Polarpumpen Supertyst poolvärmepump! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Råd om nästa steg  (läst 1328 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Diddi

 • Gäst
Diddi
Råd om nästa steg
« skrivet: augusti 01, 2020, 16:57:51:51 »
Hej,

Har en markpool om ca 33 kubik som har rejäla vattenproblem. Vi har mätt med trasig mätare och dessutom varit bortresta med följd att allt är upp o ner. Har nu köpt mig en PooLab att mäta med och fick följande:

TA - 0
PH - under gränsvädet 6,5
CL - 0,35
CyA - 93

Jag har försökt med ca 1kg PH+ utan resultat.
Jag övergick till 450g alka+ och fick då TA 20.
Nästa mätning visade således

TA - 20
PH - under gränsvärdet 6,5
CL - 0

Jag drog i 150g klor och 8timmar senare får jag

TA - 0
CL - 2,68

Jag har läst så många trådar hela dagen idag men hittar ingen vägledning  :-\
Om jag bortser fr CyA som jag vet måste sköljas ur genom vattenbyte är min fråga: vilket borde vara mitt nästa steg?

Ska jag fortsätta med alk+ ?
Eller ska jag fortsätta med PH+?
Ska jag strunta i kloret så länge och gilla grönt tills de övre två är på plats?
Hur kan TA minska fr 20 till 0 på 8 timmar? Är det kloret?

Oerhört tacksam för hjälp! Detta är vår 7 säsong med pool och hittills har det verkligen bara funkat med lite grönt då o då....

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #1 skrivet: augusti 01, 2020, 18:30:35:35 »
Du måste ha ner CyA. Annars måste du få till ett sjukt högt klorvärde för att hålla vattnet rent (även om det ser klart ut). Klart och rent är inte nödvändigtvis samma sak.

Fokusera inte på TA. Få ner CyA till åtminstone 50. Töm/sug från botten då CyA molekylerna är tyngre. Fyll på med vatten igen. Börja sen med pH till rätt värde. Sedan klorvärdet. Ditt klor ska vara Cyavärdet*0.075 plus 3. Alltså om du får till ett CyA på 50 så ska du ha ett klorvärde på 6.75.

Sen kan du ev börja med TA om du vill.

Finns ingen genväg för dig. Att hoppa över cyA i ditt fall och bara jobba med klor på 3 ger dig otillräcklig descifision.

PS. Sluta med veckoklor. Det bara ökar ditt CyA. DS

5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Diddi

 • Gäst
Diddi
SV: Råd om nästa steg
« Svar #2 skrivet: augusti 02, 2020, 09:23:17:17 »
Ajdå  :'(

Men ett CL-värde på 6.75 låter inte badvänligt i mina öron (även om det då ger rent vatten). Eller har jag fel?

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #3 skrivet: augusti 02, 2020, 10:09:14:14 »
Hej igen,

Eftersom jag inte är en tålmodig person (och det är jättedålig kombo med att vara poolägare, jag vet  ::) ) skickade jag in resten av vad jag hade av PH+ igår, ca 1 kg. Blev nyfiken på om någonting alls hade förändrats och testerna gjorda nyss visade - till min förvåning - följande värden (efter ca 12 h):

PH - 7,14
CL - 2,07
CL2 - 2,09
TA - 49
CYA - fortfarande på 93

Så med tanke på ditt svar butthead blir jag rejält förvånad över ovan  <dontkn>
Är detta att likställa med det jag läste i en annan tråd "det är som att kissa i byxan, först känns det bra...."  eftersom jag har för låg halt klor i förhållande till CYA för att poolen ska fortsätta vara ren så kan jag förvänta mig att allting går bakåt snart igen? 

Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #4 skrivet: augusti 02, 2020, 11:37:41:41 »
Jag antar att du vill ha descifision i poolen för att hålla borta bakterier m.m.?

Användning av veckoklor kräver att mycket vatten byts ut varje år, så att CyA späds ut. Annars får man så högt Cya som du (och många andra) har.

Noll i användbart klor är 7.5% av CyA. Så med 93 i CyA så är noll i användbart klor 6.95ppm. Sen ska du ha ytterligare 1-3 ppm ovanpå det.

Töm från botten, fyll på och börja om. Eller möjligtvis acceptera att du inte har descifision i poolen, stäng munnen och duscha noga efteråt och byt vatten när säsongen är slut istället. Inte så trevligt, men kanske enda alternativet om du inte kan byta ut en större mängd vatten just nu.

Många är som du var fram tills nu ovetandes om detta och kör på ändå i tron om att deras klara vatten är rent. Jag var det själv för ett år sedan. Branschen verkar mest vilja sälja veckoklor och inte se till 7.5% regeln. Kanske är det bättre vinstmarginal i veckoklor?

Vad skrev jag som fick dig att tro att 1kg pH+ skulle hjälpa?

Att bara höja klorvärdet genom att skjuta till mer veckopuckar är en dålig idé. Töm ut, tänk på något roligt för att stilla din otålighet ;-) och fyll på och börja med dagsklor istället så blir du av med CyA problemet för alltid.

Räkna med att byta ut kanske 1/3 av vattnet.
« Senast ändrad: augusti 02, 2020, 11:47:29:29 av butthead »
5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #5 skrivet: augusti 02, 2020, 13:07:57:57 »
 :) Nej, det var inte så att jag följde ditt råd om PH+, det var inget du skrev.
Jag såg inte att jag hade fått svar förrän imorse och jag tillsatte PH+ sent igår kväll, eftersom jag som sagt inte kunde hålla mig passiv och ville förlora extra dyrbara kemikalie-timmar  ::)

Jag vill förtydliga att jag inte använder puckar, detta insåg jag snabbt var boven i dramat och vi har endast experimenterat med att hamna rätt med granulatet istället utan syra (är det det som du kallar för dagsklor?).

Jag har förvisso inte utgått från att fint vatten = rent vatten utan haft en mätare, men eftersom jag samtidigt som jag gick över till puckar (så puckat av mig  >rulla< ) fick en trasigt mätinstrument hamnade jag i trubbel....Men visst är jag irriterad över att 695:- svindyra puckar lockade mig att tro att "man får vad man betalar för" och i stället står jag här  >:(

I bästa fall har vi 6 veckors säsong kvar (tror aldrig att vi badat efter dotterns födelsedag i början av september) så kanske stänga munnen och duscha får duga de gånger vi har kvar att bada  ;D Eller så testar vi att byta ut en 1/3 i utbildningssyfte, fall i fall det inte räcker.

Tack för input!

Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #6 skrivet: augusti 02, 2020, 17:29:46:46 »
Kalciumhypoklorit brukar gå under namnet dagsklor. Mina är småpuckar på 20g. Granulatet du har är förmodligen samma kemikalie, men brukar säljas som chockklor.

Du kan ju passa på att byta ut 1/3 av vattnet en mulen regnig dag?

Vet inte vad orent vatten kan ha för effekt på människan. Kan tänka mig att bakterier, virus och amöbor kan ta sig in även via småsår? Någon som vet?


5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #7 skrivet: augusti 02, 2020, 19:50:18:18 »
Tömde ca 50% idag, håller på att återfylla sedan 15.45 och lär inte komma upp i nivå förrän inatt  ;D

Tar värden imorgon bitti och det ska då bli spännande att se vad denna manöver kan ge för resultat....återkommer!

Gällande densificering vet jag att jag ska undvika CyA- haltiga medel, men att hålla på dagligen.... :o Får väl prova mig fram till vad som funkar för oss, men med CyA borta ur leken är det betydligt lättare att jobba sig ur fel vatten, den läxan har jag lärt mig  O0

Vad använder du för mätmetoder?

Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #8 skrivet: augusti 02, 2020, 20:02:38:38 »
Jag använder Scuba II. Spännande att höra hur det går i morgon!
5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad Roger.

 • Poolägare
 • Vatten-specialist
 • Dignitär
 • ****
 • Antal inlägg: 930
 • Total likes: 201
 • Poolägare
  • Visa profil
SV: Råd om nästa steg
« Svar #9 skrivet: augusti 02, 2020, 21:29:26:26 »
Hej,

Alkaliniteten har i huvudsak att göra med pH. Lågt pH=låg alkalinitet. Högt pH= hög alkalinitet.
Om man tillsätter höj pH ökar alkaliniteten dubbelt så mycket som höj alkalinitet. Har man hög halt av kalciumjoner i sitt vatten kommer dessa påverka alkaliniteten och pH.

Ex.
Tillsättning av höj pH och detta inte ökar beror på att kalk bildas (mjölkigt vatten). Samma effekt fås av höj alkalinitet. Tar bara lite längre tid på sig.

Vidare skulle jag vilja veta var du köpt ditt klor? Det avslöjar vilket klor du har och kan vara ett svar på dina frågor? Vidare kanske du använt olika klor? De påverkar vattnet olika.

Har du en helt öppen pool förbrukas ditt fria klor mycket fort. Inget konstigt med det. Det är därför CYA finns sedans 50-talet. Tyvärr har den sidoeffekter angående desinfektion.

Så önskar svar angående olika klor och öppen pool.

7,5%-regeln som Butthead skriver handlar om man har desinfektion i sitt vatten. CYA-baserat klor håller hårt i sina klor. När de släpper dessa till vattenmolekylerna bildas fritt klor. Tyvärr drar CYA hårdare i kloret än det som sitter på vattnet som fritt klor. När kloret sitter på CYA är det inte ett desinfektionsmedel. Tyvärr mäter DPD1 det som fritt klor fast det inte är det. Så om du har 93 ppm CYA och mäter 7 ppm FC är inte 7 ppm fritt klor. Du har inget desinfektionsmedel i form av klor. Det är din nollnivå i form av klor.

Tyvärr tillkommer ett till problem vid hög halt av CYA.

Eftersom bundet klor sitter hårdare i sin molekyl än vad kloret gör på CYA. Måste man vid chock ta hänsyn till CYA.
I ditt tidigare fall med 93ppm CYA. Din nollnivå är 7 ppm uppmätt FC. Sen måste man lägga till ytterligare klor för att driva bort bundet klor.

Jag vet inte om du blev klokare av detta? Hög halt av CYA betyder mer kemikalier och utbyte av vatten. Ofta har man tur med sitt vatten och inte får problem. Har man väl fått det vill man undvika detta. Problemen kan bli mycket jobbiga när de väl uppstår.

MVH
Roger

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #10 skrivet: augusti 03, 2020, 08:46:11:11 »
Hej,

Vidare skulle jag vilja veta var du köpt ditt klor? Det avslöjar vilket klor du har och kan vara ett svar på dina frågor? Vidare kanske du använt olika klor? De påverkar vattnet olika.
Har du en helt öppen pool förbrukas ditt fria klor mycket fort. Inget konstigt med det. Det är därför CYA finns sedans 50-talet. Tyvärr har den sidoeffekter angående desinfektion.
Så önskar svar angående olika klor och öppen pool.

Eftersom vattnet byts ut till hälften varje år har jag haft i olika klorpreparat. I huvudsak har jag haft Nitors (numera Fixor) klorgranulat vilket är helt rätt med hänsyn till CYa har jag nu lärt mig, så den tänkte jag fortsätta med. Då jag kommit över Swimfuns puckar från Rusta billigt vid tillfälle har dessa använts, dock inte förra eller detta år. Däremellan brukar jag beställa från Poolklubben så även detta granulat har använts (har ingen sådan burk så jag vet inte vad det innehåller). Detta år "gick jag på" och köpte mig dubbelfunktionspuckar från Poolklubben och har sedan säsongen startade använt kanske 5 st totalt.


7,5%-regeln som Butthead skriver handlar om man har desinfektion i sitt vatten. CYA-baserat klor håller hårt i sina klor. När de släpper dessa till vattenmolekylerna bildas fritt klor. Tyvärr drar CYA hårdare i kloret än det som sitter på vattnet som fritt klor. När kloret sitter på CYA är det inte ett desinfektionsmedel. Tyvärr mäter DPD1 det som fritt klor fast det inte är det. Så om du har 93 ppm CYA och mäter 7 ppm FC är inte 7 ppm fritt klor. Du har inget desinfektionsmedel i form av klor. Det är din nollnivå i form av klor.
Eftersom bundet klor sitter hårdare i sin molekyl än vad kloret gör på CYA. Måste man vid chock ta hänsyn till CYA.
I ditt tidigare fall med 93ppm CYA. Din nollnivå är 7 ppm uppmätt FC. Sen måste man lägga till ytterligare klor för att driva bort bundet klor.


Jag blev MYCKET klokare av detta! Tror jag  :)
Jag måste trycka i så mycket klor att jag kommer upp i nivå 9 enligt PooLab med min nuvarande CyA-nivå.
Men "i verkligheten" är detta den korrekta och badvänliga nivån som samtidigt rengör och desinficerar poolen - right?

******************

Uppföljning till tömningen - påfyllningen och en ny fundering:

Jag tömde ca 50% av vattnet med hjälp av en dränkpump -  säg 45% så ljuger jag inte....
Fyllde på nytt och tog nya prover imorse:

PH - 7,17
CL - 1,21
CYa - 80  <dontkn>

Varför i hela friden sjönk inte CyA mer än 13 enheter????
Idéer?

Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #11 skrivet: augusti 03, 2020, 08:51:38:38 »
Sög du ur från botten?
5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #12 skrivet: augusti 03, 2020, 09:34:23:23 »
Sög du ur från botten?

Ja, dränkpumpen står ju på botten så ja, jag sög upp från botten.


Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #13 skrivet: augusti 03, 2020, 10:42:05:05 »
Läste för fort och missade att du körde med dränkpump. Jag har också haft svårt att få ner Cya ordentligt. Låg på 80 för ett år sedan, men är nu nere på ca 45. men fick tipset att suga ur från botten istället då Cya ska vara tyngre. Har dock inte provat det än, utan ska göra det till hösten. Kanske gömmer det sig på kanterna i botten? :-D   Det verkar iallafall inte ligga jämnt fördelat i poolen.

Kanske boosta upp ditt klorvärde till 6.5ppm nu den sista månaden? (80*7,5%), så har du iallafall 1 ppm i användbart klor? Vad tror ni andra?

5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #14 skrivet: augusti 03, 2020, 11:12:27:27 »
Läste för fort och missade att du körde med dränkpump. Jag har också haft svårt att få ner Cya ordentligt. Låg på 80 för ett år sedan, men är nu nere på ca 45. men fick tipset att suga ur från botten istället då Cya ska vara tyngre. Har dock inte provat det än, utan ska göra det till hösten. Kanske gömmer det sig på kanterna i botten? :-D   Det verkar iallafall inte ligga jämnt fördelat i poolen.

Kanske boosta upp ditt klorvärde till 6.5ppm nu den sista månaden? (80*7,5%), så har du iallafall 1 ppm i användbart klor? Vad tror ni andra?


Ja, jag hade förväntat mig en betydande minskning  :-\ eftersom vi tog så mycket vatten.
Funderade ett tag på om man skulle flytta runt pumpen, men det var nu inte möjligt pga slangen. Kommer att köpa en längre slang och försöka flytta pumpen efterhand vid tömning i höst.
Och kanske först stänga pumpen och röra runt (om det nu ligger ojämnt) låta det lägga sig mera fördelat eftersom inloppen (har två på motsatta sidor) säkert skickar iväg det ojämnt. Om dessa partiklar nu funkar så  :)

Eftersom jag nu förstått ditt förslag om 6.5 (tidigare 6,75) med hjälp av Rogers tillägg så är min ide också att klora upp det rejält.
Det enda jag vill säkerställa att detta kommer att vara säkert för oss att bada i - att vi som du skriver plaskar runt i 1 ppm och inte flår vår hud  :o


Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #15 skrivet: augusti 03, 2020, 17:12:26:26 »
Ditt klor ska vara Cyavärdet*0.075 plus 3. Alltså om du får till ett CyA på 50 så ska du ha ett klorvärde på 6.75.

Kanske boosta upp ditt klorvärde till 6.5ppm nu den sista månaden? (80*7,5%), så har du iallafall 1 ppm i användbart klor? Vad tror ni andra?

 <help>@butthead:

Överst skriver du formeln CYA-värde x 0.075 + 3 men i din nedre kommentar utelämnar du +3.
Är det översta korrekt för att beräkna den mängd klor jag måste uppmäta för att hamna i godkänd nivå?


BTW så fyllde mannen på 30 min till imorse och nu ligger vi på 77 iaf  :)
Värden precis tagna:
Cya = 77
PH = 7,06
CL = 3,83

Så en fråga till på det: spelar det någon roll i vilken ordning jag tillsätter kemikalierna?
Jag ska upp med PH en aning, men kloret måste också upp så vilken ordning skulle ni föreslå?

Så långt >>>  <love> för hjälpen!!
« Senast ändrad: augusti 03, 2020, 17:17:05:05 av Diddi »

Utloggad Roger.

 • Poolägare
 • Vatten-specialist
 • Dignitär
 • ****
 • Antal inlägg: 930
 • Total likes: 201
 • Poolägare
  • Visa profil
SV: Råd om nästa steg
« Svar #16 skrivet: augusti 03, 2020, 18:13:14:14 »
Hej,

Om du börjat använda kalciumhypoklorit och enbart detta så kommer pH stiga förr eller senare. I detta fall skulle jag låta pH ligga kvar.

Du bör ligga på en klorhalt med 80ppm CYA över 6 ppm. Det är nu vi passerar alla riktlinjer och råd angående klor. Man tar inte hänsyn till CYA i detta land hur det påverkar desinfektionen i vattnet.

Hur bra klor är som desinfektionsmedel har att göra med pH. Fritt klor brukas räknas som hypoklorit och hypokloritsyra (Amerikanska namn som försvenskats, finns Svenska namn också). Den senare är 100 ggr bättre som desinfektion. Vid pH 7,4 är det lika mycket av dessa två. Lägre pH ger högre desinfektion.
Ibland kan man läsa om detta att det uppstår vid pH=7,4 eller i USA vid pH=7,5.

Detta beror på att vi i Sverige räknar på vid 20 grader. I USA vid 25 grader. Vilket betyder att detta också beror av temperaturen. Högre temperatur innebär att högre klorhalt måste hållas.

Hoppas du läste senaste inlägget om Pool-lab? Hur är det möjligt att göra fel?

Har man hög halt av CYA och följer 7,5%-regeln kan det bli fel med mätningar.

Alltså kommer du ligga över 6 ppm FC. Vilket betyder att din mätning kommer att visa lägre FC än verkligt. Det här betyder att du kommer behöva späda ditt vatten för att få ett tillförlitligt FC.

Så när du tar ditt prov kommer du behöva späda detta vatten 3-4 ggr.

Hoppas du inte blev förvirrad?

MVH
Roger


Utloggad Roger.

 • Poolägare
 • Vatten-specialist
 • Dignitär
 • ****
 • Antal inlägg: 930
 • Total likes: 201
 • Poolägare
  • Visa profil
SV: Råd om nästa steg
« Svar #17 skrivet: augusti 03, 2020, 18:32:40:40 »
Kopierar in kända grafer angående desinfektion och CYA.
https://www.pulsarsystems.net/effects-of-cya-485775.html
Titta inte på produkten utan skrolla ner och titta på graferna.

Roger

Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #18 skrivet: augusti 03, 2020, 20:08:35:35 »
Tror Roger har kompletterat med det som behövdes. Ph stiger som sagt med kalciumhypoklorit, så justera inte det om du har 7,06 i pH. SÅ KUL att du nu är på rätt väg!! Och 77 är så mycket bättre än 93.

Och får du till ett klorvärde på 6.77 så har du 1ppm i användbart klor. Alltså 77*0,075 = 5,77ppm som nollvärde och sedan + 1 i användbart klor. Nästa år kan du kanske börja återgå till lägre klorvärden när du får ner ditt CyA ännu mer.
« Senast ändrad: augusti 03, 2020, 20:15:53:53 av butthead »
5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #19 skrivet: augusti 03, 2020, 20:25:38:38 »
Hej,

Du bör ligga på en klorhalt med 80ppm CYA över 6 ppm. [.......] Vilket betyder att din mätning kommer att visa lägre FC än verkligt. Det här betyder att du kommer behöva späda ditt vatten för att få ett tillförlitligt FC.

Så när du tar ditt prov kommer du behöva späda detta vatten 3-4 ggr.

Med resonemanget kring felmätningen på så höga halter klor är jag mycket benägen att prova spädning.
Jag tar alltså 7,5 ml kranvatten och 2,5 ml poolvatten och sedan gångar jag resultatet med 4 för att få ett
mycket noggrannare resultat på CL. Har jag förstått det rätt  :) ?

Snart blir det till att åka o handla fler tabletter, de kommer inte räcka. Är benägen att testa en gång till på samma vatten fast outspätt för att se hur det skiljer sig....

Tror Roger har kompletterat med det som behövdes. Ph stiger som sagt med kalciumhypoklorit, så justera inte det om du har 7,06 i pH. SÅ KUL att du nu är på rätt väg!! Och 77 är så mycket bättre än 93.

Och får du till ett klorvärde på 6.77 så har du 1ppm i användbart klor. Alltså 77*0,075 = 5,77ppm som nollvärde och sedan + 1 i användbart klor. Nästa år kan du kanske börja återgå till lägre klorvärden när du får ner ditt CyA ännu mer.

Yes, på rätt väg och så mycket klokare  >rulla<
Vi har klorerat igen och väntar lite till på att mäta om en stund med Rogers utspädningsmetod (och säkert en utan i utbildningssyfte  ;D )

Det blir till att backspola också, kanske får jag ner det ytterligare någon ppm....

Vi satt o funderade på hur mycket bubbeltäcket tar av UV-ljuset - vet ni/någon det?
Vi har ett tjockt täcke som är något silvrigt på undersidan. Har aldrig funderat på just detta, men eftersom CYA är viktigt i detta sammanhang så vore det intressant att veta hur fort kloret kommer att käkas upp utan CYA men med ett täcke. Rogers grafer var något förklarande, men jag utgår från att de inte tog hänsyn till täckning...

/DiddiUtloggad Roger.

 • Poolägare
 • Vatten-specialist
 • Dignitär
 • ****
 • Antal inlägg: 930
 • Total likes: 201
 • Poolägare
  • Visa profil
SV: Råd om nästa steg
« Svar #20 skrivet: augusti 03, 2020, 20:34:28:28 »
Hej,

Har du pooltäckning kommer inte det fria kloret brytas ner av solens UV-ljus. Det fanns en graf som visade detta i länken. Jag som har noll i CYA kommer ca. 3 ppm FC brytas ner på 2-3h i solljus.

Graferna du tittade på är oberoende av CYA.
Roger
Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #21 skrivet: augusti 03, 2020, 21:00:49:49 »
Hej,

Har du pooltäckning kommer inte det fria kloret brytas ner av solens UV-ljus. Det fanns en graf som visade detta i länken. Jag som har noll i CYA kommer ca. 3 ppm FC brytas ner på 2-3h i solljus.

Graferna du tittade på är oberoende av CYA.
Roger


Det är mycket och snabbt  :o :o !!
En solig och varm dag med många badande får man ge järnet med en full dos för att behålla renheten utan CYA!

Utloggad butthead

SV: Råd om nästa steg
« Svar #22 skrivet: augusti 03, 2020, 21:21:07:07 »
Jag tror det räcker om du tillsätter din dos på kvällen (täcke av). Du behöver inte peta i puckar under dagen.

Två andra bra saker att veta: Kör med s.k. "water lily" i skimmerkorgen. Den fångar upp trikloraminet. Byt ut den när den börjar gulna. Tids nog kommer du också att behöva sänka pH då kalciumhypokloritet höjer pH. Innan du gör det behöver du göra en backwash, annars finns en risk att ditt vatten blir mjölkigt.
5,5x3,7m oval ovanjordspool "Westminster". 1.2m baddjup. 9m2 solfångare med ventil från Aliexpress och egengjord styrning. Gullberg & Jansson 5 kW. Optima sandfilter med 0,33hk pump. Solfilm.

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #23 skrivet: augusti 03, 2020, 21:23:57:57 »
Ytterligare en fundering kring CYA - eftersom detta är boven i vårt drama:

Ämnet ska skydda kloret från att brytas ner av solljus och eftersom jag nu har 77 i nivå är det klor jag tillsätter "skyddat" - korrekt?

Hur påverkar en UV-lampa CYA? Installeringen av den skedde pga att den dödar diverse och minskar behovet av kemikalier. Men om vi skulle ha ett vatten utan CYA i (eller väldigt låga nivåer av det) - hur blir det då med kloret?

/Diddi

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #24 skrivet: augusti 03, 2020, 21:25:41:41 »
Jag tror det räcker om du tillsätter din dos på kvällen (täcke av). Du behöver inte peta i puckar under dagen.

Två andra bra saker att veta: Kör med s.k. "water lily" i skimmerkorgen. Den fångar upp trikloraminet. Byt ut den när den börjar gulna. Tids nog kommer du också att behöva sänka pH då kalciumhypokloritet höjer pH. Innan du gör det behöver du göra en backwash, annars finns en risk att ditt vatten blir mjölkigt.

 O0 Tack!
Användbara tips!
Köper du din "water lily" online eller hos någon lokal butik?

/Diddi

Utloggad Diddi

SV: Råd om nästa steg
« Svar #25 skrivet: augusti 03, 2020, 22:02:18:18 »
 <antman> Uppdatering:

Med den felmarginal det innebär att spä ut vattnet (4 ggr) med hjälp av en spruta fick jag följande värden:

CL = 8,52
PH = 7,58

Så ja, teoretiskt har vi nu korrekt desinficering av vattnet med hänsyn till den höga halten av CYA samt korrekt PH värde att ta hand om kloret som nu borde fungera.  >rulla<

(hade kunnat bespara mig en tablett DPD1 om jag hade läst i manualen att den mätte som högst 6 ppm, jag tolkade som att svårigheten med nivån var tillförlitligheten i resultatet med hänsyn till höga halter, inte begränsningen i apparaten - återigen en läxa  ;D )

/Diddi

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Bästa pris på poolsvampen.
Supertyst poolvärmepump! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd