Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: GÅr det att reparera en poolrobot från USA som kortslutit?  (läst 1839 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad nejo

Hej Finns det någon el kunnig där ute som kan hjälpa mig? Köpte en Poolrover Jr från USA förra sommaren. Vi anslöt till transformator och den funkade fint 2-3 gånger men sen verkar den ha brunnit. Antagligen använde vi en för transformator med för lite effekt (eller vad det kan vara, detta är verkligen inte mitt område...).
Hur som helst, är våran Rover död för alltid eller finns det hopp?

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: GÅr det att reparera en poolrobot från USA som kortslutit?
« Svar #1 skrivet: maj 01, 2012, 19:12:03:03 »
Om transformatorn var för liten så lär det vara den som har brunnit och inte roboten. Låt någon elkunnig person som har tillgång till riktiga instrument mäta upp om du har spänning ut från transformatorn ok. Är transformatorn sönder är det ju inte svårt att byta ut den. Är det själva motorn så är det knepigare, då gäller det ju att få tag på en reservdel från USA.

Om er transformator verkligen var för liten bör den ha blivit rejält varm när ni körde roboten. Var det något ni la märke till ? Lite varma blir sådana alltid men går det injte ens att ta på den är oftast något galet.

Utloggad nejo

SV: GÅr det att reparera en poolrobot från USA som kortslutit?
« Svar #2 skrivet: maj 01, 2012, 19:28:31:31 »
Tack för ett snabbt svar! Vi har mätt inkommande och utgående ström i själva motorenheten och ström kommer in men skickar inte ut det till själva roboten i vattnet. Är det kört då? Kan det vara att en av transistorerna har brunnit? Och beror det då på att transformatorn var för svag?

Utloggad LUS

SV: GÅr det att reparera en poolrobot från USA som kortslutit?
« Svar #3 skrivet: maj 01, 2012, 20:07:49:49 »
  Inte det minsta krångligt att skaffa reservdelar till den! Troligtvis vet tillverkaren vad som är sönder, låt en fackman titta på den och konstartera vad som är fel. Sen är det bara att beställa delar! Lika lätt som att handla på Ellos..
Ovalpool från Rubinpool 10 x 5, Klasik C tak 180 Heatpiperör för uppvärmning av hus & pool,

Utloggad awasen

  • Dignitär
  • ******
  • Stad/land: Ekerö, Stockholm
  • Antal inlägg: 984
  • Total likes: 5
  • Kön: Man
  • Bara resten kvar nu då...
    • Visa profil
SV: GÅr det att reparera en poolrobot från USA som kortslutit?
« Svar #4 skrivet: maj 06, 2012, 09:22:39:39 »
Hej,
det är alltid en risk med transformatorer (för privat bruk). För stor trafo och du kan bränna din enhet eftersom ut-spänningen blir högre än vad den ska vara, för liten trafo och du får en för svag spänning. Beroende på trafo-modell kan du få en distorderad spänning ut också som kan bränna elektronik komponenter...  :(

Det bästa är en lindad transformator med "isolation". I USA har man 60Hz medan vi har 50Hz men det spelar sällan någon roll eftersom det mesta elektronik sen omvandlas till likspänning men det påverkar t.ex. motorer och tyristorer.

Det bästa är att byta ut spänningsadaptern om den ändå ger ut likspänning till en med samma effekt. Så om det på "transformatorn" (=strömadaptern) står att den ger ut likspänning (märkt med VDC eller ett rakt streck med tre små streck under) köp en ny adapter med samma effekt och antal volt ut.
Om den däremot ger ut växelspänning (VAC eller ~) fungerar det med en "riktig" 230/120V transformator men det går även att beställa en ersättare där.

Problemet är ofta kontakten men den byter man lätt för lågspänning (<30V). Är det växelspänning spelar +/- ingen roll men vid likspänning måste du få det rätt!
De flesta moderna apparater har skydd för fel polaritet så blir +/- fel fungerar den bara inte och svänger man om det så fungerar det igen, men det är inget man ska prova om man kan undvika det...

Mvh,
Anders
AQVIS Kidney 20, Dallas Excellence pooltak, bergvärme med Pahlens HiTemp 75kw, saltklorinator

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd