufta vattnet. Jag gör det med en sänkpump där jag fixat så att vattnet sprutar i en hög båge så det landar på vattenytan. Brukar ordna upp sig efter ca 10 timmar.

Att reda ut teorin bakom detta är avancerad kemi, kan inte förklara det. Men det funkar här.

20
Vatten och kemi / SV: Hög alkanitet, högt PH och grumligt vatten?
« skrivet: juli 31, 2014, 10:30:42:42  »
En slutlig rapport
Igår var alkaniteten nere på ok nivå. PH-värdet har också stabiliserat sig.

Jag använde denna för att beräkna mängden PH- http://www.folkpool.se/support/poolsupport/poolkemikalkylatorn

Lösningen var alltså PH- och sedan luftning. Jag använde en dränkpump där jag satte sugmunstycket på utloppet vilket spred vattnet på ytan. Efter ca 15 timmars luftning (18m3 vatten) så hade min alkanitet minskat (och PH-värdet ökat) till okej nivå. Efter ytterligare lite PH- så var PH-värdet okej.

En reflektion som jag gjorde var att dränkpumpen blandade vattnet betydligt bättre än med bara den befintliga pumpen. Ska man mäta värdena efter exempelvis regn så bör man därför vänta en lång tid innan man har i PH+ (vilket var anledningen till att jag fick mjölkigt vatten?)

Badkänslan har också ändrat sig. Nu känns vattnet väldigt mjukt att bada i jämfört med tidigare. Viktigast är att det nu är riktigt kristallklart, jag tror vi aldrig haft så rent vattnet som med sandfilter.

Återigen, tack för alla svar!

Mvh
/Erik

Sidor: 1 [2] 3 4
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag