Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Sandfilter  (läst 1417 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Roger.

SV: Sandfilter
« Svar #10 skrivet: augusti 26, 2019, 20:06:27:27 »
Du får väldigt gärna berätta för oss som inte har zeoliter i sitt filter.  Berätta efter en tids körning.
Kan hända att de är mycket bra? Själv är jag tveksam. Jag kan ha fel?

Som jag sa, hör gärna av dig efter en tids körning.
Roger

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad idagsol

  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: Göteborg
  • Antal inlägg: 3
  • Total likes: 1
  • Kön: Kvinna
  • Idag Sol och pool
    • Visa profil
SV: Sandfilter
« Svar #11 skrivet: september 02, 2019, 15:55:55:55 »
Eftersom jag har mycket hårt vatten och använder kalciumhypoklorit kan hårdheten(kalkhalten) stiga ordentligt. I min frustration köpte jag en avhärdningsanläggning med ett filter som består av zeoliter. Den står och samlar damm i garaget. Mitt sandfilter löser detta med kalk.
Sandfilter används som avhärdning i våra vattenreningsverk.
Idag så har jag konstant värden på hårdhet och alkalinitet. De hänger ihop. Det som gör mig tveksam till det du säger är densiteten och hur filtermaterialet svävar vid filtrering.
Jag är alltid jobbig i detta forum. Försöker alltid berätta varför jag säger det jag säger.
Roger <sol>
Att klumpa ihop zeoliter är som att säga att all musik är dunka dunka...  :) Som vanligt är verkligheten mer komplicerad... 8)
https://en.länkar till wikipedia accepteras ej på grund av dålig hantering från deras moderatorer/wiki/Zeolite
Det finns hundratals olika zeoliter varav ett 60-tal helt olika naturliga. De filtrerar bort och drar till sig olika molekyler (olika diametrar på kristallernas kanaler och håligheter samt olika katjonbyteskapacitet) och påverkar vattnets egenskaper helt olika
De som används i tvättpulver är den syntetiskt framställda zeolit-A. De i diskmaskinerna som torkar disken bäst är en annan zeolit. De du har i din avkalkningsanläggning är troligen ytterligare en annan. Somliga används till att rena förorenad luft från tungmetaller, andra som tillsatsämne i vår mat för att erhålla en god konsistens (E-nummer: 1g568).
Det är rätt intressant att läsa om olika användningsområden för dessa zeoliter, t.ex. hur romarna renade sitt vatten med denna zeolit (som heter klinoptilolit) för över 2000 år sedan och även tillsatte det i kalkbruk för att få vattentät och korrosionsbeständig yta på vattenkanalerna. (Något man gör än idag när man framställer s.k. porcelan cement). Och till pooler har man också använt denna zeolit klinoptilolit (samma som vi köpte) för att rena poolvatten sedan åtminstone 50 år.
Vi har själva gudskelov inget problem med kalk. Vi backspolade ordentligt 10-15 minuter 2 gånger för att vara säkra på att få bort de allra finaste partiklarna som alltid bildas under transporter när kornen skakar och gnids mot varandra. Återkommer med mer info efter sommaren när vi kört lite längre.

Utloggad Roger.

SV: Sandfilter
« Svar #12 skrivet: september 03, 2019, 20:31:37:37 »
Vi inväntar och ser resultat.
Om zeoliter var så bar som ni beskriver borde många ha hakat på detta inlägg. Vidare alla badhus borde då bytt ut sanden mot zeoliter.

Allt kan säljas med mördande reklam. Jag som kund är intresserad av vilken nytta zeoliter gör i ett sandfilter.
Er beskrivning visade inte på någon fördel?

Jag är tveksam till zeoliter i ett sandfilter. Även i det översta lagret i filtret.
En av anledningarna har jag skrivit om tidigare.
Zeoliter är bara en benämning på silikater med en struktur med hål i. De finns konstgjorda men de flesta är naturliga, tex lera. De är naturliga jonbytare i våran mark. Lera består av mycket små partiklar som kan filtrera mycket små föroreningar i vatten. Om zeoliterna är likt lera kommer dessa inte stanna kvar i filtret utan hamna i poolen eller försvinna vid backspolning. Romarna var uppfinnare som upptäckte cement, armeringsjärn och mycket mer. När de renade vatten hade de ingen aning om zeoliter. Vattnet fick rinna genom olika lager med självtryck.

Enligt mig så är inte zeoliter bättre på att filtrera bort partiklar i vatten än sand. Om man pratar om joner eller molekyler är de bra på detta. Men det är inte det som filtrets användning avses för.
Funderar också varför inte våra vattenreningsverk använder zeoliter vid vattenrening?
Helt ärligt tror jag dessa är sämre än sand.
Om någon med erfarenhet av sand och zeoliter får ni gärna kommentera?
Roger


Ida Sol

  • Gäst
Ida Sol
SV: Sandfilter
« Svar #13 skrivet: januari 29, 2020, 16:14:48:48 »
Men nu gissar du och blandar nog ihop en del saker Roger S. Zeoliter är inte leror och leror är inte zeoliter. Att båda innehåller mineraler betyder inte att de är samma sak. Du kan heller inte dra slutsatser om att de skulle bete sig likadant från enbart det. Lera är helt enkelt en definition på fraktionsstorlek där mineralkornen är mindre än 0,002 mm.
Jag har läst på en del och denna zeolitunderart som heter klinoptilolit har mineralkorn på fraktion 0,7-1,2 mm så mer än 500 ggr större än leror som för övrigt är solida material. Så redan i definitionen på lera stoppar alla likheter.
Vattnet i poolen är för övrigt fortfarande strålande rent.
Jag har nu genom en poolbyggare fått kontakt med andra i södra Sverige som också har bytt ut sand mot klinoptilolit och också de verkar helnöjda enligt honom.
Du frågade om vattenrening. T.ex. börsnoterade JOSAB som tillverkar vattenreningsmaskiner för dricksvatten använder sig av klinoptilolit, de tar sin från Ratka i Ungern. De har döpt den till varumärket Aqualite. Deras tekniska chef jobbade tidigare i många år på Somez i Frankrike med just vattenrening med klinoptilolit i sandfilter till pooler. Jag har nu talat med honom för att lära mig mer och det är mycket vanligt med klinoptilolit till pooler i mellaneuropa, han har själv levererat till 1000-tals pooler, t.ex. den OS-klassade i UL Sport Arena i Limerick som troligen är Europas största sett i vattenvolym. Så badhus använder zeoliten klinoptilolit, det är t.o.m. vanligt, om än inte i Sverige ännu.
Du frågade om fördelar så jag har samlat ihop lite från bl.a. Somez och ZeoCem:
Klinoptiloliten är värmeaktiverad, det betyder att den upphettas till 600 grader. Då kokar naturligt inkapslat saltvatten bort och positiva natriumjoner lämnar zeoliten och den blir då negativt jonladdad. Det är detta som gör att den drar till sig och binder bl.a. ammoniumjoner som i sin tur bildar oönskade kloraminer när natriumhypoklorit eller väteperoxid reagerar med kväveföroreningar i poolvattnet, vilket kan orsaka ögon- och hudirritationer samt luftvägsproblem, särskilt inomhus.
Genom att zeoliten är en kristall med specifika kanaler och rum så skiljer den sig stort från sand, glas (och lera) som är solida material. De senare filtrerar inte vattnet utan silar det enbart mellan kornen. Det blir då bildad biofilm på adsorptionsytorna som får göra jobbet att försöka fånga upp småpartiklar rent mekaniskt. Apropå adsorptionsytor så har 1 g solid sand 0,2 m2 medan zeoliten har 60 m2, alltså 300 ggr mer plats för biofilm att växa på. Zeoliten har också kanaler inuti molekylen som är 0,4 nanometer, vilket är samma diameter som själva vattenmolekylen. Så filtermaterialet drar vattnet igenom de minsta kanalerna och fångar upp annan större skit i de större håligheterna samt givetvis i även i biofilm och mellan kornen. Så i produktlöftena säger de att den filtrerar ned till 2 micron och det verkar snarare vara en underdrift än "mördande reklam". Jag ser förresten själv aldrig reklam för detta (gör ni?).
Flödesmotståndet blir också lägre vilket sparar energi och slitage på pumpen. Kan man frekvensstyra pumpen finns det mycket pengar att tjäna genom att ställa ned flödet mot tidigare.
Backspolningen blir effektivare eftersom densiteten är hälften mot sand så att filterbädden lyfts och cirkulerar mycket bättre under backspolningar. Så om man backspolar mer sällan, slipper man både jobb och kostnader för att värma upp det vatten som behöver fyllas på.
Det finns säkert fler fördelar, men åtminstone dessa har jag funnit och de verkar vara logiska nu när jag vet mer om hur materialet ser ut och fungerar.
Länkar till den störste Europeiska tillverkarens pedagogiska videor nedan om vad zeoliter är och om produkten ZeoAqua som vi själva bytt till nederst.
(OBS, jag jobbar inte på ZeoCem om någon nu skulle råka tro det  :), och det finns givetvis andra tillverkare av zeoliter till poolvattenrening t.ex. Somez och Gordes).
Önskar er alla rent friskt vatten och en härlig poolsommar!
Vad är zeoliter:
Hur fungerar ZeoAqua:

Utloggad Roger.

SV: Sandfilter
« Svar #14 skrivet: januari 31, 2020, 17:19:16:16 »
Gillar att du läst på och utvärderar. Jag är alltid skeptisk till nya undermaterial. Tex. expanderande lera/silikater som provats på ett vattenreningsverk i Sverige. Det krympte och skapade en spalt som vattnet kunde passera genom. Du har helt rätt i det att fånga upp ammoniak. Finns ingen möjlighet att återgenerera filtret angående ammoniak och 600grader. Normalt skiljer man mellan vattenrening för dricksvatten och pool. I ett vattenreningsverk används bakterier för att skapa en biofilm för att hjälpa till att rena vattnet. I en pool vill man inte ha dessa. Dessa skapar problem.
En eloge till dig för att du läst på. Vilket betyder att du har ett intresse av att förstå. Vilket är mycket bra.

Vidare gissar jag inte. Kemist och undervisar i vattenreningsteknik. Mitt specialområde.
Ofta läser man om undermetoder och perfekta bilder på förklaringar.
Det är lätt att dras med. Jag har ett resonemang. Om inget av alla vattenreningsverk använder metoden. Varför?
Roger
Ps.
Bra att du läst på. Du kommer bli mycket bra på ditt vatten. Det handlar om att vara medveten och intresserad. Då lyckas man alltid.

Utloggad Telekiter

SV: Sandfilter
« Svar #15 skrivet: februari 03, 2020, 15:46:42:42 »
Hej.

Vatten kommer alltid att ta lättaste vägen genom ett material. Om Zeoliternas "håligheter" är så små som 4 nanometer så kommer inget vatten att gå genom dessa kanaler utan vattnet tar vägen "runt" Zeoliten helt enkelt för att det är den lättaste vägen. Den enda anledningen att vattenmolekylen skulle gå igenom zeoliten skulle vara om det fanns laddningar som "suger" molekylen genom håligheten/kanalen likt en magnet. Men då skulle vattenmolekylen ju stanna inne i "kanalen", inte gå igenom och ut på andra sidan, därför att en annan vattenmolekyl skulle "sugas" in från andra hållet.

Zeoliten har liknande storlek som sandpartiklar (sand = 0,063-2 mm; zeoliten, som enligt din uppgift 0,7-1,2 mm) så ignorerar vi dessa "kanaler" genom zeoliten så kommer den aktiva arean på materialet att vara bättre för sand (beroende på hur hur stor del av de olika sandfraktionerna som filtersanden består av då). Är det mycket sk "finsand" är fraktionen 0,063 - 0,2 mm, vilket är klart bättre än zeolitens 0,7-1,2 mm. Den aktiva arean på den sanden är då betydligt större än Zeoliten. Huruvida det finns några kemiska/fysiska krafter som gör att Zeoliten kan binda orenheter mot ytan bättre än sand överlåter jag till kemisterna/fysikerna.

I praktiken tror jag inte det skiljer något alls i reningseffekt mellan de olika materialen just på grund av att det skulle krävas nått alldeles särskilt i tillverkningskontrollen i fabriken för att få fram de önskade materialen. Självfallet skulle det GÅ att få fram det önskade materialet men tillverkningskostnaden skulle bli betydande.

/Urban.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme