Polarpumpen Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Nordiska Kvalitetspooler Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd
 

Författare Ämne: Ledbelysning, Kabel  (läst 743 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad concrete pumper

Ledbelysning, Kabel
« skrivet: december 18, 2018, 13:40:37:37 »
Hej, har nu par56 300w lampor och transformatorn ca 2 meter från poolen. Nu vill jag flytta transformatorerna ca 20 meter bort och har för mig att det blir problem med kablarna men hur är det om jag byter till Led, kräver de samma dimension på kablar ?

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Erica

SV: Ledbelysning, Kabel
« Svar #1 skrivet: december 18, 2018, 20:11:23:23 »
Det går bra att ha 20m ledning även med 300 W lampor, MEN det kommer att kosta en hyfsad slant för du måste ha en grov kabel, typ plastjordkabel, EKKJ. För en 300 W lampa behöver du ha minst 6 mm2 även för korta ledningar (för att inte överbelasta kabeln och för att följa regelverket, EN sådan lampa drar ju 25 A vid 12 V). Men har du 20 m ledningslängd får du då ett spänningsfall på ca 2.8 V. Lampan ger då ett mera gulaktigt sken och lyser svagare än normalt. Med 10 mm2 blir det ett spänningsfall på ca 1.7 V, 16 mm2 ca 1.1 V. Men priset på kopparkabel stiger snabbt med ökad grovlek.

Med LED så sjunker strömmen avsevärt, allt beroende på hur starka LED-lampor som du köper. De LED-lampor jag sett i pooler brukar vara lite svagare än 300 W-lamporna, men oftast ändå tillräckliga. Effekterna ligger väl ofta runt 30-40 W. Rent belastningsmässigt räcker då 1.5 mm2 till, men då får man ett spänningsfall på ca 1.4 V. Olika LED-lampor påverkas olika av spänningsfall så det är svårare att förutse hur lamporna reagerar. Troligen kommer de att fungera helt OK, men med viss mindre ljusförlust. De är dock inte lika känsliga för detta som "vanliga" lampor. Många LED-lampor fungerar dock så att ljusstyrkan först inte minskar nämnvärt vid ett spänningsfall, för att sedan vid en gräns börja slockna helt, börja blinka eller andra tokigheter. Med 2.5 mm blir det ca 0.8 V som du tappar.

Utloggad concrete pumper

SV: Ledbelysning, Kabel
« Svar #2 skrivet: december 22, 2018, 09:48:59:59 »
Tack Erica, just så jag trodde ang, de 300 w jag har nu så det få bli LED till nästa säsong.
Då är nästa fråga vilken LED lampa ? Har kollat och nu finns det ju hur mycket som helst på ebay men passform och kvalitet är ju önskvärt, också om det bara är att byta lampa. Funkar den 12v trafon som som sitter där nu?

Utloggad Erica

SV: Ledbelysning, Kabel
« Svar #3 skrivet: december 22, 2018, 15:26:55:55 »
Skall du handlai Sverige så lär nog LED-lamporna kosta minst lika mycket som elkabeln skulle ha gjort - mycket beror på vad du har för kontakter, priser på kablar varierar starkt. Men de flesta poolampor med LED jag setthar legat i området 30-4 0 W. Då blir ljuset lite svagare än med en konventionell 300 W lampa, men i gengäld kanske lite mera genmträngande genom en vitare färg. Att ge råd om kvalitet på direktimport från Kina är som lotteri - det finns bra och det finns riktigt urkass saker på nätet. Du måste ju också bestämma dig för om du vill ha vitt eller färgat/omsällbart (RGB) ljus. Sedan tillkommer ju numera moms- och tullavgifter på det mesta från Kina. En lurig sak är att RGB-lamporna styrs med radiosändare. Om denna inte är CE-godkänd finns risk för att den beslagtas i tullen.

Ja du kan använda din(a) befintliga transformator(er). Det blir en rejäl överdimensionering men det spelar ju ingen roll.

En viktig fråga är ju hur du använder din poolbelysning. Står den på stadigt varje kväll eller bara vid vissa tillfällen ? I det första fallet bör man ju försöka hitta en med riktigt lång livslängd, men detta är svårt med alla typer av LED-lampor. De angivna siffrorna stämmer ofta inte alls. Jag har haft led-lampor som gått sänder efter någon timma och även sådana som varit i drift dygnet runt i  flera år och fortfarande lyser ok. Men så är det med 300 W lampor också. De första vi köpte var jättebra, höll flera år, jag tror det blev 7-8 år. Nästa omgång höll väl i tre månader om jag minns rätt.

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! Energisparprodukter
 

Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler! Svenska apotek med tillstånd