Rubinpool Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Värmepump pro team heat pump  (läst 3843 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Ann - a - li

Värmepump pro team heat pump
« skrivet: juni 26, 2011, 19:55:35:35 »
Vi har av vår oseriösa poolleverantör fått en helt annan värmepump än den vi har betalat för. Nu efter två somrar så verkar den ha pajat ihop. När vi bara har igång pumpen (Astral) så fungerar allt som det ska men när vi kopplar på värmaren så stängs allting av efter ett par minuter (även pumpen). Är det någon som har tips om vad vi kan göra? Värmepumpen är av märket Proteam swimming pool heat pump R410A och har märkning PP10C-410-PL.
Vi har haft en poolfirma och en elektriker här för att kolla på den men ingen av dem vet hur felet kan åtgärdas.
Tackar på förhand för alla tips.

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Steffe

SV: Värmepump pro team heat pump
« Svar #1 skrivet: juni 26, 2011, 20:34:25:25 »
Hej,

Så pump och värmepump har fungerat ihop förra året utan problem? Är det säkringen som löser ut pump + värmepump eller jordfelsbrytare? Får ni något felmeddelande på värmepumpen eller dör bara allting? Det är inte så att ni kopplat in någon ny elektrisk enhet i huset som går på samma fas som värmepump och cirkulationspump vilket medför överbelastning så att säkringen går?

Nu känner jag inte till modellen, men spontant så hade jag kollat så att det inte är fläktmotorn som kärvar. När fläkten snurrar, känns den som att den går med full kapacitet om du jämför hur den gick förra året (om du har någon uppfattning om detta dvs).

Låt säga att det skulle vara kompressorn, normalt brukar själva kompressorn till en värmepump gå igång efter en stund, det är inte så att värmepump och pump slås ut vid detta tillfälle?

Utloggad Ann - a - li

SV: Värmepump pro team heat pump
« Svar #2 skrivet: juni 26, 2011, 20:52:09:09 »
Hej Steffe

Tack för att du svarar.

Pump och värmepump fungerade förra året utan problem. Det var nu vid uppstart av poolen som den inte funkar längre och vi har inte kopplat till någon enhet utan dessa står separat i ett eget hus ute vid poolen.

När vi sätter i sladden till värmepumpen så sätter den inte igång automatiskt utan vi får trycka på den. Efter den har varit igång ca 2-3 minuter stängs allt av. Det låter som att fläkten går med full kapacitet under den tiden. Jordfelsbrytaren slår inte av. 

Utloggad Steffe

SV: Värmepump pro team heat pump
« Svar #3 skrivet: juni 26, 2011, 21:11:13:13 »
Hej,

Så ni har ett elskåp i ert separat pumphus där säkringen för uttaget för värmepumpen löser ut? Jag antar att cirkulationspumpen är kopplad till samma uttag om den också löser ut. Stämmer det?

Att värmepumpen inte går igång direkt om du dragit ur sladden och stoppar tillbaks den igen är nog inget fel. Det gör inte min värmepumpe heller även fast det är en annan tillverkare.

Om det är så att säkringen för det uttaget som värmepumpen och cirkulationspumpen är kopplad till (antar det då jag gissar att de har samma säkring då de "dör" samtidigt) så måste det vara överbelastning någonstans. Normalt sett för en värmepump så går kompressorn igång efter någon minut. Detta brukar innebära att värmepumpen låter lite mer när kompressorn går. Det är inte i detta skede som den löser ut?

Jag hade själv testat med att dra ut en förlängningssladd som är inkopplad på ett uttag i huset som inte går på samma fas som på den som går till pumphuset och kopplat in cirkulationspumpen på denna. Detta för att avlasta uttaget i pumphuset och för att se om värmepumpen fungerar ändå.

Jag skulle också rekommendera dig att kolla fläkten noggrannt. Går fläkten trögt så drar den mer vilket kan medföra at säkringen löser ut. Man ser nog ganska tydligt om fläkten inte går helt hundra. Är värmepumpen är avslagen så kan du ju alltid peta med något genom fläktgallret för att få en uppfattning om fläkthjulet går helt fritt. Fläkthjulet skall kännas helt motståndsfritt, dvs. en vindpust skall räcka för att få det att rotera. 


Utloggad Ann - a - li

SV: Värmepump pro team heat pump
« Svar #4 skrivet: juni 26, 2011, 21:39:02:02 »
Hej igen

Tack för dina underbara tips :)
Nu har vi dragit ut en skarvsladd som går till friggeboden där vi även tar elen i normala fall. Om vi drar skarvsladden till ett annat uttag så funkar det!!!!! Är det typ nån överbelastning i just det vägguttaget vi provade först eller hur ska man tolka det? Vi vill ju gärna använda det uttaget igen eftersom vi inte vill ha en skarvsladd lliggande längs med altanen.

Tack Steffe du har räddat sommarn (förhoppningsvis).

Utloggad Steffe

SV: Värmepump pro team heat pump
« Svar #5 skrivet: juni 26, 2011, 22:14:16:16 »
Hej,

Någon form av överbelastning måste det vara för att det skall lösa ut. teoretiskt sätt så skulle det till och med kunna vara cirkulationspumpen som drar mer ström och därmed löser allting ut.

Det kan fortfarande vara något som är fel. Jag tror i sådana fall att du kommer märka något de närmsta dagarna i sådana fall. Kolla att temperaturen går upp ok om du jämför med förra sommaren å så och hur du upplevde det då.

Ett tips också; känn på luften som kommer från fläkten utifall den är kallare än omgivande uteluft så att man vet att värmepumpen tar energi från luften och ger till poolvattnet.

Utloggad Ann - a - li

SV: Värmepump pro team heat pump
« Svar #6 skrivet: juni 26, 2011, 22:23:06:06 »
Jo, det är jättekall luft som kommer från fläkten så det verkar bra då i alla fall.

Vi ska hålla utkik i veckan så att graderna stiger som de ska. Förra året hade vi 28 grader hela sommaren men det tar väl några dagar innan vattnet har värmts upp. Just nu är de 19 grader. 

Tur att det finns såna som du som delar med sig av sina kunskaper till oss mer okunniga  O0

Ha en skön sommar!

Utloggad Rickard

 • Rickard Marklund
 • Administrator
 • Dignitär
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 4590
 • Total likes: 233
 • Kön: Man
 • Grundare och ägare av forumet
  • Visa profil
  • Min andra diskussionssida!
SV: Värmepump pro team heat pump
« Svar #7 skrivet: juni 27, 2011, 10:38:50:50 »
En poolvärmepump arbetar som effektivast när vattnet i poolen är kallt, den drar då också mer elström än när vattnet blir varmare.
Det skulle därför inte förvåna mig om ni kan flytta tillbaka matningen till poolvärmepumpen när det blir varmare i vattnet.

Går allt flöde genom poolvärmepumpen, eller har ni en bypass och ett delflöde över värmepumpen?
Har ni ett delflöde kan ni strypa flödet för att värmepumpen skall dra mindre el.
Tänk bara på att den då också blir mindre effektiv, den sparar alltså mer el ju mer el den förbrukar konstigt nog... anledningen är att uteffekten stiger ännu mer än vad elförbrukningen stiger när värmepumpen får arbeta mot kallt vatten i stora mängder.
Driver webshopen www.energibutiken.se

Egen företagare: www.poolforum.se, www.varmepumpsforum.com, www.atvforum.se och www.energioffert.se
Pool från Svenska poolfabriken, 4 X 8 meter, Poolrening med Varitab Klortpuckar.
Värmer med en Nibe 1210-7 kW jordvärmepump + 14.4 m2 Texsun solfångare till ca 32°C.
ORT: Piteå
Vår byggtråd: https://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7.0

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd