Rubinpool Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Tragisk olycka med badtunna  (läst 5548 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Erica

Tragisk olycka med badtunna
« skrivet: maj 23, 2015, 20:44:28:28 »
Jag såg förut på nyheterna att ett tvåårigt barn omkommit efter att ha ramlat ned i en badtunna, något som blir en ny påminnelse om vikten av säkerhet. För en pool är det kanske mera uppenbart, men även en badtunna är livsfarlig för ett icke simkunnigt barn. Tunnorna måste alltså, precis som pooler (oberoende av storlek) ha en barnsäker övertäckning om de inte står t.ex. i ett låst rum eller inom ett område som är ordentligt inhägnat och har en låst grind.

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Zenon

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Sverige
  • Antal inlägg: 684
  • Total likes: 22
  • Kön: Man
  • Pool / Bubbelpool
    • Visa profil
SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #1 skrivet: maj 24, 2015, 08:34:23:23 »
"Det finns ett regelverk för nedgrävda pooler – då ska man ha ett staket och en grind som går att låsa, alternativt ett poolöverdrag som man kan gå på – men för pooler som står på mark finns det inga sådana regler" Källa: Aftonbladet. ;P
Intex rörpool 549cm*132cm = 25kubik, Bubbelpool nersänkt i soldäck.
Bergvärme som uppvärmning, 100kw värmeväxlare
Projektråd pool: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=11513.msg86633#msg86633
Projekttråd bubbelpool: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=11565.0

Utloggad Erica

SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #2 skrivet: maj 24, 2015, 10:01:32:32 »
Nej det stämmer att det inte finns ett bra regelverk för mindre pooler av ovanmarkstyp. Eftersom de anses som flyttbara så gäller inte vanliga bygg och boverksregler.  Man har talat om problemet i åratal och nya regler har sagts vara på gång men man har inte kommit till skott. Det innebär dock inte att man som poolägare inte har något ansvar. Händer en olycka kan man likaväl bli åtalad enligt punkter som framkallande av fara för annan, allmänfarlig vårdslöshet, vållande till annans död o.s.v. Plus förstås att ingen vill ha ett barns liv på sitt samvete, vare sig det är ens eget barn eller grannens.

Utloggad nyburjare

SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #3 skrivet: maj 24, 2015, 13:50:06:06 »
Grejen är att man ser själva väggen på poolen som ett "staket" fyller samma funktion, du måste ta dig över, det finns en regel som säger att stegen skall tas bort.

Utloggad Erica

SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #4 skrivet: maj 24, 2015, 14:58:47:47 »
Nej det tror jag inte stämmer. De minsta ovanmarkarna är dessutom så låga att höjden på "väggen" inte ens uppfyller minimikravet på höjd för att vara barnsäkert ( 90 cm), i realiteten klarar barn högre höjder än så dessutom. Till det kommer att på en del ovanmarkare finns detaljer som sitter t.ex. på halva höjden som det går att använda för att klättra upp. Jag tror huvudproblemet är att de just anses som flyttbara. Vi har ju t.ex. massor av regler för hur vi får bygga hus men inga bestämmelser om hur de skall möbleras. Vilket som är bäst, att ta bort stegen eller inte, är en fråga som debatterats förut här på forumet. Med stegen borta kommer ett barn inte upp i poolen lika lätt, men å andra sidan, om det lyckas och hamnar i poolen så kan det inte komma upp ur vattnet så lätt heller. Men för mindre barn är nog borttagen stege i vart fall säkrast.

Utloggad nyburjare

SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #5 skrivet: maj 24, 2015, 17:42:19:19 »
I vår kommun rek, att stegen skall tas bort samt att om man har en mur eller trall högre än 50 cm vid eller kring en ovanmarkpool då anses poolen vara fast !

Sen är det så att även Boverket skrivelse är förvirrande, se nedan, först skriver man att gäller endast för fasta pooler, längre ner skriver man omfattar alla fasta som lösa, så detta måste tolkas som att byggregler gäller fasta , men ordningsreglerna gäller både fasta och ovanmark


"Boverkets byggregler gäller endast för fasta pooler och bassänger på tomtmark, inte lösa pooler. Ansvaret för att uppfylla kraven vilar på fastighetsägaren. Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän plats. Enligt ordningslagen är det anläggningens ägare som ansvar för att bestämmelserna i lagen uppfylls."

Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet djupare än 20 cm. "

Utloggad nyburjare

SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #6 skrivet: juni 13, 2015, 14:10:45:45 »
Vet någon varför plaskdammar i kommuner undantags från denna regel
"Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet djupare än 20 cm"

Dom står ju öppna för allmänheten alltid, små barn kan lätt omkomma i en plaskdamm

Utloggad Erica

SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #7 skrivet: juni 13, 2015, 14:52:15:15 »
De flesta kommunala plaskdammar är numera mycket grunda och i många fall inte mer än just 20 cm. Tidigare fanns de som var ca 50 cm, men de har i de flesta fall byggts om. Men läget är väl avgörande. Man kan ju ändå inte få bort allt vatten som barn kan drunkna i, det finns ju både åar, sjöar och hav och de kan knappast hägnas in. Det som gör pooler, spas och badtunnor speciellt utsatta är att de finns i vanlig hemmiljö, alltså i en omgivning där man normalt låter barn leka och där man inte håller den extra uppsyn på dem som det blir om man t.ex. tar med barn ut på staden. Visst finns det t.ex. fontäner i många städer som är djupare än 20 cm, men barn springer normalt inte omkring där ensamma.

Utloggad nyburjare

SV: Tragisk olycka med badtunna
« Svar #8 skrivet: juni 13, 2015, 16:56:27:27 »
Ok , bra svar , men det borde då göras tydligare i lagtexten, det skall inte vara upp till fri tolkning, står det bara som det gör... ja då gäller det  som det gör

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd