Magnus Målarn Pool Spa billigt Gullberg Jansson Platssvetsad Liner Gullberg Jansson Prisvärda pooler!

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - LinaM

Sidor: [1] 2
1
Vatten och kemi / SV: Att mäta klor
« skrivet: augusti 09, 2020, 12:15:59:59  »
Tack för svar!

Har några följdfrågor, hoppas det är ok.

Hur mycket badar ni? Hur ofta har ni lagt i en veckopuck? Vad har ert klorvärde varit när ni mätt och har ni mätt direkt efter bad eller har det gått några timmar?

Hälsninar
/Lina

2
Vatten och kemi / Att mäta klor
« skrivet: augusti 08, 2020, 21:15:53:53  »
Hej!

När man läser på inför uppstart av poolen så står det (kanske inte överallt men nästan) att man mäter klor en gång i veckan. Är det verkligen någon som lyckas med det, särskilt med tanke på att kloret ska vara så nära 1 som möjligt?

Vi har ju inte haft poolen igång särskilt länge men har provat både med veckoklor och dagsklor och har mätt hyfsat ofta för att få koll på och förståelse för hur kloret ändras beroende på hur mycket klor vi tillför och hur mycket vi badar osv.

Som idag t.ex:

Vi tillsatte 4 tabletter dagsklor igår kväll, kloret låg efter några timmar (och lite bad) på 1.8. Mätte igen imorse, då var det 1.10. Eftersom vi skulle bada på eftermiddagen tänkte vi att det kommer inte att räcka (dvs. det kommer att gå under 1 innan vi ens börjat bada) så vi la i en veckopuck. Mätte efter lunch innan badet och då låg det på 1.23.

Pooltäckningen var av hela eftermiddagen, det var soligt och mycket bad.

Vi mäter igen vid 18 och då är kloret nere på 0.35.

Våra frågor blir då:

 - Ska man verkligen hålla på och mäta såhär och justera även under dagen när man använder dagsklor? Eller skulle vi varit nöjda med att det var över 1 på förmiddagen och sen badat på och inte brytt oss om hur kloret såg ut under dagen?
 - Om man istället använder veckoklor, ska man verkligen hålla på och mäta och justera varje kväll? Eller ska man ignorera att kloret går så lågt efter bad och bara lita på att efter badet kommer veckopucken att "ta upp" kloret till bra nivå igen? Men säg att vi skulla vilja bada igen nu, då skulle ju kloret vara under 0,5 (vi mätte igen vid kvart över åtta och då hade det kommit upp till 0,46).

Att mäta en gång i veckan känns som ett skämt i och med att kloret ändras såpass mycket beroende på väder, bad osv så därför undrar vi: hur gör ni andra?

Dessutom står det olika värden på olika ställen. Hade läst att fritt klor ska lägga på 1-3 men såg nu att på vår leverantörs hemsida står det 0,5-2...

/Lina

3
Vatten och kemi / SV: Digital mätare - PoolLab 1.0
« skrivet: augusti 08, 2020, 20:55:09:09  »
Har också haft funderingar på att införskaffa enklare stickor för dagligt bruk - när jag är i mål och kanske ta fram PoolLab en gång per vecka, tills jag verkligen är i mål.

Läste på så himla mycket när vi skaffade pool och spa för 7 år sedan och har alltid sett mig ha bra koll. Det har varit "justera PH och klorera därefter" i mycket enkla drag. En och annan alkanitet-kur eller Clear-pool-spa behandling - that´s it! Enkelt och härligt - som det ska vara! Men efter denna vända vi är med om nu känner jag att man borde ta "pool-körkort" först  ;D eftersom det är många moment 22 och marginalerna är ibland snäva. Jag har tex ännu inte hittat info om NÄR efter olika kemikalier man kan bada igen. På chockklorering står det 6 h, men ingen annan behandling anger tiden. Hur länge ska jag vänta innan jag kan bada? Teoretiskt så snart värdet är uppmätt till korrekt nivå, men hur vet jag NÄR jag ska mäta? Kommer det stiga ytterligare efter xxx antal minuter/timmar? Det finns säkert tabeller med googlingen jag gjorde häromdagen resulterade inte i något. Alla "vägledningar" från olika leverantörer säger samma sak: kemikalier och nivåer. Men inget om tid. Körkort för poolägare - I tell U  ;D

/Diddi

Hej,

Även vi har Poollab 1.0 och är nöjda (men har ju inget att jämföra med).

Fastnade för den fråga som Diddi hade i ett tidigare inlägg, nämligen om det måste gå en viss tid efter t.ex. dagsklor eller PH-höj (eller vad det nu kan vara) innan man kan bada. Även om det inte var det som tråden handlade om, så prövar jag lyfta det igen. Någon som har något svar?

/Lina

4
Markpooler. / SV: Någon som kan bottendammsugare?
« skrivet: augusti 06, 2020, 21:39:33:33  »
Jag tolkar leonards svar som att vi satt dit något som inte ska vara där (förutom när man ska dammsuga)? Ooops, i så fall.

Det var som sagt inte så bra instruktioner i den delen... 

5
Markpooler. / SV: Någon som kan bottendammsugare?
« skrivet: augusti 06, 2020, 19:15:27:27  »
Hej,

Kan tyvärr inget om dammsugaren (vi köpte poolrobot  :)) men har istället ett par frågor om plattan med anledning av det som kom upp nu.

Vår platta ligger på samma sätt för då är den fastlåst. Snurrar man på den (i enlighet med den röda och gröna pilen på senaste bilden) ligger den löst. Ska den inte ligga såsom VillaSjöblick har den? Vår andra fråga är då om vi missförstått och den plattan bara ska användas när man kopplar in bottendammsugare? Inte helt klara instruktioner...

/Lina


6
Vatten och kemi / SV: Klorvärde - dagsklor
« skrivet: augusti 01, 2020, 19:05:39:39  »
Redigerade mitt förra inlägg något, eftersom jag tänkte att jag kanske missuppfattat dig...

Hursomhelst, la i veckopuck för att det kändes enklast såhär i början, men har inte tänkt köra med det ständigt.

Har lite svårt, trots att jag läst massor av trådar, att förstå detta i praktiken. Om vi använder dagsklor så skulle du alltså säga att vi lägger i det varje dag (på burken står det varannan)? Fattar inte hur det överallt kan stå att man ska kolla värdena en gång i veckan, känns som att man måste kolla varje dag för att hänga med och kunna justera - men det kanske är i början tills man "lärt känna" vattnet?

Som jag förstod ontop så använder de endast snabbklor. Spelar det egentligen någon roll om man använder det eller dagsklor?

Och en till fråga (ber om ursäkt, försöker begränsa mig men har typ tusen frågor egentligen  ;D) när ska man börja lägga i dagsklortabletterna, dvs. vid vilket klorvärde.

 Hälsningar
/Lina

7
Vatten och kemi / SV: Klorvärde - dagsklor
« skrivet: augusti 01, 2020, 18:46:13:13  »
Hej och tack för svar.

Kan cya vara högt i en ny pool där i princip endast chockklor använts? Vi har chockklorerat en gång och sedan använt det kloret för att höja värdet vid två tillfällen. Imorse la vi i en veckopuck (tanken är nog framöver att försöka använda dagsklor+snabbklor i högre utsträckning just för att undvika att få högt cya).

En följdfråga på det är om jag förstått det rätt att det är just veckopuckar som kan höja cya, men att dagsklor inte brukar innehålla det?


Hälsningar
/Lina

Ps. Inser efter att jag publicerat inlägget att du kanske är inne på att den är för låg och att kloret därför inte "stannar kvar"...??


8
Vatten och kemi / SV: Klorvärde - dagsklor
« skrivet: juli 31, 2020, 11:59:02:02  »
Tack för svar!

Vi klorerade med 1 dl igår eftermiddag (vilket är din hela veckoranson om jag förstår det rätt) vilket uppenbarligen inte räcker. Jag tolkar å andra sidan ditt svar som att det vårt snabba "fall" i klorvärde kan bero på bristande täckning. Om allt går som det ska så kommer barcover upp i helgen, och det kanske kommer att lösa det.

Snabbklor/chockklor (osäker på rätt term nu) är ju så besvärligt eftersom det tar sån tid att lösas upp (vi har i och för sig igång värme och cirk men vi löser för säkerhets skull ändå upp det i vatten innan vi häller det i breddavloppet). Om jag förstått rätt så är dagsklor typ samma sak (i vart fall ska dagskloret inte innehålla cya) och det känns smidigare.

Min följdfråga är då helt enkelt om man kan få upp kloret från ganska lågt till över 1 enbart med dagsklortabletter eller om man alltid måste chockklorera först och därefter börja dosera dagsklor (eller veckoklor för den delen) när värdet efter chockklorering närmar sig ett.

Ska kolla ph-värdet i eftermiddag så får mannen justera när han kommer hem. På burken står det att man ska vänta i sex timmar (!) innan man mäter igen men på folkpools hemsida står två timmar. Kör på det senare så hinner vi städa ur med roboten och kanske få upp kloret igen ikväll  :)

Tacksam för alla svar, tycker det är otroligt stressande att få det rätt.

9
Vatten och kemi / Klorvärde - dagsklor
« skrivet: juli 31, 2020, 09:08:09:09  »
Hej!

Vi fyllde klart vår (nya) pool i måndags. Den är 3x6 m och vi använder folkpools produkter.

Chockklorerade i onsdags kväll (var tvungen att ordna med ph-värdet först). På torsdag em var klorvärdet bara 0,11/0,13. Följde folkpools kemikalkylator och tillsatte ytterligare chockklor. Efter någon timme var värdet 7,84.  På kvällen, kanske 3-4 timmar senare, var ph-värdet 0,84. Då tillsatte vi 3 tabletter dagsklor (vilket var någonstans mittemellan minsta och maximala rekommendationen för en 3x6 m pool).

Nu på morgonen är ph-värdet 7,68 (alltså något högt) men klorvärdet endast 0,38 (har inte mätt något annat utöver alkanitet som ligger på 63).

Vi har inte hunnit täcka poolen och värmen är inställd på ca 27-28 grader (tror jag). Antar att det helt enkelt förbrukas så fort (även om det ju inte varit direkt så mycket solsken mellan igår kväll och nu på morgonen när jag gjorde mina två mätningar). Att det skulle hunnit bildas så mycket alger som konsumerar kloret känns inte rimligt, men vad vet jag.

Mina frågor är nu:

1) Vad ni tror om att kloret sjunker så snabbt - är det helt enkelt sådan förbrukning pga otäckt och varm pool?

2) Hur vi gör för att få upp det. Tänkte köpa veckotabletter istället idag, men ska vi bara lägga i en sån (kloret lär sjunka mer innan vi kan göra det, jag får inte upp luckan till bräddavloppet och mannen jobbar) eller ska vi chockklorera igen och därefter i med en veckopuck. När lägger vi i så fall ner den?

3) Skulle ni göra något åt ph-värdet eller avvakta? Vi tänkte rengöra med poolroboten och den ska ha högst 7,6 står det.

4) Kan man bada trots att kloret är under 1. Får ångest av att ha byggt en pool som bara står och barnen längtar.

Tack på förhand!
/Lina

10
Markpooler. / SV: Var kan vi hitta locklist till linermonteringen?
« skrivet: juli 22, 2020, 21:03:10:10  »
Tack Oneill! Vi var uppenbarligen inte särskilt bra på att googla. Nu är det beställt.

Hälsningar
/Lina

Sidor: [1] 2
Platssvetsad Liner

Logger 2020 datalogger
Annons för Pooltorget
Annons från Pool & SPA i lund
poolstore.se
Service på hög nivå!
Bästa pris på poolsvampen.
Pooler, spa bad!
Pooler, spa bad och mycket mer!

Notice: Undefined variable: indexbanners4 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 19

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 30

Notice: Undefined variable: indexbanners5 in /home/varmepumpsforum/public_html/poolforum.se/forum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 42
Pool Spa billigt Platssvetsad Liner Prisvärda pooler!