Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm
 

Författare Ämne: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"  (läst 3124 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad largab

Vi började med poolbygget sommaren 2015. Tanken var att ha någon form av klorautomatik. Mini-Master eller fixa något själv (jag är väldigt mycket DIY). Jag hade en 3D-skrivare sedan 2014 och  hittade perstaltic-pumpar på thingiverse och ORP/pH-sensorer med RS232-interface på Atlas-scientific.com. Då kunde jag inte på något sätt undgå tanken "Hur svårt kan det vara? Varför betala 15-20K när det räcker med 5k?" Då sådana här projekt helt hamnar på hobby-kontot så kostar det ju inga timpengar... Tagit för mycket tid ? Ja. Men roligt. Det blev ett system med "extra allt".

Pool-controller, work in progress ...


Dator h/w
Började skissa på h/w. Första beslutet var Arduino MEGA eller Raspberry Pi. RPi har ju betydligt bättre kraft och har egentligen inga begränsningar. Ett 3e alternativ som jag funderat på är att bara använda MEGAN som sensorinterface och låta en RPi sköta det kloka. Jag valde dock Arduino MEGA för allt då jag använt Arduino i tidigare projekt. Den har stora fördelar med ett stort antal I/O-pinnar (RS232,ADC,I2C,interrupts) direkt tillgängliga med s/w stöd för en mängd olika sensorer. Programmeringen är enkel med möjlighet att ha full koll på allt. Initiellt var tanken att sköta alla inställningar via 5 knappar och en LCD. Rätt eller fel, valde MEGA.
Efter att ha börjat labba lite så föddes tanken att ha något web-interface också. Efter lite googlande och provande så insåg jag att det var fullt möjligt att ha ett komplett html-baserat interface med inställningar/presentationer samt en massa annat lull-lull och strök då helt knapp/LCD-interface. Har nu integrerat att sända data till MEGAn mha POST, plottfunktioner mha Google Charts, dynamisk uppdatering av web-sidor med AJAX. Bilder läses från dropbox för att minska Arduinotrafiken. Skickar filer till/från med FTP. Kan sända mail från MEGAn. Mha FTP kan jag ladda upp en ny programvara/binärfil som flashas automatiskt på distans. Dvs jag saknar egentligen ingenting som RPi kan bidra med. Att skicka filer med FTP möjliggjorde betydligt effektivare programmering då jag kan flasha på distans samt testa html-kod mycket effektivare.

Kretskort
Version 1-3 utgjordes av ett egenetsade enkelsidiga kretskort. Med en massa patchar så var det inte vackert. Till slut så blev någon kopparbana överhettad med kortis som följd. Tog mig då tiden att CADda ett eget kort och beställa från Kina. Så smidigt ! Och det blev snyggt också.Följande anslutningsdon finns tillgängliga:
2 st 0-10 volts utgångar (termostatstyrning)
3 st RS232 (ORP och pH)
1 st I2C (extern bussdrivare. Styr Pool-lamporna med det)
1 st port till Speck-pump med extern fart-kontroll
1 st port till poolskyddet
1 st 1-wire (ett gäng tempar, DS18B20)
2 st motordrivare (2 slang-pumpar)
8 st ADC/digital-portar (trycksensor, DHT22 temp/fukt, etc)
1 st pulssensoringång (flödesgivare till ORP/pH sensorer)
1 st Relä-kort (4 reläer. UVC-lampa, Poolbelysning, Vattenventil, ledigt)
3 st 4-bits portar lediga
1 st port driver 3 lysdioder (allmän jag-lever-blinkning)

På kretskortet dockas RTC-klocka samt MEGA med ethernet2-kort. Lite mekkigt men det funkar.

fortsättning följer /LG

Marknadsledande inom Pooler.

Utloggad ByggaNytt

 • Dignitär
 • ******
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 386
 • Total likes: 49
 • Kön: Man
 • 4,5*6,75 Thermopool
  • Visa profil
  • Logger
Coolt bygge, håll oss uppdaterade O0
4,5*6,75 Thermopool med gjuten hörntrappa och svetsad liner med Alkorplan3000 Persia Black.
Bassängutrustning: Pahlens Rostfria + Pahlens JetSwim 2000.
Cirkulation: Pump Pahlens P01 T55 0.55kW 3-fas med sandfilter Pahlens 525 inklusive 100 kg sand.
Uppvärmning: Bergvärmepump Nibe 1115 8,5 kW med Pahlens  Maxi-Flo 120kW värmeväxlare.
Rening: Autodosering via Pahlens MiniMaster med PH + Klor samt UV-lampa Pahlens Auto-UV Titan 75W.
Automatisk vattenpåfyllning: Pahlens Nivåvakt.
Poolrobot: Zodiac RV5500.

Logger: http://familjenlindstrom.se/logger

Utloggad poolarenspoolare

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Nykvarn
 • Antal inlägg: 201
 • Total likes: 34
 • Kön: Man
 • Pool is the grej!
  • Visa profil
SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #2 skrivet: juni 13, 2018, 13:14:33:33 »
Kan bara hålla med - coolt!

Förstår fullständigt glädjen och utmaningen i att få allt detta att funka på egen hand. Dessutom med finesser som web-gränssnitt som knappt ens går att köpa för pengar (i alla fall inte för rimliga pengar).

Du får väl kränga allt som ett "do it yourself kit" när du fått allt att funka som det ska. Eller ta fram en kommersiell produkt som konkurrerar ut alla andra, både funktionsmässigt och prismässigt.
8x4 PP-pool med tekniktunna, UV, MiniMaster Ph+Klor, Poolrobot Astral Pulit Advanced 3, värmeväxlare till bergvärme, komposittralldäck, Nova Comfort pooltak med kanalplast och klarglasgavlar.
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=13304.0

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #3 skrivet: juni 13, 2018, 22:28:02:02 »
forts...

Programvara
Det har blivit några rader med kod. Programmet loggar sensordata var 15e minut samt lite statistik kl 00:00. Väldigt stabilt, går i princip aldrig fel. Web-interfacet är lite trögt men det fungerar. Kan accessa den från egna 192.x nätet och göra inställningar, öppna/stänga etc. Från WWW kan jag också accessa den. Har dock omöjliggjort att ändra något utifrån www, bara titta.

ORP/pH sensorer
Ph-sensor behövs för att kunna justera ner pH med syra då Natriumhypokloriten höjer denna. Detta har fungerat mycket bra hela tiden.
ORP - Oxidation Reduction Potential är ett sätt att ungefär mäta hur bra vattnet är på att döda bakterier. Om vattnet smutsas ner så sjunker ORP, om klor tillför så renas vattnet och ORP stiger. Om vattnet är väldigt rent så behålls ORP med väldigt lite klortillskott. Det innebär att man får låg klorförbrukning om man är ren och badar sällan, mera då det behövs. ORP-sensorn fungerade bra 1a säsongen sedan 2a säsongen började ORP-nivån/mätningen strula efter ett tag. Det blev långsamt mera fel  ju längre in på säsongen vi kom. Det fungerade ibland för att helt plötsligt bara sjunka med mycker klortillskott som följd. För hög klorhalt, i med mycket HCL. Mekka med det, kalibrera. Funkar ett tag, skit igen. Misstänkte att vattnet blivit fel på något sätt, dvs ej reagerar på klor. Inför denna säsong byttes allt vattnet och beställde ny ORP-sensor. Men felet fanns kvar  :(  S/w hade jag synat så mycket samt förenklat avseende pH/ORP sensoraccess så där var jag säker på att det var OK. Då fanns nog felet i h/w någonstans. Till slut så hittade jag problemet. En dålig lödning i ett koaxdon. Själva tråden som är bryggan mellan kretskortet samt röret i koaxdonet hade lossnat. Den låg emot och visade på lågt motstånd, men inte tillräckligt lågt. Det medförde sämre kontakt beroende på omständigheter. Lödde om den, sedan har ORP fungerat som det ska. Trist bara att jag inte fattade vad det berodde på tidigare.

