VVS och Vattenshoppen Klicka här för mer information! Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Besök oss idag
 

Författare Ämne: Jordfelsbrytare till värmepump  (läst 12324 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad OZZY 4EVER

SV: Jordfelsbrytare till värmepump
« Svar #10 skrivet: augusti 08, 2010, 11:09:05:05 »
Ja allt är kollar i hela huset plus att det är ny el i hela huset, har till och med använt ström från gannen.

Vi har lagt ca 3 tim på att felsöka, allt documenterat på film, innan Åf hämtade pumpen. Nu vill ingen betala för felsökningen, misstänker att jag fick göra deras jobb :-X

Poolgiganten

Utloggad Erica

SV: Jordfelsbrytare till värmepump
« Svar #11 skrivet: augusti 08, 2010, 12:06:45:45 »
Jag frågade min man om dina mätresultat och ha sa att de säger i princip ingenting. Att du fått 220 V om det finns ett jordfel är naturligt men att du fick 280 V "andra vägen" säger inte så mycket. Troligtvis har du använt ett vanligt enkelt elektroniskt instrument och om det som löser ut jordfelsbrytaren är resultatet av någon elektronisk koppling i pumpen, något mindre lämpligt störskydd eller något liknande, så kan värdena bli nästan vad som helst. För att få korrekta värden som sa något om hur pass allvarligt jordfel som det kan tänkas finnas i värmepumpen så skulle i stället jordledaren varit ansluten via ett strömmätande instrument, som dessutom borde varit sådant att det klarar av att mäta ström oavsett kurvform, alltså ett professionellt mätinstrument eller gärna ett gammalt hederligt analogt sådant. Då skulle man ha mätt upp själva jordfelsströmmen.

Jordfelsbrytaren skall lösa ut för jordfelsströmmar över 30 mA. Detta är ungefär gränsen för dödlig ström genom kroppen, så att acceptera så stora jordfelsströmmar är helt klart inte att rekommendera i några sammanhang och definitivt inte till pooler.

Supportens ord om "gamla borrmaskiner" låter som rent nonsens. OM en borrmaskin, som ju kopplas direkt till ett vägguttag, är sådan att den inte går att använda utan att koppla förbi någon jordfelsbrytare är borrmaskinen livsfarlig och skall repareras eller bytas ut.

Diskussionen kring jordfelsbrytare har varit intensiv och de finns de som hävdar att t.ex. kyl och frys inte skall gå genom jordfelsbrytare, men då värderar man ev. förstörd mat högre än risken för att människor kan bli dödade. Nu gällande bestämmelser medger inte heller sådana hemsnickrade undantag. Men vill man vara extra säker kan man ju ge kyl och frys egna jordfelsbrytare - de är inte dyra numera och det finns även kombinerade automatsäkringar och jordfelsbrytare (kallas för personskyddsautomat) att köpa.

Diskussionen om jordfelsbrytare liknar ibland vad en del säger och framför allt sa för ett antal år sedan, om bilbälten, att de skulle vara farliga, för krångliga eller obekväma, verka som snaror, hindra folk från att komma ut om det började brinna m.m. Men statistiken över antalet omkomna visar något helt annat och bestämmelserna är ju helt klara för vad som gäller.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Kampanj på pooltak
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Besök vår hemsida för mer information
Pooler, spa bad!
Bästa pris på poolsvampen.
Klicka här för mer information! Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Besök oss idag