Hej
Har kört vår pump dygnet runt nu under uppvärmningen VP:n har ju också gått dygnet runt ställde den på 26 grader
Vad är bästa temp för att få bra verkningsgrad på systemet:
jag har solfångare styrning inställt på 32 grader och poolpumpen på 26
har ni några ideer hur ni kör?
//carlos 
Ju varmare vattnet i poolen är och desto kallare det är i luften ute desto sämre verkningsgrad på värmepumpen. Bäst verkningsgrad får du tex med 30 grader i luften ute och 12 grader i poolen.
Eftersom du har bestämt dig för 26 grader i vattnet så bör du få bäst effekt genom att låta värmepumpen vara igång sina timmar då det är varmast ute.
Att du har bestämt dig för att hålla 26 grader i vattnet som bas och allt över detta är bonusvärme så får du säkert en mycket ekonomisk lösning.
http://www.gullbergjansson.se/pdf/Verkningsgrad.pdf Jag kör cirkulationspumpen dygnet runt. Inbillar mig att pumpen tar mer stryk av en massa stopp och starter än att få snurra hela tiden. Besparingen att stänga av nattetid är marginell, en ny pump kostar några tusen. Bäst verkningsgrad når du genom att leta värmetjuvar, alltså isolera överallt där värme kan slippa ut. Tex så tror jag att en av de större värmetjuvarna är sandfiltret. Det är en ganska stor radiator som lämnar mycket värme till pumprummet.
När det gäller badtemp så vill jag alltid ha minst 30 grader i poolen om det är kallt och molnigt. Om det är soligt och varmt ute så är det helt ok att bada i 25 grader. Mao så skulle jag aldrig ha köpt solfångare då den inte behövs för att nå rätt temp under en varm dag. Värmepumpen däremot är guld värd.
Nu när jag ändå har både värmepump och solfångare så gör jag såhär:
Jag har alltid prio på solfångaren och har den inställd på 35 grader som maxtemp. Nu i uppstarten får solfångare och värmepump rulla parallellt. När jag är uppe i temp (30 grader) så stängs värmepumpen av när solfångaren går igång. Dessutom så begränsar jag tiden som värmepumpen får vara igång varje dygn. Här blir det lite manuellt pill med tiduret om jag märker att jag har ställt in för få timmar som värmepumpen får vara igång. Jag vill inte att värmepumpen ska gå igång om tempen i poolen droppar under 30 grader en natt. Solfångaren får ta hand om detta under dagen efter. Om det blir värmebölja så stänger jag av värmepumpen helt under en period. Ganska ovanlig åtgärd:-(
Om det däremot är en kall och molnig period så får värmepumpen rulla även på natten. Tyvärr ganska vanligt:-(
Mao ord så är mitt system halvautomatiskt. Man får jobba lite med inställningar under vägen för att få en optimal värmning av poolen. viktigast för mig har varit att få automatik på solfångaren så att alla soltimmar utnyttjas. Att jag stoppar värmepumpen ibland beror på att jag vill få ut max effekt av solfångaren. Annars så har ju värmepumpen termostat som gör att man alltid har rätt temp på poolen.
Det vore rätt coolt att kunna styra timmarna som värmepumpen får vara igång i förhållande till väderprognosen det kommande dygnet.
/Poolnicke