Sensorinstallationen på en vägg


Blå pH, Gul ORP , Ett filter som aldrig blir smutsigt, strypventiler samt en flödessensor.

Exempel på plottar avseende ORP och pH

En väldigt solig dag med mycket bad


Dag utan bad


pH och syra


Det är ju väldigt synligt vad det är som tär på kloret. Och då infinner sig ju frågan: Hur mycket cyanursyra ska det vara? Jag har ca 5ppm. Högre nivåer stabiliserar kloret, men gör också det mindre effektivt. Om man tillför klor via puck el pulver så är det ju bra med stabilisering då doseringen inte ökar med sol el bad. Men om man kör autodosering med klor, vad ska man ha för CYA då ? Hälla i och prova är ju en variant, men det går ju bara att sänka med vattenbyte. Hur mycket CYA har ni andra som ha autodosering av natriumhypoklorit ?

fortsättning följer /LG


Utloggad poolarenspoolare

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Nykvarn
 • Antal inlägg: 201
 • Total likes: 34
 • Kön: Man
 • Pool is the grej!
  • Visa profil
SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #4 skrivet: juni 14, 2018, 11:08:12:12 »
CYA ska man helst inte ha alls vid autodosering. Jag bytte vatten av den anledningen när jag installerade min MiniMaster. Läs mera i Phalens manual...

Hela grejen för mig i alla fall är att kunna ha så låg klorhalt som möjligt och utan andra tillsatser i vattnet. Automatiken gör ju just det möjligt.

Jag valde mellan ORP/friklor prob. Ringde till sist till Phalens och frågade vad man borde välja. Svaret var helt klart friklor, eftersom ORP ger en mera indirekt mätning för klordosering, regleringen blir mycket trögare. Kanske därför du vill/behöver CYA som stabilisator/klorbuffert?
8x4 PP-pool med tekniktunna, UV, MiniMaster Ph+Klor, Poolrobot Astral Pulit Advanced 3, värmeväxlare till bergvärme, komposittralldäck, Nova Comfort pooltak med kanalplast och klarglasgavlar.
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=13304.0

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #5 skrivet: juni 15, 2018, 23:24:16:16 »
Nej, jag vill inte ha cya då det tar ner effekten av klor. Mek det kanske finns någon nivå som är bättre än annan?  Men om pahlens säger att man inte ska cya med autodos så tror jag på det :-)
Tack för den infon, då slipper jag fundera på det.
Jag har letat efter friklorssensor men har inte hittat någon prisvärd. Lab-grejorna är dyra och komplexa.

Utloggad MathiasS

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #6 skrivet: juni 16, 2018, 08:24:27:27 »
I dina första diagram, har du stängt av doseringen av klor här eller varför sjunker klorhalten hela tiden?
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad poolarenspoolare

 • Expert
 • *****
 • Stad/land: Nykvarn
 • Antal inlägg: 201
 • Total likes: 34
 • Kön: Man
 • Pool is the grej!
  • Visa profil
SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #7 skrivet: juni 16, 2018, 09:38:35:35 »
Vet inte vad du tycker är dyrt i sammanhanget, men annars finns ju friklor proben att köpa som reservdel hos Phalens, gissar på runt 1500:-
8x4 PP-pool med tekniktunna, UV, MiniMaster Ph+Klor, Poolrobot Astral Pulit Advanced 3, värmeväxlare till bergvärme, komposittralldäck, Nova Comfort pooltak med kanalplast och klarglasgavlar.
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=13304.0

Utloggad Erica

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #8 skrivet: juni 16, 2018, 22:24:53:53 »
Nu har ju vi nte mini-master, utan ett äldre autodoseringssystem. Men vi mäter inte friklor utan redox och vi har aldrig haft några problem med detta. Vattnet håller sig fräscht och värdena har hålligt sig konstanta, trots att vårt brukande av poolen varierar från mycket intensivt till sparsamt över olika tider. Det är möjligt att friklorsmätning ger en snabbare reglering, men alla autodossystem är ju väldigt mycket snabbare än när man använder mätning och handdosering, så tidskonstanten i reglersystemet är nog mindre viktig.Möjligen kan jag tänka mig att det ser annorlunda ut för en offentlig pool - kommer plötsligt en hel skola och skall bada vill det till att systemet hänger med direkt och inte låter klorvärdena dippa ned.

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #9 skrivet: juni 17, 2018, 05:49:26:26 »
Vet inte vad du tycker är dyrt i sammanhanget, men annars finns ju friklor proben att köpa som reservdel hos Phalens, gissar på runt 1500:-

Det är billigt jmf med andra jag sett (10k+) . Men behöver den någon annorlunda anpassningselektronik jmf ORP-sensor? Just nu så funkar Orp tillräckligt bra. Även om klornivån varierar lite så är ju vattnet rent.

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #10 skrivet: juni 17, 2018, 06:08:36:36 »
I dina första diagram, har du stängt av doseringen av klor här eller varför sjunker klorhalten hela tiden?
Nej, klorpumpen går så mycket jsg tillåter den att göra ( max X minuter var Yte minut).  Antingen så bryter solen ner kloret snabbare än tillförseln. Eller så har det något med Orp och sol att göra. Men jag ser det inte som något problem. Får väl mäta fritt klor med dpd1-metod en gång per timme någon gång för att förstå vad som händer. ORP är ju ingen direkt mätning av FCL därför så begränsar jag max dosering/timma för att inte få för hög FCL nivå.

Utloggad MathiasS

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #11 skrivet: juni 17, 2018, 12:30:59:59 »
Ok. Onekligen intressant grafik. Jag tycker det ser ut som att du behöver tillåta mer klor. Både ORP och FCL faller ju snabbt.

En grafik med ORP, FCL och gångtid pump skulle reda ut detta....:)
7x4x1,5 Thermopool + 3m Roman trappa från Poolstore.
Pooltak: Deli B+ från Lars Sjöland
Värmepump: G&J GJPACW1V-20 9,2 kW
Astral Cantabric 500 sandfilter
Övrig utrustning från Pahlen:
Pahlen Minimaster för dosering av Klor och PH
UV-rening med Pahlen Auto UV-75
Pahlen bronspump P01 trefas ,55kW.
Pahlen rf inlopp, belysning och breddavlopp
Byggtråd: http://www.poolforum.se/forum/index.php?topic=7416.0

Utloggad jbr

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #12 skrivet: augusti 22, 2018, 12:46:26:26 »
Ok. Onekligen intressant grafik. Jag tycker det ser ut som att du behöver tillåta mer klor. Både ORP och FCL faller ju snabbt.

En grafik med ORP, FCL och gångtid pump skulle reda ut detta....:)

Lyfter tråden lite...

Man kan ju inte se huruvida nivån på FCL faller, eller...?
Jag tolkar det som att den röda kurvan visar nivån av klor i dunken/kärlet, dvs. visar förbrukningen.

Jag har en liknande uppsättning och mina observationer visar att ORP varierar mycket trots att mängden FCL är konstant. Med en given mängd klor i poolen stiger t.ex. ORP markant då man stänger pooltäcket.
Jag har mätt FCL lite då och då och har konstaterat att nivån ligger fint på en förhållandevis låg nivå trots att ORP lever sitt eget liv.
Om pooltäcket ligger på några dagar stabiliseras ORP-värdet och FCL hamnar på en väldigt låg nivå då systemet knappt tillsätter något klor alls. Jag tolkar det positivt då det bör innebära att nivån på FCL ligger lågt pga. att det föreligger litet behov av rening.

Ska lägga upp lite bilder på grafer jag också.


För övrigt är vattnet löjligt klart...
« Senast ändrad: augusti 22, 2018, 14:06:49:49 av jbr »

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #13 skrivet: augusti 22, 2018, 20:47:36:36 »
Hej,
Jo jag har mätt en hel del och mitt ORP levde sitt egna liv helt och hållet. Ibland när det fungerade bra så steg ORP med tillsatt klor. Den sjönk dock väldigt då pooltäcket togs bort, med följd att klorpumpen pumpade in (för) mycket klor för att försöka lyfta ORP. När täcket låg på 2-3 dagar i sträck så steg ORP mycket då vattnet blev renare och renare. Inget klor tillsattes då med följd att FCL -> 0 trots högt ORP. Min ORP-sensor svarade inte alls ibland på klortillskott vilket medförde att FCL åkte jo-jo mellan 0 och 5-10 ppm. Var nära att skrota systemet men bestämde mig att skriva om klorstyrningen radikalt samt köpa ny, annan ORP-sensor. Beställde en sensorex-sensor (www.sensorex.com ORP1000). Den nya styrningen innebär att kontinuerligt tillsätta en skvätt klor varje timme, 3-dubbla skvätten då poolskyddet är borta. Skvättvolymen minskar linjärt med "ORP_mätt - ORP_set". Om ORP_mätt < ORP_set så adderas en större volym klor. Införde också max tillåten volym som ska hindra för mycket klortillsättning.
Resultatet är över förväntan. FCL hålls väldigt konstant typ 0.3-1.0 ppm. Klorförbrukningen har minskat radikalt. Pga regn nu i slutet så måste jag tillsätta ph-höj !! Ingen syraförbrukning alls sista 3 veckorna. Här kommer några plottar som det ser ut nu. Dock så har det inte varit några 35 grader och stekande sol, så får vänta tills nästa sommar för att se om det även funkar då.

Bild 1 visar kontinuerlig addering av klor samt ORP-ändringar. ORP_mätt går aldrig under ORP_set. Lite mera klor tillsätts då poolskyddet är av. Dygnsförbrukning = 1.8 dl.


Bild 2 visar att mera klor tillsätts då ORP_mätt sjunker under ORP_set . Dygnsförbrukning = 5 dl.


Mvh L


Utloggad Erica

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #14 skrivet: augusti 22, 2018, 21:38:45:45 »
Intressant att se att klornivå och ORP verkar leva lite mera separata liv än jag trodde. Vi har ett äldre autodoseringssystem, som mäter ORP (och pH) och reglerar efter detta. Om nu klornivån inte skulle följa ORP-värdet så borde vårt reglersystem ge rätt stora variationer i klorvärdena. Men när vi någon gång testar med tabletter så ligger värdena ganska så konstant. Nu blir kanske en inomhuspool lite annorlunda - ingen solpåverkan, inte lika stor skillnad på täcket av - täcket på o.s.v. Vi håller ju poolen täckt när det inte badas, men å andra sidan är vi en stor familj och badar ofta.

Utloggad Henr73

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #15 skrivet: augusti 25, 2018, 10:21:04:04 »
Problemen som uppstått med din styrning har det varit elektrodernas kvalitet eller din programmering och lödning?
Först Atlas elektroder (både ph och orp?) sen problem med lödning, ny orp elektrod (märke?). Nya problem (?) omprogrammering och beställning av ny elektrod (sensorex).

Om jag fattat det rätt så är du inne på din tredje orp elektrod (Atlas, okänd och Sensorex). (Tror att Atlas är Sensorex elektroder.)Jag har i en annan tråd funderat över hur man kan bedöma att en elektrod är bättre än ngn annan utan att behöva köpa ett gäng och testa. Klar att HAch och de etablerade lab företagens produkter är bra men kostar ju därefter.

Borde väl finnas pålitliga elektroder i 6-700:- klassen. Processing tar ca 1600:-/st för en elektrod (ph, orp). Tyspiskt en sån produkt som kostar dubbla pengen här på månens baksida (Sverige) kontra Tyskland. Skulle vilja hitta den kvaliten men till ca 700:-/st så att ett byte (ph +orp)var ca tredje år sprätter loss på 1500:-.

Har testat billiga ( ca 400:- orp) ebay prober men det är bara dynga. Helt opålitliga i verkliga situationer, funkar jättebra i kalibreringsvätskor men i mätvatten helt klappkassa. Ngn som vet vad det beror på? Är det mer salter eller dylikt i kalibreringsvätskor som gör att "signalerna" funkar bättre i de "dopade" kalibreringsvätskorna? Har märkt samma sak med ph kalibreringsvätskor, proben visar direkt ph värdet i dessa men doppar man den direkt efter i vanligt vatten så tar det flera minuter innan den kommer upp i "rätt" ph.

Inga problem med Ph elektroden?

Hjärtat i dessa autodos system är ju faktiskt elektroderna som måste fungera pålitligt annars fallerar ju hela idén.

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #16 skrivet: augusti 25, 2018, 18:07:24:24 »
>> Problemen som uppstått med din styrning har det varit elektrodernas kvalitet eller din programmering och lödning?

Löd-problemet jag hade var en dålig lödning/svets på koax-donet, dvs donet var felaktigt inte min lödning...
Programmeringen har inte varit något problem. Först använde jag metoden "pumpa in klor X ml varje Y minut" om mätt ORP < önskat. Nu är det ändrat till en kontinuerlig tillförsel av klor oavsett mätt ORP (justerar mängden dock).
Elektrod kvalitet!? , Ja kanske, Atlas elektroden kanske inte fungerar vid kontinuerlig drift !? Vet ej om det är kvalitetsproblem eller något annat. Så jag inbillar mig att de ej passar till min applikation.

>> Först Atlas elektroder (både ph och orp?) sen problem med lödning, ny orp elektrod (märke?). Nya problem (?) omprogrammering och beställning av ny elektrod (sensorex).

Atlas både pH och ORP. Det var enklast då de har bra anpassningskort mot Arduino/dator.
Ja, felaktigt koaxdon ställde till det. Det tog ett tag innan jag hittade det.
ny orp (märke?) , jag köpte faktiskt Atlas då också, så jag har bara provat 2 typer.
Sensorex marknadsför denna ORP1000 elektrod till pool. Synd att det blir dyrt med nästan 700 i frakt o tull. Men den var värd varenda krona....

>> Om jag fattat det rätt så är du inne på din tredje orp elektrod (Atlas, okänd och Sensorex). (Tror att Atlas är Sensorex elektroder.)Jag har i en annan tråd funderat över hur man kan bedöma att en elektrod är bättre än ngn annan utan att behöva köpa ett gäng och testa. Klar att HAch och de etablerade lab företagens produkter är bra men kostar ju därefter.

Atlas,Atlas,Sensorex. Det var stor skillnad på Atlas / Sensorex i utseende. Så dessa 2 är helt olika iallafall.

>> Borde väl finnas pålitliga elektroder i 6-700:- klassen. Processing tar ca 1600:-/st för en elektrod (ph, orp). Tyspiskt en sån produkt som kostar dubbla pengen här på månens baksida (Sverige) kontra Tyskland. Skulle vilja hitta den kvaliten men till ca 700:-/st så att ett byte (ph +orp)var ca tredje år sprätter loss på 1500:-.

Håller med.

>> Inga problem med Ph elektroden?
Nej, den tuffar på.

Det skulle vara intressant med en fritt-klor sensor. Jag har bara hittat Pahle'n som har sådana billigt. Alla andra kostar ju 10k !. Men då kan man ju fundera på hur Pahlens FCL-sensor fungerar !?

mvh L

Utloggad Henr73

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #17 skrivet: augusti 28, 2018, 10:09:42:42 »
Du har inte hittat någon bra mätcell för elektroder?

Vad har du för flöde i din mätslinga?

Har du ingen visuell flödesvisare (typ magnetisk svävkropp)? Svävkropp med magnetgivare för att kunna styra relä, sett någon prisvärd sån?

I mitt system sitter både sensor och insprutningsmunstycke på huvudstammen(blir ju ett jäkla blås förbi elektroderna), skulle vilja grena av och köra typ pahlen med separat och lugnt flöde för elektroderna. Kan ju inte kräva speciellt högt flöde, i princip bara så att vattnet cirkulerar.

Diameter på ditt mätvatten system?

Vad har du för insprutningsmunstycken?

Saknar loggning, fjärrstyrning/avläsning på min enhet, tror du det är möjligt att sätta en wifi arduino modul som "kidnappar" signaler och gör om dom till wifi för att kunna läsa av värden i realtid samt loggfunktion? Är ju "bara" mv signaler som ska vidarebefordras och tolkas väl?

Det är hårdvaran det, sen måste det väl till ett program att konvertera signaler samt visualisera och logga signalerna. Finns det någorlunda färdiga sådana appar eller är det från grunden som gäller?


Utloggad Erica

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #18 skrivet: augusti 28, 2018, 10:35:06:06 »
Hmm, låter märkligt att elektroderna skulle ha så kort livslängd. Vi har kört våra i mer än 10 år utan problem och ändå saknar vårt system både flödeskontroll och filter för mätvattnet. Jag vet inte vad märket på dem är, men vi köpte dem genom Processinggruppen en gång. Vi har alltså en Redox (ORP)-  och en pH-elektrod, båda fungerar alldeles utmärkt.

Kan det vara så att man får längre livslängd på elektroder till en inomhuspool ? Visserligen betyder det drift 24/7 året runt, men de slipper ju att stå ut med stillastående och vinterförvaring.

Utloggad Henr73

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #19 skrivet: augusti 28, 2018, 11:01:23:23 »
10 år låter ju som toppkvalitet. Frågan är om Processing nu, 10 år senare fortfarande säljer samma kvalitet eller om dom rullat in i slit och släng jargongen?

Har man rent och fint badvatten så är ju den miljön "bra" för elektroder vilket avsevärt ökar livslängden. Tydligen så är det glaskulan som tar slut först (slaggar igen) i en elektrod inte själva "laddningen". Därför så kan ju livslängden i en pool vara mkt längre än "rekommenderat" pga av att den dessutom också bara används ca 3 mån/år.

Låter ju otroligt att era elektroder rullar på efter 10 år dygnet runt. Vårt lokala badhus kör Processing elektroder och dom brukar bli trött efter 1 år dygnet runt körning.

Hur sjutton kan man veta om en elektrod är av bra kvalitet utan att köpa grisen i säcken?  Utöver de etablerade lab företagen (Hach) etc så finns det ju en hel del tex Tyska elektrod leverantörer men hur vet man om det är kvalitet eller ej?

Utloggad Erica

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #20 skrivet: augusti 28, 2018, 17:21:31:31 »
Det finns nog två skillnader mellan vår pool och ert lokala badhus: dels har de säkert betydligt tuffare vatten (högre klorhalt) dels så har de helt andra krav. De måste mäta, journalföra, resultat skall vidare till miljö- och hälsoskydd o.s.v. Då får det inte mäta fel ens i mindre grad. En elektrod som ger ett värde som avviker något från det som den borde ge kasseras. I en privatpool har man inte de kraven. En klornivå (fritt klor) på 0.5 - 1 ppm duger för vår del. Jag behöver inte veta om det var 0.56 eller 0.68 eller kanske 1.15. Så länge som noggrannheten inte är sämre än tablettmätningarna så kommer jag inte ens att märka det. Men som sagt, i det offentliga gäller andra kravnivåer och då kan man nog inte köra med samma elektroder alls lika länge. Men så länge som våra tablettmätningar, som numera görs med rejält långa intervaller, inte visar på några problem och vattnet känns fint när man badar så oroar vi oss inte utan låter elektroderna få rulla vidare och göra sitt jobb.

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #21 skrivet: augusti 29, 2018, 20:56:38:38 »
>> Du har inte hittat någon bra mätcell för elektroder?
Jag har limmat ihop en själv, se inlägg 3 (tyvärr fel proportion i bilden, blir det när jag laddar upp bilden, säkert ifån-fel).

>> Vad har du för flöde i din mätslinga?
Om jag läser min flödesgivare rätt, 2-3 ml/s. Försöker ställa den med så litet flöde som möjligt.

>> Har du ingen visuell flödesvisare (typ magnetisk svävkropp)? Svävkropp med magnetgivare för att kunna styra relä, sett någon prisvärd sån?
Nej, jag använder en rotations-puls-flödesgivare. Kostar nada i Kina.

>> Diameter på ditt mätvatten system?
Slangen är 10 mm inv, kopplingsdelarna ca 25 mm inv. Egengjorda strypventiler (3D-skrivare, ABS-plast).

>> Vad har du för insprutningsmunstycken?
Hemmagjorda mha 3D-printer. Jag leder slangen direkt in i det grova röret. Inte mycket till munstycke ...

>> Saknar loggning, fjärrstyrning/avläsning på min enhet, tror du det är möjligt att sätta en wifi arduino modul som "kidnappar" signaler
>> och gör om dom till wifi för att kunna läsa av värden i realtid samt loggfunktion?
>> Är ju "bara" mv signaler som ska vidarebefordras och tolkas väl?
Det borde gå. När det gäller elektronik så är ju inget omöjligt. Det räcker kanske att sätta en enkel OP-förstärkare som buffert.

>> Det är hårdvaran det, sen måste det väl till ett program att konvertera signaler samt visualisera och logga signalerna.
>> Finns det någorlunda färdiga sådana appar eller är det från grunden som gäller?
Det borde finns appar som man kan bygga gränssnitt i. Jag valde en "enklare" väg att bara presentera enkla html5-filer från Arduinon.
Som plottmotor använder jag google charts ( https://developers.google.com/chart/interactive/docs/gallery ).
Jag har inte gjort något mera avancerat, bara enkel kurvplottning samt att kunna göra alla inställningar och läsa ut variabelvärden via web-servern.

Utloggad Zip_file

 • Poolens bästa vän...
 • Kan lite mer
 • ***
 • Antal inlägg: 38
 • Total likes: 0
 • Kön: Man
 • det man inte kan göra själv får man lära sig
  • Visa profil
SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #22 skrivet: februari 18, 2019, 22:37:18:18 »
Elektrodens livslängd beror vanligtvis på kvalité och vilken temperatur vattnet har som den mäter. Ett varmt vatten äter upp elektroden snabbare än ett kallt.
Om man rengör (inga fingrar på spetsen!) elektroden och sedan kalibrerar så brukar man märka att en ny/fungerade elektrod når ex pH 7 inom loppet av 10-15 sek, medans en gammal/sämre elektrod gärna tar lång tid på sig.

Redox är ett bra värde att titta på för vattenkvalite, men man måste veta vilket pH det är i vattnet för att tolka det. Ett vatten med pH 6,5 och redox på 600mv innehåller nog inte mycket klor 0,1-0,2 mg/l. Medans ett vatten med pH 8,5 och redox på 600mv har nog ganska mycket klor 1,3-2,5 mg/l. Därför kan det vara smart att inte dosera klor när pH är för högt (7,6). Det leder bara till ökad förbrukning av kemikalier och risk för ohälsa när pH sjunker.

Utloggad davidekholm

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #23 skrivet: juni 26, 2019, 21:16:22:22 »
Härligt projekt! Beställde du också korten från JCLPCB?

Utloggad largab

SV: Hembyggd poolstyrning med "extra allt"
« Svar #24 skrivet: juli 16, 2019, 11:48:28:28 »
Härligt projekt! Beställde du också korten från JCLPCB?

Nej, jag nyttjade https://www.pcbway.com/

Svenska kvalitetspooler som håller vad de lovar! 50 år av innovation och norrländsk kvalitet!
 


Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på SPA med kvalitet.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!
Click Here! Pool Spa billigt Mer info! Pooler av hög kvalité, korta leveranstider! Kvalitet! Prisvärda pooler!
Öppnar din e-postklient
Poolsidan Hässleholm

Use CS Theme