|
Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.
Meddelanden - Modellflygarn
1
« skrivet: juni 18, 2008, 20:26:50:50 »
Poolbadaren, om 42-44 grader är max vad din vp kan ge så är det svårt. Möjligen kan en ännu större vvx göra värmeutbytet med poolen effektivare. Men om din vp klarar mer än dessa 42-44 grader men att temperaturen inte orkar över detta så verkar det som tillförd effekt balanseras av värmeförluster. I så fall: isolera isolera.
2
« skrivet: juni 17, 2008, 18:53:12:12 »
Jag tycker ni ska vara glada som har så effektiva värmeväxlare att ni kan överföra hela vp-ns effekt mellan 32-28 grader. Vid så låga temperaturer får ni bra cop. Jag gissar att din pool är uppe i 26 om två dagar och det utan att veta effekten på din vp, eller hur isolerad poolen är. Och då borde tempen över värmeväxlaren ligga mellan 37-33 grader.
Håkan
3
« skrivet: juni 12, 2008, 21:37:22:22 »
Hej OAS,
har också en J&F storpool. Jag kollade i mina loggar och den 8-e när du skrev inlägget hade jag 31 grader och poolen tappade cirka 2.5 grader på natten och ökade 3 grader på dagen. Jag har isolerat sidorna med 2 cm cellplast, har bubbelplast ovanpå och 18 m2 traditionella solpaneler. I ditt läge hade jag i första hand försökt minska på temperaturfallet under natten. Först med en extra presenning 8x4 m som du spänner upp med massor av stroppar. Jag körde så förra året och det hjälpte, men var inte så kul att ta av och på. Sedan isolera sidorna med cellplast, inte för tjock den måste gå att böja. Limma eller spänna fast det på något sätt. Limma är inte kul... man får sätta skivorna i spänn så de följer poolsidan. Detta borde ge dej kanske några grader extra tack vare mindre förluster på natten. Det är klart att en poolvärmepump ökar tempen. Men det är ändå vettigt att isolera sidorna så poolen kan behålla värmen bättre.
Hoppas det löser sej.
Håkan
4
« skrivet: juni 12, 2008, 09:59:03:03 »
Samma här, J&F Storpool. Trycket står på 13.5 ungefär efter backspolning. Vid 14.5 är det dags att backspola igen. Har kört så i två år och det verkar funka.
Håkan
5
« skrivet: maj 29, 2008, 06:06:35:35 »
Hej,
jag har ett liknande system. Det verkar konstigt om du inte får tempen på taket över 56 grader dagar som dessa. Å andra sidan, är det inte högre temp en dag så finns det heller inte så mycket värme att hämta från solen så det är väl ingen större förlust om solladdningen inte går igång. Din vp har hög effekt, kanske är din vvx i minsta laget? 50 grader låter onödigt mycket för vpn. Jag trro jag har samma storlek på vvx och den funkar utmärkt för värmen från solen, men när jag kör med vpn så hade jag önskat ett snäpp större.
Jag kan styra vpn med temperaturen på poolvattnet. Ställer in t ex 30 grader och då går vpn tills poolen är 30 grader. Under tiden så laddar solvärmen tanken. Fast när det är så mycket sol som det är nu så stänger jag av vpn och låter solen sköta all uppvärmnning.
Håkan
6
« skrivet: september 21, 2006, 22:10:11:11 »
Det låter inte rimligt vad du skriver. Ta inte varmt vatten och blanda ut med kallvatten för att värma poolen! Det kommer inte att finnas ett överflöde av varmvatten, du kommer att bli förvånad över hur mycket poolen kommer att konsumera. Den tar allt som finns och lite till närapå.
För att få ut mesta möjliga energi ur solen ska panelerna/rören jobba mot så låg temp som möjligt i tanken. Pumpa ut vatten till värmeväxlaren så fort det är varmare än poolen. Detta är det bästa för att värma poolen. Att göra varmvatten är inte lika effektivt eftersom du jobbar med temperaturer kring 50 grader och över. Om man får ut 40 kWh energi till poolen får man kanske bara ut 20 kWh varmvatten med samma solsken. Den bästa kompromissen är antagligen att använda två solslingor.
Jag hade stora förhoppningar om att mina 18 m2 skulle räcka till både varmvatten och poolvärmning men det gör det inte. Poolen slukar allt som produceras. Jag loggar temperaturer och effekt och min slutsats är att det mest effektiva är att värma poolen med solen och varmvattnet med kärnkraft. Fast det beror ju också en del på ur stor yta med paneler/rör man har.
Håkan
7
« skrivet: september 20, 2006, 21:27:34:34 »
Jag har plana paneler men annars så kör jag som du har tänkt att göra. Värmeväxlaren: även den minsta värmeväxlaren kommer till slut att suga ur all värmen ur tanken. Men du ska nog inte ha den allra minsta, jag har Pahléns näst minsta och den håller tempen i acktanken under 40 grader även om solen brassar på med 9-10 kW. Ju lägre temp du har i tanken desto mer energi får du ut från solen så en storlek större är bara bra.
Det går inte att garantera att hålla 28 grader till 100%. Är det bara någotsånär soligt så kan det gå. Men kommer det en period med regn och blåst som det ju gör då och då så får du ingen värme från solen. Och då gäller det hur bra du kan behålla den värme du har i poolen. Du verkar ha väldigt mycket isolering kring din pool och det är ju bra. Men hur du än gör kommer poolen att tappa tempen vid ruskväder.
Jag har 18 m2 plana paneler och lyckades fram till för två dagar sedan hålla drygt 26 grader i en 35 m3 ovanmarkpool med 20 mm isolering på sidorna. Men i förrgår blev det mulet och regn och i princip ingen sol alls. Dessutom gick poolpresenningen sönder. På två dygn sjönk tempen under 23 grader. Solen räcker inte för att få tillbaka badtemperaturen utan det blir pelletseldning till helgen. Om du kör mot acktank har du väl någon annan värmekälla att ta till i såna lägen för det behövs om du ska garantera en viss temperatur.
Har du tänkt kombinera detta med varmvattenvärmning? Det fungerar tyvärr inte så bra.
Håkan
8
« skrivet: september 17, 2006, 21:35:38:38 »
Hur mycket sjunker tempen på ett dygn? Med din volym så behöver du tillföra 50 kWh för varje grad tempen sjunker = 2 kW som står på hela tiden.
9
« skrivet: september 14, 2006, 05:44:02:02 »
Lägg dit betongplattorna. Då får stöden ett bra underlag att stå på. Och du använder plattorna för att rikta upp så till att ovankanten kommer i våg. Är det rakt därnere blir det rakt däruppe. Det är bra om ytan utanför poolen lutar bort från poolen så att vattnet rinner bort. Helst ska du nog låta bli att lägga stenmjöl utanför poolen så att vattnet lätt hittar ner tll gruset.
Håkan
10
« skrivet: september 13, 2006, 20:40:41:41 »
Om du har bergvärme är det väl bättre du använder den? Det är rätt stor skillnad i pris på poolfångare och "riktiga" solpaneler, så om du inte har något speciellt skäl att välja "riktiga" solpaneler så skaffa hellre stor yta med poolfångare och stötta med bergvärme när det är mulet.
Håkan
|
|
|