Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: egen poolvarmepump vs luft/vatten varmepump och varmevexlare??  (läst 382 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad scaniacruiser

Et frågon til alla pool-kunniga: Va ska jag velge?

Holder på å bygga pool, en Intex 5x10 meter. Innbygd i terrasse. Den ska erstatte en eldre rund Intex 5 meter. ja, jag ska lage byggståd, snart....
Men sitter nu och planerer tekniken. Til denne poolen har jag reknat at jag bør ha en vp på 15-20kW.
Samtidigt ska jag byte varmekilde for huset från en paiat gass-kjel til vp. Har vattenburen gulvvarme i nesten alle gulv. Har fått anbefalt en vp på 15 kW til dette bruket. Och då dyker frågan upp: va ska jag velge och va er mest effektivt?

Alt 1:
Egen vp for poolen, typ GJ x40, 15.4kW el likn.
Egen vp til huset, typ Nibe F2120-16 16kW.

Alt 2:
Ny vp til huset typ Nibe F2120-20 20kW med pooltilkobling och vvx typ stooooor... fått anbefalt oppimot 100kW, siden tempforskjellen er såpass liten mellan in-temp från vp och in-temp från poolen. Då trengs det lengre tid/mer overflate i vvx foå å overføre nok varme til poolvattnet.

Hvis jag ser på inversteringen, så er alt 1 klart dyrest. Men samtidig er en dedikert pool-vp mer effektiv til å varme en pool??? Då den er bygd for formålet? eller tar jag fel?
Samtidigt vil det vid alt 2, bli en del mer rør. Då det er ca 20meter mellan teknisk rum i huset och poolens teknikrum.

Vid alt 2. vil jag kunne utnyttja vp jevnt gjennom hela året. Varma huset/varmtvatnet om vinteren, och poolen/varmtvatten om sommeren. Och då blir plassering av denne viktigere, eftersom jag inte vil høre på den når vi bruker uterummet/poolen.

Har lest på forumet til øgat blivet vått, uten å finne entydiga svar på dette. Beklager mitt svorske språk, jag er norsk och prøver så godt det går å gjøre meg forstått. 

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad Guiness

SV: egen poolvarmepump vs luft/vatten varmepump och varmevexlare??
« Svar #1 skrivet: augusti 13, 2018, 00:06:27:27 »
Hej!
Jag var i samma situation när jag byggde min pool. Det slutade med att jag valde en luft/vatten värmepump till huset och använder den på sommaren att värma poolen via en värmeväxlare. Jag har även solpaneler (poolvatten) för att snabbt få upp värmen på våren. Min värmepump skickar inget varmvatten till radiatorerna om det är varmare än 14 grader ute och huset inte begärt värme på två timmar. Det innebär att jag klarar både hus och pool med den effekt som huset kräver. Att ha två värmepumpar kan innebära att en av dem (vilken beror på årstid) står still utan att användas vilket känns onödigt. Jag är supernöjd med min lösning och skulle göra likadant igen...
Ovanmarkpool 6m * 3m gjuten med skalblock på betongplatta. Solfångare med automatik och värmeväxlare kopplad till pelletspanna och luft/vatten VP CTC EcoAir 107. Baquacil och inga röda ögon. :)

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme