VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - kenta2

Sidor: 1 [2] 3 ... 6
11
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 23, 2021, 23:41:13:13  »
Du har missförstått begreppet bundet klor. Bundet klor är när det fria kloret reagerat med föroreningarna och bildar kloraminer.

http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=8762.msg66041#msg66041

Källa Folkpool:
När fritt klor reagerar med föroreningar i poolen bildas viss mängd bundet klor, så kallade kloraminer. Bundet klor är overksamt och ger en stickande klorlukt som kan vara irriterande för ögon och hud. För att ta bort (oxidera) kloraminer och frigöra det bundna kloret krävs chockklorering.

chockklor är kalciumhypoklorit och finns även som små puckar, dagsklor som jag använder.

Genom att använda kalciumhypoklorit så ser jag till att undvika bundet klor men får en ren pool.

Mer om klorlås:
https://www.denform.se/artiklar/pool-att-unvika-klorlaas

Men visst har du rätt i att klorlås sker genom att cyanursyra binder fritt klor.

Jag har varken bundet klor eller klorlås (mkt låg cyanursyra)






12
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 23, 2021, 22:25:44:44  »
Nej,

Kalciumhypoklorit (typ dagsklor, chockklor) är fritt från klorblockerande cyanursyra. Det renar poolen utan att skapa problem (rätt doserat).

I produkter typ veckoklorpuckar finns cyanursyra som ser till att allt typ bromsa kloret så att det blir lagom under uppåt en vecka. Problemet är att cyanursyra lagras i poolen och det blir svårare och svårare att få till fritt klor i poolen som renar. Dvs inte bra.

Om det går lite långt med cyanursyraaggregering (om man typ använder veckoklor hela tiden) så har man till slut en klorluktande pool som inte renar. Då har man för stora mängder oanvändbart bundet klor (som man inte vill ha) men mycket lite fritt renande klor (som man vill ha). Den sammanlagda mängden mängden klor, fritt plus bundet anges som totalt klor.

Så se till att ha låga mängder med bundet klor. I bästa fall är fritt klor = totalt klor och på rätt nivå. Dvs använd klorprodukter utan cyanursyra. Undvik så långt möjligt klorprodukter som innehåller cyanursyra (bra veckoklor om man faktiskt är bortrest typ) då det i längden försvårar poolrening.

Ren kalciumhypoklorit är grejen.


13
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 23, 2021, 16:51:25:25  »
För min del så undviker jag bundet klor genom att se till att använda kalciumhypoklorit, dvs typ dagsklorpuckar varannan/tredje dag. Fritt klor för mig = totalt klor.

Undviker klorblockande cyanursyra som finns i veckopuckar typ. Skulle bara drista mig till att använda veckopuck om man faktiskt var bortrest.

Min liner är som ny på alla ställen utom i den mest solutsatta sydvästra kortsidan och en bit mot anslutande långsida. Denna liner och den förra. De börjar ge sig lite efter ca fem säsonger på exakt samma ställe - ingen annanstans på linern.

Jättekänt fenomen ute i Europa att UV-sliter på screentryckta liners. Sverige är avlångt och vi har olika långa säsonger med skiftande UV-strålning (det innebär inte att man har mer sol eller mer vackert väder i söder, bara lite högre UV-tal och längre säsong). Poolåterförsäljarna talar om starkt UV-skydd som en feature, 5-årig tillverkargaranti gäller bara genombrytning. Genomfärgade liners är vanligast på kontinenten. Tror det talar för sig självt.

14
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 22, 2021, 22:56:24:24  »
Hej du har säkert rätt om olika kvalitet på liners.
Troligen så bleker kloret mer än solens UV-strålning. Men mycket smart med en board som snyggar till ovandelen.

Den ursprungliga bilden i tråden kan små bubblor ses i linern.

Hög temperatur och låg "kalkhalt" kan medföra att kalcium läcker ut i poolen från linern och skapar ett hålrum där vatten eller klor kan ta sig in. Ökad temperatur gör att detta sväller.

Tror att det är därför man har maxtemperatur för en liner och att produkten höj kalk finns?

Verkar vara så att mosaik har 28 grader som max? andra högre som 30 grader.

Nu kommer en killgissning från det jag kan/förstår.

Har man kalcium eller hög kalkhalt i poolen kommer aldrig detta att inträffa.

Roger

Tja, jag fick liknande ovanför vattenlinjen på exakt de delar av linern som nästan precis hela dagen ligger i ljuset konstant. Där jag bor har vi läskigt kalkhaltigt vatten. Man får skura duschväggar och handfat hela tiden för allt kalk i vattnet som sätter sig. Samma vatten används för poolen. Så vore det tvärtom så kanske.

Det enda jag kan se är att det stämmer exakt med det konstant UV-utsatta området. Sedan kanske det är andra faktorer som gör själva problemet men UV-ljus verkar vara en möjliggöra. Andra linern som blev på exakt samma vis på exakt samma ställe.

Nu blir det Borderchoice bård så håller linern ett antal år till. Därefter blir det en infärgad liner. Inga screentryckshistorier mer. Tittar man runt på Borderchoice filmer och bilder på deras site så ser jag flera med liknande problem.

Hursom skall bara få upp tempen och sedan sänka vattennivån lite så blir det fint igen med ny bård. 

15
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 22, 2021, 19:10:57:57  »
Dels beror det på din liner. Om det är en mosaikliner med screentryck på en egentligen vit liner så är det bara att gratulera. Det finns säkert också en del tillverkare som är bättre än andra. Är det dessutom en genomfärgad liner så är det dessutom mer förväntat att den håller bättre.

Sedan handlar det ju om hur solen når linern, hur mycket och var i landet man bor.


16
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 22, 2021, 10:32:31:31  »
Intressant att du säger Halland...bor själv i södra Halland, så du menar att det är som på kontinenten här? :-)
Det var ju iofs en väldigt smidig lösning kan jag tycka.

Beror på var på kontinenten förstås, men vad jag avser är inte direkt vackert väder utan istället UV-strålning. Det är skillnad mellan södra, mellersta och norra Sverige. Det är många som lägger dyra pengar på mosaikliner, platssvetsade med trappor osv. Ligger poolen i läge så syns det på linern ovan vattenlinjen efter några år på den exponerade sidan.

En liner bör vara genomfärgad för att hålla bättre. En vit liner med screentryck är aldrig idealisk, hur mycket UV-protect coated den än är. Har själv högsta UV-klass men tittar man noga i den femåriga garantin så gäller den bara genombrytning och att missfärgning/fläckar/blekning inte omfattas. Dessa mosaik-screentryckta liners brukar även ha lägre högsta temperatur.

Som sagt vanligt fenomen och det finns dessa firmor som lever på att lösa det lite smidigt.

17
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 19, 2021, 20:57:55:55  »
Bild bifogas på självhäftande bård från borderchoice.com

18
Markpooler. / SV: Hjälp med angrepp på liner
« skrivet: april 19, 2021, 20:54:32:32  »
Vanligt fenomen särskilt kontinenten. Har samma på både min första och andra liner och bor i Halland, dvs I syd. För min del är det bara på den soliga sidan, dvs liners skydd försämras av UV-ljuset för min del trots högsta UV-skydd. Den andra sidan som inte utsätts lika mycket är som ny efter 6 år med denna liner.

I och med att problemet är vanligt på kontinenten så finns det lösningar. Jag har köpt bård på borderchoice.com som skall monteras så snart poolen värmas upp.

Har sett andra här på forumet som också köpt på borderchoice.com

Nästa liner blir en genomfärgad liner. Inte en vit liner med screentryck. Det begriper jag nu..

19
Vatten och kemi / SV: Vattnet känns "flottigt"
« skrivet: augusti 09, 2020, 12:23:35:35  »
Höll på i flera år och trasslade av och till med detta. Ofta var ju allt OK men det hände ju av och till att problem uppstod med värdena.

Jag undviker numera veckoklor/multiklor/triklor. Vill inte ha cyanursyraökningar och klorblockerande effekter som i sin tur ger potentiella problem av olika typ i poolen.

Jag bytte till kalciumhypoklorit. Det finns ju i granulat som chockklor/aktionchock, men även i form av bekväma dagsklorpuckar (vilket jag nu kör). Omaket är att lägga i typ 3 småpuckar nästan dagligen och jag mäter rätt ofta. Fördelen är att vattnet är alltid glasklart, fräscht, ingen uppbyggnad av klorblockerande cyanursyra och stabila värden på övriga mätetal. Lysande hittills.

Veckoklor blir det bara om vi är bortresta.

20
Markpooler. / SV: Utlopp / Skimmer
« skrivet: april 23, 2020, 13:40:02:02  »
Ska bygga 8x4 pool m gaveltrappa med lecablock/betong. För att minska längden mellan utloppet och pumpen så skulle det vara bra att placera utloppet på långsidan av poolen, någon som testat det?
Ska jag gavelmontera utlopp som ej ska komma i trappan så kommer jag upp i 16 meter mellan pump och utlopp. Annars 10 meter om det sätts mitt på långsida.

Det är två saker du har att tänka på för att få optimalt flöde i poolen och därmed optimal rening. Utlopp/skimmer skall ju stå i direkt mitt emot inflöde av vatten. Du har ju en vattenström som skall flöda lätt och rätt. Vidare så blir det ju mest genomflöde från en sida till den andra från kortsida till kortsida.

Allt går väl men om du inte kör kortsida till kortsida med inlopp/utlopp på var sin sida så lär du ha en tom silkorg men skräp, lövrester och insekter kvar i nått hörne i poolen.

Sidor: 1 [2] 3 ... 6
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag