Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: inomhus klimat?  (läst 215 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Coolpool

inomhus klimat?
« skrivet: mars 19, 2020, 19:27:08:08 »
Hej,
Vi är ganska färska när det gäller pooler. Nu är läget sådant att vi nyligen fått igenom bygglovet på vårar drömhus. Som en fastkopplad del till huset ligger ett poolrum med bastu och relaxdel. Poolrummet är ca 65-70m2 inklusive poolen som håller ett mått på ca 3,5x7,5m. Takhöjden är ca 3,5m Vi och arkitekten hade i vår naiva tro tänkt att vi skulle tillverka ett ångtätt poolskydd som skulle släppa igenom lagom värme för att värma upp poolrummet till 22-23g. Poolen tänkte vi värma med den luft/vattenvärmepump som också värmer upp villadelen.
Även Ftx:en skulle kopplas till både villa och poolrum och sedan monterar vi en rejäl avfuktare i poolrummet.
Efter ett långt samtal med en V/A konsult idag har jag förstått att vi varit ganska naiva. Han menade att vi behöver hålla en temp på 2g mer en själva poolen dvs ca 28g. Han menade också att vi behöver en egen värmekälla till poolrummet, han föreslog golvvärme med en rejäl elpatron i hela rummet. Han sa också att vi behöver ventilation under alla dom höga fönster som täcker två sidor av poolen, annars är dom konstant igenimmade.
Sammanlagt blir det ett stort omtag på vårat budgetbygge. Behöver man allt det jag specificerat ovan?
En tanke jag haft är att sätta ett teleskopiskt "kanalpooltak" över poolen. Så vintertid när vi mest har poolen till att motionssimma så kan man simma under taket och sommartid så öppnar man dom sammanlagt 6m breda dörrarna runt poolen och har det mer som en utepool sommartid.
Då vi gärna skulle vilja använda poolrummet som middag/festrum så hade det varit lagom med runt 22g i rummet, vid 28g blir det bara ett "badrum".
Hade varit otroligt tacksam för lite konkreta råd från en poolkunnig om hur man kan budgettänka men värme och ventilation?
Torkel

« Senast ändrad: mars 19, 2020, 19:45:27:27 av Coolpool »

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Roger.

SV: inomhus klimat?
« Svar #1 skrivet: mars 19, 2020, 22:06:28:28 »
Hej, alltid kul med nya projekt.

Det kan fungera med en lite bättre pooltäckning? Då kanske ni kan undvika temperaturskillnaden i poolhuset?

Ventilationen är viktig. Men ni kan ha en manuell för att hålla kostnaden nere.

Vilket betyder att om poolen är öppen är det bara att öka ventilationen.

Fundera gärna vidare vilken desinfektion och metod ni väljer.

Roger

Utloggad Erica

SV: inomhus klimat?
« Svar #2 skrivet: mars 20, 2020, 00:40:33:33 »
Vi har en inomhuspool sedan många år, poolen är ca 8x4 m, poolrummet ca 100 m2. Vi har inte haft alls så mycket problem som er konstruktör tycks tro att man får. Vi har vanliga treglas isolerfönster, ingen luftinsprutning under fönstren och normalt inga problem med att de immar igen. Nu har vi i.o.f.s. inte så jättestora fönster och visst kan det bli lite imma någon gång, men oftast är det inte några problem. Nu kör ju vi vårt poolrum betydligt varmare, vilket gör att man håller nere avdunstningen rejält. Vi håller en pooltemp på mellan 27 och 30 grader, runt 27-28 när vi mest motionssimmar, runt 29-30 vid fester eller liknande. Rummet ligger inte på vattentemp + 2 grader som er konsult tyckte utan oftast på ca pooltemp - 2 grader och det är inget problem. Vi håller dock poolen täckt när vi inte badar - har man den öppen jämt blir det helt andra förhållanden.

Vi värmer poolrummet med en luft-luft-värmepump, poolen har en värmeväxlare från husets luft-vatten värmepump, men oftast behövs mycket lite tillskottsvärme den vägen. Poolen är välisolerad, 20 cm frigolit runt om och under botten, väggar och tak också välisolerade. Rummet ventileras via ett ftx-aggregat, som normalt körs på lägst tänkbara läge och bara körs upp på högfart när vi verkligen badar. Vi har mycket måttliga avfuktare och kör dem bara när poolen är öppen, plus ibland någon halvtimma eller så efter att vi stängt poolen. Luftfuktigheten blir inte särskilt hög - aldrig några problem med kondens eller liknande. Största utmaningarna har väl varit vid barnkalas, men inte ens med mycket stoj och lek, vattenkrig och många plaskblöta barn så har vi åkt upp över 85 % RF i den torrare delen av rummet.

Pooltäckning är a och o. Den första tiden testade vi utan, men då måste man köra upp poolrummets temp högre än vattentemperaturen och det går åt mycket energi. Dessutom är det inte så roligt att ha 30-32 i luften om man har party eller så. Om ni vill ha 28 i vattnet så behöver ni gå upp till kanske 25 i poolrummet om ni bara täcker när ni inte badar. Då har man en rimlig lufttemperatur och slipper skyhöga värmekostnader.

Utloggad Roger.

SV: inomhus klimat?
« Svar #3 skrivet: mars 20, 2020, 13:46:39:39 »
Hej,
Visst är det kul med nya projekt.
Man vill inte göra fel. Svårt att ångra sig när allt är på plats.

Det som driver på avdunstningen är skillnaden mellan vattnets temperatur och luften. Högre temperatur i vattnet än luften så ökar ångbildningen av vattnet. I mitt fall med utomhuspool med ett kanalplasttak på 1m spelar också mättnadsgraden av vatten i luften in. Den minskar avdunstning samt hjälper till att isolera poolytan.

Jag har flera grannar som fått uppleva det som du beskriver med kondens. En har fått renovera sitt rum för poolen. Vidare har dom två luftvärmepumpar. En för poolen och en för rummet. 8000kr i februari månad.

Så dina frågor är befogade.

Gissar att du kommer isolera din pool väl med frigolit. Vidare skulle jag satsa på en bra pooltäckning för att undvika att vattnet avges till rummets luft. Tror inte du behöver ett extra tak att simma under.

Vidare sätt in en mekanisk ventilation som du kan sätta på när pooltäckningen är av.

Det var ett budgettänk.

Vidare kanske forumets ägare kan ge tips om uppvärmning?


Ofta när man installerar en pool tänker man inte på desinfektion. Det estetiska bestämmer allt från början. Ta gärna en funderare på detta. Det ska vara enkelt. Ibland blir vattnet inte som man tänkt sig. Alla ger olika råd.

Hade jag vetat det jag vet idag kanske jag gjort andra val angående min pool och utrustning?

Hör gärna av dig angående desinfektion.

Roger


Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Platssvetsad Liner Kvalitet! Prisvärda pooler!
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme