Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Varför funkar Bromtabletter + aktivt syre så bra i mitt spabad?....Roger S? :) .  (läst 1303 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Telekiter

Jag har, som ni förstår, ett spabad (Viskan Björkö). Min kemianvändning består av en flytande dispenser med små Bromtabletter som alltid ligger i badet. Efter varje badtillfälle adderar jag en skopa/person aktivt syre (pulverform) och alka+. Mängden alka+ är ungefär 0,5 ggr det adderade aktiva syret. Så två personer som badat medför alltså två skopor aktivt syre och en skopa alka+. Utöver detta så adderar jag Aktivt syre (två till tre skopor) varje vecka, eller varannan vecka, oavsett om jag badar eller ej. Även här blir det alka+ (ungefär hälften av aktivt syre). Jag håller alka-nivån på 40-60 (dvs andra färgkudden från vänster på vanliga mätstickor). pH-värdet behöver jag i princip aldrig justera (mäter detta med phenol red-tabletter). Ca var 8:e vecka gör jag en chock-klorering med minichlor.

Varför ligger pH-värdet så stabilt, det är ju såååå mycket snack om hur pH-värdet ideligen behöver justeras vid användning av klor?

Vid några tillfällen har jag haft jättelågt alka-värde men pH-värdet har varit bra, konstigt, eller?

/Urban.

not. (en skopa = en matsked=15 ml).

/Urban.

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Roger.

Hej!
Troligen har du rent vatten och bromet behöver inte arbeta som desinfektionsmedel. När tabletterna löses upp blir vattnet lite basiskt när hypobromit-syran bildas. När syran inte har något att reagera med så blir sönderfallet surt. pH-höjningen tas ut av pH-sänkningen. Detta är naturligt och håller med dig i din kommentar om justering av pH och alka. När du använder brom som desinfektionsmedel behöver inte pH ligga enligt riktlinjerna som för klor. pH-intervallet för brom är mycket större.

Utloggad Telekiter

Jo, rent vatten har vi här i Sundsvall. Brukar ju hamna i topp 3 varje år i Sverige när man testar dricksvattnet  :) .

Btw. så här såg mitt vatten ut efter ca 6 mån (bytte vatten i tidigt november och bilden är tagen 4:e maj. Tycker jag lyckats rätt bra faktiskt :) .

/Urban.

Utloggad Telekiter

.....
Känns onödigt med höj alka....

Vad menar du? Att det är onödigt att jag använder Alka+, eller att det är onödigt ha högt Alka-värde?

/Urban.

Utloggad Roger.

Nu var jag snabb och ta bort/klistra in.

Alla produkter och metoder har fördelar och nackdelar. Fördelen med ditt desinfektionsmedel är ett brett pH-intervall där bromet är desinfektionsmedel. Ex. Vid pH 7 har du 98% desinfektionsmedel och vid pH 8 på 82%
Känns onödigt med höj alka. Jag skulle prova utan det ett tag och se det verkligen behövs.

Utloggad Roger.

Eftersom brom har ett brett pH-intervall som desinfektionsmedel som jag skrev, gör det inget om pH svänger.

Utloggad Roger.

Eller så fortsätter du som du gjort. Du har ett bra vatten.

Utloggad Telekiter

Aha...ok då förstår jag. Kan ju testa köra utan att använda alka+ då och så hur pH-värdet beter sig. Håller pH-värdet sig still ändå så kan jag kanske strunta i alka-värdet? Helt klart enklare ju mindre kemikalier man behöver dribbla med :) . Känns ju lite märkligt att rekommendationerna är att alka-värdet ska ligga på 80-120.... men jag är ju ingen kemist  :-\ . Den rek övergav jag för länge sedan ändå. Det blev bara en jäkla jojo-effekt av Alka+ och sen pH- i en oändlig loop.

/Urban.

Utloggad Roger.

Du har gjort rätt slutsatser angående jojo. Du och många andra försöker följa riktlinjer och rekommendationer. Men ändå blir det fel. Höj alk. höjer även pH. Tillsats av sänk pH sänker också alk. 

Utloggad Telekiter

Ok, ska testa att inte använda Alka+ då en period, så får jag se hur pH-värdet beter sig :) . Det går ju alltid köra igång med det igen om nu pH-värdet drar iväg för fort. Fast om jag måste köra pH- då så har jag inte tjänat nått på det. Då måste jag fortfarande ha denna "extra kemikalie", alltså då blir det pH- istf Alka+....hmmm... Kanske dumt börja dribbla med det nu när det funkar så bra som det är  ::) .

/Urban.

Utloggad Roger.

Nu har jag läst på angående aktivt syre och kan ge bättre förklaring.
Mitt råd fortsätt som du gör.

Bromet du har kan höja pH om det reagerar med något. Är vattnet rent så är pH stabilt utifrån bromet.
Det aktiva syret oxiderar ämnen så att brom inte behöver jobba.

Det aktiva syret är pH-sänkande och sänker alka. Höj alkalinitet är svagt basisk och höjer pH lite.
Så ditt recept med alka. och aktiva syret är bra.
Kul! Nu har jag lärt mig något nytt.

Tack Urban!

Utloggad Telekiter

Hahaha... varsågod, typ  :D .

/Urban.

Utloggad Roger.

Roligast måste vara att ditt vatten är rent?

Roger

Utloggad Roger.

Hej!
Har upptäckt ett problem med aktivt syre. Alla produkter med detta namn beter sig inte lika. Så håll dig till det märke du köpt. Aktivt syre betyder inte att alla produkter är samma kemikalier.
Roger

Utloggad Telekiter

hmmm.. ok, använder iaf det som folkpool säljer. Trodde nog att allt som kallas "aktivt syre" var samma kemikalie (eller kanske kemikaliekombination).

https://www.folkpool.se/produkter/spa/spavard-och-kemi/spakemi/spakemi-desinficerande/spachock-1-kg-aktivt-syre-pulver-spa-un-3260.html

/Urban.

Utloggad Roger.

Det är ungefär som klor som finns i olika varianter. Denna kemikalie du använder innehåller inga hjälpkemikalier. Vilket jag tycker är bra.
Tänkte på ditt vatten och alka. I ditt fall är alka ointressant. Kemikalien används för att höja pH eftersom aktivt syre sänker pH lite grand.
Roger

Utloggad Telekiter

Så då kan jag egentligen använda pH+ istället för alka+ ? Min erfarenhet är att det aktiva syret sänker alka-värdet ganska mycket faktiskt. Vid några tillfällen hade jag slut på Alka+ och satte i aktivt syre efter bad, och redan dagen efter så hade alka-värdet rasat rejält (testade dock inte pH-värdet vid dessa tillfällen).

När det gäller bromhalten så rasar den otroligt mycket när man badar. Innan bad hade jag "normal" (enligt rekommendation) bromhalt och efter ett 45 min bad  så kollade jag bromhalten och den visade då 0! När jag då adderade aktivt syre så hoppade bromhalten upp på lämplig nivå igen till dagen efter. Blev lite förvånad över att det var 0 direkt efter bad. Nu är det ju under kontroll liksom, men jag blev förvånad att det svängde så fort.

/Urban.

Utloggad Roger.

Du kan använda pH+. Men den höjer pH mer än höj alk. pH+ höjer också alk. Om du har kalkhaltigt vatten så skulle jag undvika pH+.
I ditt bad är det bromet som är ditt oxidationsmedel och desinfektionsmedel. Det aktiva syret är också ett oxidationsmedel. Vid bad förbrukas bromet.
Du skriver något mycket spännande. Vid tillsats av aktivt syre så hoppar bromnivån tillbaka. Ska kolla upp detta.
Roger

Utloggad Roger.

Nästan alla kemiska reaktioner är reversibla, vilket betyder att reaktioner kan gå åt båda hållen. Efter bad så bildas bromaminer. Vilket är bundet brom. När du tillsätter ditt aktiva syre sjunker pH. Detta kommer att tvinga denna reaktion och bilda fritt brom. Förhoppningsvis tar det aktiva syret bort svett osv. Annars skulle det bli bundet brom igen.
Roger

Utloggad Telekiter

Det funkar ju uppenbarligen ganska bra :) . Det jag också upptäckt är att det är dumt att snåla med det aktiva syret. Lägger jag i för lite aktivt syre så blir vattnet sämre (iaf utseendemässigt) efter ganska kort tid.

Jag försöker hålla pH-värdet på 7,2 för att undvika kalkutfällning (men vi har väldigt låg kalkhalt i vattnet så det är nog inte sååå viktigt). Jag mäter pH-värdet med Phenol Red-tabletter då dessa är väldigt lättavlästa. Har också förstått att de ger korrekt mätvärde. De där vanliga testremsorna är ju helt hopplösa att avläsa pH, fast jag tycker de duger gott och väl för avläsning av Brom/klor och Alka-värde.

/Urban.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